« Wij weten het | Main | Landsverkiezingen Nederlandse Antillen 27.01.2006 (2) »

Landsverkiezingen Nederlandse Antillen 27.01.2006 (1)

1. Inleiding en de dubbele bestuurslaag

Op vrijdag 27 januari vinden op de eilanden van de Nederlandse Antillen verkiezingen plaats voor het Land de Nederlandse Antillen. Het CasaLog heeft zich als doel gesteld de zaken rondom deze verkiezingen eens helder op een rijtje te zetten. Niet in het minst omdat gestructureerde informatie niet eenvoudig te vinden is.

Het kunstmatig in het leven geroepen land de Nederlandse Antillen kent twee bestuurslagen. Er is het Land de Nederlandse Antillen en er zijn de individuele eilanden. Elk eiland heeft zijn Eilandsraad. Het zijn dezelfde politieke partijen die deelnemen aan Staten- en Eilandsraadverkiezingen. Hieraan kleeft een aantal nadelen.

Ten eerste is de dubbele bestuurslaag naar verhouding erg duur. In totaal gaat het om een bevolking van nog geen 300.000 mensen. Het eiland Curacao (150.000 inwoners) levert 14 zetels aan de Staten en 21 aan het Eiland. Alle ministers (Staten) en gedeputeerden (Eiland) moeten betaald, vervoerd en gefaciliteerd worden. Een enorme overhead.

Dan is er het bestuurlijke nadeel. Op 18 januari 2002 vonden de laatste Landsverkiezingen plaats. Voor het Eiland Curacao is op 9 mei 2003 voor het laatst gestemd. In de tussentijd zijn sommige partijen groter geworden en andere kleiner. Partijen die in 2002 voor de Staten nog redelijk met elkaar konden vinden kunnen inmiddels gebrouilleerd met elkaar zijn. Een relatief kleine verschuiving bij Staten- dan wel Eilandsraadverkiezingen op Curacao leidt er al snel toe dat ook op het andere (Staten/Eiland) nivo naar een andere coalitie gezocht moet worden.

Met name op Curacao is het aantal partijen groot. Erg groot. Dat geldt echter niet voor de inhoudelijke verschillen. De verschillen worden met name bepaald door persoonlijke belangen en vriendjespolitiek. Dit alles zorgt ervoor dat er feitelijk veel meer gepraat wordt in zowel Staten als Eilandsraad over de onderlinge verhoudingen dan dat er concreet zaken worden aangepakt.

Voor de goede orde, het Land de Nederlandse Antillen (bron) bestaat uit de volgende eilanden met tussen haakjes de hoofdsteden en de oppervlakte:

  • Curacao (Willemstad, 444 km2)
  • Bonaire (Kralendijk, 288 km2)
  • Sint Maarten (Philipsburg, 34 km2)
  • Sint Eustatius (Oranjestad, 21 km2)
  • Saba (The Bottom, 13 km2)

De reden dat ik als het over de Nederlandse Antillen gaat toch voornamelijk over Curacao schrijf is niet alleen dat ik er woon maar vooral dat dit eiland qua grootte het Land domineert. Tot ergernis van de andere eilanden overigens.

Zo bestaan de Staten uit 22 zetels. Curacao levert 14 zetels, Bonaire en Sint Maarten ieder drie en Saba en Sint Eustatius moeten het met ieder één afgevaardigde doen. Curacao gebruikt de zetels van de overige eilanden voornamelijk om op enige manier toch een coalitie te kunnen vormen.

Alle posts over de Landsverkiezingen Nederlandse Antillen 27.01.2006.

(Wordt vervolgd)

Comments

En als Curaçao toch onafhankelijk zou worden, niet dat ik daarin geloof maar stel, dan zou die hele structuur dus moeten veranderen. Een reden te meer om niet in onafhankelijkheid te geloven. Voor zo weinig inwoners zoveel ingewikkeld gedoe, hoe is het IN VREDESNAAM MOGELIJK???????

Is het op de verkiezingsdag net zo gekkenhuis als vroeger? Mensen met vlaggen, t-shirts, toeterende auto's... Totaal anders dan hier in Nederland. Je weet niet eens dat die dag verkiezingen zijn....saai dus

:)
Allemaal leuk en aardig, maar heb je voetbalpoules gezien?! hihi

@Cyberjunk: Curacao heeft gekozen voor autonomie, niet voor onafhankelijkheid. Hoe dan ook lijkt het Land de Nederlandse Antillen zijn langste tijd gehad te hebben. En daarmee de dubbele bestuurslaag ook. Immers, het is juist de Landsregering die (straks) feitelijk overbodig is.
@Tashita: Jazeker, en er zijn nu zoveel partijen dat alle kleuren van de regenboog bezet zijn. Zelfs wit en zwart als ik het wel heb. Het enige wat ik minder vind is de drooglegging op de dag van de verkiezingen...
@GJ: Ja, we moeen wel prioriteiten stellen. Gezakt naar de VIERDE plaats!!!

Casa, tot volgende week!!

Toch vermaakt ik mij altijd Prima op St. Maarten. Heerlijk knus.

Wikipedia mag ik ook graag snuffelen.

Poltiek kan dan duur zijn, hoe meer zetels en partijen hoe meer kans dat de minderheden wat te zeggen krijgen.

Ik hoop dat we hier ook snel verkiezingen krijgen.

Psst Casa, even een insiders-tip, FCGroningen gaat de eerste wedstrijd in het nieuwe stadion niet verliezen, en zeker niet van Heerenveen! Pompom, vierde..hihi

Rotterdam zou graag willen dat Curacao onafhankelijk wordt.

@Cyberjunk: Een heel voorspoedige verhuizing en tot volgende week!
@Brillie: Op het strand merk je gelukkig (nog) weinig van politiek, of die nu op lands- of op eilandsnivo is...
@Renesmurf: Maar hoe meer partijen, hoe minder verschil en hoe meer eigenbelang. Wanneer wordt de politieke vleugel van het Renesmurf Front in het leven geroepen?
@GJ: Groningen WIL de eerste wedstrijd in het nieuwe stadion niet verliezen. Maar wat deed Ajax de eerste wedstrijden in de Arena? Mijn tijd komt nog wel... in de lente!
@Hans: Dat kunnen ze wel willen maar dat gebeurt nooit... :-)

@Casa, Je vergelijkt het nieuwe Oosterpark met de Arena??? Ohoh, maar goed dat je dit op je eigen log publiceert :)

aiii.. voor wie moet ik nou gaan stemmen?
Ik vertrouw geen 1 van die mensen.. ze blijven maar beloven en beloven om op ze te stemmen, maar wanneer ze eenmaal gekozen zijn doen ze geen moer.. Wat moet ik nou doen he?
ZO`n klein eiland met zoveel partijen. kijk bijv naar VS, die is 4 a 5 keer groter dan wij (cur dus) n zij hebben 2partijen stelsel. Waar zijn we mee bezig dan he?
Boze juffrouw