« Gewoon voetbal | Main | De Rabobank is geen chocoladefabriek »

Verhoudingen op Curacao in negatieve spiraal?

"Sjonge sjonge, nu gaan ze al Nederlanders aanvallen op Curacao", riep Lucy vrijdagavond uit. "Welnee", antwoordde ik, "waar heb je dat gehoord?"
- "Hier staat het, in de Extra (mirror)."
Snel kwam ik kijken en inderdaad, na een openbare vergadering van de Eilandsraad is een groep van ongeveer 50 Curacaoenaars naar gelegenheden als De Nachtwacht en De Heeren getrokken waar veel Europese Nederlanders vertoeven, zeker op donderdagavond. Auto's werden vernield en een Nederlander is met verwondingen in het ziekenhuis opgenomen.

Aanleiding voor deze trieste gebeurtenissen was de Eilandsraadsvergadering over de Algemene Maatregel van Rijksbestuur (AMvRB) Financieel Toezicht. De oppositie is hier een fel tegenstander van en stelt dat de regering de autonomie van Curacao voor een zak geld verkoopt. Leden van de coalitie werden onder andere voor Bomba uitgemaakt, dat waren vroeger slaven die optraden als slavenopzichter.

26.06.2008: Curacao is niet van de Nederlanders Curacao is van ONS. Klik voor groter.Het was een tumultueuze vergadering waarin het voorstel uiteindelijk met 11 tegen 10 stemmen is aangenomen. Dit geeft meteen aan hoe verdeeld het eiland is. Interessant is de stemmotivering van diverse leden, citaat uit de Amigoe (mirror):

Deze varieerden van: "onze autonomie wordt ondermijnd" van Urvin Macaay (MAN), "Curaçao zal nooit kunnen voldoen aan de voorwaarden voor schuldsanering" van Norbert George (DP), "dit is een koloniaal document" van Helmin Wiels (DP) namens de oppositie, tot "een eerste stap naar volwaardige autonomie" van Dennis Jackson (PAR) en "dit is een volwassen stap, wij gaan akkoord met hulp om onszelf te kunnen helpen". (...) NPA’er Nelson Pierre was niet onder de indruk. "Wij zullen dit toch terugdraaien."

De aanhang van de Aliansa Patriotiko, het blok waarin de oppositie zich heeft verzameld, voelt zich buitengesloten en is gefrustreerd. In plaats van de vurig gewenste autonomie ziet men de greep van Nederland op Curacao alleen maar groter worden. Vanuit Nederlands perspektief is dat heel logisch, immers er gaat straks ruim twee miljard euro die kant op. De Aliansa ziet dit echter als een moderne manier van herkolonisatie.

Interessant is hoe de leiders van de oppositiepartijen reageren. Helmin Wiels van Pueblo Soberano windt er geen doekjes om: "Als jullie hiermee akkoord gaan, dan kunnen jullie oorlog in dit land verwachten", zo deelde hij mede tijdens de vergadering. Even later was het daadwerkelijk raak. Gelukkig neemt partijleider Charles Cooper namens de MAN direkt afstand van de rellen op hun prima website (mirror), de enige op Curacao die altijd up-to-date is: "Partido MAN ta sensura i kondena tur tipo di agreshon i diskriminashon!" (De MAN veroordeelt elke vorm van agressie en diskriminatie!)

Dat frustratie op buitenlanders wordt afgereageerd is overigens niets nieuws, dat gebeurt overal en is van alle tijden. Eind 1995 waren er stakingen op Curacao, uitgeroepen door destijds vakbondsleider Errol Cova. Ook Aqualectra, toen nog Kodela geheten, ging dicht. Europese Nederlanders werd aangeraden op tijd te vertrekken. "Ik denk dat ze niet zo blij zijn met jullie", zei mijn toenmalige chef. Ik had daar geen problemen mee en ging naar het strand.

Nu ligt de zaak toch iets structureler en is het nog meer een kwestie van pro- of anti-Nederland. Hoe komen we hier nu uit? Ik val niet graag in herhaling, voor men het weet wordt men de nieuwe Cato Maior (Ceterum censeo Carthaginem esse delendam), maar het moet gewoon. De enige oplossing is dat de regering de oppositie mee krijgt. Men kan de oppositie alleen mee krijgen door haar serieus te nemen. Als de coalitie denkt samen met staatssecretaris Ank Bijleveld-Schouten de zaken te kunnen regelen neemt men de oppositie niet serieus.

Internationale arbitrage is de weg die men dient te gaan, daarvan raak ik steeds meer overtuigd. De oppositie is logischerwijs al enige tijd op zoek naar internationale aansluiting en men heeft Curacao op de agenda gekregen bij de COPPPAL (Conferencia Permanente de Partidos Políticos de América Latina). Bij het ontmantelen van een land, de Nederlandse Antillen, en het toewerken naar autonomie voor de eilanden Sint Maarten en Curacao komt meer kijken dan geld alleen.

Andere artikelen over dit onderwerp:

Comments

Erg triest dit. Van mij mogen ze de doodstraf invoeren en Wiels mag de eerste zijn die hiervoor in aanmerking komt. Klinkt mischien extreem maar voor racisme i.c.m mishandeling moet je gewoon keihard optreden. Het is toch te gek dat je mensen gewoon zomaar in elkaar gaat slaan omdat ze een andere kleur heben dan jou hebben. Casa; je zei dat er tussen de coalitie en oppositie meer communicatie moet komen. Nu heb je daarin wel gelijk maar het zal ook weinig nut hebben. De oppositie bestaat uit mensen die schreeuwen, vloeken en onsportief worden als het allemaal niet naar hun zin gaat. Dat hebben we al vaak genoeg gezien (begon met name toen FOL een paar jaar geleden in de oppositie stond). Eerlijk gezegd ben ik bang dat dit nooit meer goed gaat komen. Een bevolkingsgroep wil gewoon nooit never iets te maken willen hebben met NL in de toekomst. Daar streven ze voor. Puur autonomie is hun missie en dit soort acties zullen we vaker zien ben ik bang.

Wat er mischien wel gedaan moet worden vanuit de coalitie is meer informatie naar buiten brengen over de huidige stand van zaken. Dus: wat er is nou precies getekend? Wat voor gevolgen heeft dit voor het eiland enz. En dit dan in DUIDELIJKE taal formuleren voor de mensen (zoals ik o.a) die niet al te bekend zijn met staatkunde.

mja, mja, mja.

Ik blijf het zeggen, het is gewoon Nederland, en dat moet ook zo behandeld worden, net als de waddeneilanden!

Ongeacht wat een ander daar van vindt.

Van mij mogen ze de doodstraf invoeren en Wiels mag de eerste zijn die hiervoor in aanmerking komt. Klinkt mischien extreem maar voor racisme i.c.m mishandeling moet je gewoon keihard optreden.

Ik ben het er zonder meer mee eens dat er opgetreden moet worden tegen racisme ic.m. mishandeling. Daar sta ik achter. Over de doodstraf opnieuw invoeren heb ik het ook wel eens gehad, maar dan in een ander verhaal. Dezelfde persoon die nu de doodstraf weer zou willen invoeren- hij geeft wel toe dat het extreem klinkt maar het wordt wel gezegd- vroeg destijds aan mij of ik misschien uit Kanses kwam toen ik in een zelfde extreme bui over de doodstraf begon. Dezelfde vraag zou ik dus aan hem ook kunnen stellen. Waarbij ik aanteken dat het dus blijkbaar vaker voorkomt dat als een bepaald onderwerp iemand na aan het hart ligt of heel erg aanspreekt, er primitieve of extreme gedachten opborrelen. En ik ben het zonder meer met Curacaoenaar eens dat racisme i.c.m. mishandeling afgestraft zou moeten worden, waar dan ook mee.

Verder heb ik er niet zoveel verstand van Casa. Maar als ik jouw stukken soms lees, dan deel ik de mening van Curacaoenaar dat het niet meer goed zal komen wel, want dit soort aanvallen doen volgens mij geen goed aan de situatie die naar autonomie moet leiden.

@Curacaoenaar: Ik heb het niet zozeer over communicatie tussen coalitie en oppositie, ook al kan dat natuurlijk nooit kwaad. Neen, ik ben van mening dat er een orgaan BOVEN de onderhandelingen moet staan. Indien een Verenigde Naties, een COPPPAL of welk ander lichaam de zaak beoordeelt en eventueel zegt dat tegenover financiele steun een zekere mate van toezicht dient te staan wordt dit veel eerder geaccepteerd door de oppositie dan als Nederland/PAR/PNP dit zegt. En dat geldt niet alleen voor financiele maar ook voor andere twistpunten. Ik heb daar wel begrip voor. En als men zelfs de uitspraken van internationale organen niet accepteert verdwijnt daarmee vanzelf de grond onder de voeten...
@Renesmurf: Renesmurf, "empathie" is zijn middle-name... :-)
@Cyberjunk: Ook op Curacao zeggen voor- en tegenstanders (o.a. Nelson Navarro van Forsa Korsou) dat er tegen raddraaiers en rassendiscriminatie moet worden opgetreden, daar is geen twijfel over. Zeggen dat iets niet goed zal komen leidt tot weinig, immers wat moet men dan doen? De situatie is uitermate complex maar iemand dient de weg te wijzen uit dit labyrint. En vergeet niet, per saldo gaat het in totaal (Nederland en de Antillen) om maximaal 300.000 Antillianen, dat moet toch een oplosbaar probleem zijn?

Nou Casa het is nog veel mooier want degene die in de nachtwacht zwaar mishandeld werd is een blanke Yu di Korsou, foutje dus van deze groep van 50 man die het cafe aanviel. Volgens de krant gaat de politie hard optreden maar ik moet het nog zien. Bij de nachtwacht stonden ze op de hoek van de straat te kijken hoe het afliep, nou niet echt daadkrachtig optreden! Nou is het niet zo dat iedereen zich plotseling enorm zorgen maakt hoor, het is een kleine groep welke zo nu en dan van zich laat horen en steeds argressiever wordt.

Natuurlijk moet er iemand zijn om de weg te wijzen uit dat labyrinth, maar tot nog toe heeft niemand zich gemeld. En als iemand dat eens probeert, wordt die tegengewerkt. De politiek is verdeeld. Ik weet wel wat jouw mening is, maar als die niet wordt gedeeld en iedereen blijft in de eigen kring ronddraaien, wat moet men dan doen? Deze situatie schijnt, voor zover ik het tenminste begrijp, al heel lang te duren. Als er iemand zou verschijnen die het voor de helft voor elkaar krijgt, of een goede aanzet geeft waarnaar wordt gehandeld, dan ben ik bereid om acuut mijn mening te herzien, maar ik geloof er niet in. Anders was men al wel eens een streep vooruit gekomen.

@Theo: Ik las het inderdaad, hoewel het hoe dan ook vreemd blijft dat er nu gesproken wordt over witte Yu'Korsou, zwarte Yu'Korsou en Nederlanders. Geweld vanwege andere ideeen en/of huidskleur is natuurlijk altijd verwerpelijk. Ik heb ook de indruk dat dit iets eenmaligs was, naar aanleiding van de Eilandsraadsvergadering. Maar er liggen nog heel wat punten waar mensen als Helmin Wiels het vuur weer mee aan kunnen steken...
@Cyberjunk: Ik blijf lobbyen met het idee over internationale arbitrage. Dingen hebben tijd nodig, bij de een wat langer dan bij de ander...

Daar gaan we weer met onevenredige 'straffen'.

@Bout: De doodstraf is ietwat overtrokken, maar dat is waarschijnlijk de emotie van het moment. Wat vind jij inhoudelijk van de gebeurtenissen van donderdagavond?

tja tja tja,
wat Renesmurf zegt riep ik 21 jaar geleden al, zal nog wel ff duren dus.

ook 21 jaar geleden was die verhouding al zo, dus negatieve spiraal zie ik niet

eerder een golfbeweging

@Ennu: Haha, dus die Renesmurf ziet het zo gek nog niet? Toch zijn er in die 21 jaar wel degelijk dingen veranderd. Kijk alleen maar naar hoe Nederlanders nu tegenover Antillianen staan. In de jaren '80 was Curacao gewoon een idyllisch tropisch eilandje. We zullen wel zien wat er gebeurt (que sera sera). Hoe sta jij tegenover internationale arbitrage?

niet geschoten is altijd mis, dus proberen maar zou ik zeggen.

We moeten het denk ik niet groter maken dan het is. Er is op Curaçao nu eenmaal een groep mensen, dat voor 25 gulden best de straat op wil om tegen anything te protesteren. Veel mensen die ik ondervroeg wisten absoluut niet waar het om ging, behalve dat het tegen nederland(ers) was. Eén riep zelfs dat nederlanders op moesten rotten, want dat deed verdonk toch ook in NL! Dat krijg je als je behang leest....

Wat mij opvalt is dat de politie nogal laks en laat reageert. Laten we maar zien of dat nu echt verandert. Ik liep tussen dat gespuis afgelopen week en zij konden alleen maar rottigheid uithalen, omdat de politie niets deed!

En Wiels houdt nu zijn mond. Hij is toch ook geschrokken van de negatieve publiciteit die dit alles teweeg heeft gebracht.

jammer dat ik deze week net op vakantie ben ;)

@Ennu: Zo is het. Alleen denkt Ank Bijleveld dat ze dan de regie uit handen geeft, dat is tenminste mijn vermoeden.
@Dick Drayer: Ik weet niet wat er op behang geschreven staat, maar ook in Nederland heb je mensen die wel een mening hebben maar waar die nu precies op gebaseerd is? Dat niet iedere Curacaoenaar dol is op Makamba's is duidelijk maar dat men in groepen de auto in stapt om amok te gaan maken is toch nieuw. Las dat donderdag de Tropen net op tijd de deuren dicht en het licht uit had. Goed nieuws is dat Helmin Wiels rekening houdt met jouw vakantie, de invloed van Dick Drayer is groeiende!

Casa, ik was er niet bij, en weet dus niet wat er vooraf ging. Ik weet dat Curacaoenaars niemand zomaar in elkaar slaan zoals men dat NL VAAK doet...

We horen maar een deel van het verhaal; het deel dat iedereen WIL HOREN, natuurkijk.
Persoonlijk vind ik dat iedereen, waar ook ter wereld, met z'n handen van een ander moet blijven. Maar ja, vechtpartijen heb je overal TER WERELD!

Oei oei, die bonus-foto zou ik nu niet echt een "bonus" noemen. Sommige sites in NL (je weet wel welke ik voornamelijk zal bedoelen) zouden dat als zeer vermakend materiaal beschouwen.

@Bout: Ik ben benieuwd wat die stagiares de betreffende Curacaoenaars hebben aangedaan. Dit was geen gewone vechtpartij maar duidelijk georganiseerd. Ben het met je eens dat iedereen met zijn handen van een ander af moet blijven...
@Curacaoenaar: Het is een bijzondere foto, heb hem om de reden die jij noemt niet groot in beeld gebracht...

Casa, je weet net zo goed als ik, dat sommige makamba's GOED kunnen beledigen/provoceren; lees bepaalde NL-sites.
Ze zullen vast en zeker beledigende woorden naar de Curacaoenaars geroepen hebben.
..Als... dat gebeurd is, is het natuurlijk olie op het vuur gooien, en dan lopen dingen natuurlijk uit de hand. Iemand die boos is moet je niet nog eens gaan zitten provoceren.
Stagieres kunnen er ook wat van, dacht niet dat ze heilig waren... Maar ja, vechten en provoceren mag niet, maar het gebeurt toch OVERAL.
(Iemand die pas zijn huis kwijt is, ga je ook niet zitten provoceren.)
Ik weet het fijne er ook niet van, dus is het maar afwachten.

Beste Casaspider,

In onze democratische rechtstaat regeert de coalitie, de partijen die samen de meerderheid in de Eilandsraad vormen.Dat betekent niet dat die meerderheid totaal geen rekening dient te houden met de minderheid. Het getuigt juist van een democratisch bewustzijn dat men ook naar de minderheid luistert, in ons geval gaat het ook nog om een grote minderheid. De informatieverzorging naar de oppositie en de gemeenschap over dit ingewikkelde veranderingsproces is onvoldoende.
Datgene dat afgelopen donderdag, overdag en s'avonds, is gebeurd is echter geen resultaat van bovengenoemde maar van een systematische haatcampagne van met name dhr. H. Wiels. Hij is 5 dagen per week van 19.30 tot 21.30 te beluisteren op het radiostation Top-FM. In dit programma is hij al enkele jaren bezig om alles, maar dan ook alles, wat fout gaat ( in zijn optiek) in de schoenen te schuiven van de huidige coalitiepartijen, Nederland en Nederlanders. Hij schuwt daarbij niet om politici te beledigen met zeer grove opmerkingen over hun uiterlijk en afkomst. Hij beweert gedocumenteerd te zijn hetgeen vaak niet het geval is en de informatie waarover beschikt manipuleert hij zodanig dat het past in zijn straatje : het is de schuld van Nederland en de Nederlanders. In zijn radiopraatje wordt hij vaak ondersteund door de ex-minister Jules Eisden die hem tracht te overtreffen met nog grovere beledigingen aan de adressen van de politici en Nederlanders, beledigingen over uiterlijk en afkomst die niets van doen hebben met de zaak waarover het gaat, het proces van eiland naar land.Onvoorstelbaar dat zoiets voor de radio mag worden uitgezonden.Daar zijn Brinkman en Wilders amateurs bij.
Komt daarbij nog de paginagrote advertentie van de Aliansa Patriotiko in de Extra welke een schrikbeeld schetst van een de toekomst ( volgens hen)waarin de "makambas en Nederland" alles afpakken van de Curaçaoenaars en Curaçao, dan heb je een rijke voedingsbodem voor datgene wat is gebeurd. Gelukkig was het maar een klein groepje, ik ben er getuige van geweest, maar het kan veel kapot maken wat in lange jaren is opgebouwd: de goede naam van Curaçao als een werkelijk tolerant eiland waar mensen van verschillende komaf vreedzaam samenwonen.

peerketa.

@Bout: We wachten af en houden de vinger aan de pols...
@Peerketa: In je definitie over een democratische rechtsstaat kan ik mij vinden. Echter, deze coalitie beslist niet (alleen) over een verhoging van de benzineprijzen maar ook over hoe Curacao straks als autonoom land in het Koninkrijk staat. Als ongeveer de helft van de bevolking de ene kant op wil en de andere helft de andere dan is het draagvlak niet enorm groot. Datzelfde geldt voor de coalitie. Er hoeft maar dit te gebeuren en Frente zit aan de andere kant. En dan? Weet je, op zich liggen de standpunten helemaal niet zo ver uit elkaar als men wil doen geloven. Het gaat erom de zaak goed te brengen/verkopen. Internationale arbitrage is daar een mooi middel voor. Helmin Wiels is geen domme man, zijn manier van presenteren is echter absoluut ongepast. Wat zit er allemaal achter? Misschien wel dat Emily, Charles en Helmin alle drie de eerste president van het land Curacao willen zijn? O ja, tolerantie is net als beschaving een pakketje schroot met een dun laagje chroom...

Draait het wel om haat tegen blanken? of draait het erom dat de oppositie momenteel geen vriendjes kan plaatsen? Dat door deze maatregelen het hopelijk in de toekomst zeer moeilijk gaat worden dat we weer situaties krijgen als Schotte, Asjes, Hernandez en noem maar op! En geen DCA/ALM dramas meer.. Het is heel duidelijk dat we de politiek op Curacao niet kunnen vertrouwen en dat er dus iemand hun moeten controleren.. en daar is vooral de oppositie tegen en we hebben verleden jaar gezien wat zij doen als zij aan de macht zijn!
En Wiels is voor het karretje gespannen vooral voor MAN etc..

@Jochem: Ik zie je punt en er zit zeker iets in. Van de andere kant, het plaatsen van "vriendjes" is iets van alle landen en alle partijen. Kijk op Curacao maar naar de Studiefinanciering (PAR). En de slinkse wijze waarop Ivar Asjes op een zondag namiddag aan zijn baan bij Selikor is geholpen was onderdeel van een deal, in ruil voor de steun van Frente aan de coalitie. Toen Zuid-Afrika de Apartheid afschafte en over ging op normale verkiezingen was er ook de vrees dat dit negatieve gevolgen voor het bestuur zou hebben. En voor een gedeelte is dat waarschijnlijk ook gebeurd. Maar ieder volk heeft nu eenmaal het recht op zelfbestuur. De taak van Nederland is dit zo goed mogelijk te begeleiden. De manier waarop dat het beste kan heb ik reeds diverse malen naar voren gebracht. Hoe dan ook, jij hebt kennis van zaken over Curacao... woon je er?

Ongelovelijk hoe een relatief kleine rel zo verschrikkelijk uit de hand kan lopen! Tijdens de BC vergadering bleef het voornamelijk bij schreeuwen door een groepje van zo'n honderd man, maar toen in de avond de "rum in de man was"en Helmin zijn frustraties nog even luidkeels botvierde, liep het uit de hand. Tragisch dat een lid van de familie Moreno, al zo'n honderjaar échte yu di korsow, daar de dupe van werd, en nog tragischer de koppen in de Telegraaf en sbs 6..... Het hele verhaal gaat in mijn ogen niet zozeer om kolonialisme, maar meer om het feit dat Charles Cooper straks de refinery niet meer aan zijn baas kan verkopen en dat Wiels zijn beurt om de zakken eens fijn te vullen voor zijn ogen voorbij ziet gaan. Het geneuzel dat de Alliansa namens "het volk"spreekt is natuurlijk geneuzel, daar meer dan 85% gekozen heeft voor onafhankelijkheid binnen het koningkrijk en de voorwaarden die daarmee samen gaan. Ook de eilandbewoners zijn het "vullen der zakken"namelijk goed zat......

@Opa-Buiswater: De Aliansa spreekt net als de regering voor ongeveer de helft van het volk. 68% heeft gekozen voor Optie-A, Autonomie binnen het Koninkrijk. Echter, tot veler verrassing blijkt autonomie op meerdere manieren geinterpreteerd te kunnen worden. De MAN heeft al snel gezegd dat het autonomie betreft volgens het model Aruba-Plus. En dat terwijl de autonomie van Aruba door Nederland juist meer aan banden wordt gelegd. Helmin Wiels interpreteert autonomie als een opstapje naar zelfstandigheid, iets waar bij het referendum slechts vier procent voor was. Er wordt dus flink met zand gestrooid. Zakkenvullen is echter iets van alle landen en alle tijden. Daar doen Nederland en de Curacaose coalitie natuurlijk ook aan mee, alleen wellicht op iets "slimmere" wijze... :-)