« Veranderen met Marianne Thieme | Main | In Oeganda zijn ze nieuwsgierig »

Nummerplaten maken het te bont

Behalve de commotie rondom Hero Brinkman is er op Curacao nog veel meer te beleven. Gelukkig maar! Dit jaar worden de kentekenplaten vervangen, dat gebeurt eens in de paar jaar. Ik herinner mij gele platen met zwarte letters, wit met rood en wit met zwart. Allemaal lood om oud ijzer, ze voldeden uitstekend.

Tot dusverre was de discussie rondom het nummerplaatbelastingaddendum interessanter. Voor degenen die niet (meer) weten wat dat is, het is een opzetplaatje dat op het nummerbord wordt geschroefd. Aan de kleur van het opzetplaatje kan de politie zien of de wegenbelasting is betaald.

09.01.2008: Curacaose nummerplaten worden ieder jaar gekker. Klik voor groter.Het eerste jaar moest het nummerplaatbelastingaddendum op de kentekenplaat aan de achterkant van de auto bevestigd worden. Dit bleek niet zo handig voor de politie die bij een controle letterlijk achter de feiten aan liep.

Als er een trofee bestaat voor Idioot Design verdient het bedrijf of de persoon of het driejarige zoontje van de persoon die het ontwerp voor de laatste Curacaose kentekenplaten heeft verzorgd een nominatie. Wat zeg ik, geef hem die prijs nu maar vast. Hier komt niemand meer overheen in 2008.

De vlag van Curacao (blauw met een gele streep) dient als achtergrond van de nieuwe kentekenplaat. De cijfers en letters zijn oranje evenals het nummerplaatbelastingaddendum. De kleur oranje is de kleur van Frente Obrero (FOL) en toevallig gaf deze partijkleur van de destijds verantwoordelijke FOL-gedeputeerde (Ivan Strick) de doorslag. Het gaat om ruim 74.000 kentekenplaten, kosten 1.1 miljoen Antilliaanse guldens (440.000 euro). Bijgaande foto is van Daargaatze, het weblog van Anneke en Sietze. Ook zij verbaast zich: "Je kunt echt helemaal niks, noppes nada van de nummers lezen."

In een vervolgpost meldt Anneke dat de politie niet blij is. In het weekend konden ze de kentekenplaten van een stel wegpiraten niet lezen. Men adviseert de oude nummerborden voorlopig niet weg te gooien. En in Autoplaatje deel 3 blijkt dit advies te zijn opgevolgd. De nieuwe kentekenplaten worden niet ingevoerd en de oude blijven geldig.

Meer blogs over dit thema:

Volgend jaar begint het circus opnieuw.

Comments

Het ziet er niet uit, maar is voor flitsers ook geen zegening. Is dus ook wel iets voor hier.

tja waarvoor is die plaat... belasting of identificatie.

In het Caraibisch gebied zijn wel meer van die vrolijke platen. Alleen die oranje letters, wie zou dat verzonnen hebben.
Bij de persconferentie gisteren, werd de vraag gesteld wie de plaat ontworpen had. het antwoord "dat doet hier niet terzake".
Maar voorlopig witte platen en een oranje belastingplaat. Oranje boven!

Ik ga de nummerplaten vandaag eens evenvan dichtbij bekijken! Deze jongen stapt straks op het vliegtuig richting Korsou!!

Lekker lachwekkend verhaal zeg. Ik vind het op een soap lijken. Dat dekt de lading niet helemaal, maar het heeft er wel WAT van weg.

Ha ha ridikulo, hahah.
Maar wat wil je? Eerst een marcha di protesta (protestmars) tegen Godett-FOL http://www.youtube.com/watch?v=ZuSmu8_KueM en nu ineens samenwerken met dezelfde Godett-FOL, en als klap op de vuurpijl, GODETT bombarderen tot PERSOON VAN HET JAAR 2007.
Lekker geloofwaardig ben 'je' dan...

Jammer dat Brinkman geen namen had genoemd. Hij had beter namen kunnen opnoemen in plaats van een hele volk te beledigen. Dus bij deze; Brinkman, wees een MAN en noem de dingen bij hun NAAM!

@Piet: Op zich vind ik de nummerplaat wel mooi, hij lijkt een beetje op mijn schilderijen (uit mijn primitieve periode)...
@Benno: Het nummerplaatbelastingopzetaddendum is voor de belasting, het kenteken natuurlijk (mede) voor identificatie. Wie de oranje letters verzonnen heeft is duidelijk (weet jij de naam van de ex-gedeputeerde?)...
@Lennart: Jij bent een gelukkige jongen! Overigens zijn de nieuwe platen gecancelled dus je zult het met de oude moeten doen. Goede vakantie en doe ze de groeten daar!
@Cyberjunk: Het is inderdaad een soort soap. Een van de kenmerken daarvan is dat het maar doorgaat en dat is hier ook het geval...
@Bout: Ook de MAN stond vooraan om met Godett samen te werken. Wat dat betreft is er niet veel verschil tussen de partijen... :-)

Je kunt echt helemaal niks, noppes nada van de nummers lezen."

Gek is dat, ik maak uit die foto die ik bij jouw post zag kenteken T 92-23 op. Ik vind het toch wel redelijk leesbaar, en ejouw beschrijving van dat aanhangsel klopt ook wel als ik het goed beschouw. Hoe komt het dat ik, als visueel gehandicapte, bijna zeker weet dat ik het nummer goed gezien heb terwijl het zo onleesbaar moet zijn? Leg dat eens uit Casa.

@Cyberjunk: het gaat met name als je van een afstand de nummers moet lezen en ook 's avonds. Het is dan amper, tot niet, leesbaar. Stel je eens voor dat de politie een auto achterna zit en de nummerplaat niet eens kan lezen.

Oké Curacaoenaar, dat is duidelijk, bedankt!!

@CasaSpider: ligt deze primitieve periode voor of na de periode waarin de Le Chien serie het licht zag?

Ik las trouwens net in de Amigoe dat de nieuwe nummerplaten uit de roulatie worden genomen: http://www.amigoe.com/artman/publish/artikel_38544.php

@Cyberjunk: Curacaoenaar was mij voor, maar dat had je zelf ook al door... :-)
@Curacaoenaar: Zo is het, perfect uitgelegd!
@Piet: Vermoedelijk ligt de primitieve periode van de mislukte Curacaose nummerplaat nog een aantal jaren VOOR het ontstaan van Le Chien. Heb het Amigoe-artikel inmiddels gelinked...

Ze moeten gewoon dezelfde nummerplaten als wij hebben.

We zijn tenslotte een koningkrijk!

Je boft, hier hebben we dat probleem niet.

Je kan Cura toch niet loslaten no? Maar wat een geldverspilling zeg.

@Renesmurf: In dat geval kun je met evenveel recht zeggen dat wij dezelfde nummerplaten moeten hebben als zij...
@Brillie: De Curacaose nummerplaat past anders wel goed bij je Porsche...
@Donna: Natuurlijk niet! Gelukkig heeft de overheid daar geld genoeg... ;-)

Ja wat een gedoe om nummerplaten, jammer want ik vindt ze schitterend.Maar mijn meneing is van een verzamelaar van Jaaa!! Nummerplaten.Ik heb heel wat platen van Curacao in mijn verzameling alleen niet deze uit 2008.Wie o Wie ....kan me eens een goede dag bezorgen voor een mooie uit 2008.Ik vergoed uiteraard de kosten.
Groeten uit het Nederlandse
Frans