« De bal kwam van rechts | Main | BMA Part IV: Antwoord van Stanley Brown »

Drie uit drie of te vroeg gejuicht?

Vorige week donderdag werd Lucy's pasfoto geweigerd bij Kranshi, onze Burgerlijke Stand. De foto voldeed niet aan de Fotomatrix 2006, hij was te klein en Lucy glom hetgeen de paspoortbeambte als overbelicht interpreteerde.

Maandag ging zij terug naar Fotostudio Tramm. De Tramm-fotografe maakte gratis nieuwe pasfoto's, vijf stuks zelfs. Maar hoe men het ook probeerde, Lucy's gezicht bleef op bepaalde plaatsen glimmen. Dat is inherent aan het gebruik van een flitslicht. Op het laatst zei de Tramm-medewerkster dat dit de laatste keer was dat het bedrijf nog pasfoto's maakte.

Er kwamen een paar mensen de zaak binnen. "Waar komt u voor? Toch niet om pasfoto's te laten maken?", vroeg de Tramm-conductrice angstig. Ja, de Fotomatrix 2006 hakt erin.

Dinsdag om 14:50 had Lucy haar tweede afspraak bij Kranshi. We zochten alle papieren bij elkaar en namen ook de pasfoto's van Luchiano (8) en Diana (3 maanden) mee. Ter vergelijking.

We hadden nummer 214, wederom met twee mensen voor ons. Het verbaasde mij niet echt dat ook deze keer de serie niet op het scorebord werd weergegeven. Na tien minuten besloot ik de receptioniste aan te spreken. Het bleek dat een oudere Dominicaanse dame met nummer 213 die tegenover ons zat voor ons was. Zij zat er al vanaf half drie.

Om iets na half vier waren we aan de beurt, bij dezelfe vrouwelijke beambte als donderdag. Loket twee. "Zullen we eerst de pasfoto maar checken?", hielp ik. Dat leek haar een goed idee. Toen zij de foto zag begon ze al van neen te schudden, weer overbelicht. Ik speelde mijn eerste en tevens laatste troef uit door de foto's van Luchiano en Diana te laten zien. "Kijk, hier staan ook lichtvlekken op. Alleen omdat mijn vrouw donkerder is vallen ze bij haar meer op."

"Okay, ik neem de foto", zei de dame. Na het controleren van de papieren, het meten (1.55) en het zetten van de handtekening moest de foto nog in de daarvoor bestemde ruimte geschoven worden. Dat was een heel karwei. "Hij is iets te groot", zei de beambte. "Als haar haar niet zo hoog was zou het net gaan".

"Kunt u het haar er niet een stukje uitschuiven, immers haar behoort niet tot de gezichtskenmerken", beargumenteerde ik. De vrouw volgde mijn advies op. Nu hopen dat de foto ook in Nederland wordt geaccepteerd. Eind augustus weten we het.

Comments

En als het vanuit Nederland niet geaccepteerd wordt, dan denk ik dat Lucy het echt kan schudden. Ik vind het trouwens wel erg vreemd dat je zo lang moet wachten als er maar twee wachtenden voor je zijn. Ik dacht trouwens dat je de foto's zou laten bewerken op Adobe Photoshop 7 als het niet zou lukken. Kan blijkbaar toch niet, anders zou je dat wel hebben gedaan. En uit je verhaal blijkt dat je daar niet eens mee bezig bent geweest. Of is dat glimmen niet weg te werken? Zou ik me kunnen indenken als de flitser de oorzaak was.

Gelukkig duurde het meten niet zo lang. ;-)

wat een ongelovelijk geneuzel... ik zou gillend gek worden, dat jij zo rustig blijft vind ik echt heel knap....

Did you know that the first Matrix was designed to be a perfect human world? Where none suffered, where everyone would be happy. It was a disaster. No one would accept the program. Some believed we lacked the programming language to describe your perfect world. But I believe that, as a species, human beings define their reality through suffering and misery. The perfect world was a dream that your primitive cerebrum kept trying to wake up from. Which is why the Matrix was redesigned to this ...

Mijn moeder heeft laatst foto's gemaakt voor haar ID, de foto's waren gekleurd maar op de ID waren ze zwart/wit. In Haarlem wordt alles in elkaar gezet. De zwart/wit foto vond ik minder dan de gekleurde.

.. sjee wat een ge-emmer .. das tot duizend tellen lijkt me ipv tot tien ..

Succes! Maar het kan toch niet zo zijn dat een ambtenaar hier nog even bepaalt dat de door zijn collega goedgekeurde foto niet goed is?

@Hans: Dat verbaasde mij ook, dat mijn kleurenpasfoto's voor mijn ID zwartwit werden. Ik dacht zelfs dat het fout was gegaan, maar het schijnt toch zo en niet anders te moeten. Ik vind het maar raar.

@Cyberjunk: Als de foto in Nederland niet geaccepteerd wordt maken we hier weer een nieuwe. Het bewerken van de foto's zou door de fotograaf moeten gebeuren. Inmiddels overweeg ik echter om de pasfoto's maar zelf te maken!
@Cockie: Haha, inderdaad. Het meeste werk was het uitdoen van haar hoge hakken...
@Paola: Maak je borst maar nat, dit kan jou dus ook overkomen bij je volgende paspoortaanvraag...
@Agent Smith: Thanx for the excellent explanation why we have to suffer so much in this world. It's quite a good redesign, but can you please accept the pictures for our id's?
@Hans & Cyberjunk: De foto moet in kleur zijn, ik neem aan om ook dat aspect in de chip te verwerken. Hoe de foto er dan uitziet is minder belangrijk...
@Henk: Ach, ik ben er vrij relaxed onder. Voor mij is het al zo'n enorme opluchting dat Lucy en Luchiano nu de Nederlanse nationaliteit hebben dat zo'n fotootje er wel bij kan...
@Piet: Ambtenaren kunnen fouten maken (echt!). Het gaat erom dat bij het vervaardigen van het paspoort en vooral de chip met gezichtskenmerken geen fouten optreden. Als de chip niet gemaakt kan worden moet er toch een nieuwe foto komen...

Nou.. laat die pasfoto's dan maar eens zien dan!

Het is wat, ben je 1.55 meter en is je pasfoto nog te groot....:-)

Casa!!! Ik snap je niet, echt niet. Ik zie geen knipoog bij je overweging om zelf pasfoto's te maken van Lucy. En gezien jouw talent voor fotograferen lijkt het me dat je inderdaad in staat bent om die pasfoto's te maken. Waarom in vredesnaam heb je dat niet meteen gedaan na de eerste problemen bij Kranshi met die foto's? Als het echt fout loopt in Nederland is het waarschijnlijk nog je eigen schuld ook, jij schijnt goed te weten hoe het moet, doe het dan ook, dat bespaart je flink wat stress bij Kranshi!!

@Cerito: Een foto van een overbelichte pasfoto is vast niet om aan te zien...
@Angel: Een paar centimeter kleiner en Lucy had op ware grootte in het paspoort kunnen worden opgenomen...
@Cyberjunk: Het is wel een gedoe en een hoop gepas en gemeet. Daar had ik even geen zin in, maar inmiddels begint het wel te kriebelen. Misschien kan het zelfs een leuke nevenverdienste worden... ;-) (knipoog)

Voor foto's moet je ook je gezicht in de verf zetten. Dat doen ze ook voor TV opnamen. Ik glim ook altijd, omdat ik eenmaal een vette huid bezit. Maar hier was het geen probleem. Nog niet....