« Dongen D5 - Rijen D4 4-6 (beker) | Main | Rijen D4 - Zundert D4M 12-0 (beker) »

Bolduque

So, wat is het donker op maandagmorgen om 06:50 uur. Voor het eerst moeten de lichten van de auto aan. Zo donker was het een dag eerder nog niet, helemaal niet toen we een rondje van 6.5 kilometer door Rijen liepen. Dat is het grote voordeel van gadgets als de Sportstracker, je krijgt gewoon zin om iets te doen. Wel jammer dat het GPS-signaal pas na ongeveer 500 meter werd opgepikt. Een volgende keer leg ik de telefoon buiten en gaan we pas lopen als hij weet waar hij is.

Luchiano (11) heeft nog wat spullen nodig voor het nieuwe schooljaar. Ja, wij zijn er altijd graag op tijd bij! Tilburg en Breda hebben geen koopzondag op 6 september maar 's Hertogenbosch, in de volksmond Den Bosch genoemd, wel. We zetten allemaal even Brabant van Guus Meeuwis op en leren dat Eindhoven de qua aantal inwoners grootste stad van Noord-Brabant is (212.679 inwoners / 88.84 km2), gevolgd door Tilburg (203.492 inwoners / 119.15 km2), dan Breda (172.219 inwoners / 129.15 km2) en op een eervolle vierde plaats 's Hertogenbosch (137.777 inwoners / 39.98 km2). De data dateert grotendeels van 31 mei 2009.

06.09.2009: Op een mooie zondagmiddag maken de Spiders het centrum van 's Hertogenbosch onveilig. Klik voor groter.'s Hertogenbosch is de hoofdstad van Noord Brabant, waarom eigenlijk? Verrassend is dat de bewoners van de hoofdstad hun vierkante kilometers met veel meer mensen moeten delen dan die van Breda. Het is een van de oudste steden van Nederland en verkreeg haar stadsrechten in 1184. Droge kost, nietwaar? O ja, in het Spaans heet 's Hertogenbosch Bolduque. Dan weten we dat ook weer.

Om half twee arriveren we en ik stal de auto in parkeergarage Paleiskwartier. Het is tijd dat mijn gezin eens weet waar ik de dag doorbreng. Even later poseren ze met gepaste tegenzin voor het Brabant Water gebouw aan de Magistratenlaan 200. We lopen via het station naar het centrum. Overal zingen koortjes, nooit geweten dat Den Bosch zo muzikaal was. We doen onze inkopen en eten hete kippenbouten op de marktplaats.

Het is lekker weer en ik loods de familie naar de Parade waar we een vrij tafeltje vinden bij Stadsherberg 't Pumpke. De Westmalle Tripel in prachtige bijpassende glazen smaakt er heerlijk. Naast ons zitten twee dames, door Diana (3) meteen oma's genoemd. De dames kunnen er wel om lachen. Ze keuvelen gezellig met ons mee en beklagen zich over hun mannen die zelfs op afstand hun pingedrag in de gaten houden.

We besluiten een tweede Westmalle te nemen en Lucy vraagt zich af waarom wij wel in Rijen maar niet in Den Bosch wonen. Gelukkig helpt Luchiano me uit de brand. "Weet je", zegt hij, "ik voel me gewoon veilig in Rijen." De kinderen hebben honger en zo ontkomen we niet aan een bezoek aan McDonalds.

We eindigen met een foto op de stationstraverse en niet veel later rijden we als ware Ridders van de A59 richting Hooipolder waar de afslag A27 is afgesloten. Toch bereiken we, niets houdt ons tegen, restaurant de Chinese Muur in Rijen en kijken met Babi Pangang op schoot naar Nederland-Engeland. Onze dames gaan eerlijk gezegd terecht met 2-1 ten onder, al is het zuur dat dit vier minuten voor het einde van de verlenging gebeurt.

Comments

Hoe komen die Spanjaarden toch aan die naam? En ja, de dagen worden korter, de winter komt eraan. Zolang het zonnetje in je hart maar blijft schijnen!

@Terrebel: Naar verluidt een verbastering van het Franse Bois-le-duc. Hertog is in het Spaans El Duque. Voor zover mij bekend is er geen relatie met Rolduc.
"Zolang het zonnetje in je hart maar blijft schijnen!"... ben jij soms de nieuwe tekstschrijver van Frans Bauer?

Wij hebben tegenwoordig een hot line met Den Bosch.. vriendinnetje van oudste woont er!

Tekstschrijver van FB haha!

Echt blij kijken ze niet op die foto voor Brabant Water inderdaad.... En je bezoek aan Den Bosch was niet compleet omdat je geen Bossche bol had genomen ;-)

Sja .. wie zou er nou met gepaste ZIN voor zo'n gebouw willen poseren .. niemand toch?

@Door: Wow, dat is wel liefde op afstand. Maar je oudste heeft het vast prima naar zijn zin in Bolduque!
@Curacaoenaar: Klopt, maar dat was pas aan het begin van onze enerverende trip. Over de Bossche Bol heb ik wel verteld, voor de winkel van Jan de Groot. Maar die was toen al dicht.
@HJC: Nou, ik wel hoor.

Lol @CasaSpider!
En nog bedankt voor de uitleg.

Dat wordt binnenkort zeker verhuizen? Veel gezelliger voor Lucy natuurlijk, zo'n drukke stad. :D

Was jij zondagmorgen om 06:50 bezig met een voettocht door Rijen? Dat je actief wordt van de sportstracker is tot daar aan toe, maar dit gaat wel heel ver.

Een hoofdstad is gewoon ooit eens benoemd, en dan blijft dat ook altijd zo.

Er wonen in die steden net zoveel mensen als in heel de provincie groningen!

Qua Topic. Ik blijf met het Spaanse gebeuren(zou zeggen google even)aan de Brandy,.......je wil het niet weten, Torres 10 kost......9,95 Zou bijna zeggen, kom hem bij mij nuttigen.

@Terrebel: Graag gedaan! Corry Konings zoekt overigens ook nog iemand... ;-)
@Ricky: Men weet maar nooit...
@Piet: Neen, dat was echt iets later. Alhoewel de juiste gadget mij heel ver kan laten gaan.
@ReneSmurf: Wat saai dat zoiets nooit verandert. In Duitsland wel, daar was Bonn de hoofdstad en nu is het Berlijn. Groningen en Brabant zijn in meerdere opzichten moeilijk te vergelijken.
@El Alcalde: Ja, als ik met Ryan Air ga heb ik de reis er na een fles of twaalf al uit. Hoe lang kan ik logeren?