« Het begon te schemeren | Main | Telefoons en armoede »

Een merkwaardige strategie

Vanaf woensdagmorgen is een flink aantal medewerkers van de nationale telefoonmaatschappij UTS in staking. Niet zozeer tegen de directie maar tegen de overheid. In maart 2006 heeft de Landsregering van de Nederlandse Antillen het moratorium op de aanbieding van lokale, vaste telefonie ingetrokken. Minister Omayra Leeflang (PAR) van Verkeer, Vervoer en Telecommunicatie heeft nu besloten dat per juli 2007 aanvragen voor een concessie voor vaste telefonie in aanvraag worden genomen.

Dat klinkt als ingewikkelde materie en dat is het ook. We proberen het iets eenvoudiger. Op Curacao ligt een telefoonnet en dat wordt beheerd door UTS. Sinds een aantal jaren zijn er behalve UTS andere telecombedrijven op Curacao actief zoals bijvoorbeeld Digicel. Deze bedrijven werken echter alleen met mobiele telefonie. Immers, het vaste netwerk is van UTS.

Wil men op Curacao een normale, vaste telefoon hebben met of zonder ADSL dan zit men aan UTS vast. Dit zorgt voor een monopoliepositie waar veel clienten zich regelmatig over beklagen. Nu wil Omayra Leeflang het vaste telefoonnet opengooien voor andere aanbieders die dus gebruik gaan maken van de UTS-infrastructuur.

22.03.2007: UTS staakt tegen maatregel Omayra Leeflang. Op de foto Emily de Jongh-Elhage, Emilio Brunken en Omayra Leeflang. Klik voor groter.De laatste jaren lijdt UTS verlies, het bedrijf heeft moeite om de concurrentie het hoofd te bieden. Dat is niet verwonderlijk, immers het betreft een relatief groot bedrijf met veel medewerkers die in de vorige eeuw hard nodig waren en nu wellicht iets minder. UTS zelf bestaat niet zo lang maar is het resultaat van de fusie tussen Setel en Antelecom.

Waarom neemt Omayra Leeflang een beslissing die een bedreiging is voor het voortbestaan van UTS? Zelf stelt zij dat mensen die in het bezit zijn van een computer en een internet-aansluiting nu al goedkoper kunnen bellen via Voice Over IP (VOIP), bijvoorbeeld met Skype. Juist voor de armeren biedt het opheffen van het monopolie voordelen in de vorm van lagere tarieven.

Directie (Paul de Geus) en werknemers van UTS alsmede de vakbond Sitkom in de persoon van Emilio Brunken zijn het met elkaar eens. Zij vrezen verlies van arbeidsplaatsen. Om te voldoen aan de wens van minister Leeflang moet ge´nvesteerd worden in het netwerk dat op dit moment puur voor UTS is ingericht. Er dienen faciliteiten te worden geleverd met betrekking tot afscherming, security en billing. UTS vindt het onrechtvaardig dat men geld moet investeren in een zaak waarmee de concurrentie even later kan toeslaan. Waarom Roomser zijn dan de paus is een veelgehoord geluid. En waarom alleen op Curacao en bijvoorbeeld niet op Bonaire?

Woensdag kwamen de partijen er niet uit. Sitkom en andere vakbonden wilden direct met premier Emily de Jongh-Elhage praten. Het aantal vakbonden op Curacao is immens en een aparte post waard als ze tenminste ooit in kaart kunnen worden gebracht. Donderdagmiddag was men eruit. Het compromis luidt dat telecombedrijven wel een concessie kunnen krijgen voor lokale, vaste telefonie maar dat deze voor hun eigen infrastructuur moeten zorgen. Het lijkt erop dat UTS het pleit daarmee voorlopig heeft gewonnen, immers wie gaat er hier zelf een netwerk aanleggen?

Nogmaals de eerder gestelde vraag, waarom heeft Omayra Leeflang juist nu haar beslissing in de openbaarheid gebracht? Binnen een maand vinden de belangrijke Eilandsraadverkiezingen plaats. Deze zijn zo belangrijk omdat het Land de Nederlandse Antillen binnen afzienbare tijd ophoudt te bestaan. Het Bestuurscollege (BC) krijgt dan alle macht op Curacao.

Vlak voor verkiezingen is het goed gebruik dat politieke partijen snel nog even proberen te scoren. Dat deed Jacintha Constancia (FOL) door de onderstand fors te verhogen. En deze week verscheen Mister Asfalt, Charles Cooper (MAN), uitgebreid op het journaal met de aankondiging dat een start wordt gemaakt met de renovatie van de De Ruyterkade en Theaterstraat in Punda.

In dat licht bezien heeft Omayra Leeflang namens de PAR ook gescored maar dan wel in eigen doel. Eerder verbaasde ik me al over haar rol in het conflict tussen DAE en Insel Air. Ook in deze kwestie maakte zij het lokale Insel Air op diverse manieren het leven moeilijk. En nu dus UTS, wederom een lokaal bedrijf van Curacao. Of haar partij, de gele PAR, daar op 20 april 2007 blij mee is?

Comments

Je zou bijna denken dat mevrouw Leeflang de verkiezingen in gaat met een andere partij. Of een belang heeft in 1 van de andere telecombedrijven.

Concurrentie is nooit fout. Dat is iets dat ik zeker weet, verder vind ik het toch een nog wat ingewikkeld verhaal. Ik maak er alleen uit op dat UTS in principe de monopoliepositie blijft behouden, al mogen in theorie ook anderen netwerken gaan aanleggen.

@Piet: Omayra stelt dat het juist heel goed is om de dingen te doen die gedaan moeten worden zonder te kijken of er nu toevallig verkiezingen zijn. Dat is wel leuk en aardig maar de stemmen van de UTS-medewerkers en hun familie kan zij wel op haar buik schrijven. Overigens lijkt het erop dat zij is ingefluisterd lees aangestuurd door het hoofd van het Bureau Telecommunicatie & Post...
@Cyberjunk: UTS hoeft geen anderen op zijn (haar?) netwerk toe te laten. Die anderen mogen wel hun eigen netwerk aanleggen. Zo zijn de geit en de kool gespaard. Straks meer over telefoons, hou je vast!

Zo zie je maar weer dat concurentie fout is.

Met de concurentie kun je...sssssttttt....prijsafspraken maken!!!!

@Renesmurf: Die conclusie heb ik niet kunnen trekken, maar wij interpreteren dingen nu eenmaal op andere wijze... ;-)
@Cerito: Dat gebeurt nu ook al tussen onze ADSL-leveranciers en (in mindere mate) bij de luchtvaartmaatschappijen. Toch is vliegen naar Santo Domingo een stuk goedkoper geworden...

Jullie hebben de zaak helemaal niet begrepen.
Het ging helemaal niet om het opengooien van het UTS netwerk. Het ging juist om het toelaten van meerdere aanbieders van telefonie.
Die concurrentie zal de telefoon prijzen verlagen.
De toegang tot UTS infrastructuur was maar een van de punten uit de brief die uit 8 punten bestond.
Met de oplossing die nu bereikt is, gaat de liberalisering gewoon door. Dus meerdere aanbieders mogen telefonie aanbieden en iedereen mag haar eigen netwerk opzetten.
Dus UTS heeft nu ook conurrentie op de infrastructuur. Bovendien hoeft Telbo hun niet meer toe te laten in Bonaire.

@Miriam: Kernpunt in de bezwaren van UTS was wel degelijk het feit dat UTS moet investeren in zijn eigen netwerk om het te kunnen laten gebruiken door de concurrentie. Dat blijkt ook wel omdat men de staking direct be-eindigde toen Omayra Leeflang dat punt liet varen. Anderen mogen inderdaad hun eigen netwerk opzetten, daartegen heeft UTS geen bezwaar. Het UTS-netwerk is echter alleen voor UTS.