« Wie A zegt... | Main | Met de Spider naar Carré (14) »

Nederlanders buitenlanders?

Om van Curacao weg te komen is haast nog moeilijker dan er een verblijfsvergunning krijgen. Eigenlijk dient men zo'n tien weken voor vertrek te beginnen met de administratieve afhandeling. Voornaamste struikelblok is de Belastingdienst.

Het is minister Dick (PAR) van Justitie opgevallen dat veel mensen het eiland verlaten zonder hun belastingen volledig te hebben betaald. Per 1 september wordt de controle op vertrekkende reizigers opgevoerd. Zelfs is het mogelijk dat de passagier belet wordt te vertrekken. Curacao is het nieuwe Guantánamo Bay? (Artikel Amigoe)

De procedure om te vertrekken is als volgt. Bij de Immigratiedienst haalt men een formulier. Op dit formulier moeten uiteindelijk vier stempels verzameld worden. Een van de Officier van Justitie om te kijken of er nog boetes of zelfs celstraffen openstaan en vervolgens de stempels van de Inspekteur der Belastingen, de Landsontvanger en de Eilandsontvanger.

Zelfs over het lopende jaar moet aangifte worden gedaan. Dit betekent dat het bedrijf dat de salarisadministratie voor SQL Integrator verzorgt nu twee maandsalarissen vooruit moet berekenen voor mij om een jaaropgave te genereren. Als de aangiftes gedaan zijn maakt men een afspraak met de Belastingdienst en indien alles in orde is krijgt men de felbegeerde stempel. Ook Lucy moet alsnog aangifte doen over de jaren 2003 tot en met 2007. Zij heeft nooit gewerkt op Curacao maar dat is geen beletsel.

Een beetje merkwaardig is dat over buitenlanders wordt gesproken als men voornamelijk Europese Nederlanders bedoelt. Curacaoenaars mogen zo van het eiland vertrekken. Het is een discriminerende regeling! De Belastingdienst kan precies zien hoeveel premie, loonbelasting en dergelijke op mijn loon is ingehouden. Daarmee moet de kous dan toch af zijn?

We gaan maar zonder morren door het hele circus heen, het is tenslotte niet de eerste keer dat we met complicerende procedures worden geconfronteerd.

Comments

Het kan jullie dus belet worden om te vertrekken. Als dat werkelijk gebeurt, wat betekent dat dan voor jullie? Dan moet het dus worden uitgesteld, want ik neem toch aan dat jullie de stempels uiteindelijk wel zullen krijgen. Maar dan loop je waarschijnlijk het risico dat SQL Nederland moeilijk gaat doen. Of niet? Ambtelijke molens draaien sowieso langzaam, maar dat werkt toch in jullie nadeel in deze situatie. Inderdaad, nogal discriminerend. Heb jij nog boetes openstaan Casa? Je hebt zeker geen celstraf openstaan, dat weet ik zeker. Maar boetes? Een bekeuring valt daar ook onder toch?

Geen zorgen het gaat allemaal wel lukken. Jij weet als geen ander hoe moeilijk ze op Cur. doen. Voor je het weet zitten jullie al hier!! No worries.

Leuker kunnen we het niet maken, kennelijk ook niet makkelijker. Suc6!

@Cyberjunk: We gaan ervan uit dat de stempels wel in orde komen. Ik heb inderdaad geen celstraf openstaan en zelfs geen boetes. In Nederland moet ik mijn rijstijl echter drastisch aanpassen! (Op Curacao worden rijdende auto's nauwelijks bekeurd)
@Donna: Dat denk ik ook. Thanks mate... ;-)
@Giensie: Gemak en Belasting/Overheid gaat niet altijd hand in hand heb ik het idee...

Anders is Amnesty misschien wel bereid jullie te adopteren.;-)

Ik denk dat nu alles van zo`n dakje gaat, let maar op!

En vooral vriendelijk blijven :-)
Succes er mee!

Je moet wel snel zijn. Het eiland wordt over een maand aangevallen...

@Irene: Maar dan moet je toch eerst een paar jaar in een cel wegkwijnen en gemarteld worden?
@Renesmurf: Als jij het zegt kan het bijna niet anders!
@GJ: Dat valt niet altijd mee maar is wel de enige weg. Thanks!
@Brillie: Is het weer zover? Gelukkig hebben we de Nederlandse mariniers nog...

"Op Curacao worden rijdende auto's nauwelijks bekeurd"Ok, ik moet het vragen, stilstaande auto's wel dan? :)

Sterkte met de procedures. Wat dat aangaat gaat daar niets echt makkelijk geloof ik :/ Hoewel, hier tegenwoordig ook niet meer.

Op het moment dat je weg wilt komt de ware aard van de Curacaoenaar naar boven. Curacao wil de Nederlanders eigenlijk niet weg laten gaan, het is echte liefde...:-)
Zeggen ze bij onze Oosterburen niet 'wass sich liebt dass neckt sich'?
Maar een emigratie/remigratie is voor jullie een eitje na de paspoortaffaire!
Succes de komende weken.

Heb jij nog vakantiedagen openstaan bij SQL zodat je ook werkelijk voldoende tijd hebt om alles te regelen? Voor zover ik weet, komt dit echt op jou neer, zowel in verband met Diana als met de taal die Lucy niet goed spreekt. Dan moet je echt genoeg tijd hebben en een lange adem en dat lukt niet als je ook nog eens moet werken. Want in september moet het toch klaar zijn allemaal.

Hey Casa, nou wij zijn al het werk aan het verzetten om naar Curaçao te komen, gaan jullie vertrekken en blijkt dat net zo moeilijk te zijn! Ik weet niet of je een eigen huis hebt maar wij hebben een huis gekocht en dan moet je eens een simpel hypotheekje proberen te krijgen. Maar goed wij hebben ons er doorheen geslagen en volgende week zondag stappen we met het hele spul in het vliegtuig en zal het allemaal wel in orde komen!
Veel succes met de vertrekpogingen, misschien kunnen we je nog uitzwaaien ;-)

tja.. als verlengde op je andere post, wie A zegt.. die moet ook B zeggen.
Door de hoge frequentie van reizen tussen de eilanden lieten (met name NL) enorme schulden achter bij een belastingdienst en andere overheidsorganen. Ben het dus wel met die (her)ingevoerde regel eens.
Hier is het toch wat meer in persoon afhandelen... de Nederlanse fiscus blijft je (me) nog jaren achtervolgen met die blauwe ansischtkaarten.

en als je hier geboren bent.... zie de belastingwetgeving

@Cinner: Haha, een goede vraag. Ja, fout geparkeerde auto's worden wel (eens) bekeurd of krijgen zelfs een wielklem. Bestuurders met teveel drank op of die met te hoge snelheid rijden lopen aanmerkelijk minder risico. Obstakels heeft een mens gewoon nodig, anders wordt hij lui...
@Angel: Een eitje zal het niet worden maar we zijn inderdaad wel wat gewend. Thanks!
@Cyberjunk: Ja, ik heb nog voldoende vakantiedagen. We gaan er met frisse moed tegenaan...
@Theo: Verhalen over een hypotheek heb ik ook al diverse keren gehoord. Volgende week zondag komen jullie al? Heel veel succes en plezier hier op dushi Korsou!
@Benno: Ik ben het er ook mee eens dat men netjes dient af te rekenen. Probleem is dat het (te)veel tijd in beslag neemt. Heeft e.e.a. niet ook te maken met een chaotische administratie bij de Belastingdienst zelf?

inderdaad in een samenvoegingstraject.. maar maak dan ook je borst maar nat voor in Nederland. Als je de berichten daarvan las afgelopen maand. en als tip, maak gewoon een afspraak met een medewerker daar, alles meenemen en klaar ben je

Er is genoeg aanbod van huizen in de vrije sector.

PS: Circus met wilde dieren is hier al bijna verboden...

@Benno: Precies. Mijn verzoeken hadden nu al tegelijkertijd door Elands- en Landsontvanger beoordeeld kunnen worden. De tip geldt voor Nederland neem ik aan?
@Hans: Er is genoeg maar het is ook heel duur...
@Brillie: Ja, in Winschoten...

Wat is er in Winschoten; gaan we morgen naar toe.
Ik hoor wel als we hulp moeten bieden bij de terugkeer van de "verloren zoon". CasasPa

Zo, wat bizar eigenlijk. Dat is dan hopelijk hier weer niet zo, ik heb liever dat ze dronken chauffeurs van de weg plukken dan fout parkeerders.

Ik vond het twee jaar geleden wel meevallen. Netjes aangifte doen (niet al te moeilijk), afspraak maken bij de belastingdienst en met je sedula naar Kranchi. Dat was het zo ongeveer. Het kostte meer moeite om onze kat het land uit te krijgen :)

Succes en houd er rekening mee dat je een jaar lang "waar ben ik aan begonnen denkt". Probeer in de lente aan te komen, dat scheelt een winterdepressie.

@CasasPa: Doe Renesmurf de groeten. Dank je, ik denk dat we nog wel wat hulp kunnen gebruiken... :-)
@Cinner: Ik ook, maar dronken chauffeurs zijn moeilijker te lokaliseren...
@Frank: Op zich is er niets mis met de procedure, maar de Belastingdienst zet de afspraak nogal dicht tegen de vertrekdatum aan. Dan hoeft er nog maar iets mis te gaan...
Wij hebben geen kat en vertrekken half september. Derhalve hoop ik toch wel in de herfst aan te komen... ;-)