« Carré | Main | Toch een leuke dag »

Naturalisatiedag

Vandaag donderdag 24 augustus 2006 is het feest want het is Naturalisatiedag. Deze dag is een initiatief van minister Rita Verdonk en vond in 2005 voor het eerst plaats. Gekozen is voor 24 augustus omdat op deze dag in 1815 de eerste grondwet werd ingevoerd in het Koninkrijk der Nederlanden.

Het is een feestdag voor immigranten aan wie het Nederlandse staatsburgerschap is verleend. Alle Nederlandse gemeentes hebben de plicht op deze dag een ceremonie te organiseren waarbij de nieuwe Nederlanders officieel hun Nederlandse paspoort krijgen.

Vanaf volgend jaar is Naturalisatiedag geen vrijblijvend nummer. De nieuwe Nederlanders moeten hierbij aanwezig zijn. De vraag is wat te doen met mensen die precies op 25 augustus in aanmerking komen voor het Nederlanderschap. Moeten zij een jaar wachten op hun paspoort? Of iemand die op Naturalisatiedag om een of andere reden verhinderd is?

Het idee van Naturalisatiedag is niet slecht. Een feestelijke ceremonie kan het Nederlandergevoel versterken. In de Verenigde Staten kent men Citizenship Day op 17 september, de datum waarop in 1787 de eerste constitutie werd getekend.

De wijze waarop Rita Verdonk Naturalisatiedag heeft gepresenteerd stuit echter op weerstand bij veel nieuwe Nederlanders en hun (Nederlandse) partners. De woorden plicht, niet vrijblijvend en moeten komen net iets te vaak voor om het woord feestelijk nog geloofwaardig te laten zijn.

Uit eigen ervaring weet ik hoeveel stress, gevoelens van overgeleverd zijn aan de Goden, tijd, relatiespanningen, geld en onverwachte tegenvallers men moet doorstaan om uiteindelijk zijn partner de Nederlandse nationaliteit te kunnen laten krijgen. Na zeven jaar huwelijk had Lucy nog steeds een visum nodig om in Nederland op vakantie te kunnen komen.

Op het forum van buitenlandsepartner.nl verwoordt Birima het als volgt, haar partner is afkomstig uit Gambia:

"De eerste associatie die bij mij opkomt is 'Pay Back Day'. Na een voor velen onder ons lang gevecht tegen de bureaucratische terreur dat men immigratiebeleid noemt, met een sterk ontregelend effect op de persoonlijke levenssfeer zit ik persoonlijk niet te wachten op een betuttelend 'welkom' van een afgezant van Verdonk c.s. Sterker nog, het zogenaamde 'strenge maar rechtvaardige beleid' is er direct verantwoordelijk voor dat mijn partner veel moeizamer en later inburgert dan noodzakelijk was geweest. Op enig inzicht in het door de feestjesbouwers veroorzaakte leed voor hen die de eindstreep (het Nederlanderschap) ondanks alles toch halen, kan ik ze niet betrappen. Hartelijke groeten, Birima."

In de Kennisgeving van Naturalisatie van Lucy en Luchiano staat de volgende zin: "Het is mogelijk dat u (en mogelijk ook het kind) voor een ceremonie wordt uitgenodigd om te vieren dat aan het kind de Nederlandse nationaliteit is verleend." Toevallig heb ik vandaag wel een receptie, maar niet ter gelegenheid van de Nederlandse nationaliteit van Lucy en Luchiano.

Onze Nederlandse paspoorten zijn binnen. De laatste stap in het proces is het uitschrijven bij Immigratie. De huidige verblijfsvergunningen dienen omgezet te worden in een Toelating van Rechtswege. Woensdagmiddag om twee uur vervoegden Luchiano en ik ons bij Immigratie in het Postkantoor te Punda. Ik dacht dat het tonen van de paspoorten, de Kennisgeving van Naturalisatie en de oude vergunningen wel voldoende was.

Maar dat is niet zo. Ik kreeg een aantal formulieren mee die ingevuld moeten worden, waaronder een werkgeversverklaring. Dit dient allemaal ingeleverd te worden samen met copieen van de paspoorten en de oude vergunningen. Vandaag op Naturalisatiedag ondernemen we een nieuwe poging.

Het feestgevoel is er nog niet echt.

Comments

Dat feestgevoel zal vandaag ook wel niet meer komen. Maar hier kan toch niks meer mee misgaan? Of redeneer ik nu teveel als de Ajax supporter van voor gisteravond?

In een comment in jouw vorige post heb ik mijn verbazing uitgesproken over het beleid van Immigratie die nog steeds met formulieren zwaaien. Ik begin me nu ook af te vragen of het alsnog mis kan gaan. En wat betreft die verplichting, geldt die werkelijk ook voor mensen die buiten Nederland wonen, zoals Lucy? Ik snap er echt de ballen niet meer van.

PS Weet je wat JIJ moet doen? Als alles geregeld is, als ze je niets meer kunnen maken en er niets meer mis kan gaan en Luch en Lucy echt, officieel zijn uitgeschreven, dan moet je alle bureaucraten met wie je te maken hebt gehad in elkaar slaan om alle frustratie er eens helemaal uit te rammen. Of iemand inhuren om de gebouwen van Immigratie en Kranshi in de fik te steken!!! Als wraak voor de manier waarop ze met jullie hebben gesold en machtswellust hebben gebruikt.

.. wat een betuttelende, van gevoel gespeende en denigrerende houding weer .. die denken echt nog dat ze voor een kleuterklasje staan .. treurig dat ze zoveel mensen min of meer in hun macht hebben ..

@Piet: Echt misgaan kan het niet, maar men kan wel vervelend doen. Theoretisch is het mogelijk dat we weer geboorte- en huwelijksactes moeten laten ophalen en legaliseren in Santo Domingo. Hopelijk vergaat het ons beter dan Ajax... :-)
@Cyberjunk: Misschien heb ik het ook niet helemaal duidelijk beschreven. Het gaat namelijk om twee verschillende dingen.
Het eerste is het Nederlanderschap (met paspoort) van Lucy en Luchiano. Dat is geregeld en klaar.
Het tweede is de verblijfsvergunning op Curacao. Nederlanders worden 'van rechtswege' toegelaten, maar moeten dit wel officieel aanvragen. Dat houdt in copie van je paspoort, een salarisslip, bewijs van goed gedrag, uittreksel uit het geboorteregister etc.
Omdat wij hier al wonen hoeven we (hopelijk) alleen de copie van het paspoort, de salarisslip en een copie van de oude vergunningen te laten zien. Maar bij ambtenaren is niets zeker.
Alle gemeentes zijn verplicht een ceremonie op Naturalisatiedag te organiseren. Of dat ook voor Curacao geldt weet ik niet zeker. Voor dit jaar hebben wij in ieder geval geen oproep gehad. Maar het kan heel goed zijn dat die oproep pas volgende week in de brievenbus ligt, haha... :-)
Je (ietwat agressieve) suggestie heb ik weleens overwogen, maar lijkt mij niet zo verstandig. Dan hebben Lucy en Luchiano een Nederlands paspoort maar zit CasaSpider in Bon Futuro (gevangenis)!
@Henk: Precies, dat is het het gevoel dat bij veel nieuwe Nederlanders heerst. Rita Verdonk heeft een schrijnend gebrek aan inlevingsvermogen...

woeps .. das een agressieve Cyberjunk ... rrrrrrrrrrrrrr ..

Ach..je familie zal hun levenlang plezier hebben aan dit papiertje.
En ook je kleinkinderen...dus nog even doorzetten...

Ach Verdonk bedoelt het misschien wel goed maar het komt soms zo lullig haar strot uit?

Let op mijn woorden; je zult ze nog gaan missen die ambtenaren van Kranshi...

wat een jeukerig gedoe weer van mevrouw verdonk....... die is echt het spoor bijster.... ik zag ooit in kopspijkers dat ze haar hoofd 360 graden kan draaien....ik geloof het!!

@Henk: Heeft niet iedereen zo nu en dan zulke gevoelens?
@Cerito: Wij geven niet op en gaan altijd door. Nu de paspoorten binnen zijn heb ik weer een beetje extra energie...
@Angel: Verdonk bedoelt het misschien wel goed, maar vergeet daarbij wel eens dat het om mensen gaat. Voor wat betreft de Kranshi- e Immigratie-ambtenaren zie ik een gat in de markt: een afkickcursus voor burgers zoals ik. Dat we ook nadat alles in orde is regelmatig met alle papieren langs moeten komen, een uur of twee wachten en dan onverrichterzake weer naar huis gaan. En dat voor de prijs van slechts 250 euro.
We're addicted!
@Paola: Haha, die scene staat mij ook nog steeds voor ogen en ik geloof ook werkelijk dat zij dat iedere ochtend even doet, onder luid gegrom. Alleen was Linda Blair toch echt een stuk knapper!

@Casa: Het is me nu helemaal duidelijk. Ik ben bang dat het dossier voorlopig nog niet gesloten kan worden. Want ik heb wel behoorlijk wat op de regels in Nederland tegen, maar ik kom er wel achter dat de Dominicaanse Republiek ook niet wars is van bureaucratie.

@Henk: Inderdaad, ik kan soms behoorlijk agressief uit de hoek komen en daarom heb ik des te meer bewondering voor Casa (en anderen die ik ken) die in staat zijn om rustig te blijven bij zoveel machtswellust.

al veel reacties gehoord en gelezen. Vooral de plicht om straks op te draven staat haaks op een feestelijke bijeenkomst. Als men (Rita of iemand anders) het echt wil, dan zal een dergelijke bijeenkomst vooral gespeend moeten zijn van een nationalistische houding (Nederland van en door de Nederlanders). Bij ons vlak over de grens worden immigranten (veel Nederlanders) ter verwelkoming bij de burgemeester uitgenodigd voor een gezellig kop koffie met vlaai. That's it. CasasPa

Pff, weer een hoop rompslomp, succes maar weer hoop dat dit wel wat sneller gaat.

"De wijze waarop Rita Verdonk Naturalisatiedag heeft gepresenteerd stuit echter op weerstand bij veel nieuwe Nederlanders en hun (Nederlandse) partners."
Volgens mij ook bij 'oude' Nederlanders.

Ik vind dat er niks te vieren valt, en al helemaal niet verplicht.
Onzin is het!

"Plicht, niet vrijblijvend en moeten komen" horen blijkbaar bij het Nederlanderschap. En het zag er best gezellig uit !

@Cyberjunk: Zelfs de bureaucratie in de Dominicaanse Republiek wordt (in ons geval) veroorzaakt door Nederland. Een geboorte- of huwelijksacte heb je er zo en het is nog (relatief) goedkoop ook. Deze actes dienen echter gelegaliseerd te worden door de Nederlandse ambassade. Dat kost een hoop geld, al is het een stuk beter dan in 2004 toen Lucy deze actes moest regelen...
@CasasPa: Op bezoek bij de burgemeester met een kop koffie en vlaai klinkt mij heel wat sympathieker in de oren... :-)
@Jannie: We zijn er bijna, gisteren was wel succesvol daarover straks meer...
@Pascal: Bij sommige 'oude' Nederlanders dan toch in ieder geval...
@Renesmurf: Verplicht vieren... het klinkt ook niet!
@Bodo: Ik heb geen beelden gezien. De gemeentes kunnen grotendeels zelf bepalen hoe ze het invullen en dat kan best gezelig zijn. Het gaat mij echter om het idee erachter, verplicht feest moeten vieren klinkt mij een beetje oude Sovjet-Unie-achtig...
@Pascal: Bieslog verwoordt de problematiek uitstekend. Beknopt en met humor, dat is nog eens andere koek dan het CasaLog... :-)

Mijn nieuwe paspoort kon ik zonder gedoe afhalen, ik ben nu dus weer legaal!