« Een upgrade in AC Milan shirt | Main | Mexico »

Hurricane Felix (1)

"Moeten we wel naar het Wilhelminaplein?", vroeg Lucy. "In plaats van ons voor te bereiden op orkaan Felix zitten wij aan de Duvel." Daar had ze een punt. Anderszijds zijn we wel wat gewend qua achteraf onnodige paniek met de orkanen Ivan (07.09.2004) en Emily (14.07.2005). Maar niets is zo veranderlijk als het weer.


02.09.2007: Hurricane Felix op weg naar de ABC-eilanden. Het is nu 03:20 uur. Klik voor groter.

(Klik voor groter)


Om 02:11 (NL 08:11) werd ik wakker van een heftige regenbui. Jetzt geht's los! Na een minuut of tien was het alweer afgelopen. In de verte klonk gerommel en gedonder en om 02:33 volgde de tweede bui. Lucy vroeg of we niet moesten kijken of er nieuws was. Dat was er niet echt, ja behalve dat de voormalige Tropical Storm Felix nu met windsnelheden van 80 mph een hurricane is van de tweede categorie.

Het is precies 03:21 (NL 09:10) en Felix is op weg richting Bonaire, het meest rechtse eilandje in het donkerblauwe gebied, dat hij op circa 100 kilometer ten noorden passeert. Curacao is om ongeveer 05:00 (NL 11:00) aan de beurt en een paar uur later Aruba. Het is stil en klam, de vogels fluiten en de krekels tsjirpen.

Update 02.09.2007 / 04:44 (NL 10:44)

Het regent sinds 04:13 (NL 10:13) aanhoudend, in het begin hard nu wat zachter. Het bliksemde een keer dichtbij gevolgd door een harde donderslag, maar dat was er maar een. Het is vrijwel windstil hetgeen altijd wat vreemd is in het geval van een orkaan.

Update 02.09.2007 / 08:34 (NL 14:34)

We hebben lekker wat uurtjes slaap kunnen pakken. Dat zegt al genoeg, Felix heeft ons met rust gelaten. Okay, het regent nog steeds en het waait ook behoorlijk. Misschien dat er in het laaggelegen Punda wateroverlast is. Het is ook altijd afwachten hoe de stranden erbij liggen, op The Day After.


02.09.2007: Hurricane Felix bevindt zich recht boven Curacao. Klik voor groter.

(Klik voor groter)


Op dit overzicht van 5 uur EDT hetgeen staat voor 6 uur Curacao tijd en 12 uur Nederlandse tijd ziet men het oog van de orkaan recht boven Curacao liggen. De maximale windsnelheden zijn opgelopen tot 100 mph. De orkaan moet bijna Aruba bereikt hebben. Hopelijk spaart Felix ons buureiland net zoals het onze. Via Langs de Lijn was zojuist live te horen hoe het op Aruba is, het regent er.

Comments

Nog een uurtje... sterkte Casa en Curacao.

Zo te zien zal het "oog" toch vrij ten noorden van Curacao langskomen. D.w.z niet zeggen dat jullie geen tropical force winds zullen krijgen.Laten we hopen dat het allemaal meevalt.

Sterkte!

Jammer dat er zo weinig up-to-date nieuws is. En om nou mijn ouders elk uur wakker te bellen gaat ook wat ver.

Nou succes dan maar; net op de valreep nog even van het eiland worden geblazen.

@Cockie: Tot nu toe valt het mee, wij houden vol!
@Curacaoenaar: Men weet het nooit met dit soort natuurgeweld. Ik herinner me Ivan nog heel goed, wij merkten er weinig van maar Aruba stond onder water.
http://www.casaspider.com/live/2004/09/aruba_onder_water_1.html
@Piet: Dank je, hoe is het weer bij jullie?
@Xaviera: Ik doe mijn best om te blijven updaten. Alleen bij nabije blikseminslagen gaan de stekkers eruit. Probleem van Aruba is dat het net iets noorderlijker ligt dan Curacao. Hopelijk valt het allemaal mee...
@Lennart: Ja, dat is niet bijster sympathiek van Felix!

Dat heet stilte voor de storm CasaSpider! Het schijnt in het oog van de orkaan ook altijd stil te zijn; brrrrrr... Zandzakken voor de deur, Felix is in aantocht.

Ik vroeg me al af hoe het daar zou zijn na de aanzwellende teletekst berichten.

Wisselt tussen zonnig en regen, uiteraard minder zon dan regen. En is het koud. Maar dat vind ik al snel.

Volgens Teletekst is Felix voorbij de ABC eilanden en is er gelukkig weinig gebeurd. Klopt dat?

Stilte voor de storm?

En nu? Ben je er nog?

Gezien de titel van het stukje verwacht je in elk geval nog een vervolg te kunnen schrijven. Kijk, da's nog es positief denken!

En? Hoe is het afgelopen? Zijn er nog wel spullen te verhuizen, straks?

UPDATE: Vanmiddag gewoon lekker naar het strand !

@Lennart: De befaamde stilte voor de storm... ja, nu waait het behoorlijk en Felix is al een paar uur verder...
@Pascal: Teletekst doet het op dit moment niet bij ons, maar het is toch mosterd na de maaltijd...
@Piet: Luchiano vindt het hier nu ook erg koud, de temperatuur is gezakt naar iets van 26 graden, brrr... Bij ons is weinig gebeurd, hoe het in Punda en op de stranden is horen we later...
@Ricky: Yes! Wij zijn er nog allemaal, tot nog toe zijn er geen casualties te rapporteren...
@René: Vermoedelijk blijft het bij (1) aangezien ik de updates in dezelfde post heb verwerkt. Wel zo gemakkelijk met reageren... ;-)
@Bodo: Het is nog steeds regenachtig, maar een Happy Hour moet er toch wel inzitten...

Staat de boel er nog?

Dat is een groot nadeel daar!

Vaak prachtig weer, maar als het tekeer gaat is het ook levensgevaarlijk!

Nou ja, je zal deze storm wel doorstaan.
En later lees je het vast nog eens glimlachend terug.

Succes.

Hier stormt het ook aardig in huis. Buiten is het tamelijk rustig.

@Pascal Summer: Alles staat er nog, niets is weggevlogen...
@Renesmurf: Dit viel achteraf 100% mee. Het probleem met een orkaan is dat men van tevoren niet weet wat er gebeurt, de onzekerheid zeg maar...
@GJ: Dank je! Bij jullie is Hurricane T. zeker actief... ;-)

Ben je nu voor de zekerheid opgebleven vannacht of ga je altijd in het weekend zo laat naar bed?
Nu maar een paar flesjes Duvel drinken op de goede afloop!!

We hebben familie gebeld op Cura. en die zeiden ook dat het heel hard aan het regenen was vanmorgen. Verder nix gehoord, maar ik zag op de sateliet beelden op internet dat het aruba al voorbij is. Dus dat is goed niews toch? Het oog "e wowo" is niet over de eilanden gegaan, maar erlangs.

Anyways keep in touch!

Arme Luchiano, als hij het bij 26 graden koud heeft gaat hij in Nederland een frisse tijd tegemoet! En natuurlijk is het mooi dat de eilanden gespaard zijn gebleven. Staat Wet & Wild nog overeind?

@Lennart: Na de blikseminslag was ik toch wakker en besloot er maar een update tegenaan te gooien. Welk een beroepsdeformatie. Voor vandaag staat de Leffe Dubbel koud en een pakket Sushi van Albert Heijn...
@Donna: Het heeft inderdaad behoorlijk geregend maar nu is het allemaal weer zonnig. Het oog passeerde de eilanden ongeveer 100 kilometer ten noorden. Bovendien is een orkaan op zijn sterkst aan de noordoost-kant van het oog. Daarom viel het bij ons gelukkig mee...
@Piet: Zijn er bij Zeeman nog borstrokken en lange wollen onderbroeken te koop? Hij zal het nodig hebben. Vandaag geen Wet&Wild, we Happy Houren thuis met Leffe en Sushi...

Ik ben verbaasd dat orkanen jullie zo vaak met rust laten.

Dankzij de hooggebergte van Chávez, ik bedoel Coro in Venezuela, blijven we telkens weer gespaard.
Of is het misschien zo, dat de orkanen rekening houden met de wensen van Hugo en buiten de territoriale wateren blijven?

Het stelde ook allemaal niet zo veel voor. Ik wist het wel.

@Cyberjunk: Integendeel! De normale route van orkanen in het Caribisch gebied is zo'n 800 kilometer noorderlijker. Normaal gaan ze ten zuiden van de Dominicaanse Republiek richting Cuba en dan naar Florida of een ander gedeelte van de USA. Het is heel bijzonder dat de laatste 3 jaar al 3 heftige orkanen zich zo zuidelijk begeven...
@Vernon: Haha, was het maar waar. Juist voordat Chavez aan de macht kwam gingen de orkanen 'netjes' over Sint Maarten. Pas de laatste jaren komen ze dichter bij Venezuela, zou er een connectie bestaan?
@Brillie: Achteraf is dat altijd gemakkelijk te zeggen, net als met de automatiseringsperikelen rondom het jaar 2000...

Over de temperatuur gesproken. Casa, wist jij dat het bij de Westpuntbaai zo koud kan worden dat zwemmen bijna onmogelijk is? Heb dit een keer meegemaakt. Ben met de konvooi naar dat strand geweest maar het was echt TE koud om te zwemmen. Iedereen zat elkaar ongelooflijk aan te kijken, van wat krijgen we nou? :0
Trouwens, voor een paar centjes brengt de Curaçaose Konvooi (Bus) je overal naartoe. Ik huur nooit een auto ofzo. Weet nog dat sommige buschauffeurs rondscheurden met keiharde salsamuziek aan. Lachuuuuu, swa. :)

Wat jij stelt kan bijzonder zijn, de natuur gaat blijkbaar toch een heel eigen gang. Men heeftg het over opwarming van de aarde, klimaatsverandering en alles wat daarmee samenhangt. Dan kan de gang van die orkanen misschien bijzonder lijken, het past waarschijnlijk in die hele klimaatsverandering e.d. Toch weten we dit natuurlijk niet helemaal zeker. Maar hoe vreemd het ook mag zijn dat de orkanen zich zuidelijker concentreren, toch blijft Cur gespaard en dat vind ik dan toch wel weer heel apart.

Curaçao, Aruba en Bonaire, heten niet voor niets de Benedenwindse eilanden. Deze eilanden liggen onder de 'orkaangrens'. Echte orkanen komen praktisch nooit voor op de benedenwindse ABC-eilanden. Heeft gewoon met de ligging te maken.
Terwijl Saba, St.Maarten en St. Eustatius dus de Bovenwindse eilanden, jaarlijks met orkanen te maken hebben. Die eilanden liggen middenin de grote Caribische zee waar de orkanen ontstaan. Terwijl de ABC-eilanden voor de kust van Venezuela liggen.


http://www.zeemanoceanchallenge.com/pictures/news/Boven-_en_Benedenwindse_Eilanden_NL.JPG

Dat was gelukkig weer een Felix in een glas water.
Ik vind het vooral erg voor de landen die wel flink geraakt gaan worden, Honduras - Belize - Mexico.
De mensen daar hebben al niet zoveel en juist dat kleine beetje wordt vernield....:-(

@Bout: Haha, laat me niet lachen... het water bij Westpuntbaai te koud om te zwemmen, haha... :-) Maar ik begrijp je wel, alles went... ook 'warm' water. Bij Mambo sta ik ook wel eens rillend in het water tot ik het aandurf erin te duiken. En dan is het gewoon 27 graden. Eens stond ik er met een Antilliaan, die had het ook koud. "Dan moet je maar eens in de Noordzee gaan zwemmen", zei ik tegen hem. "Ben je gek, daar ga ik niet zwemmen", zei hij, "dan vriezen mijn ballen eraf!" De bussen rijden lekker hard, dus in die zin heb je geen auto nodig. Maar het is toch een stuk comfortabeler. In de Dominicaanse Republiek doen wij ook altijd alles met bussen en 2-peso taxi's...
@Cyberjunk: Dat het klimaat in rap tempo aan het veranderen is is zeker. Dus wie weet wat ons nog allemaal boven het hoofd hangt. Overigens houden orkanen meer van zee dan van land, op zee nemen ze in kracht toe, boven land verliezen ze snel aan kracht...
@Bout: Zo redenerend kun je ook zeggen dat de Bovenwindse eilanden boven de 'orkaangrens' liggen. Feitelijk is dat trouwens ook zo, probleem is dat de noordoost-kant van een orkaan het gevaarlijkst is...
@Angel: Het voordeel van het vaste land is dat als men weet waar de orkaan toeslaat men in ieder geval nog een goed heenkomen kan zoeken. Dat is op een klein eilandje haast niet mogelijk. Maar je hebt gelijk, juist de armen blijven meestal met hun boeltje zitten en afwachten op wat komen gaat. Laten we hopen dat de schade meevalt...

Nou Casa, ga dan bij Westpunt zwemmen met DIT WEER (orkaanweer), als je durft! Bij regenachtig weer moet je niet bij westpunt zijn. Ik had het niet eens over de zeewater, brrr. Maar de temperatuur is bij regenachtige weer gewoon 'koud' voor Curaçao dan.
Daarnaast ligt Westpunt in een soort van 'hol' die aan een kant 'omringt' is met bomen. Echt waar swa, zelfs de toeristen gingen terug met de konvooi terug, zo KOUD was het daar. (dus alleen bij regenachtig weer, he) :)
Als je het niet gelooft, is het NU jou kans op het te gaan testen. :)

@Bout: Je hebt op Curacao inderdaad te maken met gevoelstemperatuur. Soms voelt het echt koud terwijl de temperatuur toch echt nooit onder de 23 graden komt. Maar daag me niet uit, lekker is het misschien niet maar ik spring zelfs bij regen (niet tijdens orkanen) zo het water in bij Westpunt!
(Wat denk je van die gekken in Nederland die met Nieuwjaar een duik in de Noordzee nemen?)