« AFV en Ibbeltje | Main | Elis Juliana »

World Baseball Classic 2006 (1)

In de maand september 2005 vond het Wereldkampioenschap Baseball plaats in Nederland. Het gastland zorgde toen voor een daverende verrassing door de halve finale te halen tegen Zuid-Korea. Uiteindelijk werd Cuba wereldkampioen en Nederland vierde.

World Baseball Classic 2006, Dominicaanse Republiek verslaat Venezuela met 2-1 en bereikt halve finale!En nu is het de World Baseball Classic. Wederom een wereldkampioenschap maar dan anders. Het is voor de eerste keer dat de World Baseball Classic (WBC) wordt gehouden. De poule-wedstrijden vinden onder anderen plaats in Puerto Rico, voor de halve finales en de finale vertrekt het circus naar de Verenigde Staten.

Grootste verschil met het gewone Wereldkampioenschap is het op grote schaal meedoen van de sterren uit de Major League. Zo kwam Andruw Jones van de Atlanta Braves voor Nederland uit. Helaas heeft dat niet mogen baten, Nederland werd in de eerste ronde uitgeschakeld.

Vanaf 28 februari tot ergens in april loopt er nog een ander belangrijk honkbalevenement, de Spring Training. Dit is een soort van tournooi tussen teams uit de Major League ter voorbereiding van het seizoen. De teams zijn nu niet verdeeld in de American League en de National League, maar door elkaar gehusseld in de Grapefruit League en de Cactus League. De spelers van landen die inmiddels zijn uitgeschakeld in de World Baseball Classic kunnen meteen door naar de Spring Training.

In Poule 2 van de tweede ronde hadden alle vier landen, Cuba, Dominicaanse Republiek, Puerto Rico en Venezuela, één partij gewonnen en één partij verloren. De laatste twee poule-wedstrijden waren beslissend. Dinsdagavond speelde de Dominicaanse Republiek tegen Venezuela voor een plaats in de halve finale.

World Baseball Classic 2006, Dominicaanse Republiek verslaat Venezuela met 2-1 en bereikt halve finale!Een baseball-game duurt enkele uren en komt vaak langzaam op gang. Vanaf de zesde inning begint de spanning meestal op te lopen. Dat gebeurde nu ook, in de zesde inning scoorde Venezuela de 1-1 gelijkmaker. In de zevende inning slipte de bal uit de handschoen van de Venezolaanse catcher en kon de Dominicaan Alberto Castillo van het derde honk naar de thuisplaat rennen, 2-1 voor Santo Domingo.

De negende en laatste inning was bloedstollend. Voor de Dominicaanse Republiek stond closing pitcher Duaner Sanchez op de heuvel. Er waren twee man uit en honk één was bezet. Venezuela sloeg de bal het veld in en Miguel Tejada leek de bal gemakkelijk in zijn handschoen op te rapen. Tot ontzetting van zijn teamgenoten liet hij hem echter lopen, door de regen was alles nat en glad geworden. Venezuela zei bedankt en had plotseling twee man op de honken.

Het werd nog erger, want na een vier wijd waren alle honken bezet of zoals dat in het Engels zo mooi heet: "The bases were loaded." Op de Venezolaase gezichten gloorde hoop. Pitcher Sanchez leek enigszins van slag en gooide weer twee wijd-ballen. Een nieuwe vier-wijd betekende een directe score voor Venezuela. Er volgde een slag die de bal hoog de lucht in joeg. Duaner Sanchez zag direct dat het een vangbal zou worden en stak zijn handen al in de lucht.

De bal werd inderdaad gemakkelijk gevangen en met drie man uit was het einde wedstrijd. De vele aanwezige Dominicanen juichten en ook ik slaakte een oerkreet. Wie weet er eigenlijk waar Puerto Rico en de Dominicaanse Republiek liggen? Hoe dan ook, we zitten in de halve finale! Hier de statistics van de wedstrijd.

Tegenstander wordt de winnaar van het woensdagavond te spelen duel tussen Puerto Rico en Cuba, een wedstrijd waar ik vanavond eens goed voor ga zitten met een glas Duvel.

Comments

Mooi. Niet in NL. Krijgt mijn gemeentebestuur tenminste niet weer de neiging om shirts weg te gaan geven.

Ik snap niets van die sport. Als zij het maar snappen.
En dan hoop ik dat het een sportieve wedstrijd wordt, en dat de beste mag winnen.

Dat hebben we mooi gedaan!

Dit verslag is weer echt op de spannende "Casa manier" geschreven. Die herken ik langzamerhand wel. Op de inhoud ga ik maar niet te diep in, die snap ik voor het grootste deel toch niet. Wel wil ik PROBEREN te beantwoorden waar Puorto Rico ligt, ik dacht dat dit ergens in de buurt van of in Brazilië ligt, maar zeker weet ik dat niet. De Dominicaanse Republiek weet ik helemaal niet te liggen, tot dusverre heb ik dat niet tegen je durven te zeggen omdat ik dat dom vind van mezelf. Maar nu je er expliciet naar vraagt geef ik eerlijk toe dat ik dat echt niet weet. Maar ik zou het nu wel willen weten.

@Erwin: Ik las net iets bij jou over een afscheidsfeest van jullie burgemeester voor een ton. Daar kun je heel wat t-shirts voor kopen!
@Renesmurf: Het voordeel van baseball is dat het een 'gemakkelijke' sport is om te begrijpen. Ook al zijn de diepere regels ontzettend ingewikkeld. Ik hoop ook dat de Dominicaanse Republiek wint... ;-)
@Piet: ... sprak onze Dominicaan uit Utrecht... :-)
@Cyberjunk: Dat doet me denken aan dat grapje van de jongen die met strafwerk thuiskomt omdat hij niet wist waar de Azoren lagen. "Ruim je spullen dan ook eens op", zei zijn vader.
Puerto Rico en het eiland Hispanola (Haiti en de Dominicaanse Republiek) zijn zustereilanden in de Caribische Zee. Niet zover weg van Florida. Zie hier de Google Map:
http://maps.google.com/maps?f=q&hl=en&q=puerto+rico&ll=18.220833,-66.590149&spn=36.658347,88.59375
Curacao ligt net boven Venezuela, ongeveer boven de 'V'. Ik hoop dat de kaart een beetje zichtbaar voor je is...

PS Om meteen maar even door te gaan over de ligging van bepaalde gebieden, ik weet ONGEVEER waat Trinidad ligt, waar Tobagos ligt, waar Barbados ligt, want ik heb een keer een cruise gemaakt over de Caribische Zee waarbij ik die eilandjes gepasseerd ben. Ook kwam ik bij het eiland Martinique. Zo werd dat genoemd. Maar wat ik niet weet is, of Martinique de Franse benaming is voor St. Maarten of dat dit twee verschillende eilanden zijn. Ik ben toen ik die cruise maakte overigens vertrokken vanuit Aruba, Oranjestad.

Even totaal iets anders Casa... waarom kan ik niet op die random picture klikken? :)

Die Google Map is inderdaad goed zichtbaar, in elk geval een heel stuk beter dan kaarten in de Bosch Atlas. Ik zal die kaart eens wat vaker proberen te raadplegen, het is een soort Grote Lijn Atlas, de enige die enigszins geschikt is voor slechtzienden. Venezuela is zeker heel goed te zien, dus door jouw beschrijving weet ik Curaçao goed te plaatsen, hoewel ik sowieso wel het vermoeden had dat ik dat niet zo ver van Venezuela hoefde te zoeken. Aruba ligt daar ook niet zo heel gek ver vandaan, dat weet ik nog wel van die reis die ik maakte, daar was een tussenlanding met het vliegtuig. Ik wil nog wel graag een antwoord op mijn vraag of Martinique de Franse benaming is voor het eiland Sint Maarten. Dat heb je me nog niet verteld.

Cuba wint.

@Cyberjunk: Martinique is een eilandje boven Trinidad en zeker niet de Franse naam voor Sint Maarten. Als je in Google Maps "Martinique" invoert krijg je het te zien. Je kunt ook in- en uitzoomen. Om je te helpen plaats ik hier alvast een link:
http://maps.google.com/maps?f=q&hl=en&q=martinique&ll=14.641528,-61.024174&spn=9.47125,22.148437
@GJ: Tja, het php-scriptje dat ik gebruik ondersteunt geen links. Eens zoek ik een ander script. Op welke foto wilde je eigenlijk precies klikken... ;-)
@Cerito: Dat is kort en bondig en ook overeenkomstig mijn verwachting. Al heeft Puerto Rico in de eerste ronde Cuba al eens verslagen...

Casa, hartelijk bedankt. Door die link kreeg ik niet alleen Martinique, maar dat hele gebied op de kaart te zien, ook Puerto Rico en de Dominicaanse Republiek. Heel goed, die Google Map wordt mijn atlas. En ik ga die map ook aanbevelen bij een slechtziende man die ik ken en die ook geen idee heeft van het bekijken van landkaarten. Ik leer veel van jou, jij houdt mij scherp, jij stimuleert mij om mijn hersens optimaal te blijven gebruiken.