« Bezoek aan de oogarts | Main | El Sapo El Sapo (17) »

Nederland Baseballland (2)

Woorden met drie zetten of drie ellen na elkaar zijn zeldzaam. Jazzzangeres is er zo een en net ontdekte ik baseballland. Alhoewel, eigenlijk was dat al op 1 augustus 2004.

Het WK Honkbal maar die naam vergeten we gauw het WK Baseball dus wordt nu en op dit moment in Nederland gehouden. Op Europees nivo maken de Hollanders al sinds jaar en dag samen met de Italianen de dienst uit. In Noord-, Midden- en Zuid-Amerika wordt echter op beduidend hoger nivo gespeeld en datzelfde geldt voor het Verre Oosten met landen als Taiwan, Japan en Zuid-Korea.

Dat is nu wel even anders. Tot verrassing van vriend en vijand heeft Nederland de halve finales van het WK bereikt. Een geweldige prestatie.

Nederland verslaat Puerto Rico met 10-0 in de kwartfinale van het WK Baseball 2005Aanvankelijk dacht ik dat het door een gunstige loting kwam. De andere poule leek mij met uitzondering van Cuba stukken sterker. Nu blijken echter alle vier landen uit de poule waarin Nederland tweede werd de halve finale bereikt te hebben.

De USA, Nicaragua, Japan en het met 10-0 door Nederland afgedroogde Puerto Rico mogen naar huis. Een kleine sensatie. Vrijdag treedt Nederland in de halve finale wederom aan tegen Zuid-Korea, het land dat in de poule met 6-2 werd verslagen. Een halve finale is echter geheel iets anders. Resultaten uit het verleden etc.

Jammer genoeg zie ik hier helemaal niets van het spektakel. Langzaam maar zeker bereiken de successen van het Nederlandse team inmiddels wel de lokale kranten. De Vigilante schrijft: "Curacao doorgedrongen tot halve finale van het Wereldkampioenschap Baseball".

De backbone van het Nederlandse team wordt dan ook door Antillianen gevormd. Gerelateerd aan het aantal inwoners is het percentage Curacaoenaars overweldigend. "Ja, ja, nu zijn we ineens Nederlanders in plaats van criminelen" is een spreuk die op Curacao regelmatig gehoord wordt. Een duidelijke uiting van frustratie.

Die frustratie is niet nodig, Curacao presteert namelijk ongelofelijk goed als het om Baseball gaat. Zie de prestaties van onze jeugd in de Little League. En zie ook de geweldige Andruw Jones die bij de Atlanta Braves de sterren van de hemel speelt en net zijn 50e homerun van dit seizoen en 300e in zijn carriere heeft laten aantekenen. Hij gaat hiermee onbedreigd aan kop in het Major League Homerun-klassement en heeft een grote kans om uitgeroepen te worden tot Most Valuable Player (MVP).

Eenheid is van het grootste belang, zeker bij een Wereldkampioenschap. Nu zijn we allemaal Nederlanders en met zijn allen proberen we vrijdag de horde Zuid-Korea te nemen. Een finale Nederland-Cuba is nog ver weg, maar wat een droom zou het zijn.

Tot slot een kijkersvraag. Hoe worden de wedstrijden door de televisie gebracht? Is er een camerastandpunt achter de pitcher, zodat men de slagman van voren ziet? Komt de sfeer goed over?

Comments

Als de NOS geen voetbal mag uitzenden, is er veel aandacht voor de World Cup baseball. Dus woensdag, bij de halve finale, moest eerst elk doelpunt in de champions league langs komen en herhaald worden, voor er ver na middernacht nog een keer honkbal te zien was. Vanavond is het hopelijk beter.

Maar, qua cameravoering vind ik geen redenen tot klagen. Er is een camerastandpunt achter de pitcher, zodat we van alle worpen zelf kunnen zien of ze wide zijn of toch een strike.

Aardig was ook dat er in het begin van het toernooi een cursusjes werden gegeven waar naar te kijken.

Nog boeiender zijn de filmpjes om het toernooi heen, waarbij bijvoorbeeld Johan Neeskens ineens oud speler van het Nationaal honkbalteam bij de jeugd bleek te zijn geweest. Hij gooit nog steeds strepen.

woensdag bij de kwartfinale

En alsof ik nog niet genoeg te zeuren had. De NOS zendt de halve finale rechtstreeks uit vanavond, en de sfeerfilmpjes staan gewoon online

http://www.nos.nl/nosstudiosport/overigesporten/honkbal/index_wk2005.html

De sfeer is geweldig goed. Het publiek op de tribunes vermaakt zich uitstekend. Het directe duel tussen pitcher en slagman is goed te volgen, alle hulde voor de verslaggeving en regie.

Het Nederlandse negental speelt op een hoog niveau: goed slagwerk en prima verdedigend spel met fraaie hoogstandjes als dubbelplays. Het is smullen voor de liefhebber (en dat ben ik ook). Vanavond de halve finale!

Het is inderdaad genieten van het honkbal en de manier waarop de NOS het brengt. Een finale tegen Cuba zou wel heel mooi zijn.

Datzelfde camerastandpunt achter de pitcher laat wat mij betreft tevens zien dat bij tijd en wijle de arbitrage bar slecht is. Zo'n man hoeft werkelijk maar één ding te doen en dat is in de gaten houden of die bal wel of niet over de slagplaat komt. Te moeilijk. En ik altijd maar vloeken op die voetbalscheidsrechters. De oogspieren, dit is inderdaad een referentie naar 15 september, hadden bij wel meer mensen van jongs af aan beter getraind moeten worden.

@IJsbrand: Je bent duidelijk een liefhebber. Over anderhalf uur begint het... veel plezier en hopelijk redt Nederland het. Zeur maar lekker door trouwens!
@Henk Tukkers: Nog even en dan begint het. Mooi dat het allemaal zo goed in beeld wordt gebracht, dat is wel eens anders geweest. Hopelijk kan ik er in mijn pauze straks iets van meepikken...
@Piet: Dus jij zit straks ook voor de buis, het is (zeker tegenwoordig) leuker dan het (Nederlandse) voetbal... De finale kan overigens ook heel goed gaan tussen Panama en Zuid-Korea, ja ik weet het, ik ben een pessimist... :-)
@Ruben: Mijn complimenten voor de link met de oogspieren! Het is overigens voor het eerst dat ik hoor dat de scheidsrechters het niet goed doen. Vaak is het toch niet echt gemakkelijk te zien of de bal wel of niet over de plaat gaat. Met name als er met veel curve gegooid wordt...

Het cynisme van de Antillianen omtrent het wel Nederlander zijn bij positieve prestaties was ook te horen bij Surinamers n.a.v. de goede prestaties van het Nederlandse voetbalteam met veel Surinaamse spelers in sterrollen. Het merkwaardige is in dat verband dat het Surinaamse nationale team internationaal weinig weet te presteren. Een verklaring was dat de combinatie van Surinaams talent en Nederlandse discipline het doorslaggevende ingredient is. Kijk in dat verband naar de populariteit van Nederlandse trainers in het buitenland.
Antillianen heben blijkbaar de fysieke kwaliteiten en technische vaardigheden die nodig zijn voor kampioens-baseball. Ik volg het niet omdat het mij niet interesseerd, dus ik weet niet of hun prestaties voldoende naar voren gebracht worden, maar ik vind de frustratie van de Antillianen een beetje kinderachtig. Het gaat om het Nederlandse team en de spelers hebben allemaal de Nederlandse nationaliteit. Antillianen hechten daar blijkbaar zeer aan want als Verdonk weer eens met onaangename voornemens komt begint men op de Antillen heftig met hun Nederlandse paspoort te zwaaien, dus wat is het probleem? Men moet op Curacao gewoon accepteren dat Antillianen in Nederland ook wel eens wat anders doen dan baseball spelen en dat die andere activiteiten minder gewaardeerd worden.

In het begin van je stukje noemde je wat woorden die drie dezelfde medeklinkers achter elkaar hebben. Het gaat in je voorbeelden steeds om combinaties van Nederlandse en buitenlandse woorden die, kenmerkend voor onder meer het Nederlands, aan elkaar geschreven worden. Ik geloof niet dat er veel zuiver Nederlandse woorden te vinden zijn waarin dat voorkomt.

Voor de rest veel kijkplezier gewenst. Ik heb het in het kader van de sportlessen op school (heel lang geleden) wel eens gespeeld en toen dacht ik "waar zijn we in godsnaam mee bezig?".
Balletjes slaan en rondjes lopen, waar slaat dit op? Maar goed als jullie dat leuk vinden, ga je gang.

vdb.

Je hebt Nederland toch wel een beetje onderschat met dat baseball. Antillianen kunnen in Nederland tenslotte niet echt goed trainen, tenminste, als ik je steeds hoor zeggen dat Nederland niet veel presteert met baseball, dan veronderstel ik dat. Maar het valt blijkbaar toch nogal mee, ze bereiken meer dan jij ze nagaf.

Een mooi WK in Nederland. Ook in Eindhoven is men zeer tevreden met meer dan 10.000 toeschouwers, zonder dat Nederland er speelde.
Als je lang gevoetbald hebt en nooit honkbal (vroeger op school deden we wel kastiebal) dan blijft het toch afstandelijk om naar honkbal te kijken. Zeker vanavond bij de 7-0 voor Zuid Korea. CasasPa.

@MJvdBroek: Natuurlijk is het ergens 'kinderachtig' dat men op deze wijze de credits wil hebben van een goed presterend Nederlands honkbalteam, maar van de andere kant ook wel ergens te begrijpen. Til er niet te zwaar aan, dat doet men hier ook niet.
Puur Nederlandse woorden met drie 'zetten' dan wel 'ellen' bestaan volgens mij inderdaad niet.
Of iemand een sport leuk vindt hangt samen met persoonlijke voorkeur, maar nog meer met waarmee men in aanraking komt. Op Curacao wordt men vanzelf meegezogen in de baseball-gekte. De Major League wedstrijden (met name van Atlanta) zijn hier op verschillende kanalen live te volgen, wat mede goed kan doordat wij geen tijdsverschil hebben met bijv. New York. Ik ben er in ieder geval aardig warm voor gelopen...
@Cyberjunk: Ik denk dat er maar heel weinig mensen (kenners en leken) hadden kunnen voorspellen dat Nederland de halve finales van het WK zou halen. In die zin heb ik het team onderschat, daar heb je gelijk in. Jammer genoeg hebben 'we' het niet gered tegen de geslepen Zuid-Koreanen...
@CasasPa: Dat laatste is zeker waar, door het gebrek aan spanning. Had Nederland in de 9e inning met 5-4 voorgestaan had de adrenaline bij iedere worp van de Nederlandse pitcher door je lichaam gegierd...

Ook met deze sport heb ik niets. Van mij mogen ze hoor. Maar het zal nooit wat worden.

Ook al was Johnny Balentina mijn (ex-) collega en nog een stel andere ADO-baseballers; die sport zal ik geloof ik nooit begrijpen. En wat betreft de weergave door de TV, hebben ze wel een goed statief?

ik heb werkelijk geen idee... *kuch*...sorry... het is aan mij voorbij gegaan...zomaar.....

In de tijd dat je nog op straat kon spelen, met slechts hier en daar een auto, heette dit spel bij ons "slagbal met rondjes" met de lantaarnpalen als honken.Daar ligt dus, heel simpel, de basis van het succes.Nou ja, de Koreawedstrijd even niet meegerekend...

Net zomin als Nederland het redde tegen de geslepen Koreanen, redden de Curaçaoenaren het tegen het al even geslepen Hawai. Waaruit ik de conclusie trek dat Nederland en Curaçao elkaar dus niet ontlopen in goede honkbalprestaties en quitte staan. Hieraan verbind ik het advies om niet al te arrogant te worden beste Casa, als het gaat om de combinatie honkbal en het eiland Curaçao.

Er is mij teveel sport op tv, zelfs het derde ned moet plaats maken.
Maar dat was honkbol geloof ik.
Van mij mag iedereen kampioen worden, maar liever niet op tv.

@Brillie: Bij het WK Zendamateurs zit jij vast aan de buis gekluisterd...
@Carin: En in wezen is het toch een heel eenvoudige sport... Wat leuk dat je een collega van Balentina bent geweest, zit/zat hij ook in de automatisering? Je opmerking over het statief is goud waard! Ik zal de NOS eens gaan tippen dat ze statieven moeten gaan gebruiken... ;-)
@Paola: Ik begrijp het. Baseballers hebben naar jouw smaak vast te veel kleren aan. Buiten dat spugen ze de hele tijd van die vieze pruimtabak. Niets voor jou...
@Els: Wat denk je, zouden die gemene Koreanen thuis soms ook slagbal en kastie spelen?
@Cyberjunk: Elke arrogantie is mij vreemd, maar toch dank voor de wijze woorden. (Overigens verloor Curacao pas in de FINALE van Hawaii... ;-))
@Renesmurf: Maar het is juist eigen aan het volk dat men zijn helden wil zien! En waar kan dat gemakkelijker dan op tv?

Ook erg prettig is het commentaar van Charles Urbanus, die als deskundige naast Frank Snoeks zit. Juist voor de minder ingevoerde kijker komt hij met allerlei technische en tactische weetjes op de proppen waardoor je beter snapt waarom het tijdens de wedstrijd loopt zoals het loopt.

Toen ik nog als webmistress werkte in de IT, sponsorde het bedrijf het ADO (Adau, op z'n Haags...) baseballteam. Johnny was verantwoordelijk voor ons 'wagenpark' (lees: lease auto's met/zonder sun/moon-rooftops) Veel van de spelers van het ADO en de coach werkten dus min of meer gesponsord voor het bedrijf en kregen uiteraard alle gelegenheid om te trainen.
Van de games staat me vooral bij dat ik zo lekker de hele dag relaxed in het zonnetje kon kletsen met mijn collega's zonder belangrijke spelmomenten te missen. Af en toe een biertje, en luisteren naar de Antilliaanse steelband; wat een enerverende topsport is dat baseball toch ;-)