« Het effect van de laatste zin | Main | El Sapo El Sapo (31) »

Yves Cooper

Yves Cooper is 7 jaar geleden na een verblijf van 18 jaar in Nederland teruggekeerd naar Curacao. In juni 2002 hoorde ik voor het eerst van deze bijzondere man. Naar aanleiding van de vele verkeersdoden op Curacao richtte hij Roadwatch op. De bedoeling van Roadwatch was dat gewone mensen verkeersovertredingen als te hard en/of door rood licht rijden gingen registreren. De bijbehorende boete moest binnen twee dagen in de brievenbus van de overtreder liggen. Lik op stuk.

Lang niet iedereen was blij met dit initiatief. Niet alleen particulieren maar ook de politie niet. Maar Yves Cooper is niet een man die zich snel door tegenslag opzij laat zetten. Hij vertoont zekere overeenkomsten met de legendarische Don Quichotte. De politie loste de zaak op door Cooper als vrijwilliger in dienst te nemen. Hij mocht openstaande boetes invoeren in het computersysteem.

Dat vond Yves Cooper best, zolang de hem beloofde Roadwatch een maand later maar van start mocht gaan. Dat was echter niet de bedoeling. Toen Cooper daar achter kwam trok hij fel van leer en kreeg prompt een spreekverbod van zijn werkgever. Als een echte Don Quichotte betaamt lapte hij dat spreekverbod aan zijn laars, immers hij werkte daar gratis en voor niets.

Yves Cooper stopt op dinsdag 21 november 2006 bij Radio Dolfijn. Klik voor groter.Op de vraag hoeveel boetes hij in het systeem had ingevoerd antwoordde Yves Cooper: "Ha! Een heleboel, maar die heb ik er allemaal weer uitgeflikkerd. Ik heb ze gewoon gedelete, nu zitten er misschien nog twintig in."

In februari 2003 had Yves een aanvaring met de toenmalige minister van Justitie, Ribeiro. Coopers klacht was dat er niet voldoende werd gecontroleerd op motorrijders die zonder helm reden. Een taak die veel beter door Roadwatch vervuld kon worden. Toen minister Ribeiro hier geen gehoor gaf dreigde Yves Cooper bij de volgende verkeersdode van de Julianabrug (56 meter hoog) af te springen. Waarop Ribeiro laconiek reageerde: "Dat is misschien wel de beste oplossing".

Niet dat Yves daadwerkelijk van de brug gesprongen is, maar sindsdien hoorde ik lange tijd niets van hem. Tot hij plotseling iedere dag om kwart over twaalf 's middags op Radio Dolfijn FM werd geprogrammeerd om een praatje van een kwartier te houden. Cooper is goed op de hoogte van wat er gebeurt op het eiland, hij is journalist voor La Prensa en doet klussen voor TeleCuracao.

De manier waarop Yves Cooper de luisteraar elke dag op de hoogte bracht van het lokale nieuws was een echte hit. Veel mensen die hun kind(eren) omstreeks die tijd van school haalden bleven speciaal voor Yves iets langer in de auto zitten. Ook was er chemie tussen hem en Egon Sybrandy van Dolfijn FM.

Zondagmiddag vond er een tragisch ongeval plaats bij Vaersenbaai. Een snorkelende vrouw werd overvaren door een Go-Fast van de kustwacht. De halsslagader van de vrouw werd door de schroef van de boot doorgesneden. De vrouw overleed ter plaatse.

In zijn functie van verslaggever voor TeleCuracao werd Yves Cooper naar de plaats van het ongeval gedirigeerd. Op dat moment wist hij niet meer dan dat er iemand verdronken was. Bij aankomst kreeg hij direct van een van de geŽmotioneerde aanwezigen te horen: "Eťn foto en je bent dood". Na wat heen en weer gepraat verliet Yves Cooper het terrein met zijn auto. Ook dat ging niet zonder slag of stoot, de lezingen over wat er precies is gebeurd lopen uiteen. Feit is dat de emoties hoog opliepen.

In zijn radiokwartiertje lichtte Cooper de situatie toe. Niet alleen was hij met de dood bedreigd. Toen Yves naar woorden zocht om de man van repliek te dienen zei deze: "Als je geen Nederlands spreekt dan moet je hier maar oprotten." De stukjes van Yves Cooper zijn te lezen op de website van Radio Dolfijn. Inmiddels zijn er 30 reacties (mht-mirror) gekomen op het bericht van maandag 20 november. Vrijwel unaniem wordt Cooper daarin (hard) veroordeeld.

Dinsdag was op Dolfijn te horen dat men zeker naar Yves Cooper moest luisteren om kwart over twaalf, hij had iets belangrijks te vertellen. Ik bleef ervoor in de auto zitten, wetende dat Luchiano (9) op het schoolplein wachtte. Al vrij snel deelde Yves Cooper mee dat hij stopt met zijn uitzendingen voor Radio Dolfijn. De vierde reactie van een zekere Bastiaan zette voor hem de knop om en dan vooral diens laatste zin: "Schandalig, ik walg van je!"

Ook het afscheidsbericht (mht-mirror) van Yves Cooper is op de website te lezen. Opvallend is de polarisatie in de reacties op deze laatste twee posts. (Sommige) Nederlanders zijn kwaad op het onbegrip van Cooper voor de emotionele uiting van een van de betrokkenen bij het tragische ongeval, (sommige) Antillianen verwijten de Nederlanders hypocrisie. Een interessant maar tegelijkertijd ook triest proces.

Ik had Yves Cooper een prettiger afscheid van Radio Dolfijn gegund en wens hem al het goede toe.

Comments

Kan je dan hard rijden op het eiland? Volgens mij zijn jullie wegen daar helemaal niet geschikt voor. En is het vooral aan de onduidelijkheid van regels te wijten dat er zoveel doden vallen in het verkeer.

Triest is het zeker, maar jouw polarisatie zie ik niet echt terug. De reacties hebben gelukkig niet het nivo van ad.nl of geenstijl.nl en richten zich in de meeste gevallen op de respectloze sensatiezucht van de pers, ook al deed Yves daar hoegenaamd niet aan mee, maar hoe kon die Makamba dat nu weten ?

Duidelijk gevalletje "hoog opgelopen emoties aan beide kanten". Ik ben benieuwd wat de Rijdende Rechter er van zou zeggen. En om nou meteen de handdoek in de ring te gooien ? Wat als iemand nu eens een boze brief naar La Prensa stuurt. Stopt hij daar dan ook ???

Maar anyway, ook ik vind het erg jammer !

Ik heb alle verwijzingen die Casa in zijn post stuurde gelezen. Wat Bodo hier stelt, daar kan ik me gedeeltelijk in vinden. Maar toch kan ik Cooper ook begrijpen. Ik heb uit de hele story de indruk dat Cooper in bepaalde bepaalde situaties met weinig tact of geheel tactloos optreedt, maar in bepaalde situaties ook de kans niet krijgt om dingen goed en duidelijk uit te leggen omdat hij in de rede wordt gevallen. In het geval van dit trieste ongeluk is het op zich goed te snappen dat de emoties hoog zijn opgelopen en dat men Cooper wel kan schieten. Ik twijfel echter toch of dat wel helemaal terecht is. Ik denk dat Cooper te snel is gestopt met die uitzendingen op de radio. Ik acht het heel goed mogelijk dat hij, als de gemoederen weer tot rust zijn gekomen, spijt krijgt van zijn nogal overhaast genomen besluit. Een boze brief zal iemand zeer waarschijnlijk niet doen stoppen bij zijn werkgever. Dat is veel te riskant. Als er (te) veel boze brieven bij La Prensa terecht zouden komen, dan zou het volgens mij eerder zo kunnen zijn dat La Prensa Cooper ontslaat om het hachje van La Prensa te redden dan dat Cooper zelf opstapt.

Triest geval.

Journalisten zijn een apart volk.
Ik denk dat ze net iets te veel over hebben voor een 'primeur'.

In de tijd dat ik elke dag naar nieuws zocht schrok ik ook wel eens van mijzelf wat ik er voor over had voor een nieuw artikel.

Mijn mening in dit geval is dat Yves van een mug een olifant maakt.

De emoties lopen weer eens hoog op. De ego's zijn groot en snel gekrenkt.

Even helemaal los van het situatie dat afgelopen zondag is gebeurd op Vaersenbaai. Ik volg Yves al een tijdje (in het nieuws en af en toe ook op radio/tv) en ik kan alleen maar zeggen dat ik hem een behoorlijk raar/appart ventje vindt. Roadwatch is in principe geen slecht idee, maar daarin had hij ook veel absurde ideeen. Zoals drempels neerzetten op de Schottegatweg, nou dan ben je voor mij al niet goed wijs. Ook had hij een keer gezegd dat hij bij elke verkeersdode van oostpunt naar wetspunt zou lopen. Toen dat blijkbaar geen effect had zou hij bij de volgende dode van de brug afspringen. 2 weken geleden was hij toevallig ook een reportage aan het uitzenden in "telenotisia" (zeg maar de 8 uur journaal op Curacao voor de onbekenden) en hij raakte in de war met een zin in zijn reportage. Foutje, kan gebeuren. Maar meneer werd kwaad en vond het nodig om een keiharde "fuck" te schreeuwen in het journaal.
Dit zijn allemaal punten (blijkbaar zijn er nog meer) wat aanduidt dat hij beter uit de publiciteit kan blijven. Het is duidelijk dat hij een kort-lontje heeft en vaak alleen zijn zin wilt krijgen.

Voorderest over het voorval op Vaersenbaai zelf, ik kan me voorstellen dat de familie kwaad wordt op de pers die daar foto's van hun pas onthoofde (zoals vermeld in sommige media)familielid maken. Kwaad worden ok, te begrijpen. Doodsbedreigingen tegenover de pers ? Helemaal niet nodig.

Persvrijheid vind ik een groot goed en het is ook de taak van de pers om dit soort ongelukken te verslaan. Let wel: dit moet op een integere manier gebeuren.

Om nu een radiopraatje te beŽindigen om zo de discussie te stoppen vind ik helemaal verkeerd. Hij had juist de dialoog aan moeten gaan!

Ook op mijn eigen weblog heb ik hier ook een stukje aan gewijd.

@Brillie: Hallo, Curacao is Sint Maarten niet... :-) Wij hebben een schitterende dubbelbaans ringweg van 11 kilometer lengte. Helaas is door rood licht rijden wel een echt probleem...
@Bodo: Misschien ben ik zelf iets gevoeliger voor polarisatie... :-) De Rijdende Rechter zal de doodsbedreiging afdoen met een waarschuwing. Yves Cooper had bij Dolfijn gewoon door kunnen gaan, zand erover. Ik vermoed echter dat een aantal fundamentele snaren bij hem is geraakt. Daar moet hij zelf uitkomen...
@Cyberjunk: Je verbaast mij met jouw evenwichtige en adequate analyse! Verbazing niet zozeer omdat jij dat niet zou kunnen, maar wel omdat je je heel goed inleeft in de persoon en de situatie. Mijn complimenten!
@GJ: Dat is een mooie zin die je daar schrijft: "In de tijd dat ik elke dag naar nieuws zocht schrok ik ook wel eens van mijzelf wat ik er voor over had voor een nieuw artikel." Dit probeer ik mijzelf ook altijd voor te houden...
@Lennart: Niets menselijks is ons vreemd...
@Curacaoenaar: De woorden Cooper en conflictmodel beginnen niet voor niets allebei met "co"... :-) De vergelijking met Don Quichotte blijf ik een treffende vinden...
@Jan: Het probleem met de pers is dat juist Yves Cooper een hekel heeft aan de Papiamentstalige sensatiepers: Extra, Vigilante, Ultimo Notisia en Nobo. Hij ziet La Prensa als de enige kwaliteitskrant. De anderen zetten nogal eens zo bloedig mogelijke foto's van moorden en auto-ongelukken op de voorpagina. Vandaar de woede van de vrienden/kennissen van het slachtoffer. Zij weten op dat moment niet wie Cooper is en dat hij wel een integere reportage wil maken...

Ik ben het volledig met Curacaoenaar eens dat het belachelijk is om- zelfs als je flink nijdig bent- uitdrukkingen als fuck in het journaal te gooien. Dat getuigt inderdaad van een kort lontje. En het is ordinair en lomp. Die Cooper laat zich dan wel kennen. Maar om te stellen dat Cooper beter uit de publiciteit zou kunnen blijven omdat hij een kort lontje heeft, daarmee ben ik het niet eens. Als iedereen die een kort lontje heeft maar uit de publiciteit moet blijven, dan kan de media wel opdoeken, want- ik doe even wat natte vingerwerk- 75% van de wereldbevolking kampt volgens mij met een kort lontje. Bovendien hoeft een kort lontje niet per definitie puur fout te zijn, het is lastig, vervelend voor de persoon zelf en voor de omgeving, zeker als je alleen je zin door zou willen drijven. Maar positief daaraan vind ik dat mensen die zo'n kort lontje hebben meestal goed duidelijk kunnen maken wat ze willen en waar ze voor staan. En als iemand met een kort lontje positieve dingen wil inbrengen en tegen muren oploopt, als zo iemand dan explodeert en de publiciteit opzoekt, vind ik het alleen maar te prijzen.

Deze mening mag dan misschien niet opgaan voor Cooper, wat ik over hem lees vind ik niet zo positief, maar ik denk wel dat hij innovatief bezig kan zijn en daar heb je toch weer publiciteit voor nodig. Een moeilijk geval.

PS Casa: Bedankt voor het compliment, ik heb er nog een soortgelijke bijdrage aan gewijd voordat ik jouw reactie las.

11km snelweg, en daar weten jullie al een puinhoop van te maken? Tjonge...

Yves is een goeie vent..ik verwacht dat ie wel weer zijn "fifteen-minutes-of- fame" bij Dolfijn gaat vol praten.

@Cyberjunk: Je laatste zin slaat de spijker op de kop, een moeilijk geval. En graag gedaan!
@Brillie: Ach, bij ons kun je in ieder geval nog snel rijden op de snelweg... ;-)
@Cerito: Je eerste stelling onderschrijf ik, in de tweede geloof ik niet...

@ Casa: Hier ook wel, alleen moet je het wel in de nacht doen. Rondom Winschoten...