« Roog & Adinda | Main | Liga »

Eilandentop op Sint Maarten

Afgelopen maandag is op Sint Maarten een Eilandentop gestart met als onderwerp het Rapport Jesurun. Het Rapport Jesurun doet voorstellen omtrent de bestuurlijke en financiële verhoudingen tussen de individuele eilanden van de Nederlandse Antillen en Nederland.

De conclusie van het Rapport Jesurun is globaal dat de kleine eilanden Bonaire, Saba en Sint Eustatius nauwere banden met Nederland krijgen en dat de grotere eilanden Sint Maarten en Curacao een soort land binnen het Koninkrijk worden. Het land de Nederlandse Antillen houdt op te bestaan.

Op Sint Maarten wordt deze week gepraat over consequenties van het Rapport Jesurun en hoe men hier concreet invulling aan moet gaan geven. Grote afwezige bij de top is Curacao. Gedeputeerde Zita Jesus-Leito (Algemene Zaken, PAR) wilde de top uitstellen tot na 8 april 2005, de dag dat op Curacao het Referendum met betrekking tot de gewenste staatkundige verhouding wordt gehouden. Bovendien gaf zij aan dat de Eilandsregering Curacao nog geen standpunt heeft ingenomen aangaade het Rapport Jesurun:

“Waarom zou ik gaan als wij geen standpunt hebben? Ik heb geen zin om daar voor paal te staan. Het is al eerder voorgekomen dat ik op een topoverleg aanwezig was. Toen hadden wij ook geen standpunt klaar.”

Ja zeg, bedenk dan zelf een standpunt, mevrouw Zita Jesus-Leito!

Frente Obrero (FOL), Nelson Pierre (LPNA) en CasaSpider (Groep Casa) vinden dat Curacao wèl op de top aanwezig had moeten zijn. Saillant detail is dat Pedro Atacho van dezelfde partij als gedeputeerde Zita Jesus-Leito (PAR) dat ook vindt.

Ik kan mij voorstellen dat deze materie voor de gemiddelde lezer een compleet doolhof is. Er lopen vele draden door elkaar heen. De Referendums op de eilanden, het Rapport Jesurun, de Eilandentop op Sint Maarten. Onvermeld tot nu toe is gebleven wat Nederland zelf eigenlijk precies vindt en/of wil.

Nog even over het Referendum dat op 8 april 2005 op Curacao plaatsvindt. Ik heb wat rondgevraagd en her en der wat meningen gelezen. Regelmatig hoor ik dat men vindt niet voldoende geïnformeerd te worden. Misschien is dat wel een typisch Curacaos probleem, dat alle informatie maar aangedragen moet worden.

De teneur is voor mij wel duidelijk: het hart neigt naar autonomie, het hoofd naar nauwere banden met Nederland.

Comments

Laatst las ik een stukje dat het BNP van Curacao gelijk is aan de staatschuld.....
Hmmmmm.....autonomie he!?.
Ik kijk in mijn glazen bol en ik zie..ik zie...Haiti nrII..

Volg je hart!

@Cerito: Nog afgezien van die staatsschuld. In de hele wereld zoeken landen juist steun bij elkaar en vormen ze blokken. En juist dan wil een eiland van zo'n 120.000 mensen er alleen voorstaan? Dat is niet handig!
@Erwin: Dat lijkt wel op een uitspraak van de Frank Boeijen Groep... :-) Persoonlijk denk ik met mijn hoofd!

Mw. Zita Leito en haar partij hebben wel degelijk een standpunt en wilden gewoon op het overleg zijn, maar de eilandsoverheid wilde uitstel. En mw. Leito zou erheen gaan in haar functie van gedeputeerde van Algemene Zaken. In die functie, als vertegenwoordiger van de eilandsraad heeft ze ook om het uitstel gevraagd. Ik vind het een beetje flauw om Zita Leito hier persoonlijk op aan te spreken, ook al omdat Pedro Atacho in hetzelfde interview waarin hij aangaf voor deelname te zijn, ook aangaf dat de PAR het rapport tijdig besproken had en haar standpunt al bepaald had. De PAR was eensgezind voor deelname aan de besprekingen en ziet in het rapport Jesurun een goede basis voor verdere besprekingen, net als de meeste andere eilanden. In een democratie moet je soms zaken uitvoeren waar je zelf niet achter staat. Dat is hier het geval met mw. Leito.
De gebrekkige info is een kwestie van goed lezen en luisteren, voor een aandachtig toehoorder is er voldoende info. De grote campagne, waarin de verschillende opties belicht worden, is pas net opgestart, maar voor de cruciale datum zijn alle opties echt wel belicht.

Mijn hart en hoofd willen overigens alles behalve autonomie!!

Ik vrees dat Nederland rustig wacht op de uitkomst en dan iets voorstelt waar niemand het mee eens is. Overigens schijnt Thom nu alleen tijd te hebben voor de kwestie van de gekozen burgermeester.

@CuraKora: Zita Jesus-Leito is inderdaad niet de hoofdverantwoordelijke in dit drama. Dat is (in mijn ogen) de heer Errol Cova (PLKP), die met name op de sentimenten (het hart) van de lokale bevolking speelt.Toch had men mee moeten doen aan de Eilandentop. Nu was een aantal waarnemers aanwezig, dat vind ik nog veel gekker. Over de 'hart-kwestie': ik schreef over de teneur onder de lokale bevolking, de 'echte' Antillianen/Curacaoenaars. Jij en ik zijn Nederlanders en stappen (veel) gemakkelijker over bepaalde gevoelsmatige argumenten heen in deze.
@Piet: Inderdaad. Voorts zal er een aantal rapporten verschijnen met eisen aan de eilanden, met name Sint Maarten en Curacao, waar deze nooit aan kunnen voldoen. En zo suddert het allemaal maar voort. Geen daden maar woorden!

Als ik meneer Nawijn zou volgen wist ik het wel: Nederland voor de Nederlanders en alle anderen de hort op. Dat zit in het hoofd van Nawijn, Wilders, Verdonk, Bolkestijn, e.a. Nee ik sluit me aan bij de Groep Casa, daar voel ik mij wel bij. Wat was precies het standpunt? Ik hoop een zodanige dat Curacao zelfs tot de EU kan toetreden (de Fransen hebben ook zoiets in Guyana). CasasPa

Wat er ook uit de Eilandentop komt, het grote twistpunt zal wel geld worden. Tussen de eilanden onderling; hoe ga je de schuld van de Antillen verdelen over de eilanden. Daarna tussen NL en de eilanden; de eilanden zullen zoveel mogelijk als 'eenmalige' kosten vergoedt willen krijgen en NL wil zo min mogelijk geven in een tijd waarin zelf hard bezuinigt moet worden.
Echt bezuinigen zullen beide partijen niet willen, immers hoeveel mensen zijn er die graag in eigen vlees snijden?

Jammer dat het nou net een vrouw moet zijn!

Lees ik toch helemaal over "Groep Casa" heen.
Is dat zoiets als Casa, Lucy, Luchiano en, uit de reacties op te maken, CasasPa?
De "Groep Casa" kan, zodra Luchiano het geleerd heeft, in ieder geval klaverjassen!
Dat is al wat...:-)

Op eigen voetjes staan betekend gelijk GEEN geld meer overmaken naar de eilanden. Af en toe een kado, als ze jarig zijn, das normaal.

@CasasPa: Nederland is inderdaad wat doorgeslagen. Uit pure machteloosheid. Minister Verdonk voorop trouwens!
@Gaby: Het is niet anders, ik had het ook graag anders gezien. Errol Cova is gelukkig een man... :-)
@Angel: Geld is inderdaad thema nummer 1. Zelfs gevoelens als 'slavernij-verleden', 'kolonialisme' en 'eigen identiteit' wil men hier graag verzilverd zien. Het verdelen van de schulden van het Land de Nederlandse Antillen kan voor Curacao nog wel eens erg duur uitpakken.
@Brillie: Ho,ho! Daar wordt hier toch anders over gedacht. Kwijtschelden van alle schulden en overmaken van een miljardje ofzo (Euro) en we houden weer een jaar onze mond... :-)

Leuk om zo de naam van Zita Jesus-Leito weer eens op te zien duiken. Zita heeft twee kinderen in dezelfde leeftijd als onze twee oudsten. Toen we nog op Curacao woonden hebben ze een aantal keren met elkaar gespeeld.
Ook heeft Zita deel uitgemaakt van de ENNIA Caribe directie, en kan ik teugkijken op een erg prettige samenwerking met haar. Ik vind haar een zeer intelligente vrouw die heel goed weet wat ze wil. Ik ben er dan ook van overtuigd dat, wat ze dan ook heeft besloten, ze dat weloverwogen heeft hedaan. Go Zita!

Jemig, waar haal je de tijd vandaan, conferencier, dichter des vaderlands, glamourfotograaf, vader, echtgenoot, hardwerkende man en nu ook nog een eigen politieke partij. Petje af!!

@Henk(USA): Ik mag dat wel, die onvoorwaardelijke steun voor Zita. Overigens was mijn idee hetzelfde als het jouwe: Go Zita!
In plaats van niet gaan... :-)
@Henk(ES): En dat is nog maar het topje van de ijsberg... :-)

@CasaSpider: Grapjas...