« Bijna 1 jaar Google Video | Main | Box Luchiano »

Spreekbeurt en concentratievermogen

"Mijn spreekbeurt is op 2 maart en hij gaat over dinosaurussen." Na deze mededeling draaide Luchiano (8) zich om en ging verder met zijn dagelijkse beslommeringen. In zijn ogen heb ik nog een week of twee de tijd om het werkstuk in elkaar te draaien.

Dacht het niet!

Diverse malen heb ik het luie varken de jongeman erop gewezen dat hij, hij alleen en niemand anders verantwoordelijk is voor zijn spreekbeurt. Ik maande hem om alvast informatie over dino's van het internet te halen. Foto's, verhalen, stukjes uit andere spreekbeurten om als basismateriaal te dienen voor zijn spreekbeurt.

"Ja, maar dat kan ik niet, ik weet niet hoe dat te zoeken!", sputterde Luchiano. Dat is wel heel toevallig, want voor de rest vindt hij werkelijk alles op het web. Toen ik 's middags naar mijn werk ging verbood ik hem met de GameBoy te spelen tot hij iets opgeschreven en naar mij gemaild had.

Al snel zag ik Luchiano op Yahoo verschijnen. Ik vroeg hem hoe het ging. Hij was al klaar. "O ja?", vroeg ik, "en waar is je mailtje dan? Ik heb niets ontvangen." Hij beweerde dat hij het wel gemaild had. Ik gaf mijn gmail-adres en vroeg hem het document daarnaar te versturen. Er kwam maar niets.

Er begon wat stoom uit mijn oren te komen en ik greep de telefoon. Lucy vertelde dat Luch al een hele tijd op de GameBoy aan het spelen was, want hij was klaar. Ik antwoordde dat er helemaal niets klaar was, dat de GameBoy uit moest en dat ik dat mailtje wilde zien. Lucy ging naast Luchiano zitten.

Even later kwam er warempel een mailtje binnen. Het begon met "Mijn spreekbeurt". Al snel herkende ik het stuk. Het was de spreekbeurt van iemand anders die ik nota bene als link naar hem toe had gestuurd. Met copy/paste heeft hij het hele verhaal in zijn document gecopieerd en naar mij gestuurd.

Briesend pakte ik wederom de telefoon.

Inmiddels ligt er wel wat materiaal, maar wat kost het een moeite. Vrijdag na school vertelde Luchiano half lachend over een meisje dat al eens uitstel had gevraagd voor haar spreekbeurt en die ochtend aan de beurt was geweest. Haar spreekbeurt ging over Jamaica en wordt hier integraal afgedrukt. Tenminste volgens Luchiano's woorden:

"Mijn spreekbeurt gaat over Jamaica. In Jamaica is er ook een McDonalds. En ze hebben ook winkels. Ik weet niet veel van Jamaica."

Dat was hem. Het meisje kreeg een vier. "Ja jongen, dat kan jou ook gebeuren als je je spreekbeurt niet goed voorbereidt", sprak ik dreigend. Maar volgens de immer positieve Luchiano loopt het met hem niet zo'n vaart.

Na de karateles van vanmorgen, de vierde alweer, sprak lerares Ivonne mij even aan: "Luchiano heeft problemen met concentreren." Ik kon dat onmiddellijk beamen. Zij raadde mij aan om dagelijks gedurende tien minuten concentratie-oefeningen met hem te doen. Een goede tip.

In de auto zei ik nog tegen hem dat het zo vreemd is dat hij met zijn GameBoy absoluut geen problemen heeft om zich te concentreren. "Ja maar papa, bij de GameBoy dan zit ik er gewoon midden in, dat is heel anders."

Wellicht is het een goed idee om educatieve spellen te ontwikkelen voor de Gameboy, de beste interface naar onze jeugd.

Comments

Dingen verplicht moeten doen is niet echt goed voor een mens, ik weet er alles van.
Je moet altijd een spreekbeurt houden over iets waar je wat van afweet.
Ik deed dat vaak over kippen. Beetje verschillende soorten voer mee en ik kwam al een heel eind.

Educatieve spellen voor de gameboy? Forget it!! Als Luch weet dat het met school te maken heeft, dan wil hij het ook niet doen op de gameboy, die is voor zijn eigen lol en niet voor schoolspelletjes. Als je vindt dat een bepaalde betiteling (het luie varken) te heftig is, moet je dat niet doorstrepen, maar deleten. Zelfs ik kan het nog lezen als het is doorgestreept. Wat heeft dat dan voor zin. Laat het staan of delete het. Maar je hebt groot gelijk dat je hem zelf zijn spreekbeurt laat voorbereiden. Lerares Ivonne? Is Margriet Magermans alweer uit Luch zijn klas verdwenen?

Toch is het mooi dat Luchiano de moed er in houdt. Dat worden nog mooie ouderavonden op het voortgezet onderwijs!

@Renesmurf: Zonder een bepaalde dwang gebeurt er maar heel weinig. Dat je beter een spreekbeurt kunt houden over iets waar je al iets van afweet en wat je ook interesseert ben ik helemaal met je eens. Vonden de andere kinderen dat kippenvoer eigenlijk lekker?
@Cyberjunk: Het is ook de bedoeling dat jij kunt lezen wat ik doorstreep. Dit is een zogenaamd grappig effect... ;-) Margriet Magermans is nog steeds Luchiano's juffrouw op de Marnix-school. Qua karate-capaciteiten doet zij echter duidelijk onder voor lerares Ivonne, van de karateschool..
@Piet: Gelukkig duurt dat nog een paar jaren, dan kunnen we er nog een beetje aan werken tot die tijd...

En als je goed over nadenkt ... is de Gameboy al een goede instrument voor zijn ontwikkeling.

Kan hij zijn spreekbeurt niet over de gameboy houden? Daar zit hij volgens zijn zeggen toch middenin! Succes verder, bij ons is ook alles leuker dan schoolwerk voorbereiden.

eerlijk meisje, van de jamaica-spreekbeurt: ik weet niks van jamaica. De suggestie van Jannie vind ik wel goed. En ik vind je doorstrepingen ook heel grappig hoor! ik probeerde zelf ook zo grappig te doen, maar in de comments kan je niet doorstrepen...:-(

De gameboy maakt meer stuk dan je lief is. Voor het wiel van de auto leggen en er overheen rijden als hij lager dan een zes haalt.

Nou, nou, ik dacht ik er Spartaanse opvoedingsmethodes op na hield, maar Brillie kan er ook wat van zeg!!!! Ik zou dan hem een week de gameboy verbieden en het ding ergens wegleggen waar Luch er niet bij zou kunnen en hem ook niet naar vriendjes laten gaan of vriendjes uitnodigen. Maar na die week zou hij het ding wel weer terug mogen hebben. Die suggestie van Brillie is trouwens ook zonde van het geld.

@Don Amaro: Op bepaalde gebieden zeker, maar het remt de ontwikkeling op weer andere...
@Jannie: Had ik ook al aan gedacht. Het probleem is dat hij dan denkt alles al te weten. Daardoor wordt er helemaal niks meer onderzocht. En dat is juist de bedoeling van een spreekbeurt...
@Pascale: Neen, in de comments is de tag niet toegestaan. Gelukkig vind jij het wel grappig!
@Brillie: Zo erg is het ook weer niet en... zoals Cyberjunk terecht opmerkt, het is natuurlijk kapitaalvernietiging...
@Cyberjunk: Ligt Apeldoorn ook niet bijna op de Veluwe? Vandaar! Alleen kapitalisten kunnen zich dergelijke opvoedingsmethodes veroorloven... :-)

Dat kippenvoer zat ik gesloten plastic zakjes en nam ik weer mee naar huis.

Dat dwang moet snap ik, maar toch vind ik het niet lekker.

Eigenlijk zijn ze gewoon allemaal hetzelfde. Koters.

Wat jannie suggereerde wind ik ook een goed idee, laat m zijn spreekbeurt over de gameboy houden.
Gamebiy van nu, van vroeger en van de toekomst.

En wellicht kun je Luchiano hem er dag en nacht op laten spelen, zoiets als omgekeerde revolutie theorie. De uitkomst is ook leuk voor zn spreekbeurt.

:)

Onze kinderen hadden het geluk een blinde vader te hebben. De radiogids in braille mee, hij was z'n voelbare horloge een dagje kwijt, de brailleschrijfmachine mee naar school met 'n demonstratievel braillepapier. E.e.a. was goed voor een geboeid auditorium en 'n 10 voor de spreekbeurt natuurlijk.'n Superonderwerp: blinden. Kon niemand tegenop!

Ha ha ha, die Luciano toch. Ik moest vreselijk om lachen. Ik denk dat computerspelletjes te veel concentratie eisen van kinderen, en dat ze daarna zich moeilijk op andere dingen kunnen concentreren. Niet te hard aanpakken, want we zijn allemaal eens kind geweest. Op Jamaica hebben ze inderdaad ook Mc Donalds. Ha ha haaaaaaaa :)

Ik heb helemaal in een deuk gelegen om dit stuk. Echt geweldig!!!
Die spreekbeurt over Jamaica, super. Als dat in mijn klas was gebeurd, dan had ik hoogstwaarschijnlijk moeite gehad mijn gezicht in de plooi te houden.

@GJ: jij doet op zich een prima suggestie, evenals Jannie, maar dan denk ik toch dat het beter zou zijn om het onderwerp gameboy enigszins uit te breiden naar het hele onderwerp computers van vroeger, nu en de toekomst. Daar zit meer onderzoekswerk in en dan komt wat Casa aangeeft, dat een spreekbeurt ook onderzoekswerk is, beter tot zijn recht.

@Els: Voelbare horloge? Jouw kinderen hielden dus spreekbeurten, dat was dus in een moderne tijd, droeg hun vader dan geen sprekend horloge? Voelbare horloges zijn volgens mij al uit de tijd vanaf halverwege de jaren zeventig.

@Renesmurf: Aha, het voer was dus niet voor de kinderen... Bij dwang op studiegebied is het vaak zo dat de 'gedwongene' er 'later' blij mee is. En nooit op het moment zelf. Er zijn overigens wel veel verschillende manieren om iets af te dwingen, goede en minder goede...
@Erwin: Mij valt juist iedere keer op hoe verschillend ze zijn. Al is luiheid denk ik wel iets algemeens... :-)
@GJ: Probleem is dat hij dan geneigd is om alle Pokemonfiguren op te noemen inclusief de transformaties die ze kunnen ondergaan. De geschiedenis van de GameBoy interesseert hem een stuk minder...
@Els: Een mooie zin, ze hadden het geluk een blinde vader te hebben... ;-) Maar je hebt gelijk, het is een onderwerp wat direct aanspreekt. Hoe moet je leven als je blind bent, hoe droom je etc. etc.
@Boutie: We zijn inderdaad allemaal wel eens kind geweest. Toen ik 8 was werd er volgens mij veel minder druk gelegd op kinderen. Zo hard pak ik hem trouwens niet aan, want hij is nu weer druk met de Gameboy in de weer... :-)
@Patrick: Ja, het is wel het toppunt van de minimale stijlvorm. Het zou haast beloond moeten worden. Als het tenminste bewust zo was gedaan. Maar ik moest er ook om lachen... :-)
@Cyberjunk: Dat is dus het probleem, het onderzoekswerk. Luchiano heeft het liever over zijn spelletjes... Ik had nog nooit van voelbare horloges gehoord, ook niet in 'mijn tijd'...

whahaha die spreekbeurt is geweldig.... ik was altijd zo zenuwachtig dat in onder de tafel met mijn voeten zat te wippen...gek werd iedereen ervan :-)

nou dat van de gameboy kan ik best begrijpen. Ik heb zelfs wel eens gespijbeld omdat ik de hele nacht Tetris had zitten spelen. Ik MOEST en zou level 9 met 5 obstakels halen...en dat lukte pas om 5 uur in de ochtend...mooi dat ik niet wakker werd toen de wekker om 7 uur ging :)

Casa, voelbare horloges, sprekende horloges en soortgelijke hulpmiddeltjes, daarvan hoor je niet als je goed kunt zien en niet in aanraking komt met mensen die niet kunnen zien, of zeer slecht kunnen zien. Als jij niet via mijn lieve schat van een nichtje in contact was gekomen met mij, dan had je ook nooit gehoord over speciaal voor slechtzienden ontwikkelde software die het mogelijk maakt om complete teksten voor te lezen, of over bijna onbeperkte vergrotingssoftware, maar alleen over de standaarden die gemaakt worden. Ik denk ook dat je niet weet dat er een mogelijkheid bestaat voor blinden die met behulp van zowel bepaalde hardware als bepaalde software, gewone teksten kunnen lezen die op het beeldscherm verschijnen. Die hardware en die sofware zetten die normale tekst om in braille, met die hardware, die aangeduid wordt als braille-leesregel, ook wel kortweg leesregel, kunnen blinden die teksten lezen. En met een speciaal programma, webformattor, wordt internet toegankelijker voor blinden die met plaatjes HELEMAAL geen kant op kunnen. Dus Casa, in welke tijd je ook leeft, van dit soort specialiteiten hoor je alleen als je er gebruik van moet maken.

@Paola: En dat voor iemand die zo graag praat als jij... :-)
@Xaviera: Dat zijn inderdaad van die dingen die gewoon moeten. Dat is overmacht. Die wekker gaat de volgende dag ook wel weer...
@Cyberjunk: Daar heb jij helemaal gelijk in. Overigens heb ik die Braille-leesregel aan een laptop wel eens gezien. Toen ik nog bij de Detam werkte had ik een blinde collega. Fascinerend om te zien hoe hij daar mee door hele programma's scrollde, dat dwong wel respect af!

Mijn spreekbeurt over de tropische koraalriffen van Curacao deed het vroeger ook goed. Ik nam mijn grote broer mee die een onderwaterfilm vertoonde en dia's van Carmabi liet zien. Vooral de dia's van hem in duikerspak (met gevaarlijk mes) in een kooi tegen de haaien deden het helemaal. Ik had er toen een 10 voor!

Oh, vergeet ik Cyberjunk nog te vertellen over horloges die gaan trillen als de deurbel gaat of de telefoon. Doven kunnen ook leuke gadgets laten zien bij spreekbeurten ;-)

Carin, van hulpmiddelen voor doven en slechthorenden weet ik alles af, ik ben 12 jaar getrouwd geweest met een slechthorende man, die gebruik maakte van een wekker met een hulpmiddel eraan dat onder zijn kussen werd gelegd en dat begon te trillen als het tijd was om op te staan. Ook maakte hij vaak gebruik van een ringleiding als hij b.v. in de kerk zat, dan zette hij zijn hoorapparaat, als de dominee preekte, op de T stand en dan hoorde hij alleen de stem door de microfoon en niet de storende bijgeluiden zoals het hoesten. Thuis hadden wij een telefoon met volumeregelaar, ook een ringleiding waardoor hij TV programma's kon volgen op een normaal volume en we hadden contact met doven die gebruik maakten van teksttelefoon. Ik kan zelf prima horen, maar ben vaak met hem meegeweest naar een Audiologisch Centrum, ik ben evengoed thuis in het dovenwereldje als in het wereldje van de blinden en slechtzienden. Overigens ben ik sinds 1995 weduwe.

@Cyberjunk: Mijn man zweert bij zijn braillehorloge, omdat hij dan stiekem kan kijken hoe laat het is als hij bij vervelende vergaderingen zit en zo.Met een sprekend horloge loop je een beetje in de gaten als je dus eigenlijk wel weg zou willen. Bovendien vindt hij dat ze batterijen vréten. Of dat waar is weet ik niet.

Luchiano is geslaagd voor zijn spreekbeurt. Maar zelden zo veel comments en opvattingen gelezen. CasasPa.

off the record: de voetbal voorspellingen van de Casa's zijn deze week bovenmaats. CasasPa

@Carin: Een kooi tegen de haaien, dat heb ik hier nog nooit gezien, maar het klinkt wel spektaculair! Met een DBA als vader is het een stuk moeilijker om op school te scoren... :-)
@Cyberjunk: Daar vertel je een paar dingen die ik nog niet van jou wist... Misschien is het trouwens geen toeval dat mensen met een handicap sneller het internet opzoeken, wat denk jij?
@Els: Als zo'n horloge tijdens een vervelende vergadering ineens begint te spreken zijn de andere deelnemers misschien juist wel opgelucht. En ze kunnen toch niet zien wiens horloge het is... ;-)
@CasasPa: Eigenlijk een goed thema voor een spreekbeurt, hoe een onderwerp kan groeien. Volgens mij keert het tij weer en sta ik binnenkort in de top-5 van de voetbalpoule!
@Cyberjunk, Els & Carin: Gadgets voor blinden & doven is trouwens ook een leuk thema. Voor van alles en nog wat...