Nieuw? Klik Hier.

Username:

Password:

Login Vergeten? 

  Vrijdag 11 Jan. 2008
Voorpagina 
Curaçao
Aruba
Antillen
Ñapa
Commentaar
Ingezonden
Sport
Varia
Mensen

 Abonneren
 Amigoe online
 Amigoe dagblad

 Archief

 Amigoe
 Over Ons
 Contact


IntEnt

SMLS Advocaten

Nieuwe nummer-platen uit roulatie
10 Jan, 2008, 18:27 (GMT -04:00)

Email dit artikel  
 Print dit artikel  

WILLEMSTAD — De nieuwe kleurrijke nummerplaten worden uit de roulatie gehaald. De afgifte is vanochtend gestopt. De witte platen met zwarte letters die tot vorig jaar in gebruik waren, worden gehandhaafd. Er komt een nieuwe plaat voor de hele levensduur van de auto en de motorrijtuigenbelasting wordt opgeheven. Dit heeft het Bestuurscollege gisteravond bekendgemaakt tijdens een spoedpersconferentie.

Gezaghebber Lisa Dindial heeft in haar inleiding verklaard dat er een nationale discussie is losgebarsten over de nummerplaten. Dit was voor het BC reden om zich over de kwestie te buigen. Er was veel commotie en veel kritiek, bevestigt gedeputeerde van Financiën Mike Willem (PAR). Het BC heeft vanaf maandag vergaderd over de platen. Gisteren zijn er gesprekken gevoerd met de betreffende commissie die het ontwerp heeft goedgekeurd, vertegenwoordigers van de politie en de Eilandsontvanger.

De conclusie was dat de zichtbaarheid en controlemogelijkheid en veiligheid van dusdanig belang zijn dat dit zwaarder weegt dan overige argumenten in het voordeel van het handhaven van de nieuwe plaat, aldus Willem.

Besloten is om de witte nummerplaat met zwarte opdruk die in 2007 is gebruikt te behouden. Het oranje controleplaatje dat voor de veelkleurige plaat van dit jaar bedoeld was als bewijs voor het betalen van de wegenbelasting over heel 2008, geldt nu in combinatie met de oude witte nummerplaat als betalingsbewijs voor de eerste helft van 2008. Wie al betaald heeft voor de eerste zes maanden van het jaar en daarmee dus alleen de kleurrijke nieuwe plaat heeft ontvangen, krijgt nog bericht wanneer het oranje controleplaatje alsnog op te halen is als bewijs van het voldoen van de belasting voor de eerste helft van 2008.

Voor het tweede deel van dit jaar wordt nog een nieuw controleplaatje of sticker ontworpen. Hiervoor moet een wetsaanpassing komen en een nieuw instellingsbesluit, legt de gedeputeerde uit. Het voorstel is om restitutie te verlenen aan personen die de nieuwe nummerplaat reeds betaald hebben. Voor de nieuwe plaat werd dit jaar 25 gulden extra in rekening gebracht.

Daarnaast moet er volgens Willem ook nog een oplossing komen voor de automobilisten die de oude nummerplaat al weggegooid hebben. Het BC heeft dinsdag naar aanleiding van de discussie een oproep gedaan om de oude platen nog te bewaren in afwachting van de besprekingen die op dat moment gaande waren over de gewraakte nieuwe platen. Willem zegt te hopen dat aan deze oproep gehoor is gegeven.

AFWIJKEND

Zowel Willem als de gezaghebber geeft aan dat de platen voor 2008 niet conform de specificatie vervaardigd zijn. Zo zijn op de plaat de tekst Bon Bini en Curaçao van plek verwisseld en staat in het watermerk geen Curaçao maar Kòrsou. Voor de 70.000 nummerplaten is ongeveer 1,1 miljoen gulden betaald. Maar volgens de gezaghebber moet nog vastgesteld wat het daadwerkelijke verlies is, en is het bedrijf dat de platen geleverd heeft aansprakelijk te stellen voor het niet leveren conform de opdracht. Noch de gezaghebber noch Willem wist zich de naam van het lokale bedrijf te herinneren.

Over de geruchten dat de cijfers op de plaat volgens het ontwerp eerst zwart waren maar vervolgens in opdracht van voormalig gedeputeerde Ivan Strick (FOL) veranderd zouden zijn in oranje cijfers conform zijn partijkleur, wordt geen woord gerept. Ook wordt niet duidelijk hoe een plaat die naar nu blijkt afwijkt van de opdracht, toch goedgekeurd is. Dindial zegt dat een ontwerpcommissie een plaat heeft ontworpen. Dit voorstel is langs de Eilandsontvanger en het BC gegaan die op grond van een afbeelding de plaat hebben geaccordeerd. Hierop is een openbare aanbesteding gevolgd met een fysiek geproduceerde plaat als voorbeeld, waartegen de commissie geen bezwaar had. De gedeputeerde zegt dat de hele procedure nagelopen zal worden.

PLACHI PA BIDA

Het BC heeft ook besloten dat er geen periodieke nummerplaatwijzigingen meer zullen worden ingevoerd. Er komt een kentekenbewijs dat geldig blijft voor de hele levensduur van de auto. Er wordt door Dienst Openbare Werken (DOW) reeds gewerkt aan het concept ‘plachi pa bida’ (plaat voor het leven). De gedeputeerde hoopt dan ook dat deze per 2009 geïntroduceerd kan worden. Er wordt een commissie belast met het ontwerp en de eisenspecificatie.

De motorrijtuigenbelasting verdwijnt op termijn helemaal. Willem zegt dat er gekeken wordt of deze ondergebracht kan worden bij accijnzen of in de benzineprijs opgenomen kan worden.
© 1998-2007 Amigoe.com Alle rechten voorbehouden.

Curaçao
  Vervuild Schottegat bedreiging voor baaien
  Doorkruisen luchtruim 50 procent duurder
  Nieuwe nummer-platen uit roulatie
  Einde in zicht voor relatie NPNA en CPIL  Abonnee Artikel
  Karla-Omayra vaart uit  Abonnee Artikel
  Antillen doen mee aan studie olie en gas  Abonnee Artikel
  Gif in maag vermiste man  Abonnee Artikel
  Hartaanval toeriste fataal  Abonnee Artikel