« El Sapo El Sapo (36) | Main | Een merkwaardige strategie »

Het begon te schemeren

Op 21 maart, de eerste dag van de lente, schijnt de zon even hard als een dag eerder op de laatste dag van de winter. Mijn meest recente leesgroep als leesmoeder bij klas 4B van de Marnix-school bestaat uit Kendrinally, Kaith, Melanie, Matthew en Chris. Luchiano (9) schuift vaak aan, hij is uit nivo en mag zijn eigen boek lezen.

Een van de kinderen las voor dat het begon te schemeren. "Wat is schemeren?", vroeg het kind. Geen van allen wist het. Schemering is iets dat in de tropen veel minder lang duurt dan bijvoorbeeld in Nederland. Als het op Curacao om zes uur begint te schemeren is het om half zeven donker. Vandaar dat het woord geen grote bekendheid geniet.

In bijna iedere taal komt een bepaald onderwerp nadrukkelijker voor dan in een andere taal. Zo kennen eskimo's veel woorden voor sneeuw, op Bonaire heeft men meer woorden voor vissen dan op Curacao en Zuid-Amerikanen hebben op hun beurt meer mogelijkheden om geslachtsdelen in een enkel woord te beschrijven dan hun taalgenoten in Spanje.

Ik probeerde uit te leggen waarom de schemering op Curacao minder lang duurt dan in Nederland en vertelde tussen neus en lippen dat er een plek is op de aardbol waar het soms 24 uur lang licht is. De kinderen mochten raden waar dat is en Chris raadde het goed. Het ontbreken van seizoenen hangt nauw samen met onze ligging nabij de evenaar.

"Wijs mij waar die evenaar is dan breek ik zijn nek", zei Matthew verontwaardigd. De anderen vielen hem bij, iedereen wilde graag seizoenen. Iedereen behalve ik.

Comments

Zelf ben ik voorstander van 1 seizoen en wel zomer. Door het gekwakkel hier ben ik weer eens snipverkouden.

Als Matthew echt de betekenis van seizoenen zou gaan ervaren dan zou hij wel anders piepen.

Is Luchiano in 4b de enige die "uit niveau" is bij lezen? Of zijn er meer van die knappe kinderen?

Ik was net zo.. Ik wilde ook de seizoenen meemaken toen ik op Cur woonde en nu wil ik nix anders dan ZZZ: zon, zee en zaligheid!!!

ik denk dat er veel mensen zijn die alleen maar 'zon' willen hebben.
Maar vergeet niet:
Het is fantastisch om alle bladeren van de bomen zien te verkleuren..
Het is fantastisch om het hele landschap in het wit te zien.
Het is fantastisch om in het voorjaar de eerste krokusjes te zien bloeien en de lammetjes buiten ziet springen!
En de zomer is natuurlijk heerlijk vanwege de rokjes.. eh, de zon!

Bovendien, met de vier seizoenen is de weerstand veel beter dan iemand die dagelijks op een lekker eiland zit. Maar dat bedenk ik me zomaar.

Zon: lekker! Maar niet altijd.

Het voetbalseizoen is best leuk....eehhhh..Formule 1 seizoen!?..ook leuk

@Piet: Precies! In Nederland was ik vroeger ook om de haverklap verkouden, nu eigenlijk bijna nooit meer. Alleen als de airco iets te hoog heeft gestaan. Beterschap!
@Cyberjunk: Vaak is het zo dat men idealiseert wat men niet heeft, wat een wijsheid op de donderdagmorgen. Neen, Luchiano is niet de enige. Twee meisjes (Anais en Michelle) zijn ook uit niveau...
@Donna: Dat is toch ook het mooiste seiZZZoen... :-)
@GJ: Bladeren van bomen, witte landschappen, krokusjes... dat is toch allemaal op internet (flickr enzo) te vinden? Denk je eens in, het hele jaar de rokjes... eh, de zon!
Door het grote aantal verkoudheden en griepjes word je uiteindelijk volgens mij niet gezonder. Zo voelde dat tenminste niet destijds...
@Cerito: Kijk! Zie je nou wel dat wij ook seizoenen hebben? Dank voor deze bijzondere inkijk... :-)

Krasse taal voor zo'n klein jochie. (Ik bedoel Matthew hoor)

Oooh ooh je moet het proeven, ruiken en voelen Casa!! :)

Volgens mij zag ik vanmiddag de eerste rokjes! hihi

Je zal het wel te mooi verteld hebben.
Schemering is eigenlijk wat van niks.
Vooral in de winter niet.

Het klinkt heel gek. Maar ook hier is het gelijk, een halfuur en donker. Tenminste op mijn landgoed. In de stad Apeldoorn, tja, daar blijft het de hele nacht licht. Omdat er zo veel verlichting is, dat het er ook nooit donker kan worden.

drie weken vakantie op Curacao zonder seizoenen is geweldig. Maar daarna denk je toch dat het wel een beetje saai is. Ben het met GJ eens dat de seizoenen het leven wel veel kleur geven. CasasPa

@Cockie: Ja, het zijn stoere knapen. De evenaar doet het al in de broek...
@GJ: Je bent de laatste tijd toch niet met prinses Irene aan het daten he... ;-) Gelden die werkwoorden overigens ook bij het zien van de eerste rokjes?
@Renesmurf: Ach, de realiteit met woorden iets mooier maken is ook een kunst...
@Brillie: Jouw landgoed is ook zo groot dat het waarschijnlijk grenst aan de evenaar...
@CasasPa: Zo zie je maar, ieder zijn meug. Na (bijna) 73 jaar heb je de seizoenen al 292 keer voorbij zien komen. Gaat dat niet vervelen?

Madeira heet het eiland van de eeuwige lente te zijn, maar kent wel degelijk seizoenen. Komisch is dat wat door de lokale mensen als winter ervaren wordt, voor de toeristen voorjaar of zelfs zomer is. Dus zie je locals in jas en trui, en toeristen in t-shirt en korte broek. Momenteel is het 19 graden in huis, maar ik heb een lekkere joggingbroek en katoenen trui met lange mouwen aan ;-)

nee ik ben absoluut voor de seizoenen...no way dat ik in die hitte zou willen zitten altijd...ik zou gillend gek worden.... ik kan er al zo slecht tegen........