« ALCS en NLCS 2004 | Main | Deuren »

Drie-nationaliteit

Heel veel Curacaoenaars zijn minimaal viertalig: Nederlands, Papiamentu, Engels en Spaans. Het is verbazingwekkend hoe vloeiend men deze talen spreekt en hoe gemakkelijk er van de ene naar de andere taal wordt geswitched. Ik heb vergaderingen bijgewoond waarin Nederlands, Papiamentu en Spaans door elkaar werd gesproken. Het ligt er maar net aan wie het woord tot wie richtte.

De keerzijde van het beheersen van meerdere talen is dat men uiteindelijk geen een taal perfect spreekt. Met het Nederlandse lidwoord neemt men het hier niet zo nauw. Bijna alles is de. De water, de gordijn, de huis. Niet dat iedereen deze woorden van de het verkeerde lidwoord voorziet, maar het komt toch wel erg vaak voor.

Even een vraagje tussendoor. HONKBAL INTERESSEERT IN NEDERLAND ECHT GEEN ENE HOND, H?

Het Nederlands van Luchiano (6) wordt sterk benvloed door zijn vriendjes. Ik blijf proberen het juiste lidwoord-gebruik erin te hameren. Dat doe ik bijna letterlijk, luister maar.

Luchiano houdt ervan om spelletjes te doen. 's Avonds moet ik hem regelmatig lidwoord-vraagstukken geven. Dan zeg ik "water" en dan moet hij zeggen "het water". Als hij het weet is hij door het dolle heen, heeft hij het fout dan mag ik hem op zijn billen slaan. Best hard ook. Voor het beste resultaat.

Koortsachtig zoek ik naar moeilijke woorden zoals nationaliteit. Inmiddels weet Luchiano wel dat het "de nationaliteit" is, maar soms zegt hij voor de spanning expres "het nationaliteit". Dan mag ik hem weer een pak slaag geven.

Laatst heb ik Luchiano uitgelegd wat drie-dimensionaal is. Dat vindt hij nog steeds fascinerend. Ik zat achter de computer en hoorde hem met zijn moeder praten. Hij vindt het geweldig dat hij beter Nederlands kan dan Lucy en grijpt iedere gelegenheid aan om dat te demonstreren. Ik was geconcentreerd bezig en ving af en toe wat flarden op.

Lucy: "Nee, dat kan niet... nationaliteit?"
Luchiano: "Ja, drie-nationaliteit... dat is net als een doos!"
Lucy: "Een doos? Drie-nationaliteit?"

Uiteindelijk kwam Luchiano naar mij toe en vroeg hoe dat ook alweer heette, het begon met een lijn, daarna een monitor en dan een doos. "Aha!", zei ik, "jij bedoelt drie-dimensionaal!" Moeilijke woorden kunnen voor verwarring zorgen. Ik heb hem deze keer maar niet op zijn billen geslagen.

Comments

Honkbal is soms wel eens leuk om naar te kijken, maar meestal vind ik het te langdradig. Zit nu te wachten tot om 20.45 de Champions League weer begint. Hoewel Ajax de laatste tijd ook niet om aan te zien is, hoop je toch weer altijd op een goed resultaat. In ieder geval Ajax een integrale uitzending + samenvattingen van de andere 7 wedstrijden.

In Brabant hebben ze het over 'nond als ze het over een hond hebben. Of over turgel als ze het over het orgel hebben. Of diee mens, als ze die man bedoelen. Leg dat maar eens uit aan Luchiano ;-)

Als honkbal minder saai was, zou ik er vaker na kijken. De Haarlemse honkbalweek, dan kijk ik meestal wel een game. Voorals CUBA aan het slaan is.

Nee, honkbal daar word ik niet warm van....

Een vriend van me is Kroatisch, zijn vrouw Nederlands en thuis praten ze Enegels met elkaar. het kind brabbelt nu (4 jaar) af en toe Nederlans, dan weer Engels en als het echt dringen is Kroatisch. Ben benieuwd of ze die drie talen straks vloeeiend spreekt.

U gebruikt toch geen honkbalknuppel voor uw corrigerende tikken, h? ;-)

@Martin: Ajax doet het goed! Een hele honkbalwedstrijd kijken doe ik ook maar zelden. Die van gisteren duurde 6 uur! Maar nu de beslissingen eraan komen ga ik vanavond toch weer kijken...
@Jan: Goede tip, turgel! Hij weet inmiddels al dat hij als hij het niet weet het verkleinwoord moet gebruiken. Dat is immers altijd "het"... :-)
@Brillie: Dan kijk jij in ieder geval vaker honkbal dan voetbal. Daar zijn er niet zoveel van!
@Theo: Als ze consequent die drie talen blijven spreken gaat dat zeker lukken. Een mooie combinatie trouwens, met Kroatisch erbij!
@Verbal Jam: Neen, met de blote hand. Dat kletsende geluid is geweldig! Honkbalknuppels hebben tegenwoordig de neiging om te breken... ;-)

Taal is iets natuurlijks.
Als alles daar DE is, dan is dat zo.
Hadden we dat hier maar zo.
Nooit meer HET, heerlijk.

Eh nee sorry, honkbal interesseert me niet zo. Geen enkele sport trouwens.
Maar je andere stukjes wel hoor :).

ohja..
ik zou nog eens een kind uitleggen wat 3d is..

(ik maak er een postje van als de tijd rijp is)
:)

Wat een grappig mannetje.

In Vaassen, zo'n kilometer of 8 van Apeldoorn staat een huis met een naambord erop "Op het hoek van de bos". Dat schijnt Veluws te zijn!

@Renesmurf: Dat vindt Luchiano nou ook. In het Engels is alles 'the', veel gemakkelijker volgens hem!
@Ricky: Ik dacht al, laat ik er nog maar een 'normaal' stukje tegenaangooien. Voor al die cultuurbarbaren... ;-)
@GJ: Ik vrees dat 'hij' tegen die tijd tegen jou zegt: "Wat wil je weten van 3D, GJ?"... :-)
@Pascal: Ja, en dan was hij nog serieus!
@Els: Weet je zeker dat de eigenaar geen Antilliaan is?

Casa sprak in 1963 ook al Duits, het is van alle tijden. Maar tegenwoordig is het gemakkelijker door de integratie van alle volkeren (idealistisch). By the way Casa: Luchiano is binnenkort jarig en dan moet zijn tante namens mij wel een leuk kado voor hem meenemen. Wat moet het worden in een 3-D doos? CasasPa.

Honkbal saai/niet leuk? (Brillie, Theo en Ricky)
Dat is meestal de reactie als je de ballen verstand van honkbal hebt (dat gold ook voor mij totdat ik in 1996 werdt meegesleept in de hele Andruw Jones hype). Honkbal is juist een geweldig interessante sport!

Even een vraagje tussendoor. (AMERICAN) FOOTBALL INTERESSEERT IN NEDERLAND EN OP CURACAO ECHT GEEN ENE HOND, H?

Ook hier in Amerika hebben ze problemen met 'de' en 'het': http://h.rook.home.mchsi.com/images/De_Bloemen_Hof.JPG
Deze foto heb ik genomen bij bloemenzaak/souvenirwinkel 'De Bloemen Hof' in Pella (Iowa). Een later aangebouwde uitbreiding moest ook een naam krijgen, en hadden ze vervolgens 'De Bloemen Huis' genoemd. Naast het 'de' en 'het' probleem, hebben ze ook wat moeite met het feit dat 'bloemenhof' en 'bloemenhuis' aan elkaar worder geschreven.
(Pella is een plaatsje in Iowa met een zeer sterke Nederlandse achtergrond, compleet met molens, klederdracht, tulpen en klompen: http://www.pella.org )

@CasasPa: Gemakkelijker door de integratie van alle volkeren? Mwoah, dat is niet precies wat ik ondervind!
@Henk: Wat een grappige tussenvraag in je comment... :-) (Hoe KOM je erop!)
Tja, American Football... ik geloof je op je woord, maar bij mij is de vonk nog niet overgesprongen... Leuke foto van De Bloemenhuis trouwens!

@Henk: jawel, zeker als de 49'ers het leuk doen. Nu dus wat minder.
@CasaSpider: en ook honkbal interesseert me. Leuk dat de Red Sox van zover zijn teruggekomen. Dat wordt een spannende 7e partij. Qua wijze van onderwijzen had je niet misstaan op mijn lagere school. Zo 39 jaar geleden.

Honkbal vond ik leuk toen ik het op de middelbare school speelde, ben het daarna helemaal uit t oog verloren. Je ziet t hier in Nederland ook erg weinig. Goeie aanpak van Luciano, erin slaan werkt nog altijd het beste. Als je maar niet te hard slaat want anders sla je het er misschien aan de andere kant weer uit.

@Henk: Mensen die op een veldje rondrennen, al of niet met ballen, dat hoeft niet voor mij hoor.

@Piet: Je bent er geen slechter mens van geworden, van die harde opvoeding!
@Henk: Neen, te hard slaan gaat niet. Luchiano kent zijn rechten en dreigt me af en toe al aan te geven bij de politie... :-)
@Ricky: Gek is dat, jij lijkt mij nog wel zo'n spelletjesmens! Nou ja, misschien niet op een veldje dan...