« Yu di Korsou | Main | De winterschilder »

Dertien namen

Het is geen nieuw nieuws maar houdt de gemoederen op Curacao nog steeds bezig. En terecht. Na het afwijzen van de Slotverklaring stapten de tegenstemmers noodgedwongen uit de coalitie met PAR en PNP en vormden een nieuw Eilandsbestuur onder leiding van de FOL van Anthony Godett.

Men kan veel van deze coalitie zeggen maar niet dat het een luie was. In nog geen zeven maanden regende het benoemingen en werden vele nieuwe overheidsbanen gecreŽerd. Tussen 2003 en 2006 groeide het aantal arbeidsplaatsen bij het Eilandsgebied met 26% van 1338 naar 1689. De stijging van de personeelskosten was nog explosiever. Deze kosten bedroegen in 2003 82 miljoen en liepen in 2006 met ruim 42% op naar 117 miljoen. Bron: Algemene Rekenkamer van de Nederlandse Antillen (ARNA).

Het wachten is op de cijfers van 2007.

Maar dat is slechts een inleiding. De nieuwe bestuurders hebben in de korte zittingsperiode gemeend ook iets aan hun eigen salaris en pensioen te moeten doen. De salarissen van raadsleden en gedeputeerden worden met 40 tot 60% verhoogd. De bijbehorende verhoging en uitbreiding van de pensioenen vindt plaats met terugwerkende kracht tot het jaar 2000.

Volgens toekomstig gedeputeerde van FinanciŽn Mike Willem (PAR) is er geen financiŽle dekking voor de verhogingen. Wellicht kan er wat geld worden onttrokken aan de scholen om aan de hebzucht van de politici te voldoen. In het belang van de geschiedschrijving mogen de dertien namen van degenen die voor het voorstel hebben gestemd nooit meer vergeten worden. Hier komen ze:

 • $$$ Cesar Prince $$$ (MSL)
 • $$$ Frensel Marchena $$$ (MSL)
 • $$$ Charles Cooper $$$ (MAN)
 • $$$ Urvin Macaay $$$ (MAN)
 • $$$ Nelson Pierre $$$ (NPA)
 • $$$ Rignald Lak $$$ (MPK)
 • $$$ Dennis Evertsz $$$ (PNP)
 • $$$ Anthony Godett $$$ (FOL)
 • $$$ Renfred Rojer $$$ (FOL)
 • $$$ Rignald Ocalia $$$ (FOL)
 • $$$ Randolf Douglass $$$ (FOL)
 • $$$ Rignald Sling $$$ (FOL)
 • $$$ JuniŽl Carolina $$$ (FOL)

De PAR- en PNP-fracties stemden tegen, teminste dat was de bedoeling. PNP-lid Dennis Evertsz stemde voor en komt daarom volgens partijleider Ersilia de Lannooy niet meer terug in de Eilandsraad. Met een dergelijk pensioen is daar ook geen onmiddellijke noodzaak voor. Errol Cova (PLKP) verliet de vergadering zonder zijn stem uit te brengen toen bleek dat men niet op een debat zat te wachten.

Triest was ook de poging tot rechtvaardiging van Urvin Macaay (MAN) die destijds in Den Haag wel feestvierde maar op Curacao alsnog tegen de Slotverklaring stemde. Hij beschuldigde tegenstanders van de salarisverhoging ervan dat zij Curacao terug willen voeren in de greep van de kolonisator, lees Nederland.

De kritsche column Bosina Bla Bla in de Extra reageert als volgt: "Wel, Macaay te uwer informatie zijn er veel mensen in ons volk die terugverlangen naar kolonisatie en alles wat daar bijhoort op het moment dat zij horen hoe u uitlegt waarom jullie meer geld moeten verdienen zodat er geen geld overblijft voor de basisbehoeften in dit land."

Nelson Pierre (NPA) had ook een goede. Hij is het eens met de verhoging want hij moet vijf kinderen grootbrengen. Deze voorheen bevlogen politicus doet ons de universele waarheid van The Animal Farm (George Orwell) weer eens ten volle beseffen.

Gezaghebber Lisa Richards-Dindial heeft het voorstel niet bekrachtigd ondanks dat zij in eerste aanleg geen juridische bezwaren ziet. De zaak is doorverwezen naar Gouverneur Frits Goedgedrag. Hiermee is een crisis binnen de coalitie tussen enerzijds PAR/PNP en anderzijds FOL voorlopig bezworen.

Comments

Deze "leiders" moeten Clownspakken aantrekken. Die hebben n.l. hele grote zakken. Kunnen zij beter hun zakken vullen.

Bosina Bla Bla? Is dat een echte naam voor die kritische column? Of baseert het volk die naam op onzin? Wat daar geschreven wordt is mij uit het hart gegrepen. Die inhalige politici gedragen zich schandalig. Ik zou het me zelfs kunnen voorstellen als dit een burgeroorlog zou veroorzaken waarbij de koppen van dat inhalige zooitje best zouden kunnen rollen. Die lui wekken zelfs mijn agressie op, hoe groot moet dan de agressie van de bevolking zijn? Voorlopig staan ze machteloos volgens mij. Wat kan zo'n gouverneur hier nou aan doen?

Dit wel heel triest. Zeker als je bedenkt dat dit ten koste kan gaan van de gezondsheidszorg en het onderwijs. Zorgt dit niet voor een hoop onrust onder de bevolking?

Ik wacht wel even tot het moment dat je nieuws hebt...

Wat een schandalige zelfverrijking... Ik hoop dat de gouverneur hier een stokje voor gaat steken.

Alle 13 goed! (voor zichzelf)

"hij is het eens met de verhoging want hij moet vijf kinderen grootbrengen"

Haha, vind 'm wel grappig!
Is toch ongelooflijk! Tsjongejonge.

Rare boel daarzo :-)

Het begin is een lastig stuk tekst met al die verschillende partijen die het telkens met elkaar doen, opportunisme troef.
Maar 'toekomstig gedeputerede van Financieen'? Hij is nu toch oppositie?
Die Nelson Pierre is ook een leuke, i.p.v. een geboortekaartje plaatst hij voortaan gewoon een artikel in de krant dat zijn beloning, terecht, weer een sverhoogd. Dan weet het hele eiland genoeg!
Maar nu even serieus. Curacao zou gebaat zijn bij een regel dat uitgaven gedekt moeten zijn door inkomsten mits het om investeringen gaat. Het lijkt me zelfs voor de beroepsopvreters die daar het bewind voeren moeilijk om deze salarisverhogingen daaraan te laten voldoen.
Maar eerlijk is eerlijk, het zou me niet verbazen als ze dat toch proberen....:-)

@gepensioeneerde marineman: Jazeker, vraag dat maar aan Bassie en Adriaan!
@Cyberjunk: Zo heet die column inderdaad. Bosina betekent luidspreker. Een burgeroorlog ligt niet voor de hand gezien het grote aantal partijen (Personal Interest Groups). Het zijn net families die hun leden op allerlei manieren (baantjes, geld, telefoon, belofte) helpen. Het gebeurt op te grote schaal. Het wordt tijd voor een nieuwe Gezaghebber, ik stel voor: Cyberjunk!
@Piet: Er is zeker verontwaardiging onder de bevolking en ook bij mensen die op een van de voorstemmende partijen hebben gestemd. Probleem is hier dat men door zon, zee, wind en Polar snel vergeet. Misschien is deze post bij nieuwe verkiezingen een geheugensteun...
@Brillie: Maar dan ook niet voordringen he...
@Lennart: Ik hoop het ook. Zijn enige instrument is de Begroting...
@Paul de Jong: Toch laat ik deze elpee in de schappen liggen...
@GJ: Nelson Pierre slaat tegenwoordig alles. Hij loopt met zijn hoofd in de wolken omdat hij van 1 naar 2 zetels is gegaan in de Eilandsraad...
@Angel: Een korte samenvatting. Tot december 2006 zaten PAR en PNP in de coalitie. Na het afwijzen van de Slotverklaring stapten zij eruit. Op 20 april 2007 waren er verkiezingen. De PAR wer de grootste partij met 7 zetels en vormde een coalitie met PNP (2) en verrassend FOL (2), juist genoeg voor een meerderheid (11/21). De demissionaire regering bleef echter zo lang mogelijk zitten, je raadt wel waarom. Er moest snel nog een heleboel doorgedrukt worden. Nu pas wordt de nieuwe coalitie ge-inaugureerd. Tenminste als de salarisverhoging (FOL voor, PAR/PNP tegen) niet van tevoren al voor een breuk zorgt.
Uiteraard werkt ook Curacao met een begroting maar de partijen van de dertien namen gaan nogal creatief om met de post Onvoorzien...

Binnenkort verhoging van de belasting?

Het zijn geen politici, het zijn ordinaire zakkenvullers!
Kan de Gouverneur niet ingrijpen, of is hij een marionet van die bende?
Je leest nooit wat over deze man, alleen met de officiŽle feestdagen.
Hij zal ook wel een riant salaris hebben.

WHAHAHHHAHAAAAHHHAHAHAA....GE-WEL-DIG....
Mooi he....en Curacao wil autonomie...
Het wordt tijd om deze klip te verlaten (of in de politiek te gaan).

Het is dat ik het hier netjes wil houden maar verschillende CuraÁaose scheldwoorden komen bij mij in gedachten als ik aan dat hele gedoe denk (ik heb het ook min of meer gevolgd de laatste tijd).
Ze bewijzen het nogmaals weer zelf, hun eigen zak vullen..dat is prioriteit nummer 1. Als er nog tijd/zin/geld over is, komt de rest van de bevolking (vooral degenen die het moeilijk hebben) misschien aan de beurt (lees: NOOIT). Laat die slotverklaring maar komen, en zo snel mogelijk ook!

Ik snap het niet. Juist deze heren luisteren toch naar het volk? doen wat het volk wil? Daarom hebben ze tegen de slotverklaring gestemd. Waarom luisteren ze nu niet naar het volk? Waarom is er geen geld voor de ouder bijstand? daar was toch geen geld voor en voor dit wel?

Kunnen deze 13 ook niet worden verklaard tot Persona non Grata?

Misschien toch maar een provincie van Nederland worden? Dat levert m.i. de meeste kans op dat de politici stoppen met deze schandalige zelfverrijking en dat het eiland en haar bevolking eindelijk krijgt waar het recht op heeft: een behoorlijke basis om in haar bestaan te kunnen voorzien.

Grappig, als er zoiets in Nederland speelt dan telt de partij ook mee in mijn be- en veroordeling.
En hier kan ik alleen zeggen dat het triest is.

Zonder al te veel achtergrondinfo oordeelt een mens sneller.

@Hans: Dat helpt niet want dan houden de politici netto te weinig over met als gevolg...
@Vernon: De Gouverneur is de vertegenwoordiger van het Nederlandse staatshoofd (momenteel Koningin Beatrix) op de Nederlandse Antillen. ( http://nl.wikipedia.org/wiki/Gouverneur_(Nederlandse_Antillen) )
Sommigen hopen dat bij onvoldoende dekking de salarisverhoging niet door kan gaan. Wij wachten in spanning af. Met zijn salaris ruil ik ongezien.
@Cerito: Ja, iedereen is tegen corruptie behalve als men erin mee mag delen... :-)
@Curacaoenaar: De dertien zullen snel genoeg inzien dat hun wensen slechts betaald kunnen worden door het geld dat de Slotverklaring meebrengt. Hoewel sommigen nog steeds denken de raffinaderij te kunnen verkopen voor ANG 5 miljard en zelfs olie in onze territoriale wateren te vinden... :-)
@Pieter: Reken maar dat heel wat mensen in hun kringen er beter op zijn geworden door het grote aantal benoemingen en de anderen vergeten snel. Persona non Grata? Waar moeten ze dan heen, naar Nederland?
@Janneman: Interessante stelling. De tegenstelling tussen de wens naar en het recht op een eigen identiteit, eigen taal en zelfbeschikkingsrecht versus betere mogelijkheden en hoger welvaartsnivo, zeker op de korte termijn...
@Renesmurf: Alvorens een oordeel te vellen dient men zoveel mogelijk van de kwestie te weten...