« Koffie-automaten en netnummers | Main | Moederdag en de mail van het Luie Varken »

Dossier 2012 (1)

1. De Polen keren om

Bij Brabant Water wordt niet alleen gewerkt, neen er is ook tijd voor filosofische gesprekken. We hadden het over het jaar 2012, een jaartal waar op sensatie beluste personen grote waarde aan toekennen.

09.05.2008: Op 21 december 2012 keren de Polen om, wie doet dan het stucadoorswerk?Door de stand van de planeten, ja zelfs het Melkwegstelsel, een omflippende zon en wat dies meer zij gaan er grote dingen gebeuren. Sommigen beweren zelfs dat het het einde der tijden betekent. Wat dat betreft zijn we niet erg vooruitgegaan sinds primitieve volkeren hetzelfde dachten tijdens het waarnemen van een zonsverduistering.

Grappig is de theorie dat de Polen in 2012 omkeren. "Wat, gaan ze dan eindelijk terug naar huis?", vroeg iemand lachend. Het betreft hier echter de Noord- en de Zuidpool.

Er is een theorie dat eens in de zoveel jaren deze polen (zonder hoofdletter) van plaats wisselen. Dit zou ongeveer 12.000 jaar geleden voor het laatst zijn gebeurd.

Nu is de poolverschuiving volgens sommigen al over tijd en het jaar 2012 kan een mooi moment zijn om de grote wisseltruc uit te halen. Als de polen omkeren is dat geen pretje, het levert kou, overstromingen en andere rampspoed op. Laat de Polen dus maar gezellig hier blijven.

2. Het jaar 13.0.0.0.0 van de Maya's

Wij kennen een paar soorten kalenders. De gewone kalender, de verjaardagskalender die op het toilet hangt en de Pirelli-kalender. Dit valt echter in het niet bij de kalenders die de legendarische Maya's hanteerden. Dit buitengewoon fascinerende volk wist ontzettend veel van astronomie.

De drie belangrijkste Maya kalenders (Wikipedia) zijn de religieuze Tzolkin, de burgerlijke Haab en de Lange Telling voor historische doeleinden. De Lange Telling kent onder meer de volgende begrippen, zie ook deze tabel:

  • Kin = 1 dag
  • Uinal = 20 Kin = 20 dagen
  • Tun = 18 Uinal = 360 dagen = 0.986 jaar
  • Katun = 20 Tun = 7.200 dagen = 19.7 jaar
  • Baktun = 20 Katun = 144.000 dagen = 394.3 jaar

Data worden genoteerd als Baktun.Katun.Tun.Uinal.Kin. Zo wordt de dag van vandaag (09.05.2008) in de Lange Telling als volgt gerepresenteerd: 12.19.15.5.13 hetgeen iets wegheeft van een ip-adres. Volgens de Haab zitten we op 16 Uo en volgens de Tzolkin op 7 Ben. Zie afbeelding.

09.05.2008: De kalenders van de Maya's zijn fascinerend en voorspellen volgens sommigen het einde der tijden op 21 december 2012Men kan zelf datumconversies naar diverse kalenders uitvoeren met dit schitterende programma. Scroll omlaag naar de Mayan Calendars, vul eens 13.0.0.0.0 in, druk op Calculate, scroll omhoog naar de Gregorian Calendar en lees de datum.

De datum 21 december 2012 markeert het einde van de Grote Kalender en van de cyclus van 13 Baktuns waarna de aarde begint aan de Periode van de Vijfde Zon. Ja, hier wordt het een tikkeltje zweverig.

13 Baktuns beslaan ongeveer 5125 jaar en vijf van dergelijke periodes duren derhalve bijna 26.000 jaar. Dit is een cyclus waarin ons zonnestelsel op één lijn komt te staan met Hunab K'u, het centrum van de Melkweg, de plaats die de Maya's de kosmische baarmoeder noemen.

Het gevolg hiervan is drie dagen van leegte en duisternis en er bestaat de mogelijheid dat de polen omdraaien. Dus toch! Ik besprak de dreigende situatie met mijn gezin. Het laconieke commentaar van Luchiano (10): "Erger voor Diana, dan krijgt zij nooit de kans om RuneScape te spelen!"

De auteur van de prachtige pagina met kalenderconversies schat ik hoger in dan de doemdenkers van 21 december 2012. Vrij vertaald staat daar het volgende:

"De Maya's geloofden dat aan het einde van iedere Pictun cyclus van ongeveer 7.885 jaren het universum wordt vernietigd en daarna opnieuw gecreëerd. Mensen met apocalyptische neigingen kunnen rustig ademhalen, immers de huidige cyclus stopt pas op 12 oktober 4772 in de Gregoriaanse Kalender."

Die datum ligt waarschijnlijk echter te ver weg voor mensen met apocalyptische neigingen.

Comments

Ik zit deze post even te lezen in het AC, in grote hitte. Vanavond ga ik me er thuis verder in verdiepen, op het moment gaat het nog even boven mijn pet, maar wat je met de Polen bedoelt is me wel duidelijk geworden, ik maakte bij het eerste lezen van dat woord dezelfde denkfout als iedereen daarover maakte. Ik kom nog met een inhoudelijk commentaar terug, tenminste, als ik het ga snappen, je hoort nog van me.

Je lijkt de Wiskundemeisjes wel

Ik vrees inderdaad dat dit allemaal te wiskundig is voor mij om te snappen. Dat ik veel van cijfers denk te weten is iets anders dan dat ik deze wiskunde snap. Wat ik al zei, telefoonnummers, sommige postcodegebieden en dat soort dingen, dat kan ik dromen, maar wat jij hier hebt neergezet is op sommige plekken ook nog veel te visueel voor mijn slecht functionerende ogen. Ik denk daarom dat ik het maar opgeef om het te snappen. Ik kan me je reactie voorstellen, ik kies de weg van de minste weerstand, of, waar blijf je nou met je verhaal over je verstand van cijfers, ik geef je bij voorbaat gelijk als je dat had willen zeggen.

Overigens denk ik dat het nog niet zo'n vaart zal lopen met het omkeren van de polen in 2012. En inderdaad, over het eind der tijden en het vergaan van de wereld is al zoveel gezegd en voorspeld, als iemand daar nog eens mee komt dan lach ik die in zijn gezicht uit. Jehova's getuigen hebben daar ook zo'n handje van, als die daar over beginnen herinner ik ze aan 1975 toen de wereld al had moeten vergaan volgens hun leer.

ik vind het toch wel een eng idee, maar ja, zelfs al hebben we over zo'n 4 jaar het einde der tijden, dan zal ik het er toch maar mee moeten doen. ik zal morgen wat extra lucifers, waxinelichtjes, water en eten in huis halen :-)

Wow...

apocalyptische neigingen of niet.
Ik zou het wel geinig vinden als het 2013 is, ik dan oprecht alle loggers de beste wensen toewensen, een pak van mijn hart.

@Cyberjunk: Toch heeft het weinig met wiskunde te maken. Sommigen willen ons doen geloven dat er op 21.12.2012 iets heel bijzonders te gebeuren staat, maar inderdaad... dat hebben al velen voordien gedaan. Net als jij ben ik tamelijk sceptisch...
@Jan: Dat vat ik op als een groot compliment!
@Pascale: Lucifers, waxinelichtjes etc. helpen wel in het geval van een orkaan maar bij het Einde der Tijden lijkt het me een beetje overdone... :-)
@Pascal Summer: Ook vandaag de dag maken de Maya's nog een verpletterende indruk...
@Renesmurf: Bij deze voorspel ik dat jij op 1 januari 2013 ofwel 13.0.0.0.11 14 Kankin 2 Chuen bij de Maya's ons gewoon een gelukkig nieuwjaar kunt wensen. Renesmurf.nl blijft altijd bestaan...

En, heeft Lucy het nog steeds zo koud? :)

Over de cijfertjes ben ik tamelijk sceptisch. Over het omkeren van de polen niet. Terzijnertijd zal dat gebeuren net als terzijnertijd de golf omdraaid met alle gevolgen vandien. Niets apocalyptisch aan, meer gewoon de gang van de natuur denk ik. Ik hoop maar dat ingrijpende veranderingen na mijn tijd komen :)

@Bout: Neen, we puffen nu allemaal van de hitte...
@Cinner: Uiteraard gebeuren er in de loop der tijden bepaalde dingen met de aarde. Maar als we naar de Wet van de Grote Getallen kijken... hoe groot is dan de kans dat net nu wij (jij en ik) op aarde leven, een onooglijk druppeltje op de immense tijdas, dit soort van grote gebeurtenissen plaatsvindt. Ik bedoel, wij (jij en ik) winnen ook nooit de Staatsloterij. En hoe vaak hebben zieners, paragnosten, sensatiezoekers en anderen al gezegd dat de aarde zou vergaan? In ieder geval zo vaak dat ik ze onder de graancircelbouwers schaar... :-) Helemaal gezien het feit dat hele volksstammen hun eigen interpretatie aan een magische datum als 21.12.2012 geven: dit moet nu gebeuren want we maken er een puinhoop van op aarde. Het lijkt de bijbel wel!

Helemaal met je eens, de kans is miniem. Maar toch, er is een piepklein kansje dat we de staatsloterij winnen (hoewel, dan moet ik wat vaker loten kopen ;)) en wie weet wat we nog gaan meemaken met de natuur. Of de mens, die doet ook hard zijn best tegenwoordig.

Magische data geloof ik niets van. Hoe vaak de wereld al niet vergaan moet zijn in de afgelopen honderd jaar .. :)