Main

January 23, 2010

Statenverkiezingen Nederlandse Antillen 22.01.2010 (2)

Heet van de naald

Nostalgie. Radio Dolfijn FM staat op, via internet. Maarten Schakel presenteert het programma Schakel In en probeert een gratis pizza los te weken bij Domino's Pizza, maar de pizzadame is onvermurwbaar. De voorlopige uitslag van de Statenverkiezingen op de Nederlandse Antillen zit eraan te komen. De strijd gaat tussen de coalitie, aangevoerd door de gele PAR en de oppositie met aan kop de blauwe MAN.

Er wordt een plaatje gedraaid. Met een schuin oog kijk ik naar de televisie, Pauw en Witteman. Uiteraard is daar geen aandacht voor verkiezingen op 8000 kilometer afstand van het kikkerlandje. Gisteren stond de hele avond nog in het teken van Haiti, maar de Koninkrijkseilanden Bonaire, Curacao, Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten doen er in Nederland minder toe, het is niet anders.

23.01.2010 / 00:56 De eerste drie urnen zijn geteld. Het belooft een nek-aan-nek race te worden tussen PAR en LdK met Pueblo Soberano op een derde plek. Zie dit overzicht. Maar nu ga ik slapen. Morgen weten we meer.

Update zaterdag 23.01.2010 / 07:59

De uitslag is bekend. De laatste Statenverkiezingen van het land de Nederlandse Antillen zijn gewonnen door de PAR.


23.01.2010: Uitslag en zetelverdeling na Statenverkiezingen Nederlandse Antillen op Curacao van 22.01.2010. Klik voor groter.

(Klik voor groter)


Op naar 10.10.2010.

January 16, 2010

Statenverkiezingen Nederlandse Antillen 22.01.2010 (1)

Interessante processen

Het woord interessant zegt niet noodzakelijkerwijs dat het iets positiefs betreft. Integendeel, negatieve processen kunnen interessanter zijn dan positieve. Soms ziet men dingen zich in een richting ontwikkelen waarvan men denkt: "Is dit een verbetering?" Dan is er nog het verschil tussen verbetering op korte en lange termijn, sommige zaken zijn achteraf positiever dan op het moment zelf.

Neem bijvoorbeeld de ontwikkelingen in Zuid-Afrika of Zimbabwe. De zwarte bevolking heeft gestreden voor haar rechten. Het was een onomkeerbare en onvermijdelijke ontwikkeling waarbij de landen economisch gezien tijdelijk een stapje terug hebben gedaan. Over de gekozen weg is discussie mogelijk.

16.01.2010: Prognose Statenverkiezingen Nederlandse Antillen 22.01.2010 voor het eiland Curacao (www.opinionkorsou.com). Klik voor groter.Op vrijdag 22 januari 2010 stemmen de eilanden van de Nederlandse Antillen vermoedelijk voor de allerlaatste keer voor de landsregering. Immers, doelstelling is dat het Land de Nederlandse Antillen per 10 oktober 2010 ophoudt te bestaan. De huidige regering, toch vooral geleid vanuit Curacao met een coalitie van PAR (Emily de Jongh-Elhage), PNP (Humphrey Davelaar) en Frente Obrero (Anthony Godett), heeft het land door de moeilijke onderhandelingen met Nederland betreffende de ontmanteling geleid.

De Curacaose oppositie vindt het behaalde resultaat uit de Slotverklaring (dossier Slotakkoord) veel te mager en is van mening dat de onafhankelijkheid en trots van Curacao zijn verkwanseld voor een zak met geld. Drie oppositiepartijen te weten MAN (Charles Cooper), LNPA (Nelson Pierre) en Forsa Korsou (Gregory Damoen) hebben hun krachten gebundeld door middel van een lijstverbinding: Lista pa Kambio. Dit lijkt zijn vruchten af te werpen want Lista pa Kambio staat volgens de laatste prognoses op 42% (bron).

Mocht de oppositie winnen en vervolgens de laatste minister-president van de Nederlands Antillen leveren dan worden de resterende maanden van het ontmantelingsproces van de Nederlandse Antillen er alleen maar interessanter op. Ieder eiland kent zijn eigen problematiek en gevoelens. Me even beperkend tot Curacao zie ik keywords als Papiamentu versus Nederlands (onderwijs!), slavernij-sentimenten, kolonisatie, Makamba's die de dienst uitmaken, politieke leiders die hun electoraat gebruiken voor eigen gewin, armoede zonder vooruitzicht, denken met het hart versus denken met het verstand en nog veel meer.

Relevante websites: