« Calvinistisch trekje | Main | Wat was de bedoeling? »

De Antillen bestaan niet

Het boek dat Lijn mij vanuit het koude kikkerland heeft toegestuurd is uit. Ik heb beloofd een soort van recensie te schrijven. Overigens vind ik het enorm leuk dat iemand in Nederland dit boek heeft gekocht en gelezen. Nu heeft Lijn in Suriname gewoond en mijn theorie is dat mensen die buiten Nederland hebben geleefd automatisch meer interesse hebben voor ontwikkelingen in de rest van de wereld.

Miriam Sluis, de Antillen bestaan nietHet boek De Antillen bestaan niet is geschreven door Miriam Sluis. Een Nederlandse vrouw. Ik ben in beginsel nogal sceptisch ten aanzien van door Nederlanders geschreven artikelen of boeken over de Nederlandse Antillen, behalve als ik er zelf iets over schrijf natuurlijk.

Miriam Sluis is geboren in 1967 (wat heeft dat er mee te maken?) en werkte op Curacao als correspondent voor het NOS-journaal. Ik dacht dat zij ook journaliste was voor de alweer enige jaren geleden opgeheven krant Beurs en Nieuwsberichten.

In het boek wordt ieder eiland van de Nederlandse Antillen en Aruba afzonderlijk beschreven. Voor mij is vooral opvallend de gedegenheid waarmee dit gebeurt. Heel analytisch wordt de historie van ieder eiland uitgediept waardoor uiteindelijk symptomen die men vandaag de dag nog duidelijk waarneemt veel beter te verklaren zijn.

Een klein voorbeeld. Toen ik net op Curacao was vertelde een man wiens vrouw van Aruba afkomstig is dat Arubanen erom bekend staan dat zij donkere mensen discrimineren. Toen de Lago olieraffinaderij zich vestigde bij San Nicolas trok dit vele zwarte arbeiders aan uit het Caribisch gebied. Britse West-Indirs, Franse West-Indirs en Nederlandse Bovenwinders. Deze arbeiders spraken allen Engels en waren vaak beter geschoold dan de achterlijke plattelandendse autochtone bevolking. Deze had geen schijn van kans in de concurrentiestrijd om baantjes bij de raffinaderij. San Nicolas kreeg door de zwarte import de bijnaam Chocolate City.

Als men de geschiedenis per eiland leest wordt goed duidelijk dat de verzonnen constructie het land de Nederlandse Antillen tot mislukken gedoemd is. Door het ontbreken van een natuurlijke band en met name door de dominantie van Curacao, waartegen de andere eilanden aangevoerd door het welvarendere Aruba zich al snel afzetten.

Miriam Sluis, de Antillen bestaan nietWaar veel Nederlanders al snel hun oordeel klaar hebben over de familie Godett en hun partij Frente Obrero (FOL) wordt dit onderwerp door Miriam Sluis veel genuanceerder benaderd. Zij bezocht vergaderingen van Frente en sprak met diverse leden, waaronder Anthony Godett en de gevreesde Nelson Monte.

Interessant is de beschrijving van het proces tegen Frente-kopstukken Nelson Monte en Anthony Godett vorig jaar aangaande het aannemen van steekpenningen. Zonder de gepleegde feiten te vergoeilijken nuanceert Miriam Sluis deze zaak wel. Het was de wijze waarop dingen op Curacao altijd al werkten. Ook de andere, fatsoenlijke partijen doen hieraan mee.

Godett werd veroordeeld tot 15 maanden en Monte tot 4 jaar. Het contrast met de boete van 300 Antilliaanse guldens die bouwbedrijf De Antillen NV, onderdeel van Koninklijke Wegenbouw Stevin (KWS), opgelegd krijgt is groot. Het woord klassenjustitie valt.

Concluderend is het boek De Antillen bestaan niet een uitstekende weergave van historie en actualiteit op de Antillen. Wat mij betreft mag dit boek verplichte kost zijn bij het vak geschiedenis op Nederlandse middelbare scholen.

En grappig ding nog, nou ja grappig. Op de website van Minister voor Bestuurlijjke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties, de heer Thom de Graaf, is het volgende te vinden in zijn dagboek-entry van 11 augustus 2004:

Freelance-journaliste Miriam Sluis had ik voor de vakantie nog een interview over de toekomst van de Antillen toegezegd, dus praat ik ook een uur vol over dit mij dierbaar onderwerp. Zij schrijft een boek dat eind van deze maand af moet zijn. Volgens mij is vooral het komende jaar cruciaal voor zowel de Antillen als het Koninkrijk, dus komt haar werkstuk wellicht iets te vroeg.

"dus praat ik ook een uur vol over dit mij dierbaar onderwerp"

Na lezing van Miriam Sluis' boek is de prangende vraag wie er in dit geval nu een uurtje naar wie had moeten luisteren!

Miriam Sluis, De Antillen bestaan niet
Uitgeverij Bert Bakker
ISBN 90 351 2686 6

Comments

Ik denk niet dat het zover zal komen dat dit boek verplichte kost gaat worden bij geschiedenis op Nederlandse middelbare scholen. Voor zover mij bekend wordt er aan het vak geschiedenis op onze scholen niet zoveel meer gedaan. En dit is zo expliciet gericht op de Antillen (sorry dat ik ze toch zo noem) dat ik denk dat men hier het nut van in zou zien. Pas op, ik zeg NIET dat het nutteloos zou zijn, ik denk dat de Antillen op scholen niet belangrijk genoeg worden geacht om daar speciale lectuur over verplicht te stellen. Geschiedenis wordt meer algemeen gedoceerd en als de Antillen daarin voorkomen, dan moet daar volgens mij een speciale reden voor zijn.

Er gebeuren hele gekke dingen daar bij jullie op het eiland. volgens mij wordt het tijd dat ik even de zaak daar ga overnemen.

Ik vod het ook een gedegen boek. En Thom heeft het mis: met alles wat er nu gebeurt, ben iik blij dat ik tenminste al wat "background reading" heb gedaan. Zo begrijp ik het een stuk beter!

@Cyberjunk: Die speciale reden is er denk ik toch wel, de Antillen maken deel uit van het Koninkrijk. Dat dit onderdeel wordt weggemoffeld is iets anders, maar wel volkomen onterecht.
@Brillie: Word jij nou maar president (of koning) van Sint Maarten, dan houden wij Curacao wel... :-)
@Lijn: Precies! En wat mij betreft wordt Miriam minister van Koninkrijksrelaties...

je hebt absoluut gelijk dat er hier in nederland veel te weinig aandacht op de scholen besteed word aan de antillen....tenminste in mijn tijd...... hoe het nu is weet ik echt niet.......

Of ze op Nederlandse scholen dit boek moeten lezen, zou ik niet durven zeggen. Het zou al prettig zijn wanneer er op Nederlandse scholen eens wat aandacht besteed wordt aan de verschrikkelijke manier waarop onze voorouders hebben huisgehouden in hun kolonien. Als beesten zijn de Nederlanders tekeer gegaan daar op de Antillen, in Suriname en in Indonesie en er is geen enkel Nederlands schoolkind dat zich ervan bewust is dat zijn land in de top tien van koloniaal wanbestuur slechts de Belgische Kongo onder koning Leopold voor zich hoeft te dulden.

Mensen die de boel goed uitzoeken en niet naar de eerste de beste luisteren komen altijd met diepgaandere resultaten dan de doorsnee mensen.

Nee, geen Koning. Dat lijkt me niets. Ik wil kunnen martelen.... hi.

@Paola: In jouw tijd... over hoeveel jaar geleden praten we dan... ;-) Maar ik vrees het ergste, want in mijn tijd (de slavernij was toen net afgeschaft) sprak men er ook al nauwelijks over...
@Matthijs: Zo is het maar net, maar 'wij' kijken liever naar hoe de Duitsers WO-II op school behandelen...
@Renesmurf: Ik kan er wederom geen speld tussen krijgen... :-)
@Brillie: Helemaal begrijpen zal ik die zendamateurs nooit... ;-)

Veel Nederlanders realiseren zich niet dat Arubanen en Curacaoenaars totaal verschillende voorouders hebben. De voorouders van de Arubanen waren Indianen, terwijl de voorouders van Curacaoenaars zwarte Afrikanen waren die lang geleden door Portugezen als slaven naar Curacao waren gebracht.

De boodschap is natuurlijk eigenlijk dat de NEDERLANDSE Antillen niet bestaan.

Hmmm.... * loopt in gedachten reeds richting Bruna *

Dat boek als voorbereiding op de zomer... goeie tip.

@Henk(USA): Inderdaad. En zo staan er in het boek nog heel wat dingen die ik zelf niet wist. Met name de geschiedenis van Sint Maarten en Aruba vond ik erg interessant en eigenlijk is het vreemd dat ik me daar niet eerder in verdiept heb...
@Erwin: Scherp gezien! In dat geval was er echter minder ruimte voor de foto op het boek geweest... ;-)
@Roos: Zeker! Het boek leest gemakkelijk weg en geeft enorm veel informatie. Een aanrader!

Thom de Graaf ... heb geen flauw benul wat zijn toegevoegde waarde is binnen dit kabinet. Oh shure, hij houdt een clubje mensen van de straat die af en toe eens een rapportje of plan uitpoepen ...

BTW interessante leesstof. Ik ga 'm uitchecken!

@casa...ik denk dat we niet veel schelen qua leeftijd hoor :-)

Het ligt niet aan het soort, maar aan de persoon.

@Bareuh: Ik ben ook geen fan van Thom. Dan zie ik geloof ik zelfs nog liever Donner, kun je nagaan... Ben benieuwd of je het boek gaat lezen!
@Paola: Hmm... dan ben jij toch een stuk beter geconserveerd dan ik... ;-)
@Brillie: Zou er niet een bepaald 'voetbal- of zendamateur-gen' bestaan? Ik weet niet of er mensen bestaan die over beide beschikken...

Prima. er is veel behoefte aan gedegen literatuur over curacao..... Is het wel kritisch genoeg?

9 Maart: aan boek begonnen. Zeer lezenswaardig tot zover.