« Raalte gespoofed | Main | Naturalisatiedag »

Carré

De werktitel van deze post is Full House, een naam die naadloos aansluit bij mijn achternaam maar die pokertechnisch drie en twee gelijken vertegenwoordigt. In dat licht bezien past Carré beter.

Dinsdag 22 augustus om iets over twee uur zaten wij met zijn vieren bij Kranshi, onze Burgerlijke Stand. Deze keer hadden we nummer 346 en was er één persoon voor ons. Doel van het bezoek was het ophalen van het derde Nederlandse paspoort, het paspoort voor de koningin van ons gezin, Lucy.

Wat kon er mis gaan? Op zijn hoogst was de foto afgewezen, maar aangezien het biometrische paspoort met chip pas vanaf 26 augustus actief wordt dacht ik dat de dames en heren paspoortvervaardigers wel een oogje zouden dichtknijpen.

Carré: Alle vier hebben wij nu ons Nederlandse paspoort, Lucy was op dinsdag 22 augustus de laatste. Klik voor groter/sluiten.En zo was het ook. Lucy's paspoort lag keurig klaar en na het laten zien van haar Sedula (identiteitsbewijs) en het zetten van een handtekening is ook zij nu in bezit van een Nederlands paspoort.

Mensen die het dossier Nederlands Paspoort gevolgd hebben begrijpen waarom wij hier zo ontzettend blij mee zijn. Voor anderen is het wellicht een tikkeltje vreemd. Toen Luchiano (8) en Diana (3 maanden) vorige week hun paspoorten kregen mailde CasasPa het goede nieuws naar mijn drie zussen.

Zus Monica mailde mij daarop: "Gefeliciteerd met de paspoorten! (wel een wat vreemde felicitatie trouwens)." En feitelijk is dat ook zo. Echter als op zich vanzelfsprekende dingen ineens niet (meer) vanzelfsprekend zijn leert men ze wel waarderen.

Lucy wilde niet op de foto. Dan helpt er maar een ding en dat is chantage. "Weet je zeker dat je niet op de foto wilt? In dat geval zie ik mij namelijk genoodzaakt iets te photoshoppen."

Het maakte geen indruk: "Dan doe ik aangifte", antwoordde de kersverse Nederlandse. "Je gaat je gang maar", dacht ik en zocht een mooie foto uit waar ik het paspoort in kon verwerken.

"Hé, nu ik een Nederlands paspoort heb mag ik zeker ook stemmen", riep Lucy verheugd. Dat klopt. Over iets meer dan een jaar vinden de Eilandsraadverkiezingen plaats op Curacao. Toen realiseerde ik mij dat wij ook op 22 november mogen stemmen, voor de Tweede Kamerverkiezingen in Nederland.

Tot op heden heb ik nooit gebruik gemaakt van het recht om vanuit Curacao mee te stemmen in Nederland, maar dat gaat dit jaar veranderen. Volgens de website www.kiezenuithetbuitenland.nl kunnen we zelfs via internet stemmen. Alhoewel een foto van Lucy die een stembiljet in een oude melkbus duwt wel authentieker oogt.

De stap die ons nu nog rest is het uitschrijven van Lucy en Luchiano bij de Immigratiedienst. Helemaal beseffen doen we het nog niet, maar we zijn allemaal Nederlanders!

Alle posts met betrekking tot dit onderwerp zijn te vinden in het Dossier Nederlands Paspoort.

Update 23.08.2006 / 12:30

Helaas voor Lucy, maar zij mag niet voor de Tweede Kamerverkiezingen in Nederland stemmen. Daar kwam ik achter bij het invullen van het electronische aanvraagformulier. Nederlanders die in de Nederlandse Antillen wonen moeten ten minste tien jaren in Nederland hebben gewoond, tenzij zij in Nederlandse openbare dienst werkzaam zijn, of de Nederlandse echtgenoot zijn van een Nederlander in Nederlandse openbare dienst.

Beetje jammer.

Comments

Hoe merkwaardig ook, zeker gefeliciteerd! het dossier begon inmiddels al aardig dik te worden.

Enne, je stemt toch wel weloverwogen richting linkse hoek hoop ik?

Eigenlijk is dat wel wat eigenaardig dat je mag stemmen. Want hoewel Nederlands (en dus logisch dat je stemrecht hebt) zal je van maatregelen hier weinig ondervinden denk ik. Klopt dat eigenlijk?

Pabien!!! The queen is finally Dutch!!!
Hopi Bon. It's time to party of niet?
Ben erg blij voor jou en je mooie gezinnetje. Ook goed dat jullie vanuit Cur kunnen stemmen voor in NL. Jammer dat de Antillianen die in NL wonen niet kunnen stemmen als er verkiezingen zijn op Cur.

Gefeliciteerd met de goede afloop van een heel bijzonder drama! Weet Lucy al dat ze nu moet klagen over het weer, de files en de belastingen?

En wanneer komen jullie nou naar Nederland...?

Van harte gefeliciteerd!

Stemmen vanaf internet? Dat vraagt om fraude, of kun jij me uitleggen hoe men fraude zou kunnen uitsluiten? Ok, inloggen, wachtwoord, best en goed en prima allemaal, maar slimme jongens kunnen dat toch zo kraken? Hoe deed men dat vroeger dan vanuit Curaçao met dat stemmen? Ik bedoel toen er nog geen internet was?

Casa, masha masha pabien mes!

gehele family casapider MASHA MASHA MASHA PABIEN MES!!

Heb maar gewacht tot u het alle echte document had!!

Hoop u dan zeker te zien op de vertegenwoordiging tijdens het stemmen!!

benno

@Cinner: Dank je! Ik stem altijd zeer wijs... ;-) Op zich vind ik het terecht dat Nederlanders in het buitenland mogen stemmen. Op Curacao hebben wij zelfs direct met Nederland te maken, als Koninkrijkspartner. Wat te denken van de maatregelen tegen Antillianen door Rita Verdonk. Ook in het autonomie-streven van Curacao heeft Nederland grote invloed en maakt het derhalve nogal wat uit welke minister Koninksrijksrelaties onder zijn hoede heeft. Daarbij komt dat het totaal aantal Nederlanders in het buitenland dat een stem uitbrengt relatief heel klein is. Dat is meteen de reden waarom Antillianen in Nederland niet mee kunnen stemmen op Curacao. Hier is de invloed van de niet op het eiland wonende groep relatief veel te groot...
@Donna: Masha danki! Wij party-en all the time dus wat dat betreft geen verandering... ;-) De helft van de Curacaose Antllianen woont in Nederland, dat levert bij verkiezingen een te onevenwichtig beeld op. Vandaar...
@Piet: Het weer en de files zijn op Curacao in orde. Over de belastingen klaagt zij wel en niet te vergeten over haar echtgenoot... :-)
@Cockie: Na alle kosten voor de naturalisatie en paspoorten moeten we daarvoor gaan sparen! Wij hopen volgend jaar zomer eens die kant op te komen...
@Martijn: Hartelijk dank!
@Cyberjunk: Vergelijk het met credit-card transacties. Je moet je eerst registreren, men weet dus precies hoeveel mensen er per internet willen stemmen. Het is overigens ook mogelijk een stembiljet in te vullen en bij de Vertegenwoordiging te deponeren. Wat denk jij eigenlijk van de betrouwbaarheid van stemcomputers?
@Trezeguet: Masha, masha danki!
@Benno: Hartelijk dank, mede namens Lucy, Luchiano en Diana. Op zich ben ik ook zo van eerst (het echte document) zien dan geloven. Nu is het dan zover. Helaas mag Lucy toch niet stemmen in Nederland, ik ben het dit jaar wel van plan...

Je kan ook niet alles hebben... maar voor het andere van harte..

Por fin .. muchas felicitaciónes .. que disfrutan ..

Hé, dat is echt te gek. 4 prachtige paspoorten voor 4 prachtige (nederlandse) mensen. En nu gauw naar Nederland komen, kunnen we de paspoorten en jullie live zien.
Was Lucy tevreden met de foto?

ik voel een gat in de markt...kaartjes met de tekst "gefeliciteerd met de paspoorten" hoewel.... ik kan beter kaartjes maken met "sorry van de paspoorten, houdt moed en zet door"... ;-)

Eigenlijk heb ik nooig nagedacht over de betrouwbaarheid van stemcomputers, maar bij mij komt spontaan de navolgende gedachte op. Bij stemcomputers komen mensen toch naar het stembureau toe. Er is niet veel, maar toch ENIG toezicht. Als ik stemcomputers niet betrouwbaar ZOU vinden, dan denk ik daarbij ook aan technische storingen op zo'n computer en dat vind ik wel een risico. Stemcomputers lijken mij ook uitgerust te zijn met speciale software die niet bij iedereen bekend is, dus gemiddeld genomen lijkt een stemcomputer mij wel iets betrouwbaarder te zijn dan wanneer iedereen vrijuit kan stemmen via een groot en wereldwijd communicatiesysteem zoals internet is. Bovendien lijkt het mij toe dat registratie door onbevoegden toch te doen is, men wordt steeds vernuftiger. Maar eigenlijk zijn dit gedachtenspinsels van iemand die hier op dit moment voor de eerste keer pas echt over nadenkt, dus misschien zit ik er wel helemaal naast.

PS Ik lees net je update, inderdaad, nogal jammer. Je kent blijkbaar toch niet ALLE regels, nou ja, dat kan ook eigenlijk niet.

Ik sluit mij aan bij alle felicitaties voor de paspoorten. Zijn we in oktober gezellig als Nederlanders onder elkaar. CasasPa

Een echte nederlander mag echt meestemmen, vind ik.
Maar ja, veel mensen vinden veel dingen, en zo worden wetten ondoorgrondelijk!!

@Brillie: Dat zeiden de Rolling Stones ook al, maar dank je!
@Henk: Muchas gracias!
@Margriet: De vraag is nu wat/wie je liever ziet, ons of de paspoorten... :-) Het had erger gekund met de foto...
@Paola: Twee gaten in de markt dus, waarvan de tweede optie economisch gezien inderdaad kansrijker is...
@Cyberjunk: In Nederland wordt er niet echt nagedacht over de betrouwbaarheid van stemcomputers. In landen als Venezuela maar ook de USA heeft vooral de oppositie zijn bedenkingen. De software kan namelijk gemanipuleerd worden zodat de uitslag van tevoren wordt bepaald. Vergelijk het maar met een fruitautomaat (eenarmige bandiet).
Je hebt gelijk dat ik niet alle regels ken. Sterker nog, iedere keer word ik weer verrast... :-)
@CasasPa: Ja, gezellig... :-) Kijken of de nieuwe Nederlanders nu ook beter kunnen boerenbridgen...
@Renesmurf: Wie of wat is een echte Nederlander? Door uitzonderingen worden wetten gecompliceerder maar ook rechtvaardiger. Tenminste dat is de bedoeling...

Mijn comments lopen niet synchroon. Ik weet echter nog niet of en wat ik bij het volgende stukje ga commenteren.

Hoezo geen felicitatie waard? Super, van alle bureaucratie af hoop ik nou maar. Nu kunnen jullie ook eenvoudig op vakantie naar jullie Nederland ;=).

proficiat!

ik ben wat afwezig de laatste tijd, maar dat komt omdat ik het pokeren heb uitgevonden. TOEVALLIG HE! :-)

Maar het ziet er mooi uit, 4 paspoorten op een rij :) Je had zo mee kunnen doen!

Prachtig Casaspider,
dus toch gerechtigheid.
Wij zijn zelf volgende maand voor een maand op Dushi Curacao. Zien jullie wel op wilhelminaplein cafe!!

@Pascal: We zullen het morgen wel zien. Synchronisatie is op zijn tijd niet onbelangrijk... :-)
@Jannie: Nou, van alle... vandaag naar Immigratie geweest en weer heel wat formulieren meegekregen. Het gaat nog wel even door. Nederland is geen obstakel meer in ieder geval... :-)
@GJ: Dank je! Dat kan haast geen toeval zijn, dat jij tegenwoordig in pokerholen bivakkeert. De Nederlandse paspoorten zet ik echter niet in!
@Alan: Gerechtigheid ja... ben benieuwd, alvast een goede reis... :-)

NOU JA!!! Echt Casa, nou snap ik het niet!!!!!! Ik kan die uitroeptekens echt niet weglaten, ik vind dit echt BELACHELIJK! Waarom heb je NOU nog formulieren nodig van Immigratie? Zijn 2 Nederlandse paspoorten voor de "vreemdelingen" dan NOG niet genoeg om uitgeschreven te worden? Was een handtekening niet voldoende? Misschien dat ik het uit een verslag op kan maken dat je hierover schrijft? Ik ben benieuwd.

Dat niet mogen stemmen zit me toch niet helemaal lekker. Alsof je verschillende gradaties Nederlanders hebt..

...en waarop ga je straks in november stemmen...??

@Cyberjunk: Het is niet alleen uitschrijven. De huidige verblijfsvergunning moet omgezet worden in een toelating van rechtswege. Ja, eigenlijk moet men dat gewoon zo doen, Lucy en Luchiano wonen hier al bijna 7 jaar. Maar vooruit, we gaan maar weer wat formulieren invullen...
@Martijn: Als we in Nederland zouden wonen mag Lucy wel stemmen. Dit is expliciet voor Nederlanders in het buitenland. Daar heb ik niet zoveel moeite mee. Antillianen woonachtig in Nederland mogen bijvoorbeeld nooit stemmen voor Staten- of Eilandsverkiezingen...
@Paul Jan Petersen: Eerst moet ik het formulier nog invullen en opsturen. Als dat allemaal lukt gaat mijn stem naar Marijnissen...

Lucy als koningin betekent ook het haar opsteken en een uitbundig hoedje op het hoofd, en wel altijd!

Bijna rust aan het administratieve front....

Beter laat dan nooit, dankjewel voor de info. En inderdaad is het relatief een erg kleine groep en heeft de politiek zeker ook invloed bij jullie. Hoeveel krijg je eigenlijk mee van de verkiezingscampagnes alhier?