« SQL Integrator goes Budapest (4) | Main | Bernhard, Schavuit van Oranje »

Statenverkiezingen Nederlandse Antillen 22.01.2010 (1)

Interessante processen

Het woord interessant zegt niet noodzakelijkerwijs dat het iets positiefs betreft. Integendeel, negatieve processen kunnen interessanter zijn dan positieve. Soms ziet men dingen zich in een richting ontwikkelen waarvan men denkt: "Is dit een verbetering?" Dan is er nog het verschil tussen verbetering op korte en lange termijn, sommige zaken zijn achteraf positiever dan op het moment zelf.

Neem bijvoorbeeld de ontwikkelingen in Zuid-Afrika of Zimbabwe. De zwarte bevolking heeft gestreden voor haar rechten. Het was een onomkeerbare en onvermijdelijke ontwikkeling waarbij de landen economisch gezien tijdelijk een stapje terug hebben gedaan. Over de gekozen weg is discussie mogelijk.

16.01.2010: Prognose Statenverkiezingen Nederlandse Antillen 22.01.2010 voor het eiland Curacao (www.opinionkorsou.com). Klik voor groter.Op vrijdag 22 januari 2010 stemmen de eilanden van de Nederlandse Antillen vermoedelijk voor de allerlaatste keer voor de landsregering. Immers, doelstelling is dat het Land de Nederlandse Antillen per 10 oktober 2010 ophoudt te bestaan. De huidige regering, toch vooral geleid vanuit Curacao met een coalitie van PAR (Emily de Jongh-Elhage), PNP (Humphrey Davelaar) en Frente Obrero (Anthony Godett), heeft het land door de moeilijke onderhandelingen met Nederland betreffende de ontmanteling geleid.

De Curacaose oppositie vindt het behaalde resultaat uit de Slotverklaring (dossier Slotakkoord) veel te mager en is van mening dat de onafhankelijkheid en trots van Curacao zijn verkwanseld voor een zak met geld. Drie oppositiepartijen te weten MAN (Charles Cooper), LNPA (Nelson Pierre) en Forsa Korsou (Gregory Damoen) hebben hun krachten gebundeld door middel van een lijstverbinding: Lista pa Kambio. Dit lijkt zijn vruchten af te werpen want Lista pa Kambio staat volgens de laatste prognoses op 42% (bron).

Mocht de oppositie winnen en vervolgens de laatste minister-president van de Nederlands Antillen leveren dan worden de resterende maanden van het ontmantelingsproces van de Nederlandse Antillen er alleen maar interessanter op. Ieder eiland kent zijn eigen problematiek en gevoelens. Me even beperkend tot Curacao zie ik keywords als Papiamentu versus Nederlands (onderwijs!), slavernij-sentimenten, kolonisatie, Makamba's die de dienst uitmaken, politieke leiders die hun electoraat gebruiken voor eigen gewin, armoede zonder vooruitzicht, denken met het hart versus denken met het verstand en nog veel meer.

Relevante websites:

Comments

Het land Nederlandse Antillen duurt nog 9 dagen langer dan je denkt en vermoedelijk nog langer dan dat, want het is nog maar zeer de vraag of 10-10-10 gehaald gaat worden.

De oppositie of beter, de Lista di Kambio, zal - als de peilingen zich doorzetten naar 22 januari - weliswaar de grootse partij zijn, maar niet gezegd is dat daarmee de oppositie tegen het staatkundig traject groter is dan 11 zetels in het parlement. De Bovenwinden willen nu echt los van de Antillen en op Bonaire gaat het sentiment ook die kant op. Het huidige BC met onafhankelijk Statenlid Nicolaas wordt beschuldigd van onbehoorlijk bestuur (het OM doet nu onderzoek) en de kans is groot dat de bevolking de eigenzinnige koers van dit BC zal afstraffen in de komende verkiezing.

Dit alles staat dan nog los van het feit dat de zittingstermijn van een nieuw kabinet met LdK kort zal zijn. Want na formatie wordt pas in april gestart. De achterban van LdK wil overigens zo snel mogelijk af van de Antillen, liever nog dan af van Nederland. Zelf heeft de partij gezegd het staatkundig traject een non-issue te vinden bij deze verkiezing...

Op 22 januari is met name de 'weet-niet-wat-ik-stemmen-zal'-groep van groot belang. ruim 40% van de ondervraagden in alle gehouden peilingen weet het niet.

Ik sprak gister met Lucas Swennen van Stradius, het onderzoeksbureau en vroeg hem of de komende verkiezing nog spannend wordt (luister maar op http://www.persbureaucuracao.com/sound/100115laa.mp3)

Ik sprak gister met Lucas Swennen van Stradius, het onderzoeksbureau en vroeg hem of de komende verkiezing nog spannend wordt:

http://www.persbureaucuracao.com/sound/100115laa.mp3

Al die toestanden nog voor n paar maanden?

Zoiets is zeker interesant. Want ook na de overname moet er geregeerd worden, en de reis er naar toe moet ook plaatsvinden.

Of het echt nodig is, dat weet ik niet.
Ook hier niet.

@Dick Drayer: Dank voor je commentaar! Dat van 1 oktober zet ik zometeen nog recht, dat zat in mijn hoofd. Kun je zien wat er gebeurt als je twee jaar weg bent van het eiland. Ik had ook nog Ersilia -Zus- de Lannooy in mijn hoofd en Nelson Navarro. Wat is er met hun gebeurd? Okay, dat iedereen van de Antillen af wil is bekend. Toch staan Cooper, Pierre en ook Wiels heel anders tegenover Nederland dan bijvoorbeeld Emily. Een overwinning van de oppositie zet de zaak zeker op scherp. Overigens ben ik al jaren van mening dat het enige belang dat Cooper nastreeft is om de eerste president van het land Curacao te zijn.
@HJC: Minstens een paar maanden, want zoals Dick Drayer terecht stelt, het is maar de vraag of alles op 10 oktober geregeld is.
@Renesmurf: Goed gezien en kennelijk is het nodig. IIn de lange loop van de geschiedenis gebeuren geen onnodige dingen. Alles heeft zijn reden.

Ach, what's in a date? We zijn nu wel gewend aan het schuiven met data.

Van Ersilia weet ik eigenlijk niet wat ze gaat doen. Toch een aderlating voor die partij, want haar vervanger is een zeer zwakke broeder. Dat heeft Davelaar als gedeputeerde de afgelopen jaren wel laten zien.

Nelson tobt met zijn gezondheid en prefaleert zijn lijf en leden boven een carriere in de spotlights van de politiek. Hij blijft echter wel nauw verbonden als adviseur. Ik vermoed dat hij minder goed met Cooper op kan schieten en dat daarom Gregory Damoen naar voren is geschoven. De haat tegen de PAR is groter dan de angst voor hun eigen verschillen, maar Navarro is behendiger dan al die anderen bij elkaar....

Interessant in deze verkiezing is de ontwikkeling van de kleinere oppositiepartijen, die voor het staatkundigproces zijn: PPE, MSI en DP. Mocht eén van deze partijen een zetel pakken (wat niet in de peilingen naar voren is gekomen) dan kan dit gunstig zijn voor Emily. Zij heeft een zetel van hen dan nodig om verder te regeren.....

In een scenario met de MSI, kan de sluiting van de ISLA wel eens heel dichtbij komen. Deze partij heeft namelijk geen ander kaarten om in te wisselen. Lijkt me een aardig scenario!

Je hebt gelijk. De houding van de LdK-partijen zal toch vertragend werken op het proces en de zaak zeker op scherp zetten.

Heb je al op Kompas Politico gekeken voor een stemadvies?: http://www.persbureaucuracao.com/index.php?option=com_banners&task=click&bid=2

(wel IE gebruiken, anders doet-ie het niet).

@Dick: Heb de stemwijzer net gedaan. Nr. 1 is MSI, ik lees Gachitu al een hele tijd ook al is het niet regelmatig. Hij is toch afkomstig van PAR? Een wijze man. Nr. 2 is de PAR. LdK staat onderaan. Bij stemwijzers vraag ik mij altijd af wie ze maakt en hoe. Het is een koud kunstje om ermee te manipuleren. Nu kijken of ik de tijd heb om de laatste interviews op Radio Dolfijn (je concurrent!) met de partijleiders te volgen.

"In de lange loop van de geschiedenis gebeuren geen onnodige dingen. Alles heeft zijn reden." .. you're right!

Wat goed Casa, dat je zo goed op de hoogte bent. Ik volg het via via een beetje. Het blijft toch een soort tweede vaderland. Interessant, het commentaar van Dick! Dankje voor dit logje!!

De stemwijzer is gemaakt door Emiel van Wegen. Hij werkt in Amsterdam voor Synogate en zit samen met Stradius achter de peilingen op Curaçao. Niet gebonden aan een partij - voor zover ik na kan gaan.

Wat deze test wel enigszins onbetrouwbaar maakt is het feit dat niet alle partijen een partijprogramma hebben en Emiel dus gebruik heeft moeten maken van wat er in de media gezegd is. En je weet hoe betrouwbaar die uitlatingen zijn.......
Maar het is een eerste stap richting een volwassen democratie en willicht kunnen we bij de volgende verkiezingen betere tests verwachten.

Ik kwam ook uit op MSI en daarna DP. MSI heeft eigenlijk maar 1 punt en dat is de isla. De rest is op te maken uit de uitlatingen van oa. edgar leito. Hij is het voormalig hoofd van de miliedienst ten tijde van de shell hier en zat idd bij de par. Goeie man!
ik ben alleen bang dat ze 't niet gaan redden. De isla leeft niet echt bij ons eilanders, althans het milieu ervan........

en de jongens en meisjes van Dolfijn zijn mijn goede vrienden. Want ik geloof alleen in samenwerking. vraag het egon en enrico.......
ajo

@HJC: That's my life!
@Door: De processen die zich op Curacao afspelen zijn uitermate interessant. Ze lijken in meerdere opzichten op de beslommeringen van een huwelijk... :-)
@Dick: Ik ben geen stemwijzer-expert maar heel belangrijk is om een dergelijk programma uit en te na te testen. Bijvoorbeeld met random-antwoorden. Als dan blijkt dat de PAR in 88% van de gevallen bovenaan staat is er iets mis. En zo zijn er meer aspecten waar erg goed op gelet moet worden, zelfs als men te goeder trouw is. Laat staan als men de zaak wil manipuleren, want dat is dus helemaal niet moeilijk. Edgar Leito is een goede kerel, maar ik vrees net als jij dat hij weinig steun krijgt. Ik hoop op een mooi artikel van je, voor, tijdens en na de verkiezingen... ;-)

mine too