« Rijen C4 - Bavel C3 1-7 | Main | Disiclin »

Korsou, 10.10.10

Lang niet iedereen realiseert zich dit, maar zondag 10.10.2010 is een nu al historische datum voor het Koninkrijk der Nederlanden. Enkele jaren geleden is een proces in gang gezet dat moest leiden tot de ontmanteling van het Land de Nederlandse Antillen. Per 10.10.2010, vandaag dus, houdt dit land op te bestaan.

09.10.2010: Curacao viert op het Brionplein het nieuwe land, dat op 10.10.2010 geboren wordt. Klik voor groter.De kleine eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba krijgen de status van bijzondere gemeente van Nederland. De eilanden Sint Maarten en Curacao zijn per vandaag nieuwe landen. De wereld heeft er derhalve twee landen bij, dat is toch geen kattenpis. Met Churandy Martina heeft Curacao meteen een wereldtopper op de 100 en 200 meter sprint in huis. Ik voel nu al het kippenvel als de Curacaose vlag bij de Olympische Spelen 2012 in Londen binnengedragen wordt.

Het ontbindingsproces is niet gemakkelijk geweest. Dan heb ik het alleen nog maar over Curacao. De bevolking van het nieuwe land is tamelijk verdeeld over hoe de band met Nederland ingevuld moet worden en wat de juiste weg is om te gaan. Een substantieel deel wil uiteindelijk de volledige onafhankelijkheid. Waarschijnlijk een onvermijdelijke ontwikkeling.

Maar vandaag kijken we naar het mooie van de geboorte van een nieuw land. Het doet mij deugd dat zowel de nieuwe regering bij monde van Gerrit Schotte als de oude met Emily de Jongh-Elhage tijdens de laatste Statenvergadering van de Nederlandse Antillen zich positief hebben uitgelaten over verleden en toekomst. Iedereen beseft dat hij (m/v) een onderdeel, een radertje is geweest in een grote machine.

Door van Doorgaatervoor, met ook een Curacao-verleden, wijst mij op een mooie YouTube-link met zangeres Izaline Calister, een in alle opzichten schitterende vrouw. Zij heeft een boodschap voor het nieuwe land Curacao, een boodschap van eenheid en verbroedering. Het enige nadeel is dat men wel Papiaments moet kunnen verstaan om hem te begrijpen, de ondertiteling ontbreekt.

Een van de mooiste liederen van Izaline Calister is Wow'i Kariņo ofwel Oog van Genegenheid. Een lied over liefde. Wat is toepasselijker op deze historische dag, 10.10.2010.Korsou pabien! Mi ta stimabo.

Comments

Ja, het nieuws is niets meer dan slechts een mededeling.
In het journaal tenminste.
Ja, verder gebeurt er ook niet zoveel wat ze het vermelden waard vinden, het gaat slechts om een paar mensen.

Muziek is prima.

De geboorte van een nieuw land... het is wat vind ik. Jammer dat we nu niet op dushi Korsou zijn. Ik lees emoties bij vrienden op Facebook. Mooi.
En leuk dat je het linkje naar Izaline hebt gebruikt in je logje.
Masha danki! Biba Korsou!

Leeft hier waarschijnlijk minder dan op curacao. En nl heeft er 3 gemeentes bij, waaronder 1 met n nieuw hoogste punt van nederland!

En in die bijzondere gemeente met daarin het hoogste punt van Nederland, daar woonde en werkte ik drie jaar lang. Ik was er toen er in het referendum gestemd werd voor deze constructie (al mocht ik toen nog niet stemmen omdat dat allemaal nog niet geregeld was) en tijdens een groot gedeelte van de voorbereidingen. (schreef mee aan jeugd en educatiebeleid) en nu... nu was ik op 10-10-10 gewoon in Nederland. Heel raar. Las me suf op facebook, en zoog alle nieuwsfeitjes op de nieuwssites op. En nu is het 11-10-10 en is Saba wel een stukje dichterbij, maar nog steeds wel heel ver weg.

PS ben jij die vriendin van Door, die ook van Disciclin houdt?

@Renesmurf: Een paar mensen? Het betreft 150.000 "Antillianen" daar en evenveel hier. Daarbij opgeteld de vele Nederlanders die een band hebben met de eilanden. En een staatkundige verandering binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Geen kattenpis, zeg ik nogmaals. Leuk dat je de muziek weet te waarderen.
@Door: Ja, ik had er ook wel bij willen zijn. Nu volgen we de ontwikkelingen op de voet. Wat dacht je van Izaline for President?
@Pascale: Van dat laatste zullen ze wel balen in Vaals, haha.
@Anita: Dank voor je reactie! Je bent de eerste op het CasaLog die dingen op Saba heeft gedaan. Je PS is werkelijk een geweldige uitsmijter. Het inspireerde me tot een nieuwe post: http://www.casaspider.com/live/2010/10/disiclin_vriendin_anita_door_saba_mount_scenery_vliegveld.html

Master!