« Landsverkiezingen Nederlandse Antillen 27.01.2006 (1) | Main | Landsverkiezingen Nederlandse Antillen 27.01.2006 (3) »

Landsverkiezingen Nederlandse Antillen 27.01.2006 (2)

2. Kabinetten en zetelverdeling na 18.01.2002

Het leeft nog niet echt, de Landsverkiezingen die op 27 januari 2006 plaatsvinden op de Nederlandse Antillen. Maar dat gaat veranderen, tenminste dat is mijn doelstelling. Eerst dient echter wat droog en dor feitenmateriaal opgediend te worden. Om het dossier een fundering te geven.

Op 18 januari 2002 vonden de laatste verkiezingen voor het Land de Nederlandse Antillen plaats. Bij een opkomst van 61.3% op Curacao behaalde Frente Obrero (FOL) van Anthony Godett vijf zetels, won de verkiezingen en mocht de formatie leiden. Een coalitie kon echter niet gevormd worden en daarom mocht de PAR, nummer twee met vier zetels, het proberen.

Dit resulteerde in het kabinet Ys-I, vernoemd naar Etienne Ys, dat regeerde van 3 juni 2006 tot 22 juli 2003. Ys-I viel en werd vervangen door het kabinet Louisa-Godett, vernoemd naar Mirna Louisa-Godett. Ook deze coalitie haalde de eindstreep niet. Zij werd op 3 juni 2004 afgelost door het kabinet Ys-II. Deze laatste regering maakt de resterende tijd tot de verkiezingen met horten en stoten hoogstwaarschijnlijk vol.

De lijst van partijen die een of meer zetels hebben behaald op 18 januari 2002. Van de 22 beschikbare zetels zijn er 14 voor Curacao, 3 voor Sint Maarten, 3 voor Bonaire, 1 voor Sint Eustatius en 1 voor Saba:

- Frente Obrero (FOL), Curacao, 5 zetels
- Partido Antia Restruktura (PAR), Curacao, 4 zetels
- Partido Nashonal di Pueblo (PNP), Curacao, 3 zetels
- Partido Laboral Krusada Popular (PLKP), Curacao, 2 zetels

- Democratische Partij (DP), Sint Maarten, 2 zetels
- National Alliance (NA), Sint Maarten, 1 zetel

- Union Patriotico Bonairano (UPB), Bonaire, 2 zetels
- Democratische Partij (DP), Bonaire, 1 zetel

- Democratische Partij (DP), Sint Eustatius, 1 zetel

- Windward Islands People's Movement (WIPM), Saba, 1 zetel

Interessante materie, nietwaar? Toch is het nog niet zo eenvoudig om deze informatie te vergaren. Websites met betrekking tot politiek op de Nederlandse Antillen zijn er nauwelijks en als ze er al zijn worden ze slecht bijgehouden. Op registrosivil.an is het meeste feitenmateriaal te vinden. De daar beschikbare informatie kan echter veel beter gepresenteerd worden.

Voor de zetelverdeling moest ik zelfs uitwijken naar electionworld.org, hetgeen natuurlijk te gek is voor woorden.

Alle posts over de Landsverkiezingen Nederlandse Antillen 27.01.2006.

(Wordt vervolgd)

Comments

Soms is uitwijken zo gek nog niet.

@Politiek deskundige CasaMan
Hebben we de 27e een vrije dag?

Op internet zie je soms door de bomen het bos niet meer.
Het gaat vooral om media aandacht, en degene die aanspreekt verdient dan mijn stem.
En zo werkt dat bij de meeste mensen.

@Piet: Het is allicht beter dan een frontaaltje. Van de andere kant is het ook niet leuk als men door uitwijken zelf in de sloot terecht komt en de tegenstander vrolijk doorrijdt... :-)
@Cerito: Aha, een betrokken Curacaoenaar! In de wet staat dat de werkgever de werknemer vier aaneengesloten uren vrij moet geven voor het stemmen. In de praktijk betekent dit dat 's middags veel bedrijven dicht zijn.
@Renesmurf: Het is de persoon in combinatie met partijprogramma...