« Met de Spider naar Carré (13) | Main | Cars and Before and After »

Foto's met een verhaal (5)

In de serie Foto's met een verhaal wordt elke keer een foto getoond waar op een of andere manier een verhaal achter zit. Dat is niet zo moeilijk, want dit geldt voor bijna iedere foto. Het idee is om foto's te gebruiken ouder dan vijf jaar. Alle posts over dit onderwerp zijn gebundeld in de category Foto's met een verhaal.


Datum: ??.01.1997
Locatie: Chitzen Itza, Yucatan (Mexico)
Personen: Argentijnse Maya
Bijzonder: CasaSpider is dit trapje afgerend


xx.01.1997: Argentijnse Maya op de terugweg van tempel te Chitzen Itza, Yucatan Mexico. Klik voor groter.

(Klik voor groter)


In januari 1997 zijn wij met zijn achten in Mexico op vakantie geweest. Om precies te zijn in Playa del Carmen dichtbij Cancun, de hoofdstad van Yucatan. Zeven vakantiegangers vertrokken vanaf Schiphol en deden nauwelijks langer over de reis dan CasaSpider die de route Curacao-Miami-Cancun aflegde.

Yucatan is de bakermat van de Maya-cultuur en men moet wel een bijzonder grote cultuurbarbaar zijn om daar niets van mee te pikken. Zo namen wij deel aan een excursie naar Chitzen Itza (Wikipedia), een complex met vele tempels en andere bezienswaardigheden. In het groepje voor ons liep zo'n bezienswaardigheid. Wij, tenminste de mannen, moesten ernaar blijven kijken. We konden er niets aan doen.

Henry Geerts beschikte over een camera met een forse telelens. Steeds weer zwenkte hij heen en weer op zoek naar de bezienswaardigheid. Zijn toenmalige vriendin Cynthia kwam maar eens bij ons staan en vroeg waar wij zoal naar keken. Met haar ogen volgde zij de loop van het tele-objectief en zag toen dit. "Nou ja! Hénry!", riep zij verontwaardigd uit.

13.06.2007: Casa en La Chica Merengue bekeken de dvd Apocalypto van Mel Gibson. Klik voor groter.Als laatste onderdeel van de excursie beklommen we El Castillo, de hoofdtempel van Chitzen Itza. Dat gaat via een zeer steile trap met 90 treden. Net toen wij naar boven klommen kwam het groepje met eerdergenoemde bezienswaardigheid naar beneden. Precies in het midden, bij de 45e tree ontmoetten wij elkaar. Ik trok de stoute schoenen aan ik bedoel zij kon toch geen kant op en begon een praatje.

Dit was voorbestemd dat kan gewoon niet anders, we voelden ons beiden een Maya op dat bijzondere moment. Zij kwam uit Argentinie, de bandoleonmuziek ontbrak maar wij waren de voorlopers van prinses Máxima en Willem Alexander. Even later boven op de tempel terwijl mijn Maya verder afdaalde schoot Henry de foto bij dit verhaal.

Maya's, Maya's, hoe komt men zo ineens bij Maya's? Wel, het is Juni Filmmaand bij de Spiders en woensdagavond hebben Lucy en ik Apocalypto (imdb) gezien. Een indrukwekkende film met prachtige beelden en een heroisch verhaal. De Maya's worden in deze film als sadistische monsters afgeschilderd en dat is een te eenzijdige voorstelling van zaken. Immers, zij waren ook zeer kundig op het gebied van astronomie.

Een voorbeeld daarvan is El Castillo te Chitzen Itza waarvan de openingen bovenaan zo zijn geconstrueerd dat precies op de eerste dag van de lente en de eerste dag van de herfst het zonlicht er zodanig doorheen komt dat een schaduw in de vorm van een slang over de treden van de tempel naar beneden lijkt te kruipen.

Hoe dan ook is Apocalypto de moeite meer dan waard. We begonnen om negen uur met kijken maar Diana (1) stoorde regelmatig. De aftiteling zagen we derhalve pas na twaalven. Een recensie is niet nodig want deze (mirror) verwoordt mijn gedachten voor 99%. Lucy geeft Apocalypto een 8 en ik 7.5 uit 10.

"No one can outrun their destiny". Na tien jaar voel ik mij weer een Maya.

Comments

Ik hou het nog even op mijn eigen landhuis beklimmen...

Jij voelt je een Maya, ik ben een cultuurbarbaar, want het zegt me allemaal niet zoveel. Misschien als ik daar ook was of was geweest, dan zou het kunnen dat ik er iets van had opgepikt. Die foto van die sadisitische monsters ziet er inderdaad verschrikkelijk uit, ik vind het zelfs beangstigend.

In 2012 vergaat de wereld, zeggen ze.
In 2013 zal blijken dat ze anders tellen dan wij!

1997, alweer tien jaar geleden, men vreesde voor het millenniumprobleem.

@Brillie: Omvallen op het trapje van El Castillo lijkt mij geen pretje. Moet je je eigen schoorsteen vegen dan?
@Cyberjunk: Ik heb veel respect voor cultueren die honderden tot duizenden jaren geleden met beperkte middelen zoveel wisten over wiskunde en astronomie. En daarbij zulke bouwwerken konden maken. Mel Gibson heeft de Maya's echt slechts van een kant belicht en ik geloof dat het geen film voor jou is...
@Renesmurf: Niet zelden worden angsten kunstmatig gecreeerd en in stand gehouden. Om andere doelen te bereiken. Voor een sterveling valt het nog niet mee om het juiste onderscheid te maken tussen werkelijke en kunstmatige angsten...

Als er mensen zijn die roepen dat de wereld vergaat, kan men er staat op maken dat het niet klopt, niemand hoeft daar in te trappen, zeker niet diegenen die VOOR 1960 geboren zijn. Er werd zo ongeveer in die tijd beweerd dat in 1975 de wereld zou vergaan, met name Jehova's getuigen beweerden dat. De mensen die zo oud waren om te begrijpen wat er werd bedoeld geloofden daar niet in en wie dat toch deed, heeft kunnen merken dat het allemaal onzin was. Wat recenter zijn er ook degelijke uitspraken geweest, over overstromingen en wat dan ook, dus iedereen kan inmiddels wel weten dat zulke uitspraken onzinnig zijn.

Er bestaat ook een lied van wijlen Robert Long, dat is getiteld: Allemaal angst. In de meeste gevallen is angst die mensen elkaar aanjagen massahysterie. Toch vind ik ook dat angst niet altijd als onzin moet worden afgedaan. Soms zijn zaken echt te betwijfelen. Bij dat milleniumprobleem wist ik het echt niet. Ik was niet extreem angstig, maar in dat geval heb ik werkelijk enige twijfel gehad over hoe ik dit moest inschatten. Als je alles wat bepaalde angst oproept afdoet als onzin omdat je bijna kunt weten dat het niet kan kloppen, dan loop je het risico dat als er echt iets verkeerd dreigt af te lopen, het voor jou te laat is. Als er weer eens een angstgerucht de ronde doet, lach dan niet onmiddellijk, maar denk goed na of het reëel zou KUNNEN zijn. En als je maar half twijfelt, probeer dan maatregelen te nemen. Lach alleen als je 100% zeker kunt zijn dat er weer eens een massahysterie actief is.

Dat lied over Allemaal angst- ik weet niet of iemand van de lezers dat kent- DAARIN wordt gespot met de angst voor zaken waarvan je kunt WETEN dat het onzin is. Een voorbeeld daarvan is dat er in dat lied spottend wordt gesteld dat men doof wordt van masturbatie.

Mooie foto is 'dit'!
Is het riempje zo breed of is die short zo short?

Ik wil de film ook graag zien. Ik ben erg geïnteresseerd in de Mayacultuur.

@Cyberjunk: Het probleem lost zich snel op als iedereen die beweert dat de wereld op die en die datum vergaat een dag van tevoren verplicht wordt al zijn bezittingen aan een goed doel te schenken. Een interessant betoog over angst. Wat vind jij in dat kader van de beschuldigingen dat Irak op grote schaal chemische wapens zou produceren? Achteraf lijkt het er steeds meer op de de Verenigde Staten ons deze angst bewust hebben aangepraat om tot actie over te kunnen gaan. Hetzelfde dreigt nu met Iran te gebeuren. Toch ben ik niet 100% zeker en lach dus niet.
Je laatste zin kon ik niet zo goed verstaan, WAT ZEI JE?
@Vernon: Ja, de zoomlens kwam goed van pas. Het riempje is volgens mij niet breed... :-)
@Pascal Summer: Het is zonder meer een aanrader al weet ik niet zeker of hij jou aanspreekt. De verhouding wreed geweld Maya-cultuur had voor jou denk ik andersom gemoeten. Ben benieuwd naar je oordeel...
Uhm... ik zie net dat ik je heb verward met de andere Pascal, misschien is het handig als jij Pascal Summer in het naamveld zet?

De bezienswaardigheden in Yucatan zijn zo te zien zeker niet slecht! ;-)
Indrukwekkende foto trouwens (op de tempel). Ik wist wel dat het steil was maar niet zo steil !

Ik deel ook jou mening dat de film een eenzijdig beeld toont van de Mayacultuur. Het is en blijft achteraf toch wel een mooie film. Op IMDB heb ik het dezelfde rating gegeven als Lucy, een 8.

Griezelig stijle (of is het steile) trap. Btw lekkere kont heeft die dame.

Ja, dat waren nog eens tijden...:-)
Ik hoop dat HenrY dit niet leest want je schrijft zijn naam verkeerd.
De film heb ik nog niet gezien maar ik heb heeeele goede herinneringen aan die vakantie. Mexico is een een heerlijk land waar ik graag nog eens langer heen wil.
En dat wij zo graag naar de blauwe Maya keken dat komt omdat wij geheel opgingen in de cultuur en dachten met een origineel exemplaar van doen te hebben. Echt waar!
Weet je nog dat zelfs onze Nederlandstalige gids op een gegeven moment ons blikveld volgde en zei dat dat ook interressant was?

@Curacaoenaar: Klopt en niet alles is er minstens honderden jaren oud... :-) Van beneden af gezien lijkt de trap van El Castillo ook minder steil dan van boven. Een 8 en een 7.5 liggen erg dicht bij elkaar...
@Lennart: Het is echt 'steile'. Met je opmerking over de BTW ben ik het (uiteraard) eens!
@Angel: Ah, is het toch HenrY. Juist door dat gebruik van die Y dacht ik dat het een i moest zijn. Zal het aanpassen. Jullie keken zo vaak naar de blauwe Maya dat het de andere groepen op begon te vallen. Dat zei de Belgische gids Joep (Jo-Ep) ook... :-)

Beste Casa, wat jouw vraag aan mij betreft over Iran en Irak denk ik ook in jouw richting, maar ik ben net zo min zeker van mijn zaak.

PS Casa, even nog een vraagje, ken jij dat lied over angst van Robert Long of had je er nog nooit van gehoord?

Ik vraag me af of er Pascallen door de war gehaald worden, hierboven.
Effe denken wat ik had willen zeggen. Iets over die billen, dat ze sexy worden bij de gedachte dat ze onder die broek uit-hoe-noem-je-dat en dat die dame die broek zo op die wijze heeft gepositioneerd, haha. Of dat het juist eigenlijk niet om aan te zien is omdat haar billen onder een tekorte broek uit lubberen. Dit is dan misschien weer afhankelijk van haar verdere voorkomen (bijvoorbeeld gezicht). Ik houd het voor het gemak en invulling ophet eerste *kijkt nog een keer voor de zekerheid*.
Verder kan ik wegdwalen bij het idee van die trap en welke functie die had.
Ik ben zeker wel geinteresseerd in culturen maar bij een film kijk je door de ogen van de maker en interpretaties. Vaak is dat te oppervlakkig en vooral visueel, zeker niet altijd. Soms kan je aan een voorwerp meer zien, voelen. Als hij (Dhr Mel) zoiets kan uitdrukken in de film zou dat prachtig zijn. Ik denk ook aan tradities en rituelen. De voorkant ziet er meer uit als een zombie-horror. Ik loop nu ook wel een beetje te reutelen, want ik houd ook wel van makkelijke films. Geweldig wat er allemaal op deze aarde heeft geleefd en waarvan wij nog niet dat (knip in de lucht) kennen.

Ik wist eigenlijk helemaal nog niet of ik ging reageren. Ik dacht dat ik misschien niets hoefde toe te voegen en was rustig de reacties aan het lezen.

Heb je eigenlijk geen foto dat jij dat trapje afrende of liever een filmpje?

Nou, als de Pascallen inderdaad door elkaar worden gehaald- en dat acht ik best mogelijk gezien twee totaal verschillende sites van mannen die zich allebei Pascal noemen- dan houd ik ze wel uit elkaar door naar hun site te linken en dan weet ik hierbij dat ik er eentje bij is met een plaatje dat mij sterk aan zonsondergang doet denken. Als ik dat onjuist inschat, dan graag correctie. Dat plaatje ziet er zo mooi uit dat ik, als ik Casa was, iets zou bedenken om de Pascal van deze site op welke manier dan ook een kenmerk te geven dat hem onderscheidt van de andere Pascal.

@Cyberjunk: Neen, het lied van Robert Long kende ik niet. Ik was nooit zo'n fan van de man...
@Pascal: Je hebt helemaal gelijk en ik heb het inmiddels gecorrigeerd. Ik zal beter opletten! Voorts bewonder ik jouw diepgravende manier van onderzoeken, vooral dat je steeds weer even kijkt om er zeker van te zijn je niet te vergissen. Hulde! Ga de film maar gewoon bekijken, dat oordeelt een stuk gemakkelijker. Goed dat je toch even reageerde... ;-)
Neen, in die tijd hadden we nog geen digitale camera's. Maar het was spectakulair kan ik je wel zeggen. (En gelukkig goed afgelopen)
@Cyberjunk: Ik zie het aan het gebruikte email-adres en noem de ene Pascal consequent Pascal Summer...

De ene pascal, voor mij de andere pascal gebruikt consequent geen hoofdletter en ik consequent wel.
@Cyberjunk: De lucht bedankt je voor het compliment. Ik ben er ook wel een beetje trots op. Hij is genomen vanuit de auto op de a4 ergens in de buurt van Hazerswoude. Dat maakt het misschien iets minder romantisch. Vanuit de auto eventueel in de file) kan het op die manier heerlijk toeven zijn.

waarom wordt alleen haar achterkant gefotografeerd, of is die zoveel beter dan de voorkant?
wij zijn ooit in Tikal, een paar honderd km zuidelijker geweest, ook een verborgen maya stad. in ong 700 na christus woonden er honderduizenden maya's, echt een enorme stad! nu is nog maar een klein deel zichtbaar gemaakt. je probeert je dan wel een voorstelling te maken hoe dat destijds geweest moest zijn, erg indrukwekkend vond ik het! er waren daar ook allerlei steile trappen; niks voor mij, dus ik bleef saai aan de grond.

@Casa:
Waarom dacht ik dat het om mij (met hoofdletter) ging? En wat zou je anders hebben geantwoord? Dat is toch eigenlijk best wel leuk. Hoe namen beelden kunnen oproepen en er een constructie ontstaat.

"Jullie keken zo vaak naar de blauwe Maya dat het de andere groepen op begon te vallen", jijzelf keek zeker niet he Casa? Of kon je het niet zien met je -6?
Volgesn mij ben jij Oost-Indisch -6; d.w.z. je ziet alles wat van belang is..:-)
Dat van die Joep (Jo-ep) wist ik nu weer niet!

@Pascal: Ik probeer het te onthouden van die hoofdletter en verder let ik op het email-adres. Dezelfde woorden gelezen vanuit het perspectief van iemand anders kunnen een geheel andere betekenis hebben. Een fascinerend proces...
@Pascale: Henry is (vermoedelijk) een kontenman. Die Mayasteden moeten inderdaad iets bijzonders geweest zijn, hetzelfde geldt voor de Inca's in Peru. Steile trappen niets voor jou? En ik dacht dat jij zo'n thrillseeker was, je zat tenslotte ook bij de padvinders!
@Angel: Door mijn min-zes had ik het recht om wat extra te turen. Al ging dat bij een andere gelegenheid later in de Parrot's Bar nog bijna mis... ;-)

@Casa: ja, precies! Je zegt het duidelijker dan ik het omschreef.

Tjsa met zo'n bezienswaardigheid kan iedereen de 'El Castillo' wel beklimmen :)


@Pascal: Dank je maar doe jezelf niet tekort!
@GJ: Feitelijk vallen dit soort bezienswaardigheden onder doping...