« Niets is onmogelijk | Main | Veranderen met Marianne Thieme »

Hero Brinkman en lange tenen

Voormalig inspecteur van politie Hero Brinkman is geboren op 29 december 1964 te Almelo (Wikipedia). Hij veroorzaakte opschudding met zijn opmerkingen dat de Nederlandse Antillen en Aruba grotendeels een corrupt boevennest zijn. Wat hem betreft zet Nederland de eilanden op marktplaats.nl en verkoopt ze aan de hoogste bieder.

Reageerder Bout stuurde een link naar een interview met Brinkman op YouTube. In dat interview valt een aantal zaken op. Zo spreekt Hero Brinkman consequent over Antillianen, zie deze passage (01:28): "U heeft straks als Antilliaan niet meer alles te vertellen over uw begroting en uw eigen veiligheid."

Het klinkt Nederlanders misschien wat muggenzifterig in de oren maar de Antilliaan bestaat niet. De hele kwestie richting autonomie voor Sint Maarten en Curacao is juist begonnen om de Nederlandse Antillen te onmantelen. De Nederlandse Antillen zijn een kunstmatig land waarin grote verdeeldheid heerst tussen de eilanden. Zie het dossier Referendum Curacao.

Ik schrijf dit zo op omdat ik het idee heb dat Hero Brinkman heel weinig weet over de Nederlandse Antillen en Aruba. In zijn optiek moeten de eilanden maar heel snel autonoom worden. In dat geval scheldt Nederland de schuld van 2.2 miljard euro kwijt en vervolgens ligt alle, met name financiële verantwoordelijkheid bij de autonome eilanden. In het YouTube interview zegt hij het als volgt (00:58):

"Voor wat mij betreft mag u uw eigen eiland houden, u mag het hebben zoals het is, u heeft totaal wat ons betreft geen schulden aan Nederland. Echter, dat betekent wel dat de schulden die er zijn, dat u die zelf op moet hoesten. Dus u zult zelf via uw eigen bevolking, via de belastingen die eigen schuld moeten ophoesten."

Een wel erg simpele manier om toekomstige landen naar hun onafhankelijkheid te begeleiden. Overigens is het ophoesten van schulden nieuw voor mij.

Afgelopen donderdag liepen op Sint Maarten de lokale politici van de National Alliance weg tijdens een gezamenlijke vergadering van de Eilandsraad van Sint Maarten en Nederlandse parlementariërs. Zij wilden eerst excuses van Brinkman met betrekking tot zijn opmerkingen over het corrpute boevennest en het aanbieden van de eilanden op marktplaats.nl.

In plaats van excuses doet Brinkman er nog een schepje bovenop: "Het is natuurlijk heel erg triest dat in een democratie, al is het een jonge democratie, mensen je de rug toekeren zodra ze een mening horen die hen niet welgevallig is. (...) Van mij weglopen vind ik hooghartig en onbetamelijk. Dat geeft maar weer eens aan dat ik gelijk heb, namelijk dat de politici hier grotendeels incompetente mensen zijn met lange tenen."

Ja, dat is gemakkelijk scoren iemand van lange tenen beschuldigen. Waar Hero Brinkman geen enkel inlevingsgevoel heeft met betrekking tot de Antilliaanse problematiek worstelen de eilanden enorm met het dilemma van trots en geld. Voor hoeveel geld verkwanselt men zijn trots? Trots is mooi maar dat geldt ook voor de toekomst van de kinderen. Zonder geld is die er nauwelijks.

Over lange tenen gesproken. Geert Wilders, partijgenoot van Hero Brinkman, reageerde als door een wesp gestoken toen Koningin Beatrix in een toespraak opriep tot tolerantie. Oproepen tot tolerantie klinkt mij minder beledigend in de oren dan een corrupt boevennest en toch blijkt ook de PVV over lange tenen te beschikken.

Binnen zijn wereldbeeld bedoelt Hero Brinkman het allemaal vast wel goed, ook met deze opmerking in het eerder aangehaalde interview (00:18): "Dat ik er in ieder geval van overtuigd ben dat de Nederlandse belastingbetaler wel waar voor zijn geld krijgt".

Het is de vraag of dat geldt voor het reisje van Hero Brinkman naar de Nederlandse Antillen en tevens voor zijn salaris dat tenslotte ook door de Nederlandse belastingbetaler wordt betaald. Hero Brinkman is geboren in Almelo en de wijzen kwamen uit het oosten.

Helaas betekent dat nog niet dat alles wat uit het oosten komt ook wijs is.

Comments

Je zou maar een 2de huis op de Antillen hebben....

Allochtonen betalen ook belasting in Nederland, het is ook mijn geld, maar ik snap je wel.
Het lijkt wel alsof de Antillen en Aruba er zijn om Nederland te DIENEN. Zo niet dan wordt er gedreigd met het bekende zak met geld enzo.

Als NEDERLAND maar op vooruit gaat. Maakt niet uit of de Antillen en Aruba deel van het Koninkrijk uitmaken. Het gaat erom, wat GOED is voor Nederland en de Nederlandse samenleving; winst. Terwijl men in Nederland geen armoede kent als op de Antillen en Aruba.
Als men nu nog zo blijft denken in 2008, dan wordt het nooit wat met de Antillen en Aruba; apartheidsgedachten binnen 1 koninkrijk.

Trouwens, er worden ergere dingen met belastinggeld gefinancierd; kleurenachtergrond logo NL-wapen. Hi hi hi

Aruba brengt Nederland voor rechter.

http://www.home.nl/nieuws/binnenland/artikel/00346925

Hero betekent held. Maar die voornaam verdient Brinkman niet, ik vind het eerder getuigen van lafheid en pure grofheid om zulke onbeschoftheden te uiten zoals hij dat deed over Antillianen.

Houd die soap nooit op....:-(
Ik dacht dat in de slotverklaring ongeveer alles benoemd was en er grote overeenstemming was over de inhoud.
Maar nu blijkt dat er 1 lid van een delegatie (geen 2e-kamerlid toch) een boute opmerking maakt het hele circus weer opnieuw begint.
Het is het beproefde recept; schop iemand flink voor de schenen en kijk hoe de reacties zijn.
Die reacties zijn dan weer een prachtig onderwerp van discussie!
Vermoeiend.......

@Bout: Dienen is niet wat Nederland van de Antillen en Aruba vraagt, het is meer iets van 'lastig' en 'hoe kunnen we er zo goedkoop mogelijk vanaf'. Dat doet natuurlijk geen recht aan de historie. In de jaren '60 wisten wij (Nederlanders) precies hoe Zuid-Afrika de Apartheid aan moest pakken. In dat licht verbaast het mij nog steeds hoe wij (Nederlanders) niet in staat zijn een probleem met in totaal nog geen 300.000 mensen zelf tot een goed einde te brengen. De kleurenachtergrond van het NL-wapen ken ik niet, wat is daarmee aan de hand?
Als Aruba wint, moet heel Nederland dan naar de gevangenis? ;-)
@Cyberjunk: Het is wel eens frustrerend als de eigen politici het niveau van het land dat zij vertegenwoordigen zo naar beneden halen...
@Angel: Juist, er wordt hard gewerkt (in ieder geval op Curacao) aan de procedures om tot de nieuwe staatkundige verhoudingen te komen. Hero Brinkman is wel degelijk lid van de Tweede Kamer. Hoe is het mogelijk he?

"Nieuwe" logo van de rijksoverheid bedoelde ik. :)

http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/1149851.html

Het klinkt Nederlanders misschien wat muggenzifterig in de orgen maar de Antilliaan bestaat niet.

Nee, het ligt nog subtieler. De Antilliaan bestaat wel degelijk, maar dan alleen in Nederland. Waar de aanduiding ook nog alleen gebruikt wordt bij negatieve gebeurtenissen. Zoals in politieberichten.

Het is niet eens alleen een gebrek aan kennis dat Brinkman toont met dat ene woord, het is ook een hele wereld aan vooroordelen.

Zo is dat, ijsbrand. Op de Antillen spreekt men nooit van Antillianen, maar van yu'i Korsou (Curacaoenaar) Bonerianu (Boneriaan), Arubianu/Rubianu (Arubaan), en hende di Isla riba (bovenwindse bevolking).

Het grappige van dit alles is dat de Antilleaanse / Curacaose politicy elkaar publiekelijk voor alles en nog wat uitmaken. Het beste voorbeeld hiervan is dhr Wiels van Soberano. Ook de woorden van deze meneer aan het adres van NL zijn soms niet misteverstaan.

Maar goed, nu komt dit van een Nederlandse politicus, en dan is alles anders. Dat is namelijk de her-kolonisator.

En lange tenen, tja die zijn er echt wel. Zelfs als je een winkel binneloopt en geen "bon dia" zegt loop je de kans slecht behandeld te worden door het personeel.

Brinkman praat onzin en provoceert- laat dat duidelijk zijn - maar de actie van de lokale politicy is zo mogelijk nog onzinniger...en oh zo voorspelbaar. Waarschijnlijk heeft hij met vriend Jacob een weddenschaf afgesloten over hoe men zou gaan reageren op deze uitspraken...

@Bout: Ja, nu vat ik hem... :-) Had het inderdaad wel gelezen en het is een belachelijke zaak, ook al gaat het uiteindelijk om minder geld...
@IJsbrand: Allereerst bedankt voor de geconstateerde spelfout (orgen), heb er drie keer overheen gelezen. Vooroordelen worden niet zelden veroorzaakt door onwetendheid, in dit geval zeker...
@Bout: Helemaal mee eens en dat probeerde ik ook duidelijk te maken. Toch gebruik ook ik soms de term Antilliaan om alle eilanden in een keer te benoemen, niet helemaal consequent dus...
@Rob: Het is een heel verschil of lokale politici elkaar voor rotte vis uitmaken of dat een ander land dat doet. Lange tenen is een interessant concept. Het wordt vaak gebruikt door mensen die verrast zijn over de felheid waarmee wordt gereageerd op een voor hun zelf tamelijk irrelevant onderwerp. Uiteindelijk heeft iedereen op een bepaald gebied lange tenen, dat probeer ik aan te geven. Als degene die de 'macht' (lees: het geld) heeft provoceert vind ik dat vele malen triester dan als degene die aan de andere kant zit dit doet. Let wel, ik zeg echt niet dat alles wat op de Antillen, Curacao in dit geval, gebeurt goed is. Hero Brinkman is echter iemand die geen recht van spreken heeft. En Gelt Dekker heeft dat recht inmiddels ook wel verspeeld. Met zulke 'vrienden' heeft men geen vijand nodig...

CasasPa komt ook uit het oosten...

Onwetendheid is niet erg. Dat wordt het wel wanneer iemand dan toch een mening ventileert en daaraan blijft vasthouden. Dat Hero en zijn baas volksvertegenwoordigers zijn geworden zegt helaas veel over de sfeer in ons land.

Hi allemaal, De "Antilliaan" voelt zich mischien zo:
Stel dat wij antillianen de moeder (ik ken mw Brinkman niet) te koop zouden stellen op marktplaats.nl omdat zij zo een slechte beurt heeft gemaakt door Hero te baren.
Heel laag, denigrerend en en vernederend. Of zal Hero dit als vrije meningsuiting beschouwen?
Overigens beweert hij dat hij in zijn politie tijd alleen zwarte zakkenrollers heeft gearresteerd en dat hij daarom ook alleen naar zwarten keek als hij op zakkenrollersjacht was. Geen wonder toch, als je alleen naar zwarten kijkt zal je moeilijk blanke zakkenrollers kunnen pakken... maar dat even terzijde.
Trouwens gaan wij niet helemaal vrijuit in deze, mr Godett is nog steeds gezagdrager en scharrelt zo te zien nog altijd van gemeenschapsgelden...

Stel dat wij antillianen de moeder (ik ken mw Brinkman niet) te koop zouden stellen op marktplaats.nl omdat zij zo een slechte beurt heeft gemaakt door Hero te baren.

Als Antillianen dat zouden doen, dan zouden zij zich tot hetzelfde niveau van Hero Brinkman verlagen en dat moeten zij nou net NIET doen. Ik kan me voorstellen dat zoiets heel verleidelijk is, maar niet verstandig. Wat er nu gebeurd is en gebeurt is laag bij de gronds en Brinkman laat zich enorm kennen, maar als de Antillianen de eer aan zichzelf houden door zo netjes mogelijk te blijven, dan zou dat van stijl getuigen en dan geven ze het goede voorbeeld. Dan kan er gedacht worden of gezegd dat de Antillianen wel kalm blijven als ze grof worden beledigd. Als het een ordinaire scheldpartij wordt van beide kanten- waarbij duidelijk is dat Hero is begonnen- dan krijgen de Antillianen een nog slechtere naam dan ze al hebben en de naam die ze nu hebben lijkt mij volledig onterecht. Maar als men zou doen wat Raymond suggereert dan heeft zo'n Brinkman nog meer reden om uit te halen en dat kan nooit de bedoeling zijn.

Ik doe wel een bot op St Maarten...

Hij bedoelt het helemaal niet goed.
Hij zegt wat zijn achterban horen wil.

Zeer slecht, maar het zal ongetwijfelt stemmen opleveren.

jammer dat dit soort mannen zoveel media aandacht krijgen waardoor de inhoud wegvalt

Natuurlijk moet je niet doen zoals ik hierboven heb voorgesteld. Mij ging het om het gevoel dat Brinkman bij antillianen losmaakt met zijn opmerkingen. Beste zou zijn geen aandacht aan hem besteden.

@Margriet: Dat is correct. En wat is nu precies je conclusie?
@Piet: Probleem van Tweede Kamerleden is dat ze regelmatig willen ventileren. Het is een vicieuze circel, door continu hetzelfde te zeggen gaan mensen het op een bepaald moment geloven en napraten...
@Raymond: Het gevoel dat je beschrijft kan ik mij wel voorstellen. Toch is het verstandiger om in deze zaak de wijste te zijn. Er zijn zeker dingen 'scheef' op Curacao. De heer Godett heeft hiervoor ook een tijdje gratis onderdak gehad in Mira Shelu. Het lijkt erop dat hij uit is op een tweede termijn?
@Cyberjunk: Correct. Maar Raymond gaf een gevoel weer, het is geen aanbeveling zoals hij even later uit de doeken zal doen... :-)
@Brillie: Denk eraan dat je vervolgens ook alle schulden moet ophoesten!
@Renesmurf: Dat laatste is zeker waar. In mijn jeugd was Curacao een tropisch eiland, ver weg. Nu wil de helft van Nederland er vanaf...
@Benno: Helemaal mee eens en dus geen slimme zet van Brinkman maar eerder een schot in eigen doel. De dingen die wel hout snijden blijven nu liggen...
@Raymond: Duidelijk. Geen aandacht aan iets dergelijks besteden is een beetje moeilijk...

Ben benieuwd of Brinkman ook zo'n grote mond durft op te zetten tegen landen als Amerika, China, Rusland etc. Want, dan is het gelijk over en uit met de Nederlandse "handelsgeest." Nu weet men wat men te wachten staat, wanneer de "blonde" knul en vriendjes aan de macht komen in dit land. Dit, is maar het begin van de afgang.
'Discussie' GESLOTEN.:)

Gratische zon-vakantie kan beginnen. Risico's van het 'vak.'
Over verspilling van belastinggeld gesproken...
Meneer was GEWAARSCHUUWD !

Curaçao is steengoed in het bedenken van bijnamen voor NL-politici.
Na Verdonkey, hebben we nu de ZERO STINKMAN; kon niet mooier. :)

http://www.amigoe.com/artman/publish/artikel_38397.php

Himno Nashonal di Korsou.
Curaçaose volkslied.

http://www.youtube.com/watch?v=LDXRuZxU30E

Prachtig.

Gelukkig ligt Almelo nog wat Oosterlijker dan Deventer, ik zou mij bijna generen om ook uit het Oosten te komen...

Gelukkig denken niet alle Oosterlingen zoals mijnheer Brinkman :)

Conclusie lijkt me duidelijk. CasasPa is een wijze man.

Inderdaad, de wijzen kwamen in vroegere tijden uit het oosten, tegenwoordig komen wijze mensen uit alle windstreken. Ik heb al verschillende wijze mensen ontmoet die geboren en getogen zijn in het zuiden. En dwazen komen helaas ook overal vandaan. Daarom is de wereld zo gevaarlijk aan het worden. Nog even en je bent nergens meer veilig. Je wordt zo je huis uitgezet als je niet uitkijkt. Ik zal jullie maar niet vermoeien met de argumentatie van mijn mening over veiligheid.

Maarruh, afgezien van het feit dat die meneer niet zo'n nette dingen heeft gezegd en iedereen het daar wel over eens is: wie komt er nu met een werkelijke oplossing voor de problemen op de Antillen?

Het probleem van de nederlandse politici is dat ze veel discussieren over de vervelende uitspraken die de Brinkmannetjes en de Wildertjes doen, maar dat er na die discussie vervolgens geen tijd meer is om daadkrachtige maatregelen te nemen om de problemen ook eens echt aan te pakken.

Als ik de bovenstaande discussie (alhoewel, discussie) teruglees valt het me op dat iedereen over elkaar rolt om maar te mogen zeggen dat men het er niet mee eens is, maar daar houdt 't dan ook wel mee op...

En de PVV groeit en groeit ondertussen maar door....

Maarruh, afgezien van het feit dat die meneer niet zo'n nette dingen heeft gezegd en iedereen het daar wel over eens is: wie komt er nu met een werkelijke oplossing voor de problemen op de Antillen?

Als ik de bovenstaande discussie (alhoewel, discussie) teruglees valt het me op dat iedereen over elkaar rolt om maar te mogen zeggen dat men het er niet mee eens is, maar daar houdt 't dan ook wel mee op...

bios, al spreek je ons allemaal aan op over elkaar heen rollen e.d. ik zou wel eens willen weten wat JIJ dan voor zinnigs toe te voegen hebt aan deze discussie. Het is wel makkelijk om kritiek te hebben op onze manier van discussiëren zonder zelf met een goed onderbouwd nieuw gezichtspunt aan te komen. Jouw opmerking dat de PVV intussen doorgroeit vind ik irrelevant, alsof wij dat zouden kunnen tegenhouden als we wel met, in jouw ogen dan, zinnige argumenten kunnen komen. Ik daag je uit om met een goed nieuw gezichtspunt te komen en als dat lukt, dan zal ik- en dan spreek ik dus echt alleen voor mezelf- me misschien schamen dat ik er niet op ben gekomen. Lukt dat je niet, dan vind ik het een pot en ketel verhaal, want dan doe je net zo dom als wij.

Casa, je kunt vast goed met Pechtold overweg. :)
(P&W op dit moment over de Antillen)

Cyberjunk, ik weet het ook niet. Maar ik denk wel dat het niet zo simpel is als men denkt.

Wat ik bedoelde slaat ook meer op de achterban van wilders.

De hele Brinkman vind ik een rare vent met z'n domme uitspraken.
Maar wat mij tegenvalt zijn de journalisten die hem aan 't intervieuwen waren. In plaats dat ze op zijn antwoorden ingingen over bijv. (zoals je zelf aangaf) ""het ophoesten van je eigen schulden"" Bleven ze alleen maar hameren over het feit of hij wel of niet z'n excuses aanbiedt. Zooo dom no!! Een goede journalist luistert goed en gaat er verder op in.

@Bout: Het wereldbeeld van Brinkman is bepaald door zijn baan als politieman op straat. Dat geeft een vertekend beeld van de mensen op de Nederlandse Antillen. Gevolg is wel dat de Nederlandse politici nu lekker met dolfijnen kunnen zwemmen. Wat ook niet geheel ongevaarlijk is. Met het verbasteren van namen dient men (naar mijn mening) erg uit te kijken, ze zijn zelden echt leuk. Het horen van het Curacaose volkslied daarentegen raakt bij mij altijd een snaar...
@Jan: Dat probeer ik ook te zeggen, uit het oosten komen wijzen en dwazen. Ik bedoel, de geniale Herman Finkers komt toch ook uit Almelo?
@Margriet: Aha, dan is het mij duidelijk... :-)
@Cyberjunk: Iemand zei ooit: "Ja, de wijzen kwamen uit het oosten. Maar ze gingen naar het westen." Overigens ben ik zeker geinteresseerd in jouw argumentatie over veiligheid!
@Bios: Het betreft hier verschillende dingen die feitelijk los van elkaar staan. Als een politicus een uitglijder maakt wordt hij daarop aangesproken, ongeacht het onderwerp. Het zou een beetje vreemd zijn als men daar alleen iets van mag zeggen indien men het hele probleem van de Nederlandse Antillen tegelijkertijd oplost. Op het CasaLog staan diverse posts met betrekking tot de dilemma's en problemen op met name Curacao. Hoe meer men weet van Nederland en van de eilanden van de Nederlandse Antillen, hoe meer men inziet dat het een zeer complex probleem betreft waar niet zomaar een 'werkelijke oplossing' voor bestaat...
@Cyberjunk: Een mooie uitdaging voor Bios... :-)
@GJ: Hmm, heb P&W niet gezien maar Pechtold is echt niet mijn vriend ook al zijn we het misschien over dit onderwerp eens. Doe mij maar Atzo Nicolai...
@Renesmurf: Hopelijk is de helft van Nederland niet de achterban van Wilders...
@Donna: Dat telkens terugkomen op die excuses was inderdaad geen sterke zet. De volgende keer sturen we jou... :-)

Casa, ik zit nu in het AC en las daar even snel je reactie, vanavond krijg je van mij een uitgebreide mail met mijn argumentatie over veiligheid. Ik blijf erbij dat ik daar niet over begin op jouw blog, maar jij mag het wel weten.

Laten we beginnen met "onze" manier van denken te veranderen. Geen "zij" en "wij", maar gewoon ONS. Zelfs Amerika merkt nu dat je sommige landgenoten niet eeuwig kan blijven uitsluiten. Dat ziekelijke superioriteitsgevoel moet WEG!
Moeilijk voor sommigen… maar waarom? Huh???
Is het soms egoïsme?

weet je wat ik ergerlijk vind.... dat men mij onder het kopje 'nederland' schaart als zijnde de nederlander die dit soort dingen zegt, ik distancieer me daar ernstig van...

@Anonymous: inderdaad mooi die himno op youtube. Die kan Brinkman dan mooi bij zijn advertentie plaatsen....

Precies, ik zal hem dan lekker van langs geven. "met woorden dan hahaaa"

Heb een mail verzonden Casa, ik merk het wel wat je te melden hebt.

@Cyberjunk: Heb je uitgebreide mail ontvangen, waarvoor dank. Een dezer dagen mail ik je terug.
@Bout: Als "wij" inderdaad als "wij" kunnen denken is de helft van het probleem al opgelost. Egoisme is helaas iets van alle tijden en alle volkeren...
@Paola: Er zijn Nederlanders en er zijn Nederlanders. Vind jij trouwens dat je uit het oosten komt?
@Rob: Wellicht leveren de eilanden dan wat meer op?
@Donna: Hmmm... dat zal hij wel jammer vinden dat het bij woorden blijft... ;-)
@Cyberjunk: Hij is ontvangen!