« 29 | Main | Migratie en Missen »

Dr. Leonel Fernández

Deze week waren er verkiezingen in de Dominicaanse Republiek. De zittende president Hipolito Mejia (PRD) heeft zijn nederlaag reeds erkend en de winnaar is Dr. Leonel Fernández van de paarse Partido de la Liberación Dominicana (PLD).

Een aantal dingen zijn mij opgevallen. Even een veronderstelling tussendoor, ik heb het vermoeden dat men in Nederland denkt dat de Dominicaanse Republiek een onderontwikkeld, corrupt, zeg maar typisch Zuid-Amerikaans land is. In bepaalde opzichten is dat ook zo. Bij ruzies rond de stemlokalen zijn negen (9) mensen omgekomen. De gemoederen willen nog wel eens oplopen, een kwestie van temperament.

Als men echter de ambtstermijnen bekijkt, dan blijkt Dr. Leonel Fernández van 1996 tot 2000 president te zijn geweest. Zijn opvolger Hipolito Mejia regeerde van 2000 tot 2004. En nu erkent deze Hipolito zijn nederlaag en draagt de macht wederom over aan Dr. Leonel Fernández. Heel democratisch en in Nederland moet een regering het nog maar zien te presteren om vier jaar vol te maken. Veel Nederlandse politici zouden tevens een voorbeeld kunnen nemen aan Leonel's website, die ziet er gewoon strak uit.

Belangrijkste reden dat Hipolito de verkiezingen verloor is de sterk verslechterde economische situatie in de Dominicaanse Republiek. In het jaar 2000 kreeg men voor een dollar 16 peso's. Tijdens onze vakantie vorig jaar waren dat er 35 en nu zijn het er iets van 43. Zaken als gas, benzine en levensmiddelen zijn onmiddellijk in prijs gestegen. Mensen met normale banen kregen echter niet meer salaris. De gevolgen laten zich raden.

Het volk legt de schuld van de recessie bij Hipolito. Die op zijn beurt zegt dat 9/11 de oorzaak is, alsmede het inelkaar storten van een van de belangrijkste Dominicaanse banken. Theoretisch is het zo dat een manager bij een verslechterende situatie het toch beter kan doen dan zijn collega met positieve resultaten. Vergelijk het maar met bridge. In heel Zuid-Amerika gaat het niet denderend, toch is de terugval in de Dominicaanse Republiek in mijn ogen buitenproportioneel. Goed dat Dr. Leonel Fernández weer een kans krijgt.

Eerdere posts over politiek in de Dominicaanse Republiek:

Comments

Inderdaad een mooie website!!!! Ik hoop dat Fernandez nog meer veranderingen kan bijbrengen in la República Dominicana!!!

Het volbrengen van een ambtstermijn zegt niet zoveel. Bush redt dat waarschijnlijk ook en dat is toch geen ster.

Soms is het zelfs voor iedereen beter dat de ambtstermijn niet wordt volbracht. Ons vorige kabinet is daar een goed voorbeeld van. Ik geef onmiddelijk toe dat het heel triest dat dat kabinet er uberhaupt kwam.

Heb je JP de link doorgegeven?

Dus omdat ik temperament bezit, mag ik mijn buurman omleggen? Kom zeg.

de politiek in nederland gaat me al vaak genoeg boven mijn pet...Lees: ik kan het niet meer volgen van al het gepruts en geklooi.... laat staan de politiek van andere landen.....sorry... ik doe mijn best om van veel dingen op de hoogte te blijven maar het lukt me werkelijk niet...... zie te veel dingen waar ik s nachts niet van slapen kan op het journaal.....

@Brillie: Dat ligt eraan wat de buurman heeft gedaan... ;-)
@Paola: Wees niet bevreesd, ik verwacht niet dat jij de politiek in de Dominicaanse Republiek uit je mouw kunt schudden, Nederland is inderdaad al lastig genoeg... :-)