« Naturalisatiedag | Main | El Sapo El Sapo (27) »

Toch een leuke dag

Bij mijn werkgever liet ik donderdag Naturalisatiedag een werkgeversverklaring ondertekenen, copieerde er een salarisslip en meldde mij klokslag half twee wederom bij Immigratie in het Postkantoor te Punda. Er stond een rij van ongeveer 15 mensen. Na even wachten in de brandende zon ging de deur open. Even later overhandigde de baliemedewerkster mij nummer 83. Op het scorebord stond 72.

O ja, wat was eigenlijk de missie van dit bezoek aan Immigratie? De verblijfsvergunningen van Lucy en Luchiano (8) moeten nu zij Nederlandse staatsburgers zijn ingewisseld worden voor een Toelating van Rechtswege. Het grote voordeel hiervan is dat deze vergunning slechts éénmaal hoeft te worden aangevraagd en vervolgens altijd geldig blijft. Let wel, het betreft een vergunning om op Curacao te mogen verblijven.

Na vijf kwartier wachten lichtte nummer 83 op. Van bijna alle relevante en minder relevante papieren had ik copieën gemaakt. De Immigratie-medewerkster bekeek alles nauwgezet, zocht gegevens op in de computer en sprak na ongeveer een kwartier: "Over twee weken kunt u de vergunning ophalen. Paspoort, twee pasfoto's, plakzegel en bewijs van ziektekostenverzekering meebrengen."

Dat was goed nieuws. Als het een beetje meezit zijn we over twee weken helemaal klaar, wie had dat aan het begin van dit jaar gedacht.

's Avonds was er een UTS-receptie ter gelegenheid van het succesvol afronden van het Profit Center project. De receptie vond plaats in restaurant La Bahia op de eerste verdieping van hotel Otrabanda. Een mooie gelegenheid op een overdekt terras met uitzicht op de Sint Annabaai en de Handelskade in Punda. Leuk als er op enkele tientallen meters zo nu en dan een cruise- dan wel vrachtschip langs vaart.

Na de toespraken was er nog een buffet ook. In het gezelschap van de dames van Revenue Assurance, Pricing en niet te vergeten Shirley was het goed uit te houden. Naturalisatiedag was achteraf een stuk leuker dan hij 's morgens leek.

Comments

Nou, inderdaad dat is goed nieuws!! Jullie zijn er inderdaad bijna, maar wat bedoelen ze nu weer met die plakzegel? Heb je die al in huis? Had je die al eerder meegekregen?

Die receptie was inderdaad wel een leuke afsluiting, zulke dingen kunnen je aandacht ook afleiden van de bureaucratie. Ik wacht, met jullie, met spanning af of het over twee weken eindelijk kan worden afgerond. Het zal MIJ zelfs opluchten en niet omdat het me verveelde, anders had ik het allemaal niet met zoveel medeleven en belangstelling gevolgd. Maar gewoon, omdat ik het fantastisch zou vinden om te weten dat jullie alles echt in handen hebben. Hopelijk nog maar heel even geduld!!

Vijf kwartier wachten, pfft, dat duurt lang.
Dan blijft er niks over van de feestvreugde.

Nou, dat is somber gesteld van Renesmurf. Ik denk juist dat die vijf kwartier wachten niet zoveel meer voorstelt in vergelijking met het gespannen wachten in die meer dan twee jaar dat het hele proces nu al aan de gang is en waar het uiteindelijke resultaat zo lang onzeker is geweest. Goed, feestvreugde is misschien een groot woord in dit verband, maar er zou helemaal niets zijn overgebleven als het eindresultaat negatief zou zijn geweest.

Wat ik me overigens nog wel afvraag, gewoon uit een mengeling van interesse en ordinaire nieuwsgierigheid, stel dat men negatief zou hebben beslist over die naturalisatie. Dat had tenslotte gekund. Had je dan nog ergens in hoger beroep kunnen gaan? En zo ja, zou je dat ook gedaan hebben? Of zou je het gevecht definitief hebben opgegeven bij een afwijzende beschikking?

uitzicht op de Sint Annabaai en de Handelskade in Punda en op enkele tientallen meters zo nu en dan een cruise- dan wel vrachtschip dat langs vaart. Voor mij ook een mooi uitzicht, over een week of zes. CasasPa

@Cyberjunk: Een plakzegel is een zegel van vijf of tien gulden die op officiele documenten geplakt moet worden. Die moeten we even kopen.
Als het niet gelukt was met de naturalisatie was ik zeker in beroep gegaan. Lucy was geen probleem, bij Luchiano hadden we twijfels vanwege de dubbele identiteit. In dat geval zouden we dat op een of andere manier toch in orde proberen te maken en parallel beroep aantekenen. Opgeven doen wij niet!
@Renesmurf: Die vijf kwartier wachten was bij Immigratie, niet bij de ceremonie van Naturalisatiedag. Aan wachten wen je hier wel. Je neemt gewoon een krantje mee of knoopt een gesprekje aan...
@CasasPa: De tijd vliegt, het is inderdaad zo oktober!

Ik heb er niets van mee gekregen.... laat ik het zo zeggen, ik heb het wel gehoord.. maar niet tot mij door laten dringen. Behalve dan het verplichte gedoe van volgend jaar. Pff.

en dat zal ook wel weer enkele tientallen guldens kosten denk ik maar zo.... en weer nieuwe pasfoto's of had je er nog wat?

Wellicht een domme vraag maar krijgen jullie daar nu ook zo'n naturalisatiedag ingevoerd met welkom en al?

Nou, gelukkig viel het allemaal weer mee. Hopelijk gaat het over 2 weken ook zo soepel en dat je niet weer met een vertraging of wathever te maken krijgt

@Brillie: Gelukkig ben jij zo legaal als wat, dus hoef je ook niet op het feestje te komen...
@Paola: Vreemd genoeg kost het niets, ja behalve de plakzegels en de pasfoto's. Van die laatste hebben we er nog voldoende... :-)
@Cinner: In de begeleidende brief bij de Kennisgeving van Naturalisatie stond dat er eventueel een ceremonie plaatsvindt. Daar heb ik tot op heden echter niets van vernomen, maar het kan zijn dat de uitnodiging een week na Naturalisatiedag nog in de bus valt...
@Donna: Ach, zelfs een extra vertraging brengt ons niet meer van ons stuk, je wordt vanzelf relaxter. Helemaal met een Nederlands paspoort in de knip!

Maandag wasdag, woensdag gehaktdag, donderdag naturalisatiedag??
Het hele proces is net een marathon, als je de 40km hebt gehaald loop je hem ook uit! En dat gebeurt over 2 weken.
La Bahia, is dat dat blauwe terras? Mooie locatie maar waar zijn de foto's van het feest en de gasten....