« Veroordeeld maar niet gevangen | Main | Zelfrechtvaardiging »

Paulus de Boskabouter

De laatste tijd spreek ik regelmatig met een raar, hoog stemmetje. Luchiano (7) doet het ook, hoe zou dat toch komen? Wat er omgaat in kinderhersenen is een groot mysterie. Boeken uit de serie van Pietje Puk wil Luchiano nooit meer lezen. Ik verwachtte dat Paulus de Boskabouter eenzelfde lot beschoren zou zijn.

Jan van Oort alias Jean Dulieu, de geestelijk vader van Paulus de BoskabouterHet taalgebruik is helendal zeer buitengemeen nogal wel zo tamelijk irritant te noemen. Welk zinnig mens gebruikt nog woorden als herademen en bedaard en dat dan om de haverklap? Maar Luchiano vindt het prachtig. De hoofdstukken zijn lang en de zinnen behoorlijk gecompliceerd, voor mij dan toch.

Als we dan zo'n hoofdstuk met zijn tweeŽn doorgeploeterd hebben en alvast kijken wat er in het volgende gebeurt vraagt Luchiano regelmatig of we alsjeblieft door kunnen gaan. Dat deed hij voorheen nooit.

Wil men op welk gebied dan ook op lange termijn goede resultaten boeken dan dient men te houden van wat men doet. Dit had gemakkelijk een zin van Oehoeboeroe kunnen zijn. Dat is niet zo. Bedoeld wordt dat de website www.paulusdeboskabouter.net met veel liefde is gemaakt, door een echte Paulus de Boskabouter fan.

Daar las ik hoe Paulus de Boskabouter tot leven is gekomen. Een fragment.

Tijdens het laatste oorlogsjaar tekende Jean Dulieu twaalf kabouters waaruit zijn vrouw er ťťn mocht kiezen. Zij koos Paulus de Boskabouter. Toen Dulieu in 1946 ongeveer 200 tekeningen had gemaakt, stapte hij naar de redactie van het dagblad Het Vrije Volk. Daar zagen ze wel wat in de tekeningen en vroegen hem: "Waar is de bijbehorende tekst?" Dulieu antwoordde dat hij deze thuis had laten liggen en ging snel naar huis om alsnog de tekst te schrijven.

Eucalypta bereidt een soepje en bedenkt hoe ze dat van de belasting af kan trekkenOp 27 juli van dit jaar is de befaamde Marten Toonder overleden. Jean Dulieu is stukken minder bekend, wat zeg ik, volgens mij kent bijna helemaal niemand hem. Hoe onterecht ook.

Jean Dulieu is het pseudoniem van de op 13 april 1921 in Soest geboren Jan van Oort. Oorspronkelijk was Jan van Oort concertmeester van de Nederlandse Opera en violist in het Concertgebouworkest.

Sinds het eind van de jaren '80 leidt Jean Dulieu een teruggetrokken leven. Maar hij leeft dus nog en is nu 84 jaar oud.

Bij het lezen van het boek hadden Luchiano en ik nog wat onenigheid. Zo noemt hij Eucalypta om mij te pesten Euqualipta. Dat vindt hij erg grappig, want het lijkt op Aqualectra, het water- en energiebedrijf op Curacao waar ik zeven jaar gedetacheerd ben geweest. Probleem van Luchiano's grappen is dat hij op het laatst niet meer weet hoe die heks nu echt heet.

Overigens kan de Nederlandse Staat binnenkort een forse aanvraag voor teruggave van gemaakte studiekosten verwachten namens Eucalypta. Heksenopleidingen worden in Nederland tegenwoordig namelijk gesponsord middels de zogenaamde heksenaftrek. Ik heb het nog niet aan Lucy durven vertellen.

Als toegift een foto van Luchiano de Boskabouter. En dat hoge stemmetje, dat komt vast door het vele gesnoep van de paddo's.

Comments

Ik gebruik best nog wel eens ouderwetse taal hoor, jij noemde als voorbeelden herademen en bedaard, zo gebruik ik bijvoorbeeld nog wel eens het ouderwetse woord beminnen. Het woord verbijsterd, dat ik laatst ook eens een keer gebruikte werd ook al afgedaan als een ouderwetse woordkeus. Laatst las ik ergens het woord zwakko. Dat was een zelfstandig naamwoord en dat moet dan EIGENTIJDS zijn. Ik werd laatst zelfs verbeterd door iemand die het woord modern niet meer in deze tijd vond passen, eigentijds moest dat heten. Luchiano mag dan een beetje overdreven doen met dat herademen en bedaard, ik kan me voorstellen dat jullie daar op een gegeven moment even genoeg van hebben, maar ik prefereer ouderwetse taal boven de tegenwoordige turbotaal. Stimuleren jullie Luch maar om de taal van Paulus de Boskabouter te gebruiken.

Dat verhaal over de heksenaftrek is natuurlijk een geintje. En mocht dat toch niet zo zijn, dan zou ik dat maar rustig tegen Lucy zeggen, waarom zou je niet? Lucy is toch geen heks? Of wel soms?

Jeugdsentiment, ik hoor zo de bijbehorende muziek, ietwat geheimzinnig en mysterieus klonk die destijds in mijn oren. Dat zal nu wel anders zijn, daarom ga ik maar niet kijken en luisteren, zou een mooie herinnering kunnen verpesten. Schitterende foto van Luchiano trouwens en wat Lucy betreft: ik vind heksen wel iets hebben.

*zucht* Paulus ... That brings back memories!
Prachtige foto van Luchiano!

Heel vroeger, toen ik nog jong was, las Jean Dulieu elke week om zeven uur 's-avonds voor op de radio uit eigen werk. Hij had voor elk karakter een stemmetje, het was prachtig.
Ik zie het nog voor me, de kolenkachel brandde, de buizenradio met magisch groen oog gloeide op zijn plankje aan de muur. Geen tv, geen telefoon, geen wasmachine, geen computer, het lijkt wel 100 jaar geleden.
Ik denk dat Luchiano gefascineert is door die vreemde exotische wereld en daar hoort natuurlijk een exotisch taalgebruik bij dus dat vindt hij niet vreemsd, integendeel. Blijkbaar vermoeit het kleine jongetjes wel. Hij lijkt nog niet helemaal op Paulus vind ik, Paulus is kaal, Luchiano (nog) niet, er is dus nog verbetering mogelijk.
Wat een kunstenaar trouwens die Jean Dulieu dat hij zelfs kinderen in de tropen weet te betoveren.

vdb.

@Cyberjunk: Ach, ik heb niets tegen ouderwetse taal. Van de andere kant praten we nu ook niet meer zoals in de Middeleeuwen. Op mij kwam Paulus de Boskabouter ineens wel erg ouderwets over, maar na een paar hoofdstukken weet je niet beter...
@Henk(ES): Ik heb de mp3 gedownload, maar het klinkt een stuk minder dan in mijn herinnering. Dat is ook mijn reden geweest om de fantasie die we hebben niet te verstoren...
@Marti: Ja, dat waren mooie tijden. Ik herinner me nog dat Paulus op zondagmiddag kwam, bij de NTS. Tussen een programma dat volgens mij Sport Monitor heette of zoiets...
@MJvdBroek: Op de site www.paulusdeboskabouter.net bij Jean Dulieu staan leuke dingen over de schrijver. Zo kon hij absoluut niet met anderen samenwerken, daarom deed hij alles alleen. Vooral mensen die geschoold waren op toneelgebied e.d. kon hij moeilijk hebben, die dachten dat ze het allemaal zo goed wisten. Maar zaten niet in de harten van Paulus, Oehoeboeroe, Eucalypta en de anderen. Daarom deed Jean alles zelf. De kolenkachel, ja die herinner ik mij ook nog goed... :-) Ik heb overigens nog voorgesteld om Luchiano kaal te scheren, om meer op Paulus te lijken. Zover wilde hij helaas (gelukkig?) niet gaan...

Nou, of ik Eucalypta ken. Ik zeg zelf ook nog wel eens helendalnogalwelzotamelijk. Dan kijkt R mij bevreemd aan.

ik weet nog dat een oudere broer van mijn vriendinnetje doodsbang was voor eucalypta...... dat moet die arme jongen nu nog horen :-)

oja die foto is geweldig....hij kijkt ook zo wijs ;-)

Al die stemmetjes, ik hoor ze nog. Maar ik vond ook de plaatjes in de boeken prachtig. Ben al jaren op zoek naar het dikke boek 'Paulus en de eikelmannetjes'. Zo mooi!

Heerlijk, Paulus! Mijn kinderen waren er helaas niet zo in geÔnteresseerd. Ik herinner me dat ik als kind een boek las over onderaardse mannetjes en dat vond ik vrij eng, beklemmend. Ik werd er helemaal in meegesleept. Voor de radio heb ik niet zo vaak gehoord. Wij moesten klokslag zeven uur naar bed :(.

@Irene: Dat kan ik mij wel voorstellen van R. Als jij Eucalypta bent is het voor hem natuurlijk wel vreemd om uitspraken van Oehoeboeroe uit jouw mond te horen... :-)
@Paola: Ja, Luchiano ziet er erg slim uit op de foto, maar ja dat hoort bij een kabouter. Ik denk dat als hij voor het eerst een echte vriendin heeft deze foto nog wel eens boven komt drijven... ;-)
@Aargh: Paulus en de eikelmannetjes schijnt inderdaad Dulieu's meesterwerk te zijn. Heb net in de online-catalogus van onze bibliotheek gekeken, maar die hebben hem ook niet. Wel vijf andere Paulus boeken gelukkig!
@Ricky: Klokslag zeven uur, dat is vroeg. Tegenwoordig is dat wel een beetje later. Ik ken Paulus alleen van de televisie. Wat waren de favoriete boeken van je dochters op zeven-/achtjarige leeftijd, de Dolle Tweeling?

Heb geen duidelijke herinnering van Paulus de Boskabouter uit mijn jeugd, wel van veel later!!
@Casa moet die volgens mij ook nog hebben, zegt de zinsnede "she is not a she, she is a he" je nog iets....:-(

Mijn eerste t.v herineringen zijn die van woensdagmiddag kijken naar "Stuif es in" met Ria Bremer....
Wel de t.v een kwartier van te voren aanzetten ivm voorgloeien van de beeldbuis..
Dat was ook in de tijd dat je fysiek naar de t.v moest lopen om van net te veranderen.
Niet dat het veel uitmaakte....zappen beperkte zich tot 2 netten!!!

Paulus was geweldig! Ik heb nog een boek "Paulus als hulpsinterklaas", erg leuk. Ik weet zeker, dat mijn kleinkinderen er ook van zullen smullen, zodra de leesvaardigheid groot genoeg is. Zie: http://elswhere.org/archief/000440.html

@Angel: Jazeker, Parrot Bar in Playa del Carmen. Maar dat was toch geen tv-serie? En er kwamen ook geen kabouters in voor trouwens...
@Cerito: Ja, Ria Bremer was een echt icoon toen. De afstandsbediening van onze tv (niet tds) is kapot, te vaak gevallen. Harder en zachter zetten moet nu dus handmatig. Gelukkig hebben wij Luchiano!
@Els: Paulus als hulpsinterklaas is te leen bij onze bibliotheek, ik denk dat we die binnenkort dus ook gaan lezen. Het is ook al bijna weer Sinterklaastijd... :-)

Dat stemmetje vond en vind ik hoogt irritant en kinderachtig.
Echt gemaakt door de knieen.
Maar dat was en is mijn visie.

Sport Monitor? Heette dat niet Sport in Beeld? Of was dat iets anders?

Ook ik heb niet veel tv-herinneringen aan Paulus de Boskabouter. En de boeken van Pinkeltje vond ik veeeel leuker! En Pinkelotje natuurlijk :D

@Renesmurf: Ik was en ben benieuwd wat je ervan had gevonden als het door de VPRO was uitgezonden.
@Cyberjunk: Het NTS programma heette Monitor. Ik herinner me dat Flipper werd vertoond, Paulus de Boskabouter en tussendoor sportflitsen. Zie ook deze link: http://www.schrijversinfo.nl/dulieujean.html en kijk onder Radio/Televisie.
@Willisha: Ik meen hier te kunnen spreken van een generatiekloof. Alhoewel ik Pinkeltje (Dick Laan) ook erg leuk vond...

Paulus de Boskabouter. Gruwel ! Volgens mij ben je stiekem toch een stuk ouder dan 28 ...

'Paulus en de eikelmannetjes' was ooit zo zeldzaam dat het boek honderden guldens moest kosten. Maar ik heb tijdens mijn arme studentendagen nooit iemand gevonden die dat wilde betalen. Inmiddels moet het herdrukt zijn.

'Paulus de hulpsinterklaas' staat ook online, bij de onvolprezen digitale bibliotheek der Nederlandse letteren:
http://www.dbnl.org/titels/titel.php?id=duli001paul01

@Bodo: Gezien het feit dat ook Luchiano (7) Paulus de Boskabouter leuk vindt mogen we concluderen dat ik dus heel best 28 had kunnen zijn. Maar sinds 18 mei van dit jaar heb ik besloten om als 37-jarige door het leven te gaan. Volgens mij vindt Kristi Paulus ook leuk om te lezen, probeer het maar eens!
@IJsbrand: Je bent een kenner! Heb je de Eikelmannetjes nog steeds in je bezit? Een online-versie is wel leuk, maar moet dan toch uitgeprint worden. Met een monitor in bed leest het toch wat minder... :-)

@asa, je hebt de locatie goed, de Parrot Bar in Playa del Carmen en het was inderdaad geen tv-serie. Maar het mannetje wat het aanlegde met 'she who is not a she but a he' had een bolle kop met een grijs baardje. En waar leek hij volgens ons spreken op? Paulus de Boskabouter...