« The Chronicles of Narnia: The Lion, The Witch, and The Wardrobe | Main | Elton en het vrijgezellenfeest »

Harry Potter And The Goblet Of Fire

Zo gaat men nooit naar de bioscoop, zo twee dagen achter elkaar. Lucy wilde graag het vierde deel van de Harry Potter cyclus zien, The Goblet of Fire. Na de Prisoner of Azkaban heb ik het eigenlijk wel gehad met de Potter-rage. Weinig gaat mij echter te ver om mijn echtgenote te behagen. Daarom bracht ik Luchiano (8) naar speelschool Popchi Suku en reden wij door naar bioscoop The Movies. Waar de hotdogs overigens bijzonder lekker zijn.

Rode draad in The Goblet Of Fire is het zogenaamde Triwizard Tournament waarin de representanten van drie Tovenaarsscholen drie loodzware opdrachten moeten vervullen. Iedereen die deel wil nemen dient zijn of haar naam in The Goblet Of Fire te gooien, een grote kelk waar blauwe vlammen uitkomen. De minimumleeftijd om te mogen participeren is 17 jaar.

Na het verstrijken van de inschrijftermijn bepaalt The Goblet Of Fire zelfstandig wie de drie uitverkorenen zijn. Tot verrassing van alle aanwezigen spuugt de kelk nadien n˛g een naam uit, die van Harry Potter. Niemand weet hoe dit kan, immers Harry Potter is drie jaar te jong om mee te mogen doen en hij houdt bij hoog en laag vol niet zijn naam in de kelk te hebben gegooid.

Harry Potter And The Goblet Of FireDe drie opdrachten zijn achtereenvolgens het uitschakelen van een draak, het redden van een schoolgenoot vanaf de bodem van een meer met gevaarlijke dieren en tenslotte het vinden van een beker in een immens en levend doolhof.

Het levert vele spectaculaire beelden op en de film raast in een hoog tempo voort. Veel trucs en bijzondere dingen uit de eerdere delen komen in iets andere vorm terug. Het verrassingselement van een vliegende Harry Potter is hierdoor inmiddels wel enigszins uitgewerkt.

Een nieuw aspect is de langzame integratie van vrouwelijkheid. Een van de drie participerende Tovenaarsscholen komt uit Frankrijk en bestaat uit louter Franse meisjes, gekleed in een soort van KLM-stewardessenuniformen. Dat ziet er nog eens vrolijk uit.

Helaas gooit het einde van de film een beetje roet in het eten. In ieder deel wordt de invloed van Het Kwaad in de persoon van Lord Voldemort groter. Uiteindelijk wint Harry Potter het Triwizard Tournament, maar dit was -uiteraard- een vooropgezet plan om hem naar de plek te brengen waar Lord Voldemort tot leven gewekt wordt. Hiervoor zijn een paar druppels van Harry's bloed nodig.

Het tot leven komen van Lord Voldemort moet eigenlijk een erg spannend moment zijn, ja zelfs een hoogtepunt. Misschien is dat zo voor een (heel klein) kind, maar niet voor mij. De verpersoonlijking van Het Kwaad lijkt op niemand minder dan Pierluigi Collina met een platgeslagen neus!

Als de Collina-wannabee even later tegenover Harry Potter staat, beiden met hun toverstafje in de hand, ontstaat er een goudkleurige straal tussen de twee stafjes. Dit duurt enige minuten hetgeen lang genoeg is om de waardering voor deze film met een vol punt te doen zakken. Een complete afgang wat mij betreft.

Inmiddels heb ik heel wat recensies over The Goblet of Fire gelezen. Interessant daarin is of de schrijver van de recensie al dan niet een boeklezer is. Over het algemeen zijn de boeklezers kritischer. Zij vinden dat teveel relevante zaken van het verhaal uit de film zijn weggelaten. Daarentegen worden sluimerende sexuele gevoelens zoals bijvoorbeeld tijdens het bal overbelicht.

Ook kan Michael Gambon in zijn rol als Dumbledore volgens de meesten niet in de schaduw staan van zijn overleden voorganger Richard Harris. De nieuwe straalt weinig rust uit en is soms ronduit paniekerig.

Aangezien ik geen boeklezer ben -ik heb al een boek- maak ik mij daar niet zo druk om. Opvallend is de aandacht voor details in de film. Bij het zien van de grote eetzaal beeld ik mij in verantwoordelijk te zijn voor de inrichting en alle attributen. Men wordt al moe als men er aan denkt. Van de andere kant was er een budget van 308 miljoen dollar. Met dat geld kan zelfs een Casamovie aardig opgepimpt worden.

Al met al komen zowel Lucy als ik, ja we zijn het vaak eens, uit op een score van 73 uit 100.

Comments

Sorry, maar deze film van Harry Potter lijkt mij minder boeiend dan de film waar je in je vorige stukje verslag van deed. Die Potter rage zal wel een keer overgaan. Rages gaan altijd voorbij. Een voorbeeld hiervan vind ik die maffe Jomanda. Dat is ook een tijdlang zo'n hype geweest, bijna iedereen (ik dus absoluut niet) adoreerde haar, nu hoor je er bijna niets meer over. Over een jaar of zo is Harry Potter vergeten.

Ik lees het liever zo dan in een boek of dat ik uren naar een scherm moet turen.
Ik vraag me wel weer af, waarom nou zo duur?
En Cyberjunk luistert vast nooit naar Giel Beelen op woensdag.

geef mij maar boeken!! Heerlijk.... ik heb nog een aantal ongelezen exemplaren in de kast die ik niet wil lezen...want dan zijn ze uiiiiiiiiit....errug.... heerlijk, een nieuw boek en dan uiteindelijk helemaal verdwalen in het verhaal...

Het is toch droevig gesteld met jou. -ik heb al een boek- Ja, ik ook, vele met recepten, lust je nog peultjes|? Gelukkig heb ik nog veel meer boeken dan alleen Harry Potter en of het nu 'Computers voor Dummies', de dikke van Dale, de reisgidsen of Proust, Wilde, Kosinski, Annie M.G. Schmidt, CÚline, Mulisch of Bruggemans is; ze geven een extra dimensie aan het leven.
Hoe komt het toch dat -ik heb al een boek- een gevleugelde uitspraak is van bijna alle database-consultants die ik ken? Zijn ze teveel gespitst op empirisch aantoonbare bits-and bytes-facts of zijn ze gewoon te lui om zich dingen te kunnen verbeelden achter de lettertjes? Tsjjkkk, het is toch wat met die nerds. Maar goed, fijn dat je in ieder geval nog naar de bioscoop gaat. Die databaseconsultant van mij wacht vaak tot ze te downloaden zijn, grmmbll..

@Cyberjunk: Je hoeft je niet te verontschuldigen als de ene film je minder leuk lijkt dan de andere... :-) Dat de Harry Potterrage zo weer voorbij is geloof ik niet. Immers, er staan nog twee boeken op stapel en dus nog drie films. Tegen die tijd zitten we in 2009 of 2010. Nog even doorbijten dus!
@Renesmurf: Die 308 miljoen halen ze er ook weer dubbel en dwars uit, daarom denk ik. Toch zou ik in jouw plaats de film bekijken, hij is echt leuker dan wat ik erover geschreven heb. Echt waar... :-)
@Paola: Ongelezen exemplaren van Harry Potter? Eigenlijk moet ik toch eens zo'n boek lezen, maar de omvang schrikt mij af...
@Carin: Vroeger toen grote brillen (denk Lee Towers) in de mode waren had ik er ook zo een. Een collega (maar dan developer) zei dan dat DBA's met de gewone wereld communiceren door middel van twee 17-inch monitoren op hun hoofd. Het was een leuk grapje dat vooral leuk was omdat er een kern van waarheid in zit... :-)
(Blij dat er toch nog ergere exemplaren zijn!)

De fotograaf gefotografeerd!http://www.kikotakiko.com/images/albums/itfeest1512/IMG_4031.jpg

"Mijn" DBA had vroeger ook zo'n bril. Dat weet ik van foto's voor mijn tijd. Gelukkig maar, anders denk ik dat we het nooit zolang zouden hebben uitgehouden.
Lee Towers, Lous Haasdijk en dus ook DBA's hebben iets gemeen. De eerste twee hebben vast ook al een boek. Het zet een mens te denken, wat is nou toch die gemene factor?
Voor Erik heb ik trouwens een kerstkadootje gekocht bij Thinkgeek.com. Een deurmat met daarop de tekst 'There's no place like 127.0.0.1'
http://www.thinkgeek.com/homeoffice/gear/6806/
Dat moet jou ook wel aanspreken denk ik zo ;-)