« El Sapo El Sapo (22) | Main | De aanhouder wint »

Spreekbeurt over Dinosaurussen

Gisteren ging zijn spreekbeurt niet door. Aanvankelijk was Luchiano (8) daar niet eens rouwig om. Voor de klas staan levert een dosis stress op. Toen hij echter 's middags en 's avonds voor het slapen gaan de spreekbeurt van mij nogmaals moest repeteren vond hij het een stuk minder leuk. Hij wilde er maar zo snel mogelijk vanaf zijn.

Een complicerende factor was dat een van Luchiano's (melk)tanden los was geraakt. Het ding klapperde op en neer bij het praten. Hierdoor sprak hij als een lispelende lekke gasbuis. Het leidde hem ook af. In bed wist hij de tand er om een uur of negen uit te werken. Uiteraard moest de ontbrekende tand direct worden vastgelegd. Wie weet wordt het wel een fossiel.

Badderende BrontosaurussenDe laatste repetitie voor de spreekbeurt vond vrijdagochtend op weg naar school in de auto plaats. Het moet gezegd, oefening baart kunst. Soepel werkt Luchiano zich door het hele verhaal heen. Hij snapt alles wat hij zegt, vergeet niets en legt zo nu en dan een grappig accent.

Een flashback naar de voorbereiding. Samen hadden we materiaal verzameld op internet. Nu moest er een verhaal van gemaakt worden. "Maak jij eerst maar een verhaal", zei ik, "dan edit ik het daarna wel."

Luchiano sputterde tegen: "Ja maar, dat is veel te moeilijk. Ik weet niet hoe dat te doen."
CasaSpider: "Dat is dan pech voor jou, maar het is belangrijk dat je het in eigen woorden kunt vertellen."
Luchiano: "Jij weet mijn eigen woorden!"

Met keihard dreigen (als jij niets doet dan doe ik ook niets) kreeg ik toch mijn zin.

Vrijdag om 12:10 nam ik plaats op het bankje voor klas 3B naast de vader van Justine. Die zit er bijna altijd al. Toevallig liep juffrouw Margriet net naar buiten. Ze vroeg me of het waar was dat ik aanstaande woensdag als begeleidende ouder met de klas mee ga naar Punda. Luchiano wil dat graag. Ik zegde toe. "Dat is mooi", zei juffrouw Margriet, "en over de spreekbeurt moet Luchiano zelf maar vertellen."

Even later kwam Luchiano naar buiten. Nieuwsgierig vroeg ik hem wat voor punt hij had. Trots antwoordde hij: "Een 10!" Dat had ik niet verwacht, maar het was uitstekend nieuws. Eerst had hij een 9.5 maar toen hij na de spreekbeurt aan de klas uitlegde hoe de aarde uit lagen bestaat en dat een van die lagen het Mesozoicum is was de juf verkocht. "Eigenlijk wil ik je meer dan een 10 geven, maar dat kan niet."

Slimmeriken als de familie Maat uit Zeeland hebben de online-versie van Luchiano's spreekbeurt al ontdekt. Voor alle anderen waarbij de googelaars niet mogen worden vergeten staat hij hier: Spreekbeurt over Dinosaurussen.

Comments

Mooie sreekbeurt, Luciano gefeliciteerd met de 10. Casa moet ik jou ook feliciteren?

zo dat is echt goed van je zoon luchiano echt goed geleerd

Geweldig, wat een spreekbeurt!!! Ik moet je eerlijk bekennen dat ik dit allemaal niet wist. Hebben er nog klasgenootjes vragen aan Luch gesteld? Die ontbrekende tand vond ik trouwens geen gezicht, maar ja, dat hoort erbij op achtjarige leeftijd.

@Jannie: Namens Luchiano bedankt! Neen, mij hoef je niet te feliciteren. Het is echt helemaal zijn prestatie...
@Carla: Ja, hij heeft er echt zijn best op gedaan...
@Cyberjunk: Best interessante materie... Ja, ze stelden veel vragen. Onder anderen hoe groot baby-dinosaurussen zijn en hoeveel er tegelijk geboren worden. Een indicatie dat ze geinteresseerd waren. Die tand groeit gelukkig snel weer aan... :-)

Kanjer!

Een tien nog wel! Goed gedaan zeg! Ik ga morgen als ik iets wakkerder ben wel op die link klikken, want ik wil dat wel eens zien natuurlijk.

Super van Luch! Aan die ontbrekende tand kan je vast wel zien of hij een herbivoor, carnivoor, omnivoor of Mac-nivoor is. Hebben jullie die al goed bestudeerd? De tandenfee zal hem vast rijk belonen!

Ok ok..een 10 op dit onderdeel is goed.
We leggen de lat ietsje hoger.
De volgende spreekbeurt gaat Luchiano gaat over Kwantumfysica.
Luchiano gaat de klas informeren over 2 onderdelen van de kwantumfysica...ik dacht aan
A:Kwantumfluctuatie en B: Karakterisering van de Bose-Einsteincondensatie.

Volgend jaar is hij tenslotte al 9...

Toch kan het een tien plus een 1.

@Cockie: Als hij kon blozen bloosde hij nu...
@Ricky: Ik zou het maar doen, want er staan verrassende feiten in!
@Carin: Luchiano noemde zichzelf al "snoepnivoor"... :-)
@Cerito: Gesneden koek voor hem als hij 9 is. Probleem is de zwakke schakel, hoe krijg ik in vredesnaam een verhaal in elkaar geflanst over Kwantumfluctuatie? Volgens mij ben jij trouwens wel klaar voor kinderen... ;-)
@Brillie: Volgens mij werden onderwijzers vroeger heel moe van jou... :-)

Een tien, beter kan niet, gefeliciteerd!
En als ik die spreekbeurt in tekstversie zo zie dan zit er wel een weblogger in.

Wij moesten overigens altijd alles uit het hoofd doen, voorlezen mocht niet.

Het is weer maar eens bewezen ... keiharde maatregelen zorgen voor klinkende resultaten ....

best wel goed hoor een 10
en ik heb het even gelezen , duidelijk spreekbuurtje prima zo.

gefeliciteert er mee
M

In mijn jonge jaren waren spreekbeurten er alleen voor middelbare scholieren. En in die tijd werd daar de MMS, (Middelbare Meisjesschool) de HBS (Hogere Burgerschool) en het Gymnasium onder gerekend. De vervolgopleiding die ik deed was een voortzetting op de Lagere School, om precies te zijn, de Ulo, oftewel Uitgebreid Lager Onderwijs, ook wel aangeduid als MULO, waarbij de M voor Meer stond. Tegenwoordig wordt de lat behoorlijk hoog gelegd op de basisschool waar kids van 8 jaar al spreekbeurten moeten houden. Ik weet niet of het goed of fout is dat kinderen tegenwoordig al zo snel zoveel MOETEN op school. Moest jij in jouw jeugd op de lagere school ook al spreekbeurten houden Casa? Ook al toen je 8 was? Ik denk zelf dat men spreekbeurten eigenlijk zou moeten invoeren vanaf groep 7.

Hulde, zeer bekwaam!
(dit was het grootste compliment dat ik ooit gekregen heb van een van mijn eerste bazinnen!)

@Renesmurf: Een spreekbeurt mag nog steeds niet voorgelezen worden. Luchiano kent hem uit zijn hoofd, dat is nu juist de prestatie... ;-)
@Henk: Een mooie positieve variant op zachte heelmeesters maken stinkende wonden...
@Michel: Namens Luchiano bedankt. Volgens mij kun jij trouwens spreekbeurten houden zonder voorbereiding... ;-)
@Cyberjunk: Ik hield mijn eerste spreekbeurt, zonder enige voorbereiding, over vakantie. Ik was toen 10 of 11. Heel andere tijden inderdaad. Tegenwoordig worden er hogere eisen aan kinderen gesteld, zoveel is zeker. Of dat goed is weet ik niet, maar het is wel een gegeven...
@Willisha: Haha, en dat heb je nadien vast nog vaak gehoord! Zegt Don het ook wel eens tegen jou... ;-)

Super! Beiden gefeliciteerd met het behaalde resultaat. En dat nog wel op zn oma's verjaardag!
@cyberjunk; ik hield zo'n 25 jaar geleden op 8 jarige leeftijd mijn eerste spreekbeurt, dus ten lag de lat al hoog.. maar ik vond het erg leuk, want de 1ste 10 minuten had ik de slappe lach.

Mooie spreekbeurt en prachtig cijfer.
Ik zag wel een foutje...
De meteoriet is niet in Afrika ingeslagen maar in Mexico, bij de Yucatan (Cancun e.o.)

@Pascale: Thanx you very many, ook namens Luchiano. In die jaren had jij volgens mij altijd de slappe lach... :-)
@Angel: Dus dan hebben wij in 1997 (Playa del Carmen) nog verdomde veel geluk gehad!
(Anders waren wij ook uitgestorven)

ik hou ook veel spreekbeurten zonder voorbereiding en die gaan ook wel goed , maar dat is dus met heel veel jaar erfaring. En als Luchiano nu al begind te oefenen op spreekbeurtjes en verhaaltjes dan kan hij later vertellend zijn geld verdienen.

ik vind het lief dat tandje eruit....zo stoer maar toch nog ze klein :-) en wat een superspreekbeurt zeg...een tien!!! Wow!!!

@Michel: Geen slecht plan. En als het geen geld oplevert zijn er vast vele dames die aan zijn lippen hangen... :-)
@Paola: We noemen Luchiano hier in huis nu "Mr. Spreekbeurt" en hij vindt het nog leuk ook...