« Klein ergernisje | Main | Ziekenhuisloterij »

Statenverkiezingen Nederlandse Antillen 22.01.2010 (2)

Heet van de naald

Nostalgie. Radio Dolfijn FM staat op, via internet. Maarten Schakel presenteert het programma Schakel In en probeert een gratis pizza los te weken bij Domino's Pizza, maar de pizzadame is onvermurwbaar. De voorlopige uitslag van de Statenverkiezingen op de Nederlandse Antillen zit eraan te komen. De strijd gaat tussen de coalitie, aangevoerd door de gele PAR en de oppositie met aan kop de blauwe MAN.

Er wordt een plaatje gedraaid. Met een schuin oog kijk ik naar de televisie, Pauw en Witteman. Uiteraard is daar geen aandacht voor verkiezingen op 8000 kilometer afstand van het kikkerlandje. Gisteren stond de hele avond nog in het teken van Haiti, maar de Koninkrijkseilanden Bonaire, Curacao, Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten doen er in Nederland minder toe, het is niet anders.

23.01.2010 / 00:56 De eerste drie urnen zijn geteld. Het belooft een nek-aan-nek race te worden tussen PAR en LdK met Pueblo Soberano op een derde plek. Zie dit overzicht. Maar nu ga ik slapen. Morgen weten we meer.

Update zaterdag 23.01.2010 / 07:59

De uitslag is bekend. De laatste Statenverkiezingen van het land de Nederlandse Antillen zijn gewonnen door de PAR.


23.01.2010: Uitslag en zetelverdeling na Statenverkiezingen Nederlandse Antillen op Curacao van 22.01.2010. Klik voor groter.

(Klik voor groter)


Op naar 10.10.2010.

Comments

Regeringspartij PAR heeft gisteren de laatste Antilliaanse Statenverkiezingen gewonnen. Even na 11 uur in de avond maakte gezaghebber Lisa Dindial de uitslag bekend. De gele partij was de grootste in het parlement en heeft haar vijf zetels uitgebreid met een zesde. De verwachte Kambio, waarmee de lijstcombinatie van MAN, NPA en Forsa Korsou, verenigd in de Lista di Kambio de strijd met de huidige coalitie was aangegaan, bleef daarmee uit.

Download de volledige uitslag per stemburo hier: http://www.persbureaucuracao.com/Elekshon%20Staten%20di%20Antiyas%202010.xls

Beide coalitiegenoten van de PAR, de PNP en de FOL verliezen wel. De PNP wordt gehalveerd en blijft op één zetel steken, de FOL verliest beide zetels en verdwijnt uit de Staten. De zetelverdeling op Curaçao wordt daarmee als volgt:

PAR - 6 zetels
Lista di Kambio - 5 zetels
Pueblo Soberano - 2 zetels
PNP - 1 zetel

Pueblo Soberano, de partij van Helmin Wiels wint twee zetels en komt daarmee voor het eerst in het parlement. Had de partij in 2006 nog 3.357 stemmen, in de verkiezing van gisteren gaven 10.789 stemgerechtigden hun zege aan de PS.

Op de andere eilanden kan PAR-partijleider Emily de Jongh Elhage de opengevallen posten vermoedelijk vrij makkelijk invullen. Op Bonaire wint regeringspartij UPB van Ramonsito Booi twee van de drie zetels; National Alliance van William Marlin haalt alle drie zetels voor Sint Maarten binnen; terwijl WIPM op Saba en DP op Sint Eustatius ieder de enige voor deze eilanden beschikbare parlementszetel binnenslepen.

De opkomst was met 64% bijna gelijk aan de verkiezing in 2007 (63,7%), die jij nog hebt meegemaakt.
(Casaspider, wis deze reactie, als je het verhaal morgen zelf wilt melden...)

@Dick: Niks wissen, enorm bedankt voor de snelle update. Heb de uitslag via Registro Sivil er inmiddels ingeplakt. Een overwinning van LdK had het vervolgtraject interessanter gemaakt, maar deze uitslag is handiger voor Curacao. Helmin Wiels is de nieuwe Anthony Godett, die kan nog wel eens steeds belangrijker worden. Heb je ook al reacties van de partijleiders gehoord?

Ik neem aan dat de overeenkomst met Nederland nu doorgaat? De twee kleine partijen kunnen geen roet in het eten gooien? CasasPa

De stemming gisteren bij Lista di Kambio was erg teneergeslagen. Dit had men totaal niet verwacht. Ikzelf was er ook erg door verrast. De hele dag was het blauw op straat en niet geel. Nu is het wel zo dat blauw dichter bij 'de straat' staat en PR-technisch veel beter is dan de kleuren van de oppositiepartijen. Op de FOL na dan, maar die zijn gewoon afgestraft voor hun deelname aan deze coalitie. Kijk maar naar kieslokaal 106 (Bon Futuro gevangenis). Traditioneel een FOL-bolwerk. Nu PS/LdK.

De PAR is erg gelukkig, want die hebben 'm wel geknepen de laatse weken. En ze kunnen het karwij nu af gaan maken. Ze wil da met iedereen doen, maar je begrijpt dat LdK geen FOL-scenario nastreeft en dat PS met niemand samen kan werken, dus PNP, Booi en de Bovenwinden zijn haar partners (14/22).

De hele oppositie heeft gisteren af zitten te geven op de stemmachines. Wiels gaat maandag zelfs aangifte doen bij het OM. Het zal niet nodig zijn, als hij doorkrijgt hoe de stemmachine is ingezet. Nl: als printer. Alle tellingen en voorlopige uitslagen - want daar praten we nu nog over - zijn handmatige tellingen via de briefjes.


De kijkcijfers bepalen min of meer wat ze ons voorschotelen, dat is inderdaad soms niet anders. Maar gelukkig is daar het internet!

@CasasPa: De kans dat de overeenkomst met Nederland nu doorgaat is in ieder geval een stuk groter. Daar komt bij dat de andere eilanden ook zitting hebben in de Antilliaanse Staten, al beslaat Curacao 14 van de 22 zetels. Met name Sint Maarten is erg voor het ontmantelen van de Antillen en zo is een meerderheid met waarschijnlijk 14 zetels snel geboren.
@Dick: Ik had mijn geld ook op LdK gezet. Ja, de FOL heeft definitief afgedaan bij de man uit de straat. Kieslokaal 106, een mooie titel voor een film, haha.
Weet jij of en wanneer er verkiezingen komen voor het land Curacao?
@Renesmurf: Internet en niet te vergeten de VPRO!

ja, die verkiezingen komen er en nog dit jaar, voor 10-10-10.
De kans dat die datum gehaald wordt is klein. Ank Bijleveld heeft echter een voorziening getroffen waarmee toch begonnen kan worden, ook al is niet alles gereed. Maar, er moet wel balans zijn. Met name vanuit juristen hoek is er angst dat het allemaal niet gaat lukken.

Curaçao likt ondertussen zijn wonden, want niemand had dit scenario voor mogelijk gehouden. Maandag ga ik met mijn redactie de reacties op tape zetten. kun je via persbureaucuracao beluisteren.