« Back To School 2007 en Intermezzo | Main | Van der Vaart macht den Boulahrouz »

Boek is weg

Dinsdagmorgen 14 augustus 2007 om acht uur was ik present bij het Belastingkantoor. De missie: na het indienen van de aangiftes wordt een afspraak gemaakt en als die goed verloopt ontvangt men een stempel. Een van de vier stempels benodigd voor definitief vertrek van Curacao.

Met nummer 31 in mijn hand en nummer 8 aan de beurt kon ik mooi van de gelegenheid gebruik maken even bij de Landsontvanger aan te wippen. Als vreemdelingen hier komen wonen is een van de vereisten dat zij een borg storten bij de Landsontvanger ter waarde van een enkele vliegreis richting thuisland. Zo ook Lucy en Luchiano (9) destijds, in totaal voor een bedrag van 600 gulden ofwel € 240. Als bewijs krijgt men een groen kaartje mee dat men goed moet bewaren.

Sinds ruim een jaar beschikken beiden over de Nederlandse nationaliteit en zijn van Rechtswege toegelaten op het eiland. De borg is derhalve niet meer nodig en kan teruggevraagd worden. Bij Loket 1 vertelde de vrouwelijke beambte dat men hiervoor eerst naar de Immigratiedienst moet om twee witte strookjes (machtigingen?) per groen kaartje te halen.

Ik liep de trap op naar boven en nam plaats in de wachtruimte. Na ongeveer een uur was nummer 31 aan de beurt. Ik overhandigde de aangiftes. De vrouwelijke (er werken echt bijna alleen maar vrouwen op Curacao) belastingbeambte maakte een afspraak voor maandag 10 september om 14:00 uur en noteerde deze in de agenda.

"Wat? Op 10 september pas?", riep ik uit. "Maar we vertrekken ongeveer de 16e. Als ik de stempel al krijg op die dag moeten we nog langs de Landsontvanger en langs de Eilandsontvanger. Daarna uitschrijven bij Kranshi en met dat bewijs naar de Immigratiedienst. Dat gaat dan nooit meer lukken!"

"U moet ook zes weken van tevoren hier komen", antwoordde de dame laconiek.

Nu is er nog een mogelijkheid. De werkgever kan namelijk een garantiebrief opstellen waarin deze zich garant stelt voor restschulden. "Het probleem is dan alleen uw vrouw", zei de dame. "Maar die heeft nooit gewerkt", antwoordde ik. "Dat heb ik op uw aangifte gezien", zei de dame, "maar dat moet geverifieerd worden." "Kan zij ook op die garantiebrief?", vroeg ik. "Hmm... ik denk het wel, alleen is dat nog niet eerder voorgekomen", zei de dame.

Deze week maar eens praten met mijn werkgever over de mogelijkheden van een garantiebrief. Ik kom er weer aan, Kees.

Nog enigszins dizzy van het gesprek besloot ik direct door te rijden naar de Immigratiedienst om de witte strookjes voor de groene kaartjes te halen. Er stond zoals gebruikelijk een lange rij voor de receptie. Na een half uurtje bereikte ik de balie. "Ik wil graag het geld terug van de borg van deze groene kaartjes. Daarvoor heb ik witte strookjes nodig", was mijn opening.

"Ja, ja", zei de dame (echt, op Curacao werken alleen vrouwen), "strookjes, een machtiging bedoelt u."
CasaSpider: "Ja, dat kan best. Zijn die wit?"
Receptioniste: "Ja, die zijn wit. Het probleem is alleen, het boek is weg."
CasaSpider: "Het boek is weg?"
Receptioniste: "Ja, het boek is weg. Er zijn geen machtingingen meer, die zijn op."
CasaSpider: "En wat moet ik nu dan doen? Ik wil mijn geld terug."
Receptioniste: "U krijgt uw geld terug. U moet alleen wachten tot het boek er weer is."
CasaSpider: "En wanneer is het boek er weer?"
Receptioniste, even overleggend met haar buurvrouw: "Komt u donderdag maar terug."
CasaSpider: "Is het boek er dan zeker?"
Receptioniste: "Ik denk van wel."
CasaSpider: "Dan kom ik wel op maandag."
Receptioniste: "Is goed. Wilt u de groene kaarten hier achterlaten?"
CasaSpider: "NEEEEEEN, DAT NOOIT!"
Receptioniste: "Oh."

Wordt zeker vervolgd.

Comments

Ik dacht dat Kafka uit Polen kwam.

Beeld en geluid verschenen spontaan!
Ik heb in ieder geval weer genoten van jouw avonturen.
Hopelijk kan jij er ook nog om lachen.
Succes op maandag.

geachte casaspider ik ben ook getrouwd met een dominicaanse sinds 1984
2 dochters die beiden in nederland studeren.
in goed papiaments moet u deze elementen een den k.d. b.m. toewensen
goede reis .
cafu

Zoek het boek, Casa, er zit niks anders op.

@ Bokito
Geachte 'heer' Bokito Makaku,
U maakt mij boos.
De mensen achter het loket doen hun werk zo goed mogelijk en kunnen er niets aan doen als het boek (hun administratie) weg is.
Smerige taal uitslaan, zoals u dat aanraadt, heeft totaal geen zin.

Nou niet te negatief over korsou gaan worden!

@René: Wellicht is dat zo maar hij heeft volgelingen in vele landen...
@Vernon: Het doet mij deugd dat jij erom kunt lachen. Ik ook wel maar het gaat nog niet echt van harte. Later is dat vast heel anders...
@Bokito: Mijn filosofie is ten alle tijde vriendelijk blijven. Deze vrouw was dat trouwens ook. Schelden is uiteindelijk toch een zwaktebod. In 1984 was het denk ik een stuk eenvoudiger voor een Dominicaanse om naar Nederland te komen?
@Cockie: Als het er maandag nog niet is ga ik naar de bibliotheek...
@Vernon: Deze mevrouw bij Immigratie kon echt niets aan de situatie doen. Toch komt men aan de diverse balies veel arrogantie en machtsmisbruik tegen. Het is dan niet eenvoudig om netjes te blijven, ook al heeft schelden inderdaad totaal geen zin...
@Lennart: Hoho, ik geef een objectief verslag van de gebeurtenissen. Nergens staat geschreven dat dit negatief is. Het moet alleen niet al te lang duren... :-)

Nee, nergens staat geschreven dat dit negatief is, maar ik zie jou nog niet tijdig weggaan naar Nederland. Is er verschil tussen pessimistisch en negatief? Ik heb een keidrukke dag achter de rug voor het eerst in het AC- waar het leuk was- maar ik ben te moe om Google of van Dale Taalweb erop na te slaan, dus vraag ik het maar even. Dit wordt volgens mij een ramp. En al zal schelden geen zin hebben, maar ik deel de mening van Bokito, al weet ik niet precies wat die persoon voor scheldwoorden heeft gebruikt.

Ik weet niet precies wat die vrouwen doen, maar werken wil ik het niet noemen.

Ik denk dat je daar nooit weg komt.

Casaspider,

Ook de bibliotheek heeft het niet. Helaas...uitgeleend, aan de immigratiedienst.

Volgens mij kom jij de laatste weken niet meer aan werken toe, moet je "alleen" nog langs allerlei overheidsinstanties om dingen te regelen... Succes!

Tip: Al gekeken op Brionplein.
Onlangs is daar nog een boek gezien.

Wordt zeker vervolgd.... pfff, hier ook al. Al die soaps...

@Cyberjunk: Niet te snel opgeven, ik heb nog een aantal troeven in handen. Het scheldwoord van Bokito schrijf ik hier niet op maar het is het bekendste Antilliaanse en eindigt op 'bo mama'...
@Renesmurf: Misschien is het de combinatie wel, die vrouwen willen mij gewoon niet kwijt!
@Peerketa: Wat jammer dat de bibliotheek slechts 1 exemplaar heeft... :-)
@Willisha: Valt nog wel mee, vanmorgen was ik om tien uur alweer op het werk. Vanavond heb ik nog wat overgewerkt, dat compenseert...
@Vernon: Is op het Brionplein een boek gesignaleerd? Ik ga er morgen meteen op af!
@Brillie: Voor het eerst word ik vergeleken met een soap-ster. Niet slecht...

De machtigingen zijn op?! Het boek is weg?! Jezus, het klinkt zo primitief...maar dat is mijn mening. Zoals Vernon, zie ik het ook al voor me, vermoeiend hoor...Hulde voor je geduld, Casa!
Btw, mevrouw de receptioniste maakte een grapje toen ze vroeg of je de groene kaarten wilde achterlaten toch??!! Hahaha...ik vond het tenminste wel grappig.. :S

Suerte...

Tsjonge, dan heb ik mijn persoonsverwisseling bij de SVB nog eenvoudig kunnen rechttrekken.

Ik heb echt genoten van je verhaal. Op dat moment kan ik me voorstellen dat je je ergert om zoiets doms als een boek dat weg is??? Dat soort dingen moeten uit de PC worden uitgedraaid en niet nog steeds uit een boek... Erg primitief allemaal, maar tja als ik daar ooit wil gaan wonen moet ik dat knopje ook gaan omzetten en niet hollands blijven denken.

Trouwens, 't was zeker moeilijk voor je bij de Happy Hour van Wet & Wild no? Maar als je alleen oog had voor je dartele prinsessjes. Hoe weet je dan dat er heus mooie dames te spotten waren??? hahahahaaa blijft moeilijk.

Het was niet serieus bedoeld :-).
Ik begrijp je ergenissen heel goed.

Bokito, praat jij ook zo tegen de NL gemeente-ambtenaren als je te lang op een of ander document moet wachten? Zeg je dan ook tegen hun van "ga terug naar jouw moerskut?"
Maar ja, sommigen denken dat ze op Curaçao wel alles (MOETEN) mogen zeggen tegen ambtenaren.Tegensrpaak wekt vaak verontwaardiging bij hun.Typisch.


Overal ter wereld komt men veel verder met, de 'hoed in de hand' !


Casa, Curaçao loopt nog steeds erg achter wat automatisering betreft. Al die vrouwen moeten ook wat te doen hebben....:)

Casa, is dit iets voor jou?

http://laprensacur.com/content/node/10168 Tweede huis in Suriname !!! :)

Het lijkt wel Sinterklaas; het grote boek is kwijt en dan gaan alle kinderen zoeken...:-)

Verder nog dit:
Welcome to the island Curacao
Such a lovely place...

Last thing I remember, I was
Running for the door
I had to find the passage back
To the place I was before
’relax,’ said the tax / immigration man,
We are programmed to receive.
You can checkout any time you like,
But you can never leave!

Ik maak het je erg makkelijk; uit welk, jou vast bekende, liedje komt dit?

Hahaha, als ik de songtekst van Angel lees, waan ik me meteen weer terug in Parijs, slechts 16 lentes jong... Gedurende deze schooltrip hadden we zowaar 1 cassettebandje, en dat is grijs gedraaid! Aan de ene kant Bob Marley, en aan de andere kant .....

@Gata: Toch maak je het hier vaker mee. Moest ook een tijdje op mijn geld wachten van de ziektekostenverzekering omdat het chequeboek op was. En als je een nummertje wilt trekken voor bijvoorbeeld een nieuw paspoort kan het zomaar zijn dat de nummertjes op zijn. Dan zit er niets anders op dan de volgende dag terugkomen... :-)
Neen, het was echt geen grapje van de receptioniste!
@Piet: Ja, dat verbaast mij zeer. Ik had toch op zijn minst een DNA-onderzoek verwacht om je werkelijke leeftijd vast te stellen...
@Donna: Ach, in ieder land is wel wat. Het is een bepaalde vorm van folklore. Maar als Antilliaanse heb je het een stuk gemakkelijker dan wij 'buitenlanders'. Toen ik bij Wet&Wild van de bar terugliep speurde ik naar mijn prinsesjes. Geheel per ongeluk zag ik toen een paar andere dames, maar dat was echt niet de bedoeling...
@Lennart: Ik had al zo'n vermoeden... ;-)
@Boutie: Dat van de hoed in de hand spreekt mij meer aan dan je (op zich goede, dat wel) vertaling van het scheldwoord. Het aantal vrouwen dat hier werkt, zeker bij Immigratie en Belasting is echt enorm. Het is hier gewoon een vrouwenmaatschappij, niet te geloven dat ik weg wil. Dat tweede huis in Suriname is misschien voor later. Op dit moment heb ik het niet zo op Albert Heijn... :-)
@Angel: Soooo! Je bent in een creatieve bui. Natuurlijk wist ik meteen over welk lied het ging: Hotel Curacao van The Condors!
@Willisha: Bob Marley en The... Condors, typisch Parijse muziek... ;-)

Sürnam no (NO) konosé un supermerkado ala Albert Heijn....
In Suriname hebben ze geeeen Albert Heijn of iets wat erop lijkt. Is maar goed ook! :)

Nee in Sranang doen ze het met de snesie .....das veel leuker dan de supermercado!

@Boutie en ANila: Nog niet... maar in het artikel waar Boutie naar linked staat toch echt dit: "Segun De Ware Tijd, tin plannan avansá pa establesé un supermerkado di Albert Heijn na Sürnam."
Euroshopper in Paramaribo... :-)

Je hebt helemaal gelijk, Casa. Bo ta bon den papiamentu, swa. :)
Ma lesele ariba ariba so.

Nou nog een tweede keer dan.
Ik weet niks over Kranchi met het boek, maar wel alles over dit en jullie ook nog wel:
http://www.youtube.com/watch?v=AflMc8oIh1s

Hoop jullie nog te zien voor jullie vertrekken.

Peter

Dat scheldtirade van Bokito wordt in elk geval in Nederland niet gebruikt, ik heb dat tenminste nog nooit op die manier horen zeggen. Ik zal het voorbeeld van Bokito niet volgen, maar ik blijf maar doorgaan volgens de les die ik als klein meisje al van mijn moeder kreeg om in elke situatie beschaafd te blijven.

Haha, tsjongejonge.. dat worden misschien nog stressvolle weken :-)

Slecht voor je hart!
Dus af en toe een extra duvel raad ik aan!

@Boutie: Danki, si m'a lesele tur tur... :-)
@Peter Hopp: Immorales... tsja, die hebben op bepaalde gebieden best een goede smaak!
@Cyberjunk: Een beschaafde Cyberjunk, dat zien wij graag. Hou je ons op de hoogte van de gebeurtenissen in het AC?
@GJ: Dat kun je wel zeggen ja. Een extra Duvel op recept van Dr. Camarados. Eens kijken wat de ziektekostenverzekering ervan zegt...

Het is maar hoe je het bekijkt...

Jij bent ook een wandelende muziekbibliotheek...:-)

dat er alleen (bijna) vrouwen werken op curacao verbaasd mij niks... Ik heb het zelf gezien.

Wel zou ik graag van je willen vernemen hoe en wat met vertrekken. Ik log naar lange stilte weer eens in... en wat lees ik weg van dushi korsow?!
Dat kan toch niet waar zijn???

@Brillie: Dat is altijd zo...
@Angel: Ja, iTunes is gebaseerd op CasaTunes...
@Isabel (volgende keer wel je naam invullen... ;-)): Er zijn nu eenmaal meer vrouwen op Curacao dan mannen. Bovendien is het percentage vrouwen dat de school afmaakt ook nog eens een stuk hoger. Gevolg is dat mannen straks alleen nog het vuil mogen ophalen. Heel bijzonder.
De redenen van ons vertrek (ja, het is echt waar) staan beschreven in deze post: http://www.casaspider.com/live/2007/08/wie_a_zegt.html