« Faluma & Toeval | Main | Catweazle bij Kopspijkers »

De vierde dimensie

Op de computer heeft Luchiano (6) een spelletje gevonden dat gebruik maakt van 3D-Projections. Ik kon erop wachten en vanmiddag bij het eten gebeurde het: "Papa, wat is 3D?"

Figuur 1: de derde dimensie!Ik had mijn macaroni met zilveruitjes toch al bijna op en dus begon ik over de eerste dimensie. "De eerste dimensie moet je je voorstellen als een lijn. Je kunt alleen van links naar rechts en weer terug lopen."

Luchiano: "En de tweede dimensie?"
CasaSpider: "De tweede dimensie is een blad papier of het scherm van je monitor. Je kunt je over het hele blad bewegen, maar alles is plat."

Luchiano: "Aha. De derde dimensie?"
CasaSpider: "De derde dimensie is waar wij in leven, je kunt van links naar rechts, van voren naar achteren en van boven naar beneden. Denk aan een kubus. Of aan een huis."
Luchiano: "Aha. Dan is de vierde dimensie zeker het dak?"

Neen.

Nu moest ik nog uitleggen wat 3D-projections is. "Wat ze proberen te doen is op een twee-dimensionale monitor iets drie-dimensionaals laten zien. Dat doen ze door je ogen voor de gek te houden."

Figuur 2: de derde dimensie!Ik kan absoluut niet tekenen. Om de abstracte stelling toch aan Luchiano duidelijk te maken tekende ik een landschap met een weg die in de verte verdwijnt. Blij verrast keek Luchiano naar de tekening. "Ja, het lijkt of het heel ver is!" Ik vroeg hem een doos te tekenen. Precies zoals ik had verwacht tekende Luchiano een viekant. Hij deed er nog wel twee sliertjes aan, dat waren de hengsels.

"Zal ik jouw doos eens drie-dimensionaal laten lijken?", vroeg ik. Verrast en met bewondering keek Luchiano toe hoe ik met een paar eenvoudige halen perspectief aan zijn doos toevoegde. "Ik kan mijn ogen niet geloven!", kon het jong nog uitbrengen. De vraag is wanneer de vierde dimensie ter sprake gaat komen.

De tijd zal het leren.

Comments

Cerito (36)
"CasaSpider, wat is de vierde dimensie?"...

Dat 'tijd' de 4e dimensie is, is volgens mij (en wie ben ik) een van de grootste hedendaagse misverstanden. Volgens de Grieken zijn er 4 elementen: aarde, water, lucht en vuur. Nu weten we dat vuur (energie) het instrument is om materie van toestand te laten veranderen (vast, vloeibaar en gasvormig). Tijd is ook een instrument. Geen dimensie.
Neem het mee, doe er iets leuks mee.

grappig,
het eerste kind dat ik tegen kom ga ik ook proberen uit te leggen wat dimensies zijn. (zal wel een van de kids van de uitbarer worden) :)

@Cerito: Ongeduld is een goede eigenschap, je wilt duidelijk iets leren en dat is goed! Kom elke dag even hier lezen en 'ooit' komt het antwoord. Vanuit de vierde dimensie... :-)
@Jan F.: Interessante stelling, maar je neemt iets te grote stappen voor mij. Je schrijft globaal het volgende: er zijn vier elementen, vuur is een element. Even later is vuur energie en een instrument. En dus is tijd ook een instrument. Dit gaat mij iets te snel. Is tijd dan trouwens ook energie en een element? Neen, dat kan niet want er zijn maar vier elementen. Gaarne een toelichting!
@GJ: Arm eerste kind... ;-) Ik hou mij aanbevolen om je verslag van de uitleg hier integraal te plaatsen!

Voor de vierde dimensie moet je Luchiano meenemen naar Orlando in Florida. Daar geven de bekende amusementsparken hun eigen invulling aan de vierde dimensie.
Zo zijn wij afgelopen zomer in Universal Studios naar Shrek 4-D geweest ( http://themeparks.universalstudios.com/orlando/website/usf_attraction_shrek.html ).

Ik neem aan dat je het al hebt uitgelegd door te zeggen dat de vierde dimensie ervoor zorgt dat de kubus kan bewegen?

Dat heb je weer prachtig uitgelegd. Mocht Luciano het niet snappen, dan ik in elk geval wl. ;-)

Prachtig uitgelegd!
Leuk om iemand zoiets zo liefdevol uit te leggen!

@Henk: Misschien is dat nog wel het gemakkelijkst en leukst. Aan Universal Studios heb ik zelf tenminste erg goede herinneringen.
@Matthijs: Grote genade, neen dat heb ik nog niet gedaan. Kun je daar wat meer over vertellen, over dat 'de kubus laten bewegen'?
@Verbal Jam: Zeg maar wat je nog meer niet snapt, dan leg ik dat wel aan Luchiano uit... ;-)
@Renesmurf: Dank je!

Vermoedelijk laat je de snaartheorie (met 'opgerolde' dimensies) nog maar even achterwege...

@Maarten: Als er een spel uitkomt met 'Snare-Projections' o.i.d. zal ik wel aan de bak moeten...

ja nog een laat commentaar. ik zei tegen Truus "die Peter had docent moeten worden, hij kan moeilijke dingen zo simpel en helder uitleggen. Zo heb ik jaren geleden van hem de boomstructuur geleerd en ik ben er nog elke dag dankbaar voor. CasasPa

De kubus laten bewegen:

1 dimensie: een punt op een lijn

2 dimensies: een vierkant

3 dimensies: een kubus

4 dimensies: de kubus kan van de ene plaats naar de andere bewegen. Als de vierde dimensie "tijd" er niet was geweest, was de kubus altijd op dezelfde plaats blijven staan.

Een kleine opmerking. De kubus die je daar hebt staan klopt niet. Perspectief werkt met een verdwijnpunt. de lijnen van de kubus lopen dus niet parallel aan elkaar..

@CasasPa: Ik herinner me vooral nog onze sessies op jouw Atari 1040 ST... :-)
@Matthijs: Thanx! Dat klinkt logisch en helder.
@Michiel: Ik steek jouw hoofd ervoor in het vuur dat die lijnen niet 100% parallel lopen... ;-)
(Het zou wel heel goed kunnen dat ze de verkeerde kant inlopen, maar ze zijn in ieder geval niet parallel!)