« Lucy en de Jumbo Shrimps | Main | Orkanen en Kansberekening »

Postbiempte

Een status-update van het Project Luchiano (7). De oogdruppels gaan fantastisch. Iedere morgen om 06:15 en iedere avond om 19:15 sprint hij naar mijn slaapkamer, doet het licht aan en gaat met wijdopengesperde ogen op bed liggen. Eerst de rode druppels, dan de blauwe. Was hij eerst als de dood voor de rode, laatst vroeg hij of we nieuwe gingen kopen als ze op zijn.

Op school gaat het goed. Juffrouw Margriet heeft een positieve invloed op Luch. Een van haar kwaliteiten is dat zij haar leerlingen graag prijst. Regelmatig vertelt Luchiano me in de auto dat de juf weer gezegd heeft dat hij zo netjes werkt.

Daar kon ik mij dus helemaal niets bij voorstellen.

Vandaag nog moest ik drie keer kijken in zijn schrift voor ik kon lezen wat er stond. Hieroglyfen doe ik sneller. "Grote genade, wat is dat slordig", liet ik mij ontvallen. "De juf zegt dat ik het netjes doe", zei Luchiano. Feit is dat men liever zijn best doet voor iemand die complimentjes geeft dan voor het tegenovergestelde.

CasaSpider, schrijf 100 maal op: "Ik zal dit proberen te onthouden."
En niet copy/paste gebruiken, hŔ!

Lezen is Luchiano's sterke punt. Hij leest vlot en met duidelijke stem. Tot mijn verbazing weet hij na afloop ook nog wat hij gelezen heeft. We zijn nu bezig in Pietje Puk gaat nooit verloren, de alom bekende page-turner van Henri Arnoldus. Ik dacht dat het een boek uit de jaren '50 was, maar de eerste druk stamt toch heus uit 1996.

Samenvatting door de bibliotheek: Pietje Puk is de vriend van alle kinderen. Ze houden van de grappige avonturen van de vrolijke postbode uit Keteldorp. Hij staat altijd voor anderen klaar en geeft hun goede raad. Maar daarbij haalt hij dolle streken uit.

We hebben het boek (eindelijk) bijna uit en de dolle streken moeten we nog meemaken. Pietje Puk is postbode bij de PTT te Keteldorp (...) en wordt een enkele keer postbeambte genoemd. Toen Luchiano bij de betreffende zin aanbelandde fronste hij zijn wenkbrauwen, wat zeg ik vertrok hij zijn hele gezicht in een vreemde grimas. Vragend las hij: "Postbiempte?"

Ik moest lachen. Ja, dit was wel Pietje Puk's dolste streek van het hele boek. Postbiempte, het klinkt een beetje Fries...

Comments

Vanaf nu gaat de postbode bij mij postbiempte
heten :-)

Ik zou toch kunnen zweren dat ik 'Pietje Puk gaat nooit verloren' in mijn jeugd heb gelezen. En dan bedoel ik in mijn 1e jeugd. Toen waren dolle belevenissen voor mij iets heel anders dan nu.

Dat zal de Engels invloed zijn.
ae is meestal ie.
Net zoals Hakinnen vaak Hekinnen wordt genoemd.
Engels is zeer invloerijk.
En Pietje gaat nooit verloren.

@Cockie: Hij zal blijer zijn met Postbiempte dan dat je hem Pietje Puk noemt, denk ik... :-)
@Piet: Ik heb wat research gedaan. De PTT dateert van 15 januari 1799 dus dat kan kloppen met jouw eerste jeugd. Geintje. De Pietje Puk serie is verschenen vanaf 1958, dat kan toch haast geen toeval zijn?
@Renesmurf: Correct, ea leest de jeugd van tegenwoordig kennelijk als ie. Dus jij hebt de boeken van Pietje Puk vroeger ook verslonden?

Gelukkig zijn er betere boeken. Ik zal de heren in Den Haag er op aanspreken bij het volgende potje golf. Ja, het kon weer. Het is immers zomer in het land geworden.

Het wordt werkelijk steeds gekker. Postbiempte!! Sommige kinderen denken logischer dan ik veronderstel, dat joch van jou is, met al z'n vreemdsoortige opmerkingen, volgens mij op het geniale af. En sommige lezers zijn behoorlijk bijdehand, zoals Renesmurf bijvoorbeeld, die onmiddellijk snapte hoe Luch bij zo'n vreemdsoortige uitspraak van een Nederlands woord kwam. Als dit zo doorgaat kan ik het superintelligentieniveau van het Spidergezin en de lezers hier niet meer bijhouden.

Het heeft mij en een paar vriendinnen ooit een half uur gekost om te ontdekken wat een dronken Fin bedoelde toen hij maar steeds 'waireprom' vroeg. Hij wilde vragen 'where are you from', oftewel hij was ge´nteresserd in onze nationaliteit... En de Vierdaagse moest zelfs nog beginnen :D

@Brillie: Dank je dat je je contacten inschakelt om onze situatie op literair gebied te verbeteren. Ik heb er alle vertrouwen in...
@Cyberjunk: Het lijkt inderdaad een trend te worden dat alleen potentiele genieen het CasaLog nog lezen. Daaruit volgt automatisch dat jij ook welhaast geniaal moet zijn... ;-)
@Willisha: Gelukkig zijn Finnen uitstekende lopers. Ik denk aan een Vaatainen en niet te vergeten Lasse Viren. Hoe hun Engels is weet ik echter niet...

Ga toch lekker Harry Potter lezen met dat kind, dan heb je er zelf ook nog wat aan :).

Pietje Puk is een enorm gat in mijn algemene ontwikkeling dus ik kan hierover niet meepraten. Mij lijkt trouwens wel dat een postbiempte geen echt dolle streken meemaakt, zeker in kinderboeken niet.

lang leve de juf van L.

paool las ook pietje puk.... zeker weten...maar niet in 58... :-)

pietje puk! my favorite! toen ik 7 was (ofwel, nog maar pas geleden)

@Ricky: Niet eens zo'n slecht idee. De eerste film vond ik wel aardig en het voordeel van het boek is dat het zo dik is. Daar kunnen we weken mee vooruit!
@Henk(ES): Mijn filosofie is dat iedereen dolle streken kan meemaken, dus ook een postbiempte. Alleen bij Pietje Puk komen ze tot dusverre nog niet zo uit de verf... :-)
@Louter: I agree. Ergens vind ik het verontrustend dat een (1) persoon, zijnde de onderwijzer van je kind, zoveel invloed heeft op zijn/haar prestaties en 'zin' om naar school te gaan. Met juffrouw Margriet ben ik erg blij in ieder geval en ik steek er zelf ook nog wat van op... :-)
@Paola: Neen, jij bent er vast mee begonnen na de (vernieuwde) eerste druk in 1996. Vraagje: behoort Pietje Puk misschien tot jouw zogenaamde 'vakliteratuur'?
@Erwin: De spijker op de kop. Postbode Siemen is voor mij een echte Postbiempte. Ik vind Postbeampte een echt Fries woord, wellicht omdat het Fries veel raakvlakken heeft met het Engels.
@Pascale: Toen jij zeven was... hmm, was dat niet 17 jaar voor de (hernieuwde) eerste druk... ;-)