« Bonaire en het homohuwelijk | Main | En een speciale goedemiddag... »

Nogmaals Bonaire, een beetje vreemde kwestie

In de Extra van maandag 12 maart stond een verhaal dat onmiddellijk mijn aandacht trok. De titel van het stuk luidt: "Heel wat Dominicanen lopen het risico hun Nederlandse paspoort te verliezen." Na alle moeite die wij gedaan hebben voor de Nederlandse paspoorten van Lucy en Luchiano (9), zie het dossier Nederlands Paspoort, is dat een enigszins angstaanjagende kop.

Het gaat om Dominicanen die hun Nederlandse paspoort hebben gekregen op grond van erkenning door een Nederlandse man die niet de biologische vader is in Santo Domingo. Het woordje in staat niet voor niets cursief geschreven. Tot voor een aantal jaren geleden was het simpele erkennen door een Nederlander voldoende om de erkende direct tot Nederlander te maken. Inmiddels is dat al lang niet meer zo gemakkelijk.

12.03.2007: Bij reeds drie Dominicanen op Bonaire is het Nederlandse paspoort ingenomen door George Mensche.Wat is nu het probleem? De Dominicaanse wet maakt bij erkennen onderscheid tussen een biologische en een niet-biologische vader. Alleen de biologische vader kan een (zijn) kind erkennen. Een niet-biologische vader moet het kind adopteren. Hier waren wij zelf ook al achter gekomen toen ik Luchiano in de Dominicaanse Republiek wilde erkennen. Op Curacao ging dat uiteindelijk heel eenvoudig.

Jarenlang hebben heel wat Dominicanen zich laten erkennen door een Nederlandse man en zijn op deze wijze tot Nederlander genaturaliseerd. Een aantal ambtenaren is nu wakker geworden en heeft geconstateerd dat erkennen door een niet-biologische vader wettelijk gezien helemaal niet kan waaruit volgt dat het Nederlanderschap op illegale wijze is verkregen.

De zaak kwam aan het rollen toen een jonge Dominicaan bij de Nederlandse Ambassade te Santo Domingo zijn paspoort wilde vernieuwen. Een functionaris van de Ambassade onderzocht de zaak en nam vervolgens het paspoort in.

Het betrof een persoon die woonachtig is op Bonaire. Spoedig stuurde Nederland (IND? Justitie?) een brief naar de heer George Mensche, hoofd van de Burgerlijke Stand te Bonaire, met het verzoek om dit soort gevallen goed in de gaten te houden.

Niet lang na het incident op de Nederlandse Ambassade presenteerde zich een broer van de eerder genoemde jongeling zich op Bonaire bij de Burgerlijke Stand. Ook hij wilde zijn Nederlandse paspoort vernieuwen en ook het zijne werd ingenomen. Weer iets later verklaarde een nicht van beide ongelukkigen dat zij een kind heeft dat door erkennen de Nederlandse nationaliteit heeft verworven. Ook deze derde persoon verliest zijn of haar paspoort.

Dat zijn al drie gevallen op het kleine Bonaire. George Mensche ontkent dat hij jacht maakt op Dominicanen, hij voert slechts instructies uit die door Nederland zijn gegeven. Saillant detail is dat op 20 april Eilandsraadverkiezingen plaatsvinden. De personen waarvan het Nederlandse paspoort is afgenomen mogen daarvoor niet meer stemmen.

Last but not least heeft de hier beschreven kwestie geen gevolgen voor Lucy en/of Luchiano. Zij zijn Nederlander geworden op grond van getrouwd zijn en minimaal vijfjarig legaal verblijf op Curacao.

Voor de liefhebbers die het Papiaments machtig zijn is het artikel uit de Extra beschikbaar.

Comments

O Casa, wat schrok ik toen ik dit las, ik zat er, ongelogen, bij te trillen als een rietje. Dat meen ik serieus. Je laatste alinea luchtte me bijzonder op. Je zou toch al die moeite voor niets hebben gedaan zeg.

Maar ik moet wel zeggen dat ik dat verhaal over Bonaire een vreemde zaak vind. Hadden die ambtenaren zich niet eerder in de wet kunnen verdiepen? Een pardon voor de mensen die reeds een paspoort hadden voordat de ambtenaren "wakker" werden zouden hiervan toch niet de dupe mogen worden. Zou het zin hebben als ze naar de rechter stappen en dit aanvechten? De ambtenaren zaten toch fout. Zou jij naar de rechter zijn gestapt?

Ik maak mij geheel geen zorgen. Immers die de fouten maakt heeft een probleem. Niet de ander.

wel ik snap er niks van maar hee een commentje een keer geven is toch leuk he?

@Cyberjunk: Sorry dat ik je zo heb laten schrikken. Maar bedankt voor je medeleven! Ik vind het ook een vreemde zaak. Als iemand de boel oplicht door verkeerde informatie te verschaffen is dat een grond om de naturalisatie ongedaan te maken. In dit geval hebben de aanvragers een officieel papier overlegd dat door de beslissers verkeerd is beoordeeld. Aangezien de jongelui hun paspoort kwamen vernieuwen is dit waarschijnlijk ongeveer vijf jaar geleden gebeurd. Mijns inziens kan men daar nu niet meer op terugkomen. Ik zou het er zeker niet bij laten zitten...
@Brillie: Nou, daar denken de vele slachtoffers van UWV en Studiefinanciering toch heel anders over...
@Luchiano: Jazeker mag dat! En bedankt voor je leuke commentje. Dag, dag... ;-)

Ja, ik kan me voorstellen dat de kop van dit krantenartikel heeft je doen schrikken.

Wat een rare toestand. Eens gegeven, altijd gegeven lijkt mij. Gelukkig hoeven jullie je geen zorgen te maken.

Jij zegt dat Domincaanse kinderen volgens de Domincaanse wet niet door een Nederlander die niet de biologische vader is mogen worden erkend, maar wel geadopteerd. Als ik dit niet goed heb meegekregen corrigeer me dan maar. Ik heb die theorie later nog eens op me laten inwerken en heb mij afgevraagd waarom jij Luchiano niet hebt geadopteerd. Ik heb me in dit verband ook afgevraagd of het Nederlanderschap hem niet makkelijker zou zijn toegewezen als hij door jou geadopteerd zou zijn. De erkenning in Cur heeft bij de vraag of Luch Nederlander mocht worden ook problemen gegeven voor zover ik mij herinner. Ik zou me echter ook kunnen voorstellen dat als Luch in de Dominicaanse Republiek zou zijn geadopteerd, dit voor Cur ook problematisch zou kunnen zijn in relatie tot een verzoek om naturalisatie. Ik snap trouwens het verschil tussen erkennen en adopteren ook niet helemaal. Want jij zei destijds dat Luch jouw achternaam draagt en ik weet dat je hem erkend hebt. Maar voor zover mij bekend krijgt een kind dat geadopteerd is ook de achternaam van de vader die hem adopteert. Ik moet zeggen dat ik je verklaringen in het algemeen goed begrijp, maar ik vind het best een ingewikkelde materie.

@Donna: Sinds Ayaan is niets meer zeker, zelfs het Nederlanderschap niet... :-)
@Lennart: Lijkt mij ook, zeker als het de officiele instantie is die de fout maakt. Maar wie weet zit er meer achter, ik heb nog wat ijzers in het vuur gesmeten...
@Cyberjunk: In het begin hadden we al zoveel te regelen en waren veel dingen onzeker. Adoptie is overigens een langdurige en kostbare procedure. Wij hebben alles stap voor stap gedaan en dat heeft goed uitgepakt. De materie is zeker ingewikkeld, het is net als met belastingen: mazen in de wet vinden...

#off topic: en ik lees de reporters stukken altijd van voor naar achter en weer terug vanwege de informatie dichtheid of was het mijn onwetendheid.

Ze maken het weer veel te ingewikkeld allemaal.
En ingewikkeld moet simpel, want simpel is leuk.
ingewikkeld is vervelend.

En daar is het leven te kort voor.

@Louter: Haha, of is dit een subtiele manier om te zeggen dat ik niet helder schrijf... ;-)
@Renesmurf: Het leven is al ingewikkeld genoeg, toch?