« Gevolmachtigd Minister | Main | Drie-nationaliteit »

ALCS en NLCS 2004

De ALCS en NLCS zijn in volle gang. ALCS staat voor American League Championship en NLCS voor National League Championship. Beide leages vallen onder het Major League Baseball. Bijzonder spannend was de vijfde wedstrijd in de ALCS tussen de Boston Red Sox en de New York Yankees. New York heeft in wedstrijden met 3-0 voorgestaan. Zondag wonnen de Red Sox hun eerste partij op het nippertje in de twaalfde inning. Een normale honkbalwedstrijd kent negen innings, het was dus verlengen.

Dat werd het gisteren in Game Five weer. Ditmaal moest er tot de 14e (!!!) inning worden doorgestreden voordat David Ortiz met een honkslag in het verre veld zijn op het tweede honk staande teamgenoot Johnny Damon kon laten scoren, 5-4 voor Boston! De ontlading was compleet, de angst en wanhoop van de talrijke Boston-fans maakte plaats voor uitzinnige vreugde. Who's your Papi?

David Ortiz zorgt voor de winnende honkslag in Game 5 tussen de Red Sox en de YankeesVoor het zover kwam hebben beide teams doodsangsten uitgestaan. De Yankees hadden op een bepaald moment een man op het eerste honk. Hierop volgde een verre honkslag, net geen homerun maar de bal stuiterde de tribunes in.

De stadionregels zeggen in dat geval dat het een automatische twee-honkslag is. De loper van het eerste honk mocht dus niet scoren, maar moest op het derde honk stoppen. De volgende slagman werd door de Red Sox uitgegooid en de inning was over.

Of wat te denken van de heroïsche catcher Jason Varitek. Catchen is een enigszins ondergewaardeerde functie in het baseball. In samenspel met de pitcher bepaalt de catcher wat voor soort bal er gegooid gaat worden. Het is een niet ongevaarlijk beroep. Niet voor niets draagt de catcher zware gezichtsbescherming en andere hulpstukken. Ook gisteren kreeg Varitek een afgezwaaide bal hard op zijn masker.

Na het pitchen is het catchen (volgens mij dan) de fysiek zwaarste positie. De catcher zit namelijk al die tijd op zijn hurken, moet regelmatig katachtig opspringen en dient ook nog eens erg goed te kunnen werpen. Bijvoorbeeld als het tweede honk gestolen dreigt te worden. (Neen Paola, ze nemen het honk niet echt mee, baseballers verdienen genoeg!) In de 14e inning was Jason Varitek moe. Hij liet meerdere malen een goed aangegooide bal uit zijn handschoen glippen. Die vermoeidheid was goed te begrijpen.

Het was een heroïsch gevecht dat nu zijn vervolg krijgt in New York. De stand is 3-2 voor de Yankees die nog één winstpartij nodig hebben om door te stoten naar de Major League finale, tegen de kampioen van de NLCS. Ook in de NLCS staat het 3-2, hier voor de Houston Astros (die de Atlanta Braves hebben uitgeschakeld) tegen de St. Louis Cardinals.

Comments

dus als ik het goed begrijp steel je een honk maar omdat je goed verdient geef je het weer terug?...wat een helden!!! *kijkt blondtdtdt*

Renesmurf is geen sportsmurf.

@Paola: Jij hebt het helemaal begrepen! (Maar dat wist ik ook wel...)
@Renesmurf: Neen, Renesmurf is de schildersmurf... :-)