« Paradoxen | Main | Harry Potter And The Goblet Of Fire »

The Chronicles of Narnia: The Lion, The Witch, and The Wardrobe

Voor Luchiano (8) begon dinsdagmorgen om elf uur de kerstvakantie, de mijne zit er bijna op. We besloten naar de film te gaan. Aanvankelijk viel de keuze op Chicken Little, maar Lucy zei meteen al dat dat wel een erg kinderachtige film was. Dan maar The Chronicles of Narnia: The Lion, The Witch, and The Wardrobe, een titel die geen zinnig mens kan onthouden. Volgens diverse recensies een goede movie.

The Chronicles of Narnia: The Lion, The Witch, and The WardrobeNarnia begon pas om vijf uur, ik kon eerst nog even naar het strand. Om vijf voor vijf was ik er helemaal klaar voor, maar de rest van de familie bevond zich nog op het toilet en/of riep dat het vast een hele saaie film was. De lust om te gaan werd er niet groter op. Het kon wel eens een lange zit worden, immers de film duurt meer dan twee uur. Dat is lang, helemaal voor een kind.

In de bioscoop kochten we hotdogs, popcorn en cola. Al vrij snel begon de hoofdfilm. De Tweede Wereldoorlog was in volle gang. Bommen vielen, kinderen vluchtten. "Volgens mij zitten we in de verkeerde film", zei Luchiano, "dit is Doom!" Ik twijfelde ook. Even later bevonden de vier kinderen Peter, Susan, Edmund en Lucy Pevensie zich in een trein, op weg naar het relatief veilige platteland.

Ze logeren in een oud landhuis bij een oude professor en een akelige huishoudster. Via een klerenkast belanden ze in het land Narnia waar het al 100 jaar winter is maar nooit Kerstmis. Narnia wordt geregeerd door de wrede witte heks Jadis, een rol van Tilda Swinton. Luchiano over haar: "Die heks lijkt wel een mevrouw uit Nederland". Dit niet vanwege het feit dat Nederlandse vrouwen op heksen lijken maar door haar witte kleur.

Uiteindelijk wordt de heks verslagen door de leeuw Aslan en de vier mensenkinderen. Voor het zover is worden thema's als verraad, schuld en vergeving op knappe wijze in de avonturen verweven. Mooi is de rol van de sprekende dieren en hoe zij als computeranimaties samenwerken met de levenden.

Aan het eind van de film worden de vier kinderen gekroond tot Koningen. Een grappig detail is dat het bij mijn weten de eerste film is waarin Queen Lucy en King Peter samen voorkomen. Prince Luchiano was waarschijnlijk iets teveel gevraagd.

Is The Lion, The Witch, and The Wardrobe een kinderfilm? Voor Luchiano was hij eigenlijk iets te heftig. Binnen vijf minuten klemde hij zich al aan mij vast om me pas ruim twee uur later weer los te laten. Behoudens de drie minuten plaspauze. Wel begreep hij de Engelstalige film zonder ondertitels uitstekend, inclusief het verraad en wat er gebeurde op de Stone Table. Hij heeft verder geen nachtmerries gehad, dus ja de film is geschikt voor kinderen.

De heks lijkt wel een mevrouw uit Nederland, aldus LuchianoLuchiano had nog iets opgemerkt. Aan het eind vindt de grote veldslag plaats tussen de goeden en de kwaden. "Papa, aan het begin van de film moeten de kinderen met de trein weg omdat het oorlog is en nu doen ze zelf mee aan een oorlog!" Ja, het kan soms raar lopen.

The Lion, The Witch, and The Wardrobe is het eerste deel van de zevendelige serie The Chronicles of Narnia, welke is gebaseerd op de boeken van C.S. Lewis (29.11.1898 - 22.11.1963). Lewis was een goede vriend van J.R.R. Tolkien en dat is te merken.

Het eerste deel The Lion, The Witch, and The Wardrobe, geschreven in 1950, werd in literaire kringen matig ontvangen. Ook Tolkien had kritiek op het boek. Lewis ging echter onverdroten door en met succes. Het laatste deel The Last Battle geschreven in 1956 werd beloond met de hoogste literatuurprijs voor kinderboeken, de Carnegie Award.

In de IMDb haalt Narnia een 7.5 als gemiddelde waardering. Inmiddels wantrouw ik deze waardering nogal. Ik heb stellig de indruk dat tegenstanders van Disney opzettelijk extreem lage waarderingen (enen en tweeën) invoeren om het gemiddelde naar beneden te halen. Smaak is iets persoonlijks, maar deze film een één of een twee geven is absoluut buiten iedere proportie.

Hier een technisch commentaar van iemand die de film met een één waardeerde:

"...even the editing was sloppy (the kids are running from wolves, as the shot changes, we actually see them waiting on their mark when the director apparently says "action" and they start running again - lame!); special effects are really poorly executed - it has none of the "seamlessness" we were wowed with in lord of the rings (in one scene the girls are riding the lion as he runs full-tilt through a forest, the girls robes hang limp and motionless as if they are sitting on a chair...); even the character make-up was less believable than many "b" horror movies - tufts of fur glued to the fawn's arm look like plugs in a bad hair transplant."

Zelf vind ik The Lion, The Witch, and The Wardrobe een verfrissende en mooie film in het genre waarin ook Lord Of The Rings en Harry Potter meespelen. Lucy waardeert hem met 85 uit 100 en ik sluit mij daar helemaal bij aan.

Voornaamste bron: www.narniafilms.nl

Comments

Dank je...
Maar het wordt toch King Kong.
Deze zal ik dan ook op de deeveedee lijst zetten.
(Schijnbaar moet het fonetisch geschreven worden)

dit is een film waar ik heel erg zin in heb om die te gaan zien...niet in de bioscoop, dat vind ik echt een ramp... maar ooit lekker op de bank hiero :-)

Ik sluit me bij Cerito aan. Vanavond wordt het King Kong.
Deze film duurt maar liefst 185 minuten.

'The Chronicles of Narnia' wordt deeveedee even als HP (harry potter bedoel ik natuurlijk).

Mmm

'Comment Submission Error
Your comment submission failed for the following reasons:

Your comment could not be submitted due to questionable content: devede

Waarom kan ik geen deeveedee plaatsen?

Het lijkt mij een geweldige film. Daarbij past als apperativ geen "hotdogs, popcorn en cola". Dat moest ik even kwijt. CasasPa

Dat lijkt mij inderdaad wat betreft geschiktheid voor kinderen een beetje een grensgeval. Dat Luchiano er geen nachtmerries heeft gekregen, betekent dit dat hij de norm zou zijn wat dit betreft? Ik weet niet hoe de filmkeuring is in Curaçao, begint het daar ook met vanaf 12 jaar als men het ongeschikt vindt? Het is wel zeer educatief, ik twijfel eerlijk gezegd een beetje of kinderen van 8 hier niet net iets te jong voor zijn. Als ik uitga van whizzkids zoals Luch (lees, intelligente kinderen die een stootje kunnen hebben en ook nog liefdevolle ouders zoals Queen Lucy en King Peter) dan is het prima als ze jong met deze dingen in aanraking komen. Prima geschikt dus. Maar als je uit moet gaan van het gemiddelde, dan weet ik het nog niet, ik kom daar niet uit.

Ik kijk alleen uit naar de nieuwe Film van Mr. Bean. De rest kan mij even niet zo bekoren.

Ik ben absoluut geen filmliefhebber.
Ik denk er te veel bij na, en dan klopt er niks.

@Cerito: King Kong wil ik ook graag zien. Vertel maar eens wat je ervan vond. Deeveedee is prima voor Narnia, maar zorg wel voor goed geluid!
@Paola: Het grappige is als je een film in de bioscoop ziet dan denk je al snel dat hij op deeveedee veel minder goed is. Maar ja, ik heb dan ook geen dolby-surround systeem...
@GJ: Aha, HP is Harry Potter (ik dacht HoogtePunt). Die hebben wij toevallig vanmiddag gezien, morgen verslag. Misschien wordt King Kong bij ons wel deeveedee (blacklist i.v.m. spam)... :-)
@CasasPa: Iedereen moet bij een film eten wat hij lekker vindt, jij ook. Overigens zijn de hotdogs bij The Movies van ongekende kwaliteit!
@Cyberjunk: Intelligentie is in deze niet alles. Luchiano is best gevoelig, denkt veel na onder anderen over de dood. We hebben hem vanmiddag dus maar niet meegenomen naar de vierde film van Harry Potter...
@Brillie: Mr. Bean is vast ontzettend in zijn nopjes met een fan als jij... :-)
@Renesmurf: Ineens ben ik best benieuwd naar jouw dromen...

Wij gaan als henk een vrije dag heeft in onze kerstvacantie naar deze film. Dat zal dus volgende week worden. Maar KIng-Kong zier er ook errug goed uit!
Ik wist niet dat mr. Bean een nieuwe film heeft aankomen. Hopenlijk wordt dat een groot succes in Europa, dan krijgen wij hem mischien ook nog in de theaters.

Albert Schweitzer is vorige week met alle 5e en 6e klassen naar de film geweest (10 tot 12). Ik heb de kinderen van en naar de film gereden en daarna met ze over de film gepraat. Het was een combinatie van actie en droevig, alle kinderen hadden gehuild bij de film, maar dat hoorde erbij, ze hadden daar geen problemen mee. Wat ze het meest bijzondere vonden is dat de levensjaren in Narnia niet meetellen in de echte wereld. Terwijl je dus opgroeit in Narnia, blijf je een kind in de echte wereld. Ik zei dat ik dat wel zou willen, maar een van de kinderen zei dat ik dan niet jonger zou worde, ik zou beginnen op mijn huidige leeftijd. Een van de meisjes zou dit zeker niet willen, want dan weet je al alles van volwassen zijn, terwijl je nog een kind bent, moet je alles dubbel doen...

Al met al leek het me, mede gezien de voorstukjes die ik gezien heb, een erg mooie film. 7.5 in de database vind ik een mooi cijfer.

oh, nu heb ik helemaal zin om hem snel te gaan zien. Samen met zoon...
Het lijkt me zo'n mooie film, het verhaal is al prachtig

@Ella Rook: King Kong schijnt goed te zijn maar ook erg lang te duren. Drie uur kan erg lang zijn. The Lion, The Witch, and The Wardrobe is zeker niet te lang. Luchiano had aan het begin wat slaap, maar was aan het eind klaarwakker. Zeker een aanrader.
@CuraKora: Uren of zelfs dagen in Narnia zijn slechts seconden in de 'normale' wereld. Probleem is alleen dat men dit zelf nooit merkt, ja als men terugkomt. Hetzelfde effect kan overigens heel gemakkelijk bewerkstelligd worden door een tijdje met de snelheid van het licht te reizen... :-) Toen wij er waren heb ik niemand zien huilen, maar wellicht zijn 10-12 jarigen daar net iets gevoeliger in. En als er een schaap over de dam is...
@Neneh: Het is een hele mooie film, jullie zullen er zeker veel plezier aan beleven!

We zijn net naar Narnia geweest met de hele family. En het is beslist een aanrader. Goed verhaal en mooie beelden.
Al onze 4 kids , leeftijd varieerend van 19 tot 10 vonden het ook een goede film. Daarna nog uit eten geweest, dus een zeer geslaagde dag!

Ik ben er op eerste kerstdag heen geweest met de kids (6 en 8 jaar) en ik vond de film erg mooi maar toch wel PG13 ipv PG (waar ik volgens de bijsluiter altijd op let). Maar dan zullen ze er wel minder aan verdienen ...

@Ella Rook: Ondanks dat het officieel een kinderfilm is hebben Lucy en ik er ook van genoten. De thema's spreken nu eenmaal iedereen aan en bovendien is het allemaal heel mooi verfilmd. Ik vind het mooi dat jullie ondanks de leeftijd van de oudsten nog steeds zo'n hecht gezin vormen. Vraagje: Waarom had jij op jullie digitale kerstkaart als enige je winterkleren aan?
@Bodo: Volgens mij is de film op video thuis minder heftig. Het is met name het geluid in de bioscoop dat voor de schrikeffecten zorgt (de wolven) dan wel voor het dramatische effect (het vermoorden van Aslan). Maar uiteraard moet er geld verdiend worden. Snapte Dan het ook helemaal?

Ja, ik denk dat de jaren op Curacao, waar je als gezin meer op elkaar bent als gezin dan bijv. in Nederland waar de kids vaak zelfstandiger zijn en altijd weg zijn op de fiets of zo, toch wel een goede invloed heeft gehad op de hechtheid van ons gezin. Maar dat is mijn mening, als ik zo vergelijk met de gezinnen van family en vrienden in NL.
Verder ,over de kerstkaart, was omdat ik de enige ben met een met een gezond verstand hier. Het was onder het vriespunt nml !!!
Nee het was voor het contrast. Zwemkleding en bont in de winter.