« Twee uit drie | Main | Cuba na Fidel »

CGTC steunt LVV

Helaas zijn er geen antwoorden meer binnengekomen op de door mij aan diverse instanties en politieke partijen gestelde vragen aangaande de Beach Management Authority (BMA). Het is niet anders. Vrijdag werd het standpunt van de CGTC bekend. CGTC staat voor Central General di Trahadornan di Corsow ofwel Algemene Centrale van Curacaose Arbeiders. Een soort van overkoepelend orgaan van vakbonden, neem ik aan.

De zaterdageditie van de Papiamentstalige krant xtra is gebruikt als bron (deel 1, deel 2) voor de verklaring van de CGTC bij monde van Roland "Nacho" Ignacio.

De CGTC stelt dat de Dienst Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) met de geringe middelen die zij heeft de Curacaose stranden zo goed mogelijk heeft beheerd, rekening houdend met het belang van zowel de lokale bezoekers als van de toeristen. Bij het oprichten van de Beach Management Authority staat economische vooruitgang en toerisme op de eerste plaats. Het recht van de lokale bevolking op het gebruik van de stranden is hierbij van ondergeschikt belang.

Voor de toekomst spreekt de CGTC de verwachting uit dat heffingen worden opgelegd aan vissersboten om aan te meren dan wel aan land te gaan en voor het gebruik van de steigers en pieren.

De verklaring van de CGTC sluit af met de aanbeveling om het beheer en de zorg van de Curacaose stranden in handen van de LVV te laten. De door USONA verstrekte subsidie dient overgedragen te worden aan de LVV. Alle betrokkenen dienen een beheerswijze te ontwikkelen gebaseerd op de cultuur en de wensen van het volk van Curacao.

Tot zover de CGTC. Bij gebrek aan informatie met duidelijke voordelen van de BMA kan ik mij vinden in de verklaring van de CGTC. Daar komt bij dat de BMA in aanleg self-supporting moet zijn. Na ongeveer drie jaar dient men break-even te draaien. De noodzaak van het genereren van gelden leidt al snel tot een conflict met het belang van de natuur, het rif, rust in het algemeen en gratis faciliteiten voor lokale bewoners.

Een overzicht van de 13 openbare stranden die onder het beheer van de Beach Management Authority vallen:

 • Playa Boca Sami
 • Caracasbaai
 • Jeremi
 • Knip Playa Abou (Grote Knip)
 • Knip Playa Chiki (Kleine Knip)
 • Lagun
 • Marie Pampoen
 • Piskadera
 • Sta. Cruz
 • Playa Forti
 • Playa Kalki
 • Playa Piskad

Tot slot een mededeling op sportgebied. De Atlanta Braves (honkbal) hebben hun Curacaose topspeler Andruw Jones, goed voor 13 miljoen dollar per jaar, op de waivers gezet. Dit houdt in dat Andruw te koop is. Jones is daar op zijn zachtst gezegd niet erg content mee.

Alle posts over de Curacaose BMA zijn gebundeld in de category Beach Management Authority. Wordt vervolgd.

Comments

Het wordt inderdaad Management en commercieel gedoe wat dat strandbeheer betreft, tenminste, als ik het goed begrijp. Als ik het voor het zeggen had daar, dan liet ik een aantal luitjes, zoals de LVV en misschien andere belangstellenden een plan maken over hoe het moet en alle plannen zou ik laten onderzoeken door degenen die er verstand van hebben en dan moeten die het beheer overlaten aan degene die met het strakste en goedkoopste plan aankomen. Misschien naef gedacht, maar zo denk ik er nu eenmaal over.

In Tunesie heb ik het meegemaakt dat locals van het strand werden gestuurd. In mijn ogen is dat bizar. Ik koet er niet aan denken dat strandjes als Lagun een klein Mambo worden.

En Westpunt nu? Volgens mij word die strand al generaties beheerd door een nakomelingen van de slaven, die daar in de buurt zijn blijven wonen. Heb ooit een bord daar zien hangen met het een en ander op geschreven,wie weet voelden ze het al aankomen....--> Beach Management Authority (BMA)

Dat DOMME Beach Management Authority (BMA)gedoe, geeft de sommige Antillianen alleen maar meer (onnodige)minderwaardigheidscomplex.
Was een keertje bij Mambo beach, en zag twee kinderen de strand de strand oplopen. De een vroeg aan de ander; moeten we ons niet eerst gaan douchen voordat we zee in gaan..........? Wie is hier vuil en vies? De zee of de kinderen?

Jammer dat het verhaal van CGTC niet op extra.an staat. In principe zou je het inderdaad logisch verklaren dat de LVV dit allemaal moet/kan beheren en er geen aparte instantie moet worden opgezet. Sommige faciliteiten kunnen inderdaad wel verbeterd worden maar het is niet zo erg dat de BMA te hulp moet komen. Entree moet in ieder geval kosteloos blijven voor iedereen. Indien je gebruik wilt maken van een speciale faciliteit (strandstoel bijv.) dan dien je een kleine vergoeding te betalen, dat is dan mijn visie.

Ik zal mij in oktober over dit probleem ter plaatse orienteren; kan het vanaf deze zijde van de oceaan niet goed beoordelen. Voor vandaag: Diana van harte proficiat met je 93e verdagdag. CasasPa

Casaspa, u laat me spontaan in de lach schieten, wat een hunoristische felicitatie.

Liever nog BMA en 5 gulden toegang betalen dan project-ontwikkelaars. Lagun is helaas al reddeloos (?) verloren: http://www.newwindsrealty.com/lagoontxt.html

En natuurlijk een local rate van 50 cent pp !

@Cyberjunk: Probleem is dat er tegengestelde belangen op het spel staan die nu door 1 beheersorganisatie behartigd moeten worden. Een organisatie die duidelijk economische drijfveren heeft. In de ogen van veel lokale Curacaoenaars is de authenticiteit van de stranden, de natuur en de vrije toegang voor badgasten en vissers het belangrijkste. Wat men snel kan afbreken duurt veel langer om weer op te bouwen...
(Of zoiets)
@Piet: Zie de link van Bodo verderop, ik vrees het ergste...
@Boutie: Playa Forti valt wel onder het beheer, ik weet eerlijk gezegd niet of 'Westpunt' een eigen strand is. Douchen voor men de zee in gaat, hehehe... :-)
@Piet2: Ik heb het artikel uit de Extra inmiddels in mijn post opgenomen (achter 'bron'). Nu kun je het origineel ook lezen.
Zelfs met strandstoelen ligt er een gevaar op de loer: als men 75% van een strand, en dan ook nog de mooiste plekken, volzet met strandstoelen betekent dit dat de lokale badgasten in een hoekje worden gedreven. Ook al is de entree dan gratis, het plezier is een stuk minder...
@CasasPa: Gelukkig is de oplossing in aantocht. Namens Diana bedankt. Volgende week zondag wordt zij 100!
@Cyberjunk: Ja, ja, er zit wel degelijk humor in onze familie. Dat had je niet gedacht... :-)
@Bodo: Liever BMA dan projectontwikkelaars, ben ik met je eens. Maar waarom een BMA en niet de LVV? Tot op heden heb ik nog geen een geldig argument gehoord waarom de (dure) BMA het werk van/voor de LVV moet opknappen...
Het Lagun-project ziet er heel triest uit. In een groot land als de Dominicaanse Republiek kan zoiets wel, maar op een klein eiland als Curacao is dit het begin van het einde. 50 Cent is een aardige popzanger maar nog steeds teveel als entree...

vandaag 50 cent, morgen? volgende week?, volgende maand?, volgend jaar? argumenten voor een BMA om dus ook geld te gaan vragen, bedankt Randy met je leuke ideeen maar laat het toch maar door LVV doen, terechte conclusie van de overkoepelende vakbondsorganisatie CGTC.
Dat Andew niet blij is? waarom dan niet? Hij hoeft al een paar jaar niet meer verplicht te werken, laat hem er dan gewoon mee stoppen als hij niet meer blij is en iets anders doen, (belangeloos LVV ondersteunen met het beheer van de Curacaose stranden bv)