« Kampioen Eredivisie pas bekend na fiat CFK | Main | Afscheid Ron Palm Brabant Water »

De spookachtige werking op afstand

Er zijn dingen, die zien er moeilijk uit maar zijn relatief gemakkelijk. Het omgekeerde komt echter veel vaker voor. Een voorbeeld van de stelling uit de eerste zin is jongleren met drie ballen. Zelfs ik heb het met een paar uurtjes oefenen geleerd.

Kwantummechanica is heel andere koek. In eerste instantie lijkt het niet bijzonder moeilijk. Ooit legde studentenhuisgenoot Ruud van Dijk het mij als volgt uit: "Zie je die asbak hier op tafel staan? In de kwantummechanica zeggen wij niet dat die asbak daar staat, maar dat er een zekere kans is dat hij op dit moment daar staat." Nou, dat valt nog wel te behapstukken.

Willekeurige reeksen van getallen zijn belangrijk, ja ik zeg het er maar even bij. Computermodellen om het weer te voorspellen, encryptiemethodes en veel meer zaken steunen op de aanwezigheid van zo toevallig mogelijke reeksen van cijfers. Voor minder getalenteerden is de reeks 1 - 3 - 9 - 27 al volstrekt willekeurig, maar deze mensen tellen even niet mee.

Het enige echte toeval bestaat in de kwantumtheorie, althans dat is een mening. Nu volgt een citaat want ik begin langzamerhand ook af te haken:

"Aan de basis van het geheel staat de verstrengeling, het vreemde fenomeen dat als twee deeltjes een gemeenschappelijke kwantumeigenschap hebben, en je die eigenschap bij ÚÚn van de twee meet, je daarmee de grootte van die eigenschap bij het andere deeltje meteen vastlegt. Terwijl die eigenschap vˇˇr de meting bij beide deeltjes nog alle waarden kon aannemen." (Bron)

Einstein en CasaSpider vinden dit maar vreemd omdat de kwantumtheorie hiermee een spookachtige werking op afstand introduceert. Wij denken eerder dat de betreffende eigenschappen van de deeltjes al vooraf vastliggen. Helaas heeft de Fransman Alain Aspect begin jaren tachtig aangetoond dat de kwantumtheorie gelijk heeft en dat de spookachtige werking op afstand dus echt bestaat.

Nou, om het verhaal even samen te vatten en af te maken hebben fysici een keer of drieduizend twee atomen door middel van teleportatie met elkaar verstrengeld. Hierna meten ze de polarisatierichting van het licht dat de atomen uitzenden, geen idee trouwens hoe, en dat levert uiteindelijk volstrekt willekeurige getallen op.

In totaal 42 en dat is dan weer het door de computer Deep Thought gegeven antwoord op de ultieme vraag over het Leven, het Universum en Alles. Alleen, wat was de vraag precies?

Neen, beter haal ik de jongleerballen maar weer eens uit het vet.

Comments

243

O ... Nou snap ik het eindelijk! Jongleren is me niet gelukt, ook niet met zachte ballen :-)

Dat lijkt me inderdaad n goeie conclusie.

@Cerito: Is toch een tikkeltje voorspelbaar getal in de reeks.
@Menno Nicolai: Ook jongleren is voor de een net wat moeilijker dan de ander. De hamvraag voor mij is nu: Wat snap je eindelijk? (Ik gok op kwantummechanica)
@Henk: Zo ben ik.

Man man, wat een ingewikkeld logje. Ik had juist behoefte aan wat simpelheid vandaag. Ga maar 'ns proberen te jongleren met de was:-)

Alleen intelligente mensen kunnen reageren vandaag. Ik hoor d'r even niet bij, ik ga maar weer.

Iemand zei ooit dat als iemand die voor het eerst probeert quantumdynamica te begrijpen niet ontzettend ge´rriteerd raakt, dat die persoon het dan niet begrepen heeft.

Even een spelletje petje op (Einstein) of petje af (Casa): wie is de grondlegger van de kwantumhallen? CasasPa

kwantummechanica; is dat een gereedschapsdoos die ze bij de kwantum verkopen?

@Door: Vandaag is er de door jou zo gewenste simpelheid, een simpel verslag van een afscheid met wat simpele foto's van taartjes en koffie enzo.
@Els: Dus...
- alleen intelligente mensen kunnen reageren vandaag
- Els reageert vandaag
Daaruit volgt: Els is intelligent.
Tsja, het zijn je eigen woorden.
@Laurent: Dat met dat al dan niet begrijpen en daardoor ontzettend ge´rriteerd raken, geldt dat ook voor verkeersdeelnemers?
@CasasPa: Jan Raas?
@Pascale: Je kunt wel zien van wie jij een dochter bent, haha.