« Eilandentop op Sint Maarten | Main | Het Púluwe Mysterie »

Liga

Elke woensdag koop ik twee pakken Liga bij Centrum Supermarkt te Mahaai. Ik geloof dat het product MilkBreak heet. Vorige week woensdag was er net een nieuwe lading binnengekomen, met aardbei als smaak van het MilkBreak-oppervlak.

Vroegere Liga-verpakkingThuisgekomen zag Lucy al snel dat een van de Liga's ver over de houdbaarheidsdatum heen was. Oktober 2004 stond er op de verpakking. Centrum Supermarkt heeft daar een handje van, spullen van ver over de houdbaarheidsdatum voor een spotprijs inkopen en doodleuk op de normale schappen leggen. Ik was woedend.

"Je gaat er toch niet mee terug, dat doe je nooit", zei Lucy uitdagend. Aangezien het een schadepost van bijna vier gulden betrof nam ik het betreffende pak gisteren dus wèl mee. In mijn fantasie speelde zich een heftige discussie met de bedrijfsleider af met aan het eind het dreigement van mijn kant de Keuringsdienst van Waren in te schakelen.

Al snel zag ik mijn favoriete boodschappeninpakster Leidy en stapte op haar af. Zij regelde voor mij dat de caissière me meteen mijn geld terug gaf. Ergens was dat wel jammer, de troefkaart van de Keuringsdienst van Waren hou ik nog even op zak.

De Liga-MilkBreak die ik nu vaak eet (als hij niet bedorven is door Centrum Supermarkt)De moderne Liga is lekker, de beste herinneringen heb ik aan de oude. Mijn moeder maakte voor mijn toen jongste zus zo'n echt baby-prakje. Een Liga op een bord, roosvicee erop, geraspte appel, schijfjes banaan, vers geperst sinaasappelsap en prakken maar. Vaak heb ik dit prakje voor mijzelf klaargemaakt, het geeft de indruk bijzonder gezond te zijn en het is berelekker.

Op de Liga-website kan men een oude verpakking op ware grootte downloaden om uit te printen en in elkaar te vouwen. Er staan mooie teksten op als deze:

"Liga-kinderen kunnen tegen een stootje, omdat ze een gezondheidsreserve bezitten. Ze hebben weerstand, de beste bescherming tegen gezondheidsstoringen. De beste lofprijzing voor een product is nog steeds het resultaat. En dit wordt geleverd door al de duizenden stoere kinderen die dagelijks met Liga worden gevoed!"

De combinatie Liga-kinderen en stoer, het is even wennen!

Liga bestaat overigens al sinds 1920 en komt uit Bergen op Zoom. De vraag voor de quiz luidt als volgt: waar komt de naam Liga vandaan?

Comments

"Uit een samenwerkingsverband van enkele lokale industriële bakkerijen in Bergen op Zoom ontstonden in 1920 de Liga-fabrieken. De naam Liga stamt van het onderlinge verbond - de Liga - van de bakkerijen"

Wedervragen voor de quiz: heb jij soms aandelen in Liga of word je betaald voor een sponsored-link?
Wat heb ik nu gewonnen, toch geen overjarige koek mag ik hopen?

Geen idee, ik weet nog wel dat ik het lekker vond.
Toen ik 16 was gingen de lekkere uit de handel en kwamen er vieze op de markt.
Speciaal voor jongeren.
Jammer, vanaf toen maar meelkoekjes.

ze zijn er nog steeds hoor smurf...de andere liga's.... bij de babyvoeding ;-) ik ben er ook dol op namelijk.... joh! Maar de liga milkbreak wint het....vooral die met chocola en de sinsavariant....

Uit een samenwerkingsverband van enkele lokale industriële bakkerijen in Bergen op Zoom ontstonden in 1920 de Liga-fabrieken. De naam Liga stamt van het onderlinge verbond - de Liga -van de bakkerijen.
Misschien een beetje flauw om het meteen te verklappen, maar via de site en enkele doorklikjes naar history heb je het. Ik wil als prijs NU een liga. CasasPa

@Carin: Ongelofelijk! Je hebt het geraden! Nou ja, dat wist ik natuurlijk al wel... ik vind het vooral een bijzonder grappige naam, de liga van bakkerijen. Hoe kom je erop... :-) Ik beraad me nog over je prijs, het zal geen Liga van Centrum Supermarkt zijn.
@Renesmurf: Meelkoekjes klinkt toch beduidend minder lekker dan Liga MilkBreak!
@Paola: De chocolade-variant vind ik ook lekker, maar die is meestal ook over de datum hier. Hoelang kun je een Liga eigenlijk bewaren?
@CasasPa: Een knap staaltje recherchewerk. Alleen heeft Carin dezelfde passage acht minuten eerder hier ge-paste... :-)

ik sta altijd in dubio, wordt het liga of evergreen. Meestal evergreen maar vaak ook liga.
Evergreen, weet je waar die naam vandaan komt?
Ever green -> bos -> bomen -> gezond. :)

En nu de vraag wie eet er van die 2 pakken LIGA normaal gesproken? Mams, Paps, Kid of alledrie?

Enne ik was meer een evergreen meisje ;)die eet ik nog wel eens (ok niet nu in Argentinie)als tussendoortje.

Ik vind Liga niet echt lekker en evergreen nog minder. Dat soort koekjes is mijn smaak niet. Geef mij maar- heel ongezond en heel vet- Lays Chips (voorheen Smiths)bitterballen e.d. Ik geloof best dat Liga een lekkernij is voor kinderen tot een jaar of 5, maar dan gaan ze, onder invloed van klasgenootjes, wel over op de hartige, vette en ongezonde hap. Ik geloof er trouwens geen barst van dat z.g. Liga kinderen stoerder en gezonder zouden zijn dan kinderen die geen Liga gegeten hebben. Ik wist het niet van dat verbond van bakkerijen, maar ik kan me er wel iets bij voorstellen. In die tijd waren er nog zulke verbonden en ik vind het origineel bedacht om dan de naam Liga te gebruiken.

@GJ: Het leuke is dat Evergreen OOK een Liga-product is... :-)
@Gaby: Ik ben de enige stoere Liga-eter bij ons. De anderen vinden het te kinderachtig spul... :-) Evergreens zijn ook lekker, maar zijn me vaak wat te droog.
@Cyberjunk: De Liga eet ik 's middags als tussendoortje op het werk. Ik wil de gezichten van de collega's wel eens zien als ik hier om drie uur bitterballen ga bakken... :-) De vette spullen die jij noemt gaan er bij mij (helaas) ook in als koek. Over de naam Liga: het is maar goed dat andere verbonden niet op hetzelfde gekomen zijn!

"Het verkopen van producten met een reeds verlopen houdbaarheidsdatum is geen overtreding van de Warenwet zolang het product zijn normale kenmerkende eigenschappen bezit. Voor producten als chips, koekjes, vis- en fruitconserven, (fris)drank, chocolade, koffie, mayonaise, etc. geldt dus dat deze ook na het verstrijken van de houdbaarheidsdatum verkocht mogen worden als het product geen gevaar vormt voor de gezondheid. De verantwoording voor het product gaat bij verkoop na het verstrijken van de houdbaarheidsdatum wel stilzwijgend over van de fabrikant naar de verkoper. Strikte uitzondering hierop vormen gepasteuriseerde melk, melkproducten en eieren. Verkoop van deze producten nadat de houdbaarheidsdatum is verstreken, is wèl verboden."

Bron: http://www.vwa.nl/download/infobladen/consumenteninformatie/06_houdbaarconsument.pdf

Keuringsdienst inschakelen zal dus niet helpen...

Onlangs las ik wat over de houdbaarheidsdatum, op de volgende link: http://www.culinairecourant.nl/index.php?page=message&sub=&id=927 , kwam ik onderstaand stukje nog tegen:

"Producten in de supermarkt die over houdbaarheidsdatum zijn mogen gewoon nog in de verkocht worden, meldt het Algemeen Dagblad zaterdag 22 januari j.l. Winkeliers mogen zelfs de termijn verlengen door er een sticker overheen te plakken. Het betreft onder meer koekjes, chips, bier, frisdrank, blikfruit en chocolade en geen producten zoals eieren en zuivelproducten. Volgens de De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) staat nergens in de Warenwet aangegeven dat over houdbaarheidsdatum verkopen niet mag. Zolang de producten maar hun normale eigenschappen bezitten en er geen gevaar is voor de gezondheid.

Bron: Algemeen Dagblad"

In een Nederlandse supermarkt werkt die troef dus niet in het geval van een Liga aankoop. Zou het kunnen dat die troef bij jullie ook niet werkt?

Hmm, Ino was net iets sneller. Maar heeft daarentegen geen vraag.

Van mijn vakantie naar Aruba (tig jaar geleden) kan ik mij ook nog erg goed herinneren dat we in de supermarkt erg goed naar de houdbaarheidsdatum moesten kijken. Iemand daar wist mij te vertellen dat alle produkten uit Nederland die de houdbaarheidsdatum naderden naar de Antillen werden overgebracht om dat men daar niet zo nauw zou kijken (weet niet hoe hoog het waarheidsgehalte hiervan is maar het klonk mij toen aannemelijk in de oren).

Mijn herinneringen aan Liga:'t blijft aan je gehemelte plakken. Ik was er dus nooit zo dol op...

Even iets anders ....
Ik vraag me nog steeds of ze op de Antillen de blikken met melkpoeder Friesche Vlag verkopen. Een NL produkt waar je dus nergens kunt vinden op NL zelf.

In Veenendaal lost men in een bepaalde supermarkt het probleem van de houdbaarheidsdatum heel gemakkelijk op. Ze verkopen het zelf niet meer, maar naast die betreffende supermarkt is een winkeltje gevestigd dat van dezelfde eigenaar is. Dat winkeltje wordt, met enige begeleiding vanuit de zorgsector, gerund door een aantal verstandelijk gehandicapte mensen met een behoorlijk hoog niveau. De spullen die over de houdbaarheidsdatum heen zijn, maar binnen de norm vallen die door Ino en Pascal werd genoemd, worden in dat winkeltje verkocht. De mensen die daar kopen, weten dat ze spullen kopen die over de datum heen zijn en nemen daar vooral genoegen mee omdat het goedkoper is dan in de supermarkt. Ze hebben er nog nooit iets door opgelopen voor zover mij bekend. Met melk kun je zoiets inderdaad niet doen, maar deze manier van doen vind ik bij veilige producten goed. Mensen in die Veenendaalse wijk kunnen zo kiezen voor goedkoop, maar oud en ze weten waar ze aan toe zijn. Ik weet niet of men in de Antillen, met name Curaçao, zulke projecten heeft.

Het spijt me Casa, vandaag weet ik aan alle voorgaande deskundige verhalen niks zinnigs meer toe te voegen, Het enige wat ik nog wel kwijt wil: ik v(i)ond die ouwerwetse Liga's ook heerlijk. Vorig jaar is er trouwens in Bergen en Roosendaal van alles te doen geweest rond Liga, tentoonstellingen etc. vanwege een of ander Liga jubileum.

@Ino & Pascal: Twee zielen, een gedachte. Ik heb dus geen poot om op te staan! Laat Centrum Supermarkt Mahaay maar niet horen dat ze zelfs stickers over de houdbaarheidsdatums mogen plakken... :-(
@Jan: Het ligt denk ik aan de supermarktbazen. De moderne Liga (MilkBreak) plakt bij mij in ieder geval niet aan mijn gehemelte. Zeker niet met een kopje koffie erbij trouwens...
@Amaro: Bedoel je melkpoeder als Completa? Friesche Vlag producten zie ik hier wel, maandag zal ik verifieren of ze ook melkpoeder van Friesche Vlag hebben. Zijn er ook Nederlandse producten op Madeira verkrijgbaar? (De Centrum-bazen zijn overigens Portugezen, de Ribeiro Brothers)
@Cyberjunk: Neen, zulke projecten hebben wij niet, bij mijn weten. Het kwalijke vind ik dat de 'oude' spullen gewoon tussen de normale staan. Als ze die in een grote ton met OUD erop zouden stoppen had ik er meer begrip voor.
@Henk(ES): Liga-tentoonstellingen en Liga-jubileums, het klinkt zo lekker absurd... :-) Maar jij bent duidelijk een kenner. Niks voor jou om een Liga-groothandel op Lanzarote op te zetten?

hee, ben ik die jongste zus of is het de toen-jongste zus en dus ons grietje? ik ben razendbenieuwd, want ik kan me geen liga hapjes herinneren en dacht eigenlijk altijd dat mij dat weer ontnomen was...
@cyberjunk; haha over die vethappen, dat had ik nou weer helemaal niet verwacht!

Ik neem iedere dag twee pakjes mee, lekker voor onderweg.

Ik ben ook een Liga Melk Braak fan!

@Pascale: In mijn beleving was het Margriet, maar in plaats van zussen zie ik toch vooral die geprakte Liga voor me... ;-)
@Brillie: Twee pakjes wat? Twee pakjes MilkBreak (dat zijn dus vier MilkBreaks) of twee hele pakken Liga. Dat zijn ik weet niet hoeveel MilkBreaks! Of toch Evergreens...
@Verbal Jam: Eerst zien, dan geloven. Kom maar op met die foto!

Ik vond vooral die Liga's met een laagje chocolade vroeger errug lekker!

ik dacht dat het net als met sport clubs was;
Leven In Gezondheid Allemaal!! Maar niets daarvan lees ik hierboven. Ik ken het papjes maken van liga ook erg goed met banaan en uitgeperste sinasappeltjes...mhmmmmmm.

Een van de leuke dingen van jouw weblog is om weer eens te kunnen lezen over guldens. Vier guldens, om precies te zijn.

Nou, volgens mij was het toch Pascale. Ik kan me niet herinneren dat ik zulke lekkere hapjes kreeg. In mijn tijd was het nog droge liga. Vond ik trouwens ook erg lekker.
Peter: hoe komt het dat je de geprakte liga beter herinnerd dan je lieve zussen?
En Pascale, wat bedoel je met "dat mij dat weer ontnomen was"?

De Arabische Liga, waar komt ie eigenlijk vandaan?

@Henk(USA): Liga met een laagje chocola... neen, die periode heb ik qua Liga niet bewust meegemaakt. Wat vind je van de MilkBreak chocolade-variant?
@Madelief: Eerlijk gezegd had ik ook zoiets verwacht. Liga in de zin van Verbond van Bakkerijen... tja... :-)
@Louterlog: Tik maar eens 'gulden' in bij de Search-functie linksboven. Als gulden-fetishist kom je dan zeker aan je trekken... ;-)
@Margriet: Volgens mij was jij het toch, alleen kun je je daar niet zoveel van herinneren. Dat ik me de geprakte Liga beter herinner dan mijn zussen? Ach, til er niet te zwaar aan. Geprakte Liga is ook zo ontzettend lekker, he... :-)
@Carlos: Interessante vraag. Het antwoord weet ik niet, maar het lijkt mij sterk dat ook hier een Verbond van Bakkerijen aan ten grondslag heeft gelegen!