« Diana was ziek | Main | Met de Spider naar Carré (10) »

De lichten aan

Het historisch akkoord tussen Nederland, Sint Maarten en Curacao van 2 november 2006 waarin beide eilanden autonome landen binnen het Koninkrijk worden houdt de gemoederen op Curacao bezig. Op Sint Maarten niet, daar is het akkoord vrijwel unaniem door het eilandsbestuur goedgekeurd.

Curacao is nog lang niet zover. De aanvankelijke rust na het bereiken van het akkoord heeft plaatsgemaakt voor chaos. Iedereen heeft zijn eigen idee over welk nivo van autonomie moet worden nagestreefd en wat er met het slotakkoord dient te gebeuren. Alleen de PAR is heel duidelijk: een akkoord is een akkoord.

Van Frente Obrero (FOL) is een eventuele afwijzing van het akkoord te billijken. Deze partij heeft bewust niet deelgenomen aan de grote delegatie die vanuit Curacao naar Den Haag is afgereisd om te onderhandelen. De rol van coalitiepartners PNP en MAN in deze is minder sterk.

Namens de MAN maakten Don Martina en Urvin Macaay deel uit van de delegatie. Zij hebben actief meegewerkt aan het bereiken van het gesloten akkoord. Het wekt enige bevreemding dat met name Macaay tegen het akkoord lijkt te gaan stemmen aanstaande dinsdag 28 november in de Eilandsraad. Urvin Macaay, MAN-leider Charles Cooper en Eunice Eisden hebben aangegeven dat men er de voorkeur geeft om het akkoord te heronderhandelen. Sandra Smith, Jean Francisca en Kenneth Gijsbertha van dezelfde fractie zijn overigens voor het slotakkoord.

Even later volgde de PNP met een afwijkend standpunt. Raadslid Dennis Evertsz gaf al direct na terugkomst op Curacao niet thuis tijdens de eerste de beste vergadering van de Eilandsraad waarin het slotakkoord behandeld diende te worden. Hij was naar het buitenland vertrokken en mede hierdoor werd het quorum niet gehaald om een beslissing te kunnen nemen. Sommigen beweren dat zijn vader grote invloed heeft op het gedachtengoed van Dennis Evertsz en deze is tegen.

Fractieleider Ersilia (Zus) de Lannooy stelt dat er een referendum moet worden gehouden over het slotakkoord. Evenals Dennis Evertsz was Zus de Lannooy aanwezig in Den Haag, samen met partijgenote Suzy Camelia-Römer was zij zelfs een van de vooraanstaande onderhandelaars.

Heronderhandelen is een enorm zwaktebod. Wat als Nederland ineens zegt dat het wil heronderhandelen, bijvoorbeeld over het kwijtschelden van de schuld? Curacao zou te klein zijn. Nederland heeft met de formatie van het nieuwe kabinet nu belangrijkere zaken aan zijn hoofd. Vooralsnog ziet het ernaar uit dat dit kabinet een rodere kleur krijgt dan het voorgaande. Rood is in deze niet direkt een voordeel voor de Antillen met betrekking tot streven naar autonomie en schuldsanering.

Urvin Macaay kan hier nog wel eens van een koude kermis thuiskomen. Geen wonder ook dat Sint Maarten zo snel en eensgezind de slotverklaring honoreerde. Daar ziet men de bui al hangen en vreest voor bruusk terugdraaien van het hele autonomieverhaal. Men is dan ook niet blij met het langzame beslisproces op Curacao.

Voor een referendum is het te vroeg. Op 15 april 2005 heeft de Eilandsraad besloten dat een referendum pas gehouden dient te worden na de Ronde Tafel Conferentie (RTC) als het totaalpakket klaar en uitonderhandeld is. Deze RTC staat gepland voor februari 2007.

De Extra is een van de meest gelezen Papiamentstalige kranten op het eiland. De dagelijkse column Bosina bla bla staat pal achter premier Emily de Jongh-Elhage (PAR) en daarmee achter het slotakkoord. Nu heeft ook Shon Ma Scoop, een oudere en gezaghebbende columnist van dezelfde krant die er aanvankelijk vrij kritisch tegenover stond, zich uitgesproken vóór het akkoord. Dat geeft enige hoop.

PAR-lid en eigenaar van salsa-school Salsipuedes Stephen Walroud is met een originele actie op de proppen gekomen. Hij probeert een email door middel van het pyramide-principe naar zoveel mogelijk mensen te sturen. Walroud wil dat de zwijgende meerderheid die volgens hem achter het akkoord staat nu haar gezicht laat zien. De bedoeling is dat iedereen die voor het akkoord is de lichten van zijn auto ontsteekt. Als (overdag!) bijna iedere auto zijn lichten aan heeft is dit een teken voor de politici die op dinsdag 28 november in de Eilandsraad over het slotakkoord beslissen.

CasaSpider is ervoor dat het bereikte en ondertekende akkoord met Nederland goedgekeurd wordt. Toen Luchiano (9) en ik naar de bibliotheek reden om er 5 gulden 70 boete te betalen brandden derhalve de lichten van de Toyota. Onderweg was hij de enige.

Laat dat niet zo blijven, daarom hier de laatste zin uit de mail van Stephen Walroud:

"Handen af van het slotakkoord en de lichten aan!!"

Alle posts met als onderwerp de Slotverklaring zijn te vinden in het dossier Slotakkoord 02.11.2006.

Comments

Ik ben me er terdege van bewust dat ik de situatie als buitenstaander niet objectief kan beoordelen, maar als ik, controlfreak en structuurmiep zoals ik altijd geweest ben en nog ben op Cur zou wonen, dan zou ik GEK worden van al die chaos en dan zou ik, hoogstwaarschijnlijk alleen gebaseerd op die grote structuurbehoefte van mij, de PAR steunen en achter die actie van Stephen Walroud gaan staan. Een akkoord is een akkoord, afspraak is afspraak. En als ik de situatie op Cur even probeer los te koppelen van mijn karakter, dan vind ik het op zijn minst vreemd dat er een akkoord is gesloten waar ineens weer aan getornd wordt. Zo weet niemand waar die aan toe is. Ik denk dat mensen met een meer flexibel karakter dan het mijne, ook doodziek zouden kunnen worden van dat halfzachte gedoe. Op St. Maarten kan men toch ook unaniem het akkoord steunen? Misschien zie ik het wel te simpel, maar uit de verhalen komt de politiek op Cur bijzonder chaotisch op mij over.

Nederland zal vast wel weten wat het doet, en dat kippenhok daar wat laten doorkakelen en maar afwachten wat ze gaan zeggen.

Het is van Nederland.
Het is Nederland.

Wij op St Maarten zijn geen grote plassers. Ondanks dat wij op St Maarten meer bier drinken.

@Cyberjunk: Misschien dat ik daarom juist dit stuk heb geschreven. Democratie is leuk, maar als iedere inwoner zichzelf als een leider beschouwt is het eind zoek. Van de andere kant moet je je wel realiseren dat je het verhaal door mijn bril leest. En CasaSpider heeft de wijsheid niet in pacht!
@Renesmurf: We zullen zien wie het eerste klaar is, het kippenhok hier met het slotakkoord of het kippenhok daar met de formatie. Je laatste twee zinnen voelen voor een Curacaoenaar aan alsof een bewonderaar van het Duitse Rijk tegen jou zegt dat Nederland nog steeds van Duitsland is. Om je een idee te geven...
@Brillie: Ik denk dat het eerder een kwestie is van het ijzer smeden als het heet is!

@Casa: Ik beweer zeker niet dat jij de wijsheid in pacht zou hebben, integendeel, niemand ter wereld heeft de wijsheid in pacht. Maar ik ken jou lang genoeg om te weten dat je echt niet zomaar wat overdreven onzin schrijft. Meestal zie jij de zaken helder. Bovendien woon jij, ondanks alles wat jij hier beschrijft, al jaren met plezier op Cur. Je zou er niet meer weg willen. Je houdt echt van dat eiland, je houdt echt van de mensen daar op een bepaalde manier, je hebt je er echt in verdiept. Maar je bent niet blind voor de fouten die er worden gemaakt. Dus de bril waardoor jij het bekijkt is niet puur negatief. Als ik je ook nog even in je herinnering breng dat ik in mijn eerste zin van mijn vorige comment heb laten weten dat ik me er terdege van bewust ben dat ik de situatie als buitenstaander niet objectief kan beoordelen, denk ik ondanks alles toch dat ik naar aanleiding van wat ik gelezen heb erbij kan blijven dat het mij te chaotisch zou zijn om daar te wonen.

Wat is de reden van Nederland om Curacao niet geheel zelfstandig te laten worden, en wat zou er gebeuren als Venuzuela he land bezet.

CasaSpider; leeft het probleem van de zeespiegelstijging op Curacao?

Wie is de vader van Dennis Evertsz?

Zolang er nog veel vragen zijn over dit slotakkoord, zullen de mensen het niet vertrouwen. Dus, vind ik het verstandig dat men niet zomaar iets ondertekent alleen maar omdat de PAR het wilt.
Het is de TAAK van de PAR om het volk GOED in te lichten over de VOOR en NADELEN van dit slotakkoord, in plaats van mensen te dwingen het te accepteren.

Uitleg, uitleg moet er dus eerst komen!

Groningen wordt ook ingenomen/bezet, door Nederland, dat is hetzelfde.

@Cyberjunk: Zo duidelijk hoef je dat nu ook weer niet op te schrijven, dat ik de wijsheid niet in pacht heb... ;-)
Ik vind het overigens (ook) geen negatieve post, verschil van mening heb je overal. Dat Nederland in het algemeen een 'georganiseerder' land is dan Curacao is zeker, al zijn er uitzonderingen. Denk maar eens aan je eigen huisvestingsproblemen...
@Hans: Nederland zou dat prima vinden, maar Curacao heeft in het referendum van 8 april 2005 gekozen voor autonomie en bewust niet voor onafhankelijkheid. Dat laatste is ook een utopie voor een dergelijk klein eiland. Denk alleen maar aan de honderden mensen ambassadepersoneel/consuls die men dan moet leveren. Bezet worden vindt niemand leuk. Officieel weet ik niets van zeespiegelstijging, maar het valt mij op dat het water in het Waaigat hoger staat dan ooit!
@Boutie: Ik moet je het antwoord schuldig blijven, heb het wel ergens gelezen maar ken de beste man verder niet.
Even voor de duidelijkheid, het slotakkoord is GEEN PAR-akkoord. De delegatie die in Nederland heeft onderhandeld bestond uit vrijwel alle partijen. Ook de oppositie was van de partij met de PLKP. Wat mij verbaast is dat de coalitiepartijen MAN en PNP nu ineens een ietwat afwijkend standpunt hebben. Waarbij Ersilia de Lannooy (PNP) tenminste aanstaande dinsdag desondanks het akkoord steunt met haar fractie. Het akkoord is duidelijk, de details moeten nog ingevuld worden. Dat gebeurt in de RTC van februari 2007...
@Renesmurf: Spreekt hier de Antillenexpert uit Winschoten?

@Renesmurf: Je weet zelf maar al te goed dat dit de grootste onzin is die je kunt bedenken.

Blijkbaar is het akkoord toch NIET duidelijk genoeg voor iedereen.

Wat niet duidelijk is, moet DUIDELIJK gemaakt worden. Dus, de voor en nadelen van dit akkoord moet ook voor eenieder duielijk zijn!

De MAN heeft het recht om zich 'zorgen' te maken, als de MAN het een en ander niet begrijpt.

@Casa: Mijn gigantische huisvestingsproblemen worden veroorzaakt door een bijzonder grof wanbeleid van 1 specifieke organisatie dat al jaren speelt en waarvan ik pas op de hoogte ben gesteld toen ik er goed en wel woonde. Dit wanbeleid van die organisatie heeft maar heel weinig met politiek te maken en kan daarom niet vergeleken worden met ongeorganiseerde politiek in Cur, in Nederland, of in welk deel van de wereld dan ook. De rol die de Nederlandse politiek in mijn problemen speelt is bijzonder klein, veel kleiner dan ik ooit gedacht heb. Ik meende aanvankelijk dat mijn problemen in mijn huisvesting van dit moment een betrekkelijk groot politiek karakter hadden, maar dat is absoluut niet zo. Het is niet zo dat de politiek HELEMAAL niets te verwijten valt, maar 90% van de problemen zijn terug te voeren op bobo's binnen de betreffende organisatie die meenden dat ZIJ de wijsheid in pacht hadden en die het hazenpad kozen toen ze merkten dat hun plannen slechter uitpakten dan ze hadden voorzien. En dat gebeurt nog steeds. Het bewijs voor mijn stelling ligt in Vught, waar ik naar toe ga zodra daar een plaats voor mij vrijkomt. De situatie daar is vrijwel exact hetzelfde als de situatie die ik aantrof toen ik in Ermelo kwam wonen en die mij destijds bijzonder aansprak. En in Vught bestaat die situatie nog maar 6 jaar in deze geweldige vorm, zonder dat de politiek daar ook maar IETS tegen inbrengt. En daar hoeft niets te veranderen, zoals ik heb vernomen.

Ik geef toe dat de Nederlandse politiek ook niet altijd uitblinkt in goede organisatie, ook in ons kikkerland laat de regering vaak verstek gaan als het om structuur gaat, net als op Cur. Ik heb ook helemaal niet willen zeggen dat Nederland perfect is op dit gebied en nogmaals, ik weet dat ik niet helemaal objectief kan zijn over Cur. Maar mijn huisvestingsproblemen staan hier totaal los van.

@ Casa: Inderdaad, je moet handelen als de tijd daar is.

Stephen is cool. En ik rij altijd al met mijn lichten aan, dus dat scheelt.

(* ow nee... je bent niet op dushi Korsou Rosa... beetje jammer ;-) *)

@Boutie: Zeker heeft de MAN het recht om zich zorgen te maken en ook om het slotakkoord te begrijpen. Het punt is dat zowel Don Martina (Mr. MAN) en Urvin Macaay in Den Haag aanwezig waren en champagne dronken op het bereikte akkoord...
@Cyberjunk: Aangaande Renesmurf heb je volkomen gelijk... :-)
Je huisvestingsproblemen hebben geen politieke oorzaak, maar geven aan dat het goed geregeld zijn van dingen vaak afhankelijk is van individuele mensen. Dat is overal zo...
@Brillie: Timing is een van de belangrijkste dingen...
@Roos: Ja, jij zult Stephen wel kennen, heb zelf ook nog ooit les van hem gehad! In ruim acht uur kun je op Curacao zijn... ;-)

Chanpagne drinken of niet, maakt je nog niet verplicht om welk akkoord dan ook te ondertekenen.
Eten en drinken is van minder belang dan duidelijkheid van zeken geven.

@Boutie: Wat is jouw persoonlijke mening over het slotakkoord?

Is het jou dan nog steeeeds niet duidelijk?

Ik wil net als iedereen (MAN) de voor en nadelen weten over dit akkoord. Daar hebben wij het recht op. Ik snap dus niet wat jou 'probleem' is.

Beste Casaspider,

Dat is een hoge boete voor het te laat terugbrengen van boeken ( boetegeld is onlangs verhoogd).
Denk aan : de boekenbox die 24 uur per dag open is( naast de ingang) en het verlengen via de website.

@Boutie: Tsja, ik ben nu eenmaal wat trager van begrip. De voor- en nadelen van akkoord, dat is niet zo eenvoudig. Immers, wat voor de een een nadeel is, is voor de ander juist een voordeel of doet er niet zoveel toe. Neem nu het twistpunt van de bevoegdheid van de Koninkrijksminister van Justitie (de Nederlandse minister) om aanwijzingen te geven aan de Procureur-Generaal voor Sint Maarten en Curacao. Sommige mensen staan op hun achterste benen vanwege deze 'inmenging', anderen vinden het juist een geruststellende gedachte. En dan is er nog het internationale aspect waarin men liever meer bemoeienis van Nederlandse kant ziet met het oog op stabiliteit. Dit is slechts een voorbeeld. Daarom vraag ik ook aan jou, wat is jouw persoonlijke mening. Je kunt zelf lezen wat er in het akkoord staat (het pdf-file staat op het CasaLog), je kunt overal informatie inwinnen, maar daarna wil ik graag weten wat jij er inhoudelijk van vindt. Nogmaals het is dus niet zo simpel van de voor- en de nadelen op een rijtje zetten...
@Peter Steenbakkers: Inderdaad een hoge boete. De reden is dat Luchiano en ik al een paar weken bezig zijn met een dik boek (De brief voor de koning, 449 pagina's). Op een bepaald moment was de termijn voor de drie geleende boeken verstreken en op dat moment kun je niet meer via internet verlengen. Overigens een uitstekende service van de bibliotheek, die website!

toen ik vannacht naar huis reed had iedereen zijn lichten aan... je actie heeft dus succes.

en moet nu iedereen die tegen is zijn lichten uit doen?

Hallo Allemaal,
Meneer Juancho Evertsz is oud premier voor de pnp (nvp toendertijd)eind jaren 70, begin jaren 80 geweest. Hij zei ooit: 6-1=0. Betekenend als Aruba vertrekt dan bestaat de Antillen niet meer. Na ruim 30 jaar krijgt hij nog gelijk ook zo te zien.
Voordeel slot akkoord is m.i. eindelijk een oplossing in zicht voor die zwaard van Damocles van 5 miljard. Visie en moed moeten verder invulling geven. De politici die tegen zijn menen dat het akkoord niets met de autonomie te maken heeft, nou is dat niet een voordeel? Autonomie zit tussen ons oren, die 5 miljard schuld is wel de harde werkelijkheid.

@Benno: Als Emily slim is scheduled ze de vergadering van dinsdag in de avonduren... :-)
@Islandlife: Dank je voor je waardevolle aanvulling. Na 30 jaar gelijk krijgen is natuurlijk wel gemakkelijker dan na pak hem beet 5 jaar. Je opmerking dat autonomie tussen de oren zit slaat de spijker op de kop!