« Tros Radar en de farmaceutische industrie | Main | Dossier 2012 (1) »

Koffie-automaten en netnummers

Netnummers zijn boeiende materie. Vroeger werden ze trouwens kengetal genoemd. Waarom heeft Rotterdam 010 en Amsterdam 020? Het tweede cijfer gaf de regio aan en Zuid-Holland, Zeeland en Westelijk Noord-Brabant kregen de 1 toebedeeld. De 2 was voor Noord-Holland en de 3 voor Utrecht. (Wikipedia)

07.05.2008: Netnummers op de Autobar bij Brabant Water. Klik voor groter.Het netnummer van Rotterdam is dus 010 maar wie heeft 011? Niemand! Het netnummer dat er het meeste op lijkt is 0111 van Zierikzee. Onderweg van Den Bosch (073) naar Gilze-Rijen (0161) doemt op de A59 regelmatig een bord op met Zierikzee, eerst 100 kilometer, later 91 enzovoorts.

Over Den Bosch (073) gesproken, op het hoofdkantoor van Brabant Water staan koffie-automaten. Dat is logisch want anders komt er niemand werken. Ze zijn afkomstig van autobar.nl uit Dordrecht (078).

De koffie kiest men uit een menu, bijvoorbeeld: koffie - de hoeveelheid melk - de hoeveelheid suiker. Elke combinatie heeft zijn eigen code die snelkeuze wordt genoemd. 's Morgens drink ik cappuccino met suiker (908), vervolgens koffie met melk en suiker (170) en vlak voor de lunch chocomelk (011).

Nu blijkt de automaat behalve chocomelk (011) ook chocola (010) aan te bieden. Ze lijken sprekend op elkaar alleen zit er iets meer melk in en op de chocomelk (011) dan bij de chocola (010).

Zelfs als geboren Rotterdammer en Feyenoord-supporter geniet 011 vooralsnog een lichte voorkeur.

Comments

zo had ik het inderdaad niet bekeken met de kentgetal nummers. Overal zie je inderdaad de nummers terug komen als je tenminste oplet.

Maar wat is nu het nummer van een capicino??

Tot laterzzzz....

O ja, nog bedankt voor de tip van de WMM! Ik werk er nu regelmatig mee....

Ik kan nog wel meer netnummers qua regio bedenken. En bovendien is 03 met toevoeging niet alleen in de provincie Utrecht te vinden, maar ook in de provincie Gelderland. 0341 bijvoorbeeld, Ermelo e.o. Zo is er voor Eindhoven e.o. de 4 (040) in Groningen 050 in Leeuwarden 058 en alles wat daar in de omgeving is begint met 05. 06 is een verhaal apart en 073 is Den Bosch, maar dat zegt niet alles over de regio Den Bosch. Ok, 076 is dan Breda, dat ligt redelijk in de buurt, maar zoals jij al opmerkte begint het netnummer van Dordrecht ook met 07. 075 is Zaandam, dat ligt nog weer verder weg. En om het nog verwarrender te maken is het netnummer van Venlo 077. 012, komt dat ergens voor? En 017 met iets erbij. 0180 wel, dat is het netnummer van iemand die ik ken. Maar 019, al dan niet met toevoeging, komt hier ook niet voor.

Ik Heb net op Ned. 1 in het programma praatjesmakers op Curaçao, een paar vrienden van jullie gezien.

http://www.ncrv.nl/?nav=cueorDsHtGAsbClcCWTsB

Met een zoetje graag... hoewel je daar ook ziek van kan worden.

@Marc Heeren: Met nummers kun je jezelf helemaal gek maken. Een cappuccino zonder suiker is 896, een met suiker 908. Graag gedaan, zag je filmpje. Heel leuk voor later!
@Cyberjunk: De regio-indeling is al lang verlaten, het was de eerste opzet, zie de Wikipedia pagina. Maar je bent druk aan het onderzoeken geweest, mijn complimenten...
@Bout: We hebben het programma gezien, was leuk. Vooral die twee meisjes van zes die vier talen spreken... :-)
@Brillie: Zoetjes zijn handmatig, die komen niet uit de machine...

Ik ben niet eens aan het onderzoeken geweest, ik weet die netnummers en die regio's, die toch nog gedeeltelijk kloppen, uit mijn hoofd, gedeeltelijk door eigen waarneming, ik noemde bijvoorbeeld Ermelo, nou dat spreekt vanzelf dat ik dat weet. En andere nummers weet ik gewoon, ik heb een fenominaal geheugen voor cijfers, telefoonnummers en nog voor wel meer dingen, mijn lieve nicht kan dat zo bevestigen als je het haar vraag.

haha, herkenbaar om een logica of verband te vinden in de nrs.

Hier heeft de automaat ook 2 "choco" opties. Chokomelk en Choko-deluxe. Raar genoeg smaakt de normale choco het lekkerst. Jammer genoeg kwam ik daar wel pas na maanden achter :(

Mijn schoonvader was jarenlang hoofd telefonie op een legerplaats. Ver voordat hooligans steden met hun netnummer aanduiden deed hij dat al. Hij kende heel Nederland uit zijn hoofd.

@Cyberjunk: Dan moet de post van vandaag over de Maya kalenders je ook fascineren. Immers er komen vele getallen aan de orde...
@Pascale: Als je maar oppast niet door te slaan!
@Curacaoenaar: Zo zie je maar hoe wij worden be-invloed door hoe dingen genoemd worden. Luxe is dus niet altijd beter...
@Jan: Een leuk item voor Wedden Dat met wijlen Jos Brink. Je schoonvader was toch niet toevallig de eerste Nederlandse hooligan?