« Zwarte Donderdag | Main | CGTC steunt LVV »

Twee uit drie

Donderdagmiddag om twee uur hadden wij drie afspraken lopen voor het aanvragen van een Nederlandse paspoort. Ruim op tijd meldden we ons bij Kranshi, de Burgerlijke Stand. We ontvingen de nummers 220, 221 en 222 en werden verzocht in de wachtruimte plaats te nemen.

Volgens de bonnetjes waren er twee personen voor ons. De tijd verstreek en op het electronische scorebord zag ik diverse series nummers voorbij komen, maar niet de verwachte 219. Na een half uur wachten, Diana (12 weken) sliep gelukkig, besloot ik navraag te doen. Een dame van de receptie liep met mij mee naar de loketten en wapperde met onze nummers. Dit was kennelijk het signaal voor een ambtenaar om de betreffende serie te activeren.

Na een minuut of vijf werd inderdaad nummer 219 aangegeven. Het leek mij sterk dat de persoon met nummer 219 nog in de zaal zat en dat klopte ook. Een veiligheidsbeambte riep met luide stem: "Wie komt er hier voor een paspoort?"
- "Ikke!", riep ik.
"Welk nummer heeft u?", vroeg de beambte.
- "220", antwoordde ik naar waarheid.
"Neen, dan bent u niet aan de beurt. Nu is nummer 219.", zei de man.

Ja, dat wisten wij ook wel. Gelukkig was er toch iemand die uiteindelijk besloot om nummer 220 op te laten lichten. Bij de slager doet men dat toch sneller.

Met licht bonzende harten liepen wij naar de balie. Bonzend, omdat bij het afwikkelen van dergelijke formaliteiten van alles fout kan gaan. Weliswaar zijn Lucy en Luchinao (8) nu Nederlanders en dat is het allerbelangrijkste, maar dit wordt hun eerste Nederlandse paspoort en wij hadden al een paar afwijzingsredenen in ons hoofd.

We begonnen met Lucy. Op het moment dat ik haar pasfoto aan de vrouwelijke paspoortbeambte gaf was het al mis. "O nee, die achtergrond is niet goed." "Wat?", riep ik uit, "die foto is gemaakt bij Fotostudio Tramm." Alsof dat enige indruk maakte. "En ze glimt op haar voorhoofd, die foto is overbelicht." Dat kon er ook nog wel bij.

Toen legde de vrouw de foto onder het RODE TRANSPARANT MAATVOERING FOTOMATRIX MODEL 2006: "Het gezicht is te klein." Foto afgewezen. Geheel toevallig heeft Don Amaro vandaag een post over de FotoMatrix geschreven en de eerste alinea daarvan slaat dus meteen de spijker op de kop.

Het heeft allemaal te maken met een chip in het nieuwe paspoort waarin een gezichtsopname is opgeslagen. Aan de foto die men hiervoor gebruikt worden strenge eisen gesteld en die eisen kan men vinden in de Fotomatrix.

De paspoortdame wilde de foto's van de andere twee kandidaten zien. Eerst schudde ze van neen met haar hoofd, daarna werden de foto's grondig bekeken en onder de BLAUWE TRANSPARANT MAATVOERING FOTOMATRIX MODEL 2006 gelegd. De blue pill is voor kinderen tot en met tien jaar, de red pill voor personen vanaf elf jaar.

Uiteindelijk werden de foto's van Luchiano en Diana goed bevonden. Tussendoor kwam een oudere man een nieuwe foto brengen, ook de zijne was eerder afgewezen. Nu moesten de documenten van Luchiano overhandigd worden. Dominicaans paspoort, geboorte-akte, verklaring van erkenning en de kennisgeving van het Nederlanderschap. Vooral de geboorte-akte uit Santo Domingo werd nauwkeurig bekeken. Alles bleek in orde. O ja, we moesten Luchiano meten, hij is 1 meter 34.

Met Diana ging het van een leien dakje. De paspoortbeambte geloofde de opgegeven lengte van 61.5 centimeter op mijn blauwe ogen. Op donderdag 17 augustus kunnen we de twee paspoorten ophalen. In de tussentijd gaan wij terug naar Fotostudio Tramm om Lucy desnoods met behulp van Adobe Photoshop 7 er goed op te krijgen.

We zijn verder dan we ooit geweest zijn.

Comments

Nou, dat is inderdaad al heel wat. Weet jij of men in Nederland ook zo streng is? En maakt het nog uit of het dan om een identiteitskaart gaat of om een paspoort? Vorig jaar had men geen moeite met mijn pasfoto voor mijn identiteitskaart, ik gaf daar de voorkeur aan boven een paspoort. Dat had niets met pasfoto's te maken, maar met de prijs EN met het feit dat ik overal waar ik kom wel met mijn identiteitskaart terecht kan. Maar als de regels zo zijn aangescherpt, dan is dit de laatste identiteitskaart die ik hebben kan, want met mijn nistagmus (een oogkwaal die mijn ogen zeer sterk laat bewegen en die ertoe leidt dat ik nooit lang kan focussen op 1 punt) red ik het met zulke aangescherpte regels niet meer. Dan kan ik me niet eens meer identificeren. Of zou het niet zo erg zijn in Nederland? Weet jij het Casa? In elk geval ben ik blij dat het voor Diana en Luchiano nu lijkt te gaan lukken.

.. wat een gedoe .. daar ben je dus zomaar niet klaar mee .. dat belooft nog wat????????

het is vandaag 4 augustus
geen 26
veel geluk

Niet normaal meer al het gezeur wat je tegenwoordig mee maakt voor een paspoort. Gaan ze de foto van Lucy nu digitaal bewerkeren (photoshoppen) of gewoon een nieuwe maken ? Ik neem aan dat een nieuwe makkelijker zou zijn, uiteraard moet het allemaal wel kostenloos gebeuren sinds Tramm op de hoogte moet zijn van de eisen voor een nieuw paspoort.

Die red pill belooft ook altijd wat, zou Lucy de blue pill krijgen was het allemaal al voorbij denk ik. Nu dat zij de red pill kreeg mag zij inderdaad gaan meemaken " how deep the rabbit hole goes" daar bij Kranshi.
Waarschijnlijk waren die regels voor paspoort gemaakt door een fervente groep Matrix-liefhebbers.

Nee ... ik heb geen kristallen bol hier .... maar ik had echt gehoopt dat jullie zonder foto-scheuren het voor elkaar zouden krijgen.

Die van mij is nu onderweg ... maar het spant erom of ze het accepteren. Ik kan nu niet veel zeggen want stel je voor dat de Matrix (ik bedoel Min. van BinZak) nu mee zit te lezen.

Helaas Cyberjunk ... ik heb een donkere vermoeden dat men in NL heel strikt aan die regels zullen houden.

@Cyberjunk: Dit zijn juist de Nederlandse regels. Het gaat immers om een Nederlands paspoort. Vroeger werd het paspoort op Curacao gemaakt, tegenwoordig gaat dat centraal. En nu dus met die chip erin. Ik ben benieuwd hoe 'ze' dat met jouw pasfoto gaan doen. Wanneer verloopt je paspoort?
@Henk: Het is een heel gedoe, maar uiteindelijk komen we er wel uit. Een moeilijke pasfoto valt in het niet bij het verkrijgen van het Nederlanderschap... :-)
@Anonymous: Scherp! Waarschijnlijk wil men niemand meer met een oud paspoort opschepen. Tenminste dat hoop ik dan maar...
@Piet2: Zaterdag laten we een nieuwe foto maken. Fotostudio Tramm heeft een TRANSPARANT MAATVOERING FOTOMATRIX MODEL 2006 en kan dus zelf zien of de foto voldoet aan de maten. Eventuele glans moeten ze maar weg-photoshoppen. De wereld gaat steeds meer op '1984' lijken...
@Don Amaro: Tot nu toe zijn er vier foto's verscheurd, alhoewel... voor andere doeleinden zijn ze prima bruikbaar. Op zich heb ik liever dat ze aan de voorkant heel streng zijn dan dat de foto in Nederland bij het maken van het paspoort afgewezen wordt. Dan ben je nog verder van huis. Succes met jouw paspoort!

Ik heb geen paspoort maar een identiteitskaart Casa, ik kan nog even vooruit tot 2010, maar dan kan ik het dus shaken. Ik zal me tegen die tijd dus grondig moeten laten informeren. Toch vraag ik me af of voor pasfoto's op gemeentelijke identiteitskaarten dezelfde criteria bestaan als voor paspoorten.Is daar in Nederland verschil tussen? Ik heb daar gewoon geen verstand van. En sinds wanneer worden die regels eigenlijk zo aangescherpt? Ik heb vorig jaar geen enkel probleem gehad met mijn pasfoto's en ik heb altijd al nistagmus gehad. Ik voorzie wel problemen, maar ik informeer me tegen die tijd wel grondig.

Hhahaha. Ik had dit gelijke maar dan met voorkruipers. Dat heb je vast al gelezen.. daarom kan ik ook erg lachen om jou verhaal.

Toevallig,

ik ging gisteren naar het gemeentehuis om een nieuw rijbewijs te halen, ik was 'm 2 maanden geleden verloren en reed al die tijd ook al zonder rijbewijs! :)

En toen...

Mmm, dit is misschien ook wel een leuk verhaaltje voor camarados ;-)
Enfin, omdat ik de vorige keren altijd mijn pasfoto's vergat, had ik deze reeds in de auto gelegd.
Bij het gemeentehuis aangekomen, bedacht ik me dat ik m'n paspoort vergeten was, voor legitimatie.

in Nederland mag je niet meer lachend op de foto. Vind ik wel terecht, dat cheesegedoe is ook maar kunstmatig. Verder heb ik wel begrip voor de "regeltjes" . Het heeft veel van doen met ICT / chips e.d. Als ik op mijn PC niet precies doe wat "het" voorschrijft gaat het ook mis. Ik neem aan dat een DBA daar veel meer van af weet. CasasPa

Jelle had voor 1-8 een nieuwe id-kaart nodig en zijn pasfoto kon nog net maar zou na 1-8 worden afgekeurd. Lachen en hoofd iets voorover kan niet op een id-kaart of paspoort. We worden een steeds vrolijker volk.

@Cyberjunk: Voor identiteitskaarten gelden dezelfde regels. Lees de eerste alinea van de Fotomatrix-website maar eens:
http://www.paspoortinformatie.nl/nl/procedure/2006/index.htm
Het kan nooit kwaad om je van tevoren te informeren...
@Brillie: Ik heb het (denk ik) wel gelezen, maar kan het mij niet meer herinneren... :-)
@GJ: Voor een rijbewijs gelden de strenge regels niet, daar kom je goed weg. Je lijkt mij eigenlijk geen slordig type... ;-)
@CasasPa: Er zijn ook mensen die van nature al vrolijk kijken, okay wij niet maar ze zijn er wel... :-)
Uiteraard heb ik begrip voor de regels, in mijn ogen dienen de fotografen hun werk serieuzer te doen...
@Piet: Gelukkig hoef je in het echte leven (nog) niet precies zo te kijken als op je pasfoto. Als dat gebeurt leven we echt in de Matrix...

Nou, die alinea is duidelijk zat, hartelijk dank voor de info. In je post had je het over bewerken via Adobe Photoshop voor een foto Lucy als haar gezicht glimt. Is het werkelijk mogelijk om een foto die er misschien niet goed genoeg uit zal zien zo te bewerken dat het voor die chip deugt? Dacht het niet, want bewerking is toch onnatuurlijk? Of zie ik dat fout?

Gaan dit soort zaken ook wel eens soepel op Curacao?
I heb van de week mijn zoon van 4 maanden op mijn paspoort laten "bijschrijven", een foto is voldoende, lengte opgeven was niet nodig, dat gaat dus toch weer anders bij jullie.

wat een gedoe met die foto's. Vorig met Tom's pasfoto voor zijn paspoort hebben we gewoon zelf n digitale foto gemaakt volgens de toen geldende regels (maar dat waren geen Matrix 2006-ers), gewoon op bed, heeeel vaak opnieuw gedaan tot de béste er uit kwam, en daarna op t juiste formaat geprint. Dat mocht nl ook. Maar waarvoor bij zo'n kleintje he; hij lijkt er niet bepaald meer op. Sterker nog; ik had ze je wel kunnen mailen, had je die kunnen gebruiken voor Diana! toch familie! :-)

@Cyberjunk: Zelfs de modellen in de Playboy worden gephotoshopped. En ook bij mijn eigen foto's licht ik de kleuren soms iets op. Belangrijk is dat er niets aan de relevante kenmerken veranderd wordt...
@Lennart: Bijschrijven op een paspoort is wel iets geheel anders dan een eigen paspoort. Om bijvoorbeeld de Verenigde Staten binnen te komen wordt een eigen paspoort ge-eist. Wij vallen gewoon onder de Nederlandse regels wat dit betreft...
@Pascale: Heb ik ook nog even aan zitten denken, om zelf pasfoto's te maken. Als je het TRANSPARANT MAATVOERING FOTOMATRIX MODEL 2006 (blauw en rood) gebruikt moet dat lukken. Vergeet niet de juiste (grijze) achtergrond. Leuk idee om 1 baby-foto te gebruiken voor allemaal, zeker als het familie is... :-)

Vergeleken bij alles wat jullie hebben moeten doen om het Nederlanderschap te verkrijgen, is dit nog maar een peuleschilletje....

dat ik hier stilletjes gewoon al blij ben met 2 uit 3 is eigenlijk vrij triest he....... wat een regeltjesland is nederland toch

@Willisha: Zeker weten en daarom kunnen we er ook wel om lachen...
@Paola: Ach, regels moeten er zijn en ze veranderen af en toe. Het is van belang dat de fotograaf goed weet wat er geaccepteerd wordt. Onze fotograaf heeft de foto gewoonweg niet goed genoeg gecontroleerd. En ik wist nog niet van het bestaan van de Fotomatrix 2006...