« WK2006 19/31 Dinsdag 27 juni 2006 | Main | WK2006 22/31 Vrijdag 30 juni 2006 »

Twee keer prikken

Dinsdagavond had Luchiano (8) voor het eerst sinds het karatekamp gepoept. Woensdagmorgen om zeven uur meldden wij ons derhalve met een bakje ontlasting en een flesje urine bij Medical Laboratory Services aan de Perseusweg. Luchiano was nerveus, niet zozeer vanwege de ontlasting ("Die mevrouw gaat flauwvallen als ze dat ruikt!") maar wel omdat er ook bloed geprikt diende te worden.

Dat allemaal vanwege de buikpijn waar hij al een hele tijd veel last van heeft. Onze jonge held heeft een panische angst voor naalden, een angst die hij opgelopen heeft bij zijn vaccinaties.

Voordat we mochten prikken is er heel veel gebeurd wat te maken heeft met het feit dat ik bij het eerste bezoek meteen de hele rekening wilde betalen. Mijn tip is derhalve betaal slechts datgene wat op dat moment betaald moet worden. Anders duurt het allemaal veel en veel langer.

Na ongeveer drie kwartier wachten totdat de nieuwe facturen klaar waren mochten we eindelijk naar de prikkamer. Luchiano ging in de stoel zitten. Ik had hem gezegd niet naar het prikken te kijken, maar alleen naar mij. Voordat er nog maar iets gebeurd was sprongen de tranen hem in de ogen.

Pratend probeerde ik hem gerust te stellen. Met mijn rechteroog zag ik de naald in de holte tegenover de elleboog, hoe heet die holte eigenlijk, verdwijnen. "Doet het pijn?", vroeg ik. "Neen", antwoordde Luchiano. "Het is al gebeurd, de naald zit er al in. Nu hoeven we alleen maar te wachten", zei ik.

Vier reageerbuisjes werden met bloed gevuld. De verpleegster plakte een pleister op de wond. Ondanks dat het allemaal 100% meeviel riep Luchiano in de auto: "Dit was de laatste keer dat ik ging bloedprikken!"

Om tien uur hadden we een afspraak bij het Consultatieburo. Wat een toeval, Diana moest ook geprikt worden voor haar eerste vaccinatie. Bij de botica (apotheek/drogist) kocht ik snel een flesje wonderwater.

Op naar het Consultatieburo achter de kerk van Janweh. "Hopelijk worden we net zo snel geholpen als de laatste keer", zei ik tegen Lucy. Toen we bij het Consultatieburo aankwamen leek dat in eerste instantie te gaan lukken. Immers, het terrein was helemaal leeg. De bewaker kwam ons tegemoet en zei dat er een staking was.

Heel even meende ik Diana vanuit haar reiswieg "hoera" te horen roepen.

Comments

Pas geleden ben ik ook bij Dracula geweest. Ik blijf het ook steeds weer niet zo prettig vinden.

Ik vind het heel dapper van Luchiano.
Prikken is geen pretje!

Gaan de volwassen commentators hier nu het watje uithangen over bloed prikken? Daar doe je kinderen geen lol mee hoor. En Luchiano mag het nog maar brillie en renesmurf zijn grote jongens inmiddels eej.

Een staking bij het consultatiebureau? Daar heb ik in Nederland nog NOOIT van gehoord. En het verbaast mij enerzijds dat jij dat niet wist, maar anderzijds, ik weet ook niet of in Curaçao stakingen vooraf worden aangekondigd. In Nederland gebeurt dat meestal wel.

Ik hoop dat er een duidelijke oorzaak te vinden is voor die buikpijn van Luch. En wat ik nog meer hoop is dat hij zaterdag zijn gele band haalt.

Dat flesje wonderwater, is dat maravilla ?

Ik sta zo stijf van de stress voor prikken dat het mij lukt om NA de prik en de pleister nog flauw te vallen.....

@Brillie: In jouw geval was het toch iets meer dan bloedprikken. Daar draai zelfs ik (held op sokken) mijn arm niet voor om...
@Renesmurf: Weinigen doen het voor de lol, maar de tandarts is erger...
@Cinner: Haha, spuiten en bloed zijn voor mannen heel 'enge' dingen!
@Cyberjunk: Ja, ze staken bij het Consultatieburo. In Nederland staken toch ook wel eens beroepsgroepen waar men eigenlijk niet zonder kan? Wij hopen hetzelfde als jij, morgen meer daarover...
@Piet2: Humprheys Maravilla, exactamente... :-)
http://www.filmart.com/cgi-bin/filmart/HUMMA8.html?id=cXkdWyxY
@Cerito: En dan sta jij nog bekend als een zeer relaxte figuur... ;-)

Natuurlijk staken er in Nederland wel eens beroepsgroepen waar men niet zonder kan, ik heb alleen- en dit is een objectieve opmerking zonder enig waardeoordeel over terechte of onterechte stakingen van welke beroepsgroep dan ook-nog nooit eerder gehoord over stakingen bij CONSULTATIEBUREAUS in Nederland. Ik denk gewoon dat die groep in Nederland nog nooit gestaakt HEEFT.

Ik kan me de angsten van Luchiano goed voorstellen. Ik ben een keer flauwgevallen toen er 2 buisjes bloed afgenomen werden in het lab van de Bloedbank. Overal waar ik keek lagen spuiten of stonden buisjes bloed.

In Nederland gaat het personeel bij uitvaartcentra staken, da's ook best drastisch. Ik blijf het een rare zaak vinden dat grote mannen bang zijn voor een klein prikje maar wel graag naar horrorfilms en oorlogsfilms kijken. Vrouwen zijn dan vaak toch heel wat stoerder.

@Cyberjunk: Misschien worden de werknemers van Consultatieburo's in Nederland wel heel goed betaald... :-)
Of ze nooit gestaakt hebben in het verleden dient opgezocht te worden. Vrijwilligers?
@Piet: Was dat echt zo van die spuiten en buisjes bloed of was dat een beeld dat jouw hersens in paniek genereerden?
@Carin: Dat lijkt me hele genante situaties op te leveren, al die mensen die moeten wachten tot een familielid eindelijk begraven kan worden. Hopelijk duurt het niet al te lang. Dat vrouwen stoerder zijn op het gebied van lichamelijke ongemakken staat als een paal boven water!

ik kan me voorstellen dat het voor Luchiano harstikke eng was.... ik ben er gelukkig overheen anders had ik de hel on earth gehad :-)

brrr prikken..
ik weet nog, lang lang geleden, in de tijd dat er nog dienstplicht bestond.. Toen stond ik in de rij voor de prikjes en ik was ook een beetje zenuwachtig. Diegene voormij viel flauw en toen zag ik het helemaal niet meer zitten.
Het erge was ook nog dat ik werd gefilmd door de Vara, dus een hele hoop Nederlanders mochten mee genieten van mijn prikje :) Bofkonten!

Er is maar 1 remedie tegen de angst van prikken en dat is gewoon vaak gaan prikken. Of jezelf prikken.Zelf was ik ook altijd panisch, maar door allerlei redenen moest ik zelf mezelf prikken en werd ik op een x moment dagelijks geprikt. Voor mij is het de gewoonste zaak van de wereld. Dus allemaal een tijdje prikken en de angst is verdwenen..

@Paola: Je hebt gelijk. Wat dat betreft hoop ik dat Luchiano zijn angst blijft houden, dat betekent dat het niet zo vaak gebeurt... ;-)
@GJ: Heb je dat nog ergens op video, ben wel benieuwd... :-) Ik neem aan dat je niet flauw bent gevallen...
@Ingrid: Precies, alles went behalve een vent. Zo kon ik vroeger nooit een pilletje in zijn geheel doorslikken. Je bent toch niet verslaafd geraakt aan het prikken?

Er is de laatste 25 jaar zo vaak gestaakt in de gezondheidszorg, dat er ongetwijfeld ook consultatiebureaus bij betrokken geweest zijn. Als een huisarts kan staken, kan een CB-arts dat ook!

@ Cinner: Wij zijn geen profs zoals jij.

@casaspider: Wees gerust, Ik ben niet verslaafd geraakt aan het prikken, gelukkig ook niet meer bang, want ik moet nog regelmatig (1 tot 3 keer per jaar, dus valt best mee)...

Casa, natuurlijk heb ik dat nog op video! Ik heb gelukkig alleen geen videorecorder meer ;)

@Willisha: Jouw vriendinnen zitten toch bij de GGD, dat is toch niet hetzelfde in Nederland als een Consultatieburo?
@Brillie: In deze kies ik voor de amateurstatus!
@Ingrid: Gelukkig maar, ik schrok al. 1 tot 3 keer bloedprikken valt inderdaad nog mee (laat het Luchiano maar niet horen)... ;-)
@GJ: Voor een media-expert als jij moet het een koud kunstje zijn om de betreffende scene in mpeg-formaat te krijgen. Waar een wil is is een weg!