« Gedwongen bedenktijd leidt tot nieuw inzicht | Main | Vaccinatie en de pleister op de wonde »

Verstopte neus doet twijfelen. Of niet?

04.06.2008: Bij Brabant Water Den Bosch staat naast de TENQ tegenwoordig een design flessenvoorraadrek. Klik voor groter.De neus zit nog steeds tamelijk dicht, dat is goed te merken bij het omhoog lopen van vijf trappen 's morgens vroeg. Ik hijg harder dan gebruikelijk. Hoe doen mensen met een fysiek beroep dat? Denk aan voetballers die een Europees Kampioenschap voor de boeg hebben. Of worden die nooit verkouden?

Als men lichamelijk niet 100% is slaat de twijfel sneller toe. Ja toch? Is water met bubbels in een dergelijk geval beter of juist slechter? Nog steeds haal ik dagelijks beneden mijn flesje Brabant Water water.

Naast de TENQ staat tegenwoordig een design flesjesvoorraadrek. Zoals met alle design spullen is het oppassen geblazen. Indien men slechts een beetje misgrijpt kukelen voor men met de ogen kan knipperen alle flesjes uit het rek.

Soms laat een gezond mens zich expres een beetje ziek maken, neem bijvoorbeeld vaccineren. Luchiano (10) kan hiervan in blinde paniek raken. Het is maar goed dat hij het CasaLog zelden leest want morgen is het zover. We gaan met het hele gezin naar Thebe in Rijen. Zowel Diana (2) als onze kleine grote held zijn aan de beurt.

Vaccineren is een lichtere tint grijs (wit? zwart?) dan embryoselectie met als grootste verschil dat men het feitelijk doet voor een ander. Altruïsme en solidariteit, begrippen uit een vorige eeuw?

Comments

Voor voetballers met het minste geringste kwaaltje staat een complete medici staf klaar. Maak je daar maar geen zorgen over . . .

Maar daar krijgt Luchiano wel een goocheldoos voor....:-)
Dat vaccineren eigenlijk mag van onze minister Rouvoet?

Je laatste zin kan ik volmondig met JA beantwoorden, met dien verstande dat ik zelf ook behoorlijk in de fout ga als het om zulke edele eigenschappen gaat, ik bezit ze niet.

@Jan: Dat is een hele opluchting voor mij. Een zorg minder zeg maar... :-)
@Angel: Die goocheldoos heeft hij na 1 dag nooit meer aangeraakt. Het is inderdaad apart dat minister Rouvoet kan bepalen tot waar God wil dat we ingrijpen...
@Kattekop: Maar in de vorige eeuw bezat je ze wel? Wat is er onderweg gebeurd?

Casa, ik heb ze nooit bezeten, echt niet, je schat me veel te hoog in. Ik bedoelde dat ik, behalve mijzelf, nog meer mensen ken die deze eigenschappen niet bezitten, maar die het in tegenstelling tot mij in de vorige eeuw wel bezaten. Wat er onderweg gebeurd is met hen? Het altruïsme heeft plaatsgemaakt voor druk, druk, druk. Geen tijd meer voor anderen, het grotendeels verdwijnen van het kerkbezoek, de Calvinistische gedachtengang. Bij sommige mensen is het noodgedwongen dat ze het drukker kregen, vrouwen moesten gaan werken, enz. Maar echtscheidingen zijn ook aan de orde van de dag, ook een teken van de tijd waarin altruïsme, ergens aan werken niet meer van deze tijd lijkt te zijn. Natuurlijk zijn er uitzonderingen. Ik generaliseer niet helemaal, maar je kunt er niet omheen dat de maatschappij egocentrischer is geworden. Want anders had jij je die vraag niet hoeven stellen. En nogmaals, schat mij niet te hoog in Casa. Ik heb veel meer moeite met rekening houden met anderen en iets voor een ander over hebben dan jij van mij veronderstelt. Je hebt me aardig goed leren kennen inmiddels, maar je kent me niet volledig. En zoals ik mezelf beschreef, dat dateert echt niet van de laatste tijd, dat is een karakterkwestie. Misschien denk je, "Maar je hebt toch belangstelling, je leeft toch mee?" Klopt, maar wel op afstand. Ik zie je niet, ik ontmoet je nooit, hoe graag ik dat ook eens zou willen. Maar hoe ik zou reageren als ik in praktische zin, of wat dan ook, echt klaar moet staan, voor wie dan ook, dan gebeurt dat, als ik het doe, vaak met grote tegenzin. Alleen als ik het zelf ook leuk vind om iets te doen, dan doe ik dat ook, al zou ik daar niets anders bij winnen dan alleen de voldoening dat ik het zelf leuk vind. Maar o wee als een ander iets van mij vraagt wat ik NIET leuk vind. Dan moet ik hele hordes nemen, figuurlijk dan, om het te doen, gesteld DAT ik het doe en het niet kortweg weiger. En dat heb ik altijd gehad, mijn hele leven.

sterkte voor Luchiano morgen, en ook wel voor jezelf, ik zou er niet tegen kunnen. Daarom mag luc volgende week met Sam naar t consultatiebureau. Zo zielig zo'n klein mannetje dat onschuldig de wereld in lacht en dan opeens een grote naald in zn been krijgt.

Ik ben zelf geen liefhebber van de naalden. Kan er zelfs slecht tegen. Gelukkig doet het Emmie weinig en staan we altijd weer snel buiten.

Sterkte morgen!

He Casa, ik ga met mijn familie naar NL.
15 aug vertrekken.
Nu nog even de "stempels" regelen!!!
Maar goed, huis is gekocht en baan heb ik ook al....

Altruïsme bestaat eigenlijk niet, in welke eeuw dan ook. Een mens doet nooit iets uit puur altruïsme, er zit altijd een eigen belang bij. Solidariteit, ja dat hebben we begin jaren negentig al verloren denk ik. Helaas.

Omdat ik in mijn vorige betoog niet gegeneraliseerd heb, durf ik Cinner tegen te spreken. Zoals zij het stelt zouden de mensen die nog wel voor anderen klaar willen staa dat ook nog uit eigenbelang doen of gedaan hebben. En dat gaat mij ook te ver. Ik noem als voorbeeld het vrijwilligerswerk dat sommige mensen in zorginstellingen doen. Die winnen daar echt niets bij. Vrijwillig, dus zonder betaling en dat is echt niet altijd even leuk. Als je de voldoening die sommige mensen er uit halen om vrijwillig mee te helpen aan het organiseren van een gezellige avond voor ouderen en/of mensen met een handicap als eigenbelang wilt betitelen dan heb je gelijk. Maar dan vind ik toch dat altruïsme overheerst. Dat lijkt mijn vorige betoog tegen te spreken, maar dat klopt niet. Want het wordt steeds moeilijker om mensen te vinden die dit soort vrijwilligerswerk willen doen. Of om collectanten te vinden die geld willen ophalen voor- ik noem maar wat- de hartstichting of zoiets. En dat bedoel ik als ik zeg dat het altruïsme is verdwenen. In de vorige eeuw was het echt niet zo moeilijk, of in elk geval minder moeilijk om dit soort mensen te vinden. Maar als degenen die nog klaar willen staan ook nog worden gezien als mensen die in hun inzet voor anderen hun eigen belang ook nog zeer belangrijk vinden, dan waarschuw ik iedereen. Als je dat te duidelijk laat merken aan lieve mensen die er nog voor anderen willen zijn, dan raakt de maatschappij die lieverds ook nog kwijt. En als slotakkoord wil ik nog dit laten horen, als het echt waar is dat niemand iets voor een ander overheeft zonder eigen belang dan zal ik duidelijk maken hoe dat komt en dan krijg je meteen een advies mee. Het is Heel eenvoudig, niemand is perfect, dus hou alsjeblieft de grote lijnen in het oog.

Goh, leuke discussie! Ik ga met Cinner mee. Altruisme is prachtig maar die mensen krijgen daar wel degelijk iets voor terug, wat voor hen van belang is. Bijv. waardering van de ander, waardering van derden en ook heel belangrijk een goed zelfbeeld. Altruisten hebben die bevestiging wellicht harder nodig dan 'kattekop'. En ik ben een enorme altruist, dus ik kan het weten!

Ik word ook bevestigd in de dingen die ik kan, in de talenten en capaciteiten die ik heb, al gebruik ik die niet in dienst van anderen, maar puur omdat ik ze zelf interessant vind, worden ze wel gezien door anderen en vindt men de dingen die ik kan wel belangrijk genoeg om me daarin te bevestigen. En ik vind het ook heel knap dat er mensen zijn die onvermoekbaar klaar staan voor anderen, de mensen die dat kunnen krijgen dat van mij ook te horen. Maar weet je wie de ECHTE altruiïsten zijn? Mensen die doorgaan met goed zijn voor anderen en overal helpen, ook als ze stank voor dank krijgen. Zo eentje ken ik er ook. Dat is er maar eentje, maar die zal niet stoppen. Hoe honds ze ook behandeld wordt terwijl ze goed doet. Als Lonka dat ook voor elkaar zou krijgen, dan zou ik haar inderdaad een altruïst willen noemen. Maar als ze het alleen doet om bevestiging en waardering te krijgen, ja, dan is het wel makkelijk.

Kattekop, denk eigenlijk dat je meer negativiteit in mijn betoog ziet dan er in zit. Ik wil er niet mee zeggen dat ik anderen die zich inzetten waar dan ook voor, niet waardeer. Slechts een constatering, écht altruisme is iets doen zonder een sprankje eigenbelang en dat bestaat simpel niet. Zelfs de moeder die zich opoffert voor haar kind, doet dat uit intuitie voor het nageslacht, om zichzelf voortgeplant te houden. Puur bekeken zit daar wat eigen belang bij.

Het zou ook niet werken als dat niet zo was. Dan zou je geen vrijwilligerswerk doen als je er geen enkele voldoening van kreeg bijvoorbeeld.

Dat geeft toch niet, maakt weldoeners zeker niet minder mooi. Denk alleen dat altruïsme er een verkeerde term voor is. Solidair, sociaal, barmhartig, liefdevol, zorgzaam ok. Maar altruïsme is een erg zwaar woord.

Tnx Lonka :)

@Cyberjunk: is ze dan een altruïst of iemand die niet zoveel van zichzelf houdt als ze waard is?

@Lonka: Alle synoniemen die jij aandraagt vormen samen volgens mij het begrip altruïsme. Waaruit ik voorlopig concludeer dat ik eigenlijk hetzelfde bedoel met het ene woord altruïsme als jij die, dat ene woord ontkent en dat vervangt door drie verschillende woorden. Ik trek een voorlopige conclusie. Want ik zit nu niet thuis, maar op een andere plek achter een pc. Als ik thuis kom en rustiger zit achter mijn vertrouwde pc, ga ik in de van Dale zelf eens op zoek naar een definitie van het woord altruïsme. Dan kom ik daarna vanzelf wel tot een definitieve conclusie, want ik vind de discussie hierover ook interessant en leuk, net als jij en komt van mijn kant misschien ook negatiever over dan het lijkt.

@Cinner: Die vrouw die ik bedoel ziet in elk mens, hoe negatief die ook doet, toch altijd iets goeds en verontschuldigt alles. Dat vind ik wel heel jammer, want velen verdienen haar goedheid niet. Toch denk ik wel dat ze ook van zichzelf houd, want ze kleedt zich altijd fantastisch, gaat, naast haar zorg voof anderen, ook met haar man op vakantie en doet ook dingen die ze zelf leuk vindt. Ik sta er van te kijken hoe leuk ze er altijd uit ziet en ik luister met pleizier naar haar verhalen over haar mooie vakanties in de natuur en wat ze daar allemaal vindt. Ik zie genoeg dingen waaruit blijkt dat ze zichzelf heus wel veel waard vindt. Maar ze is van mening dat je niet alleen voor anderen moet zorgen om er positiviteit voor terug te krijgen, maar ook als het minder leuk is en als je wordt afgebekt. Maar als ze met vakantie wil, of een afspraak heeft, dan zegt ze ook nee. Dat nee zeggen mag dan niet zo heel vaak voorkomen, ze doet het wel. Ze is gewoon een kanjer van een mens en ze weet dat ik haar zo zie. En ik vind het een prestatie dat zij in staat is om zich te laten afsnauwen door mensen waar ze het beste mee voor heeft en toch door te blijven gaan met helpen. Haar visie is, helpen kan ook opoffering betekenen, niet alleen aan tijd en energie, maar ook aan begrip blijven tonen voor mensen die minder dankbaar zijn. Of ze een altruïst is weet ik niet meer, nogmaals, ik ga de definite van dat woord opzoeken als ik straks thuis ben. Ik hoop dat Lonka en jij een reactie op dit betoog dus even willen uitstellen totdat ik aan de hand van mijn naspeuringen mijn conclusie heb gemeld. Ik heet voortaan katteop, want ik BEN een kattekop geworden de laatste tijd. Of beter gezegd, dat was ik altijd wel, maar dat is verergerd.

1 levenshouding van iem. die zijn handelwijze laat bepalen door de belangen van anderen.

Dat is de definitie van het woord altruïsme, letterlijk gekopieerd uit van Dale Taalweb. Daaruit trek ik de conclusie dat mijn vriendin waar ik het net over had daar voor 90% aan voldoet.

Als ik tussen de regels van de definitie door lees, dan komt er dus geen eigenbelang bij kijken. Maar nogmaals, dat lees ik tussen de regels door. Ik denk nu dat het voor iedereen verschillend ligt en dat er in deze discussie waarschijnlijk geen echte conclusie te trekken is, omdat iedereen er een eigen kleur aan geeft. Eigen belang heeft voor mij in dit onderwerp, zelfs als het gewoon over waardering gaat, toch een negatieve bijklank. Maar dat geldt voor mij en dat wil niet zeggen dat het negatief zou zijn. Wel blijf ik erbij dat scoiaal gevoel, liefde, barmhartigheid begrippen zijn die allemaal passen in dat ene woord, altruïsme. En daarom blijf ik er ook bij dat dit grotendeels iets is uit de vorige eeuw. Geen enkele eigenschap bestaat trouwens voor 100%. De geduldigste persoon ter wereld zal heus ook wel eens last van ongeduld hebben, gewoon omdat dit menselijk is en geen mens is perfect. En omgekeerd geldt het ook. De grootste kattekop die er in Brabant rondloopt, kan af en toe ook wel eens haar lieve buien hebben, ook al omdat niets menselijks haar vreemd is.

@Cyberjunk: Dank voor je openhartige toelichting. En toch, wat jij hebt hebben anderen (ik tenminste) ook. Okay, iedereen heeft het in andere mate maar toch...
@Pascale: Het zijn dingen die bij het leven horen en het leuke is dat je de kinderen ziet groeien. Diana had helemaal nergens last van en Luchiano hield zich groot. Het scheelt natuurlijk ook dat ik enigszins sadistich ben aangelegd... :-)
@Piet: In mijn eigen geval ben ik ook een kleinere held... :-) (Het is allemaal gelukt)
@Cerito: Hey Cerito, dat is goed nieuws. Je hebt je zaakjes goed voor elkaar, dan lukken die stempels ook vast wel. Succes!
@CiNNeR: Ben het met je eens. Vroeger, na het lezen van een boek over Albert Schweitzer wilde ik missionaris worden. Niet om anderen te helpen maar dat iedereen zou zeggen: "Oh, wat een goed mens is die CasaSpider toch!" Brrr...
@Kattekop/Cyberjunk: Winnen is niet alleen geld, dus ook vrijwilligers kunnen uit eigenbelang altruistisch zijn. Tsa, niemand is perfect inderdaad...
@Lonka: Mee eens maar dat moet ook wel met een ervaringsdeskundige... :-)
@Cyberjunk: Dit verhaal klinkt als dat van een hond die geschopt en geslagen wordt maar desondanks bij zijn baasje terugkomt. Misschien omdat hij niemand anders heeft?
@CinNNeR en Cyberjunk (Kattekop): Dank voor jullie discussie die feitelijk interessanter is dan de post zelf. En Cyberjunk, je hebt zeker je nukken maar diep in je hart bedoel jij het juist allemaal heel erg goed. Dat lees ik dan weer tussen de regels door... :-)

Okém ik ga maar weer terug naar mijn oorspronkelijke nickname. Casa, ik zal jou even een toelichting via mail sturen op mijn kattigheid zoals ik dat bedoelde.

@Cyberjunk/Kattekop: "Als ik tussen de regels van de definitie door lees, dan komt er dus geen eigenbelang bij kijken."

Bij de ware altruïst niet nee, maar menig wetenschapsfilosoof is het er dan ook wel over eens dat altruïsme in pure vorm dan ook niet bestaat. Het druist in tegen oerinstinkt. Welke sociale en solidaire patronen mens en dier ook hebben, ze zijn altijd gericht op overleven van de eigen soort en in die zin op het belang van de zelf. Maar goed, een erg filosfische discussie geef ik toe.

Ik zie eigenbelang dan niet als negatieve bewoording. En het hoeft niet in de vorm van beloning of dankbaarheid te zijn. Jouw vriendin zal zelf voldoening halen uit het feit dat ze mensen helpt, ook mensen die minder prettig reageren. Al is het maar dat het een doel in haar leven geeft of ze zich daarom een goed mens voelt/kan noemen.

"De geduldigste persoon ter wereld zal heus ook wel eens last van ongeduld hebben, gewoon omdat dit menselijk is en geen mens is perfect"

Daar zit een verschil in. Je benoemt een eigenschap die niet in alle gevallen optreedt, waar puur altruisme in geen enkele situatie optreedt. Geen actie is 100% altrustisch.

Overigens lees ik tussen de regels door wel vaker lieve dingen van je.

@CasaSpider: wel heel eerlijk om te vertellen, dat doen weer weinigen je na terwijl volgens mij vele, vele mensen zulke dingen hebben gedacht of gedaan.

Leuke discussie inderdaad :)

@Cyberjunk: Heb je mail ontvangen, dank daarvoor! Hij is inmiddels ook beantwoord...
@CiNNeR: Echt altruisme bestaat denk ik ook niet, wel instinct. Bijvoorbeeld als een moeder (of vader) een brandend huis in gaat om haar kind te redden, met gevaar voor eigen leven. Het is overigens al een tijdje geleden dat ik missionaris wilde worden hoor, database administrator is een goede tweede qua altruisme... ;-)

ja het is zelfs het instict waardoor echt altruisme niet bestaat waarschijnlijk. Maar maakt een mens niet minder goed (of slecht). En idd, databaseadministrators kunnen we ook niet zonder!