« Marktprotectie en Politiek | Main | Eredivisie 2005/2006 »

Curacao Zoo 2005

Op zaterdag zijn Luchiano (7) en ik er samen op uitgetrokken. Lucy had geen zin en ik voelde me weer een stukje beter dan vrijdag. Eerst gingen we naar de bibliotheek om de boeken terug te brengen en te vragen waarom het voorheen geweldige systeem waarmee men kan reserveren en de uitleentermijn verlengen nu niet meer werkt. Daarop is de bibliotheek het antwoord nog steeds schuldig.

Toen we thuiskwamen wilde Luchiano meteen door. Naar de dierentuin. Best vreemd, want over het algemeen moeten wij hem het huis altijd uitsleuren. Maar nu had Luchiano ineens haast, waarom wist hij zelf eigenlijk ook niet.

Om half twee laadde ik zijn gewonnen en door Lucy inelkaar gezette mountain-bike in de Toyota en vertrokken we, voorzien van flink wat koud drinkwater en orange-juice. Het is tamelijk heet om half twee in de dierentuin.

We slenterden langs de kooien die we zo goed kennen. We gaan best vaak naar de dierentuin, het is niet ver weg (10 minuten rijden), goedkoop (gratis) en rustig (niet veel bezoekers). Opvallend is dat veel dieren die er bij het ene bezoek nog goed uitzien er de volgende keer niet meer zijn. Neem nu bijvoorbeeld de tapir, hij was in geen velden of wegen meer te bekennen. Voor het ergste wordt gevreesd.

Een aap hoort natuurlijk niet in een kooi... Klik op de foto voor groterEr waren wel bijzonder veel wasberen. Gezien het enthousiasme waarmee ze op ons afkwamen toen ze in de gaten kregen dat wij brood bij ons hadden vermoed ik dat het dagelijkse voedselbudget niet op zo'n grote populatie is afgestemd. Luchiano was een beetje bang voor de wasberen, met hun scherpe nagels graaien ze het brood uit je handen.

Een heel verschil met de papegaaien en hun vervaarlijk ogende snavels. Deze vogels pakken het brood juist heel behoedzaam uit je handen. Net als de ezels trouwens. De apen verzinnen allerlei trucs en proberen ondertussen nog je zakken te rollen.

De krokodil die eigenlijk een kaaiman is lag er even doods bij als altijd. Alhoewel hij ons volgens Luchiano met één oog aankeek. Maar dat kan ook verbeeling zijn geweest. We hebben hem geen brood gegeven.

Als men na de krokodil rechtsaf slaat komt men bij een grote vijver, mooi gedeeld door een houten bruggetje. Aan de ene kant zitten de watervogels. Eenden, ganzen en een zwarte zwaan. Die laatste regeert als een soort Saddam.

Hij staat vooraan als Luchiano het brood gooit, drie ganzen achter hem. Die krijgen regelmatig een paar venijnige beten van de soepele zwanenhals. Het lijkt echter of ze de pijn iedere keer onmiddellijk vergeten. De ganzen doen overigens hetzelfde met de achter hun opgestelde eenden.

Aan de andere kant van het bruggetje bevinden zich de waterschildpadden. Het zijn er veel, heel veel. Van bovenaf gezien lijkt het net schildpaddensoep.

We besloten onze ronde bij het paard en de ezels. Voor ik het wist was Luchiano echter al naar de ernaast gelegen speeltuin gevlucht. Ja, gevlucht want hij is bang voor de ezels. Uiteindelijk heb ik hem kunnen laten zien dat ezels geen kwaad in de zin hebben en het brood voorzichtig aanpakken.

We zijn nog een hele tijd in de speeltuin gebleven, alwaar Luchiano gevaarlijke capriolen uithaalde en de middag besloot op de schommel.

Een serie met 16 (high family-alert) foto's van onze middag in de Curacao Zoo is hier te vinden.

Comments

Ik heb weinig verstand van dieren en wat men die wel of niet mag geven. Uit je hele verhaal lees ik dat je de dieren brood hebt gegeven, behalve de krokodil. (kaaiman) Waarom niet? Mag dat niet? Is dat gevaarlijker dan b.v. het brood geven van wasberen? Mij lijkt dat juist eng. Of hadden jullie eenvoudigweg niet genoeg brood? Dat kan natuurlijk ook. In elk geval vind ik het leuk dat jullie zo'n fijne middag hebben gehad. Ik denk overigens dat beesten zoals b.v. de tapir doodgaan van de hitte, of moeten die beesten daar juist aan gewend zijn? Als ik domme vragen stel, dan moet je me dat voor deze keer maar vergeven.

Peter, er staan inmiddels borden in de dierentuin waar je vriendelijk doch dwingend wordt verzocht de dieren geen eten te geven!!
Je doet de krokodil overigens veel meer plezier met een dooie rat.

Mooie foto van die UNOX schildpaddensoep. Hoe lang moet dat trekken?

Leuk om te zien, maar ook wel om een beetje treurig van te worden. Krijgen die beesten niet genoeg te eten? Waarom heffen ze dan geen toegang?

@Cyberjunk: In een goede dierentuin wordt per dierensoort voor het juiste klimaat gezorgd. De krokodil hebben we niets gegeven omdat hij toch nooit beweegt. Jammer genoeg weten we niet wat er met de tapir is gebeurd. En domme vragen bestaan (bijna) niet... ;-)
@Paul: Ik weet het, ik weet het... maar een kind wil nu eenmaal iets aan de dieren geven... Het is niet goed, maar ja... Volgens mij komt de krokodil zelfs voor een dode rat niet in beweging. Ik denk dat je je bunsenbrander ongeveer negentien uur direct op de vijver moet mikken om een beetje warme schildpaddensoep te kunnen eten.
@Ricky: De Curacaose dierentuin is een echte ouderwetse dierentuin en dat is inderdaad wel sneu voor de dieren. Toegang heffen heeft tot gevolg dat er niemand meer komt. Touristen komen er sowieso bijna niet (te ver en ze zijn beter gewend). Het zijn vooral Curacaoenaars die op een zondag in het mooie park verblijven en de kinderen laten spelen. Dat principe vind ik wel mooi...

Ik begrijp dat je in de dierentuin op Curacao de dieren onbeperkt kunt voeren. In Nederlandse dierentuinen staan overal bordjes "voeren verboden". Misschien dat het voeren iets te maken heeft met het plotseling verdwenen zijn van dieren?
Onbegrijpelijk dat Luciano bang is van ezels. Als ik ze in de ogen kijk wordt ik helemaal week van binnen. Ezels schijnen het heel prettig te vinden aangehaald te worden.

vdb.

ps. Per ongeluk dit ook gepost bij je vorige onderwerp.


Net twee dagen terug van Curacao (en jawel dames en heren, het regent en waait in ons zomerse vaderland), herinner ik me in het AD en de Amigoe gelezen te hebben over een zwarte panter die een nieuwe kooi had gekregen. Big news! Stelt dat inderdaad nog wat voor of is het woonetablissement van onze snorrende vriend aan de aandacht ontsnapt? :-)

Die aapjes lopen in het park der apen in Apeldoorn gewoon los. Mmmmm.

Het park der apen in Apeldoorn heet toch officieel Apenheul? Of is die naam ook al verdwenen, zoals zoveel namen van Nederlandse bedrijven, evenementenparken enz? Als jij het niet weet Casa, dan hoop ik dat Brillie deze vraag kan beantwoorden.

Als klein meisje ben ik ooit gebeten door een hongerige eend... De kinderboerderij is daarna voor mij nooit meer hetzelfde geweest :(

@MJvdBroek: Je comment bij de verkeerde post heb ik voor je weggehaald... ;-) Ook in de Curacaose dierentuin is het verboden de dieren te voederen. Er staat ook een groot bord, maar ja... wat is nou de lol van een kind in een dierentuin? Ik ben Luchiano aan het leren dat hij de volgende keer de eenden en kippen wel brood mag geven, maar de apen niet meer. Als ezels het heel prettig vinden om aangehaald te worden, is het omgekeerde dan ook waar?
@Reiziger: Ze kunnen de zwarte panter beter een speelkameraadje geven, misschien een idee voor de Veluwse poema... ;-)
@Brillie: Dan hoop ik dat de bewaking precies weet wie er binnen en wie er buiten hoort. Ooit problemen gehad Brllie?
@Cyberjunk: Eigenlijk dacht ik dat de Apenheul in Amersfoort lag, maar het is toch echt Apeldoorn. De woonplaats van Brillie en ook Elswhere.
@Willisha: Dat wil zeggen dat jij in de rangorde achter de zwarte zwaan, de drie ganzen en de 12 eenden stond. Dat moet zeker indruk gemaakt hebben... ;-)

volgens mij eten krokodillen maar 1 keer in ? dagen.... toch?...maar deze kan wel opgezet zijn natuurlijk *grin*....
En naar de apenheul gaat paool nooit meer.... de traumatische ervaring is nog lang niet verwerkt... ;-)

Ik ben ook bang voor een ezel!

Apenheul is Apeldoorn. Slingerapen lopen weg, pas gebeurd.
Is de dierentuin een alternatief voor de happy hour.

@Paola: Dan is de krokodil zeker altijd net klaar met eten als ik langskom. Ik heb hem nog niet zien bewegen. Ik meende ergens gelezen te hebben dat het inmiddels alweer wat beter gaat met de apen... ;-)
@GJ: In dat geval adviseer ik toch de Martin Gaus/Emile Ratelband methode. Erop af en huggen die ezels! (En maak er indien mogelijk een movie van... ;-))
@Hans: Bij Wet&Wild en Mambo lijkt het soms ook wel een dierentuin. Wat wel gebeurt is dat kinderen hun verjaardag in de dierentuin vieren. De ouders nemen dan bier (voor zichzelf), frisdrank en hapjes mee en de kinderen vermaken zich prima.

hallo vertel eens wat over de wasbeer ik houd mijn spreekbeurd erover
((( EN IK WEET AL DAT ZE HEEEEEEEEEEEEEEL LIEF ZIJN HOOWR,, :p)

vriendelijke groet brigitte.