Main

October 28, 2009

Spiders denken ook in de Efteling

Het is herfstvakantie, tenminste in Zuid-Nederland dan toch. Het uitgelezen tijdstip om een pretpark te bezoeken, jammer is alleen dat veel mensen op hetzelfde idee komen. Best een vreemd proces, dat mensen onafhankelijk van elkaar hetzelfde bedenken. Het is de basis van een leuk en complex raadsel dat zomaar in de Efteling kan spelen.

In een groot gebied wonen honderd kabouters. Alle kabouters hebben een puntmuts op en die puntmuts kan rood of blauw zijn. De kabouters kunnen wel zien wat voor kleur puntmuts de andere kabouters op hebben maar er is geen enkele, ik herhaal geen enkele mogelijkheid dat een kabouter kan zien of hij zelf een rode dan wel een blauwe puntmuts op zijn kop heeft. Van belang is dat er minimaal één kabouter is met een rode puntmuts en minimaal één met een blauwe. Verder is niet bekend hoeveel rode en blauwe er zijn.

In het gebied staat een kasteel en daarin woont een koning. Elke dag, ik herhaal elke dag gaan alle kabouters naar een open plek in het bos. Op zekere dag hangt daar aan een boom een bericht van de koning:

"Over maximaal honderd dagen (mag ook eerder) verwacht ik ALLE, ik herhaal ALLE kabouters met een rode puntmuts tegelijkertijd bij mij in het kasteel. Als er ook maar één te weinig is of er één verschijnt met een blauwe puntmuts dan worden alle kabouters op gruwelijke wijze afgeslacht. Tot zover, jullie koning."

Vraag mij niet waarom. De basis van de oplossing is dat de kabouters allemaal op precies dezelfde wijze denken. In de tussentijd stappen de Spiders in de auto naar Kaatsheuvel. De trip wordt gedeeltelijk gesponsord door Airmiles, daar heb ik twee entreebewijzen bij elkaar gespaard. 28 Euro per kaartje is niet niks en we hebben geluk dat Diana (3) pas drie jaar is en gratis naar binnen mag.

Het is die maandag 26 oktober een tikkeltje regenachtig, maar dat is niet erg. We gokken erop dat de meerderheid van de mensen die allemaal hetzelfde denken denken dat ze beter op woensdag kunnen gaan, immers de vooruitzichten zijn dat er dan minder kans op neerslag is. Uiteindelijk zijn er nog heel wat mensen die zo denken als wij, maar de drukte valt alleszins mee.

26.10.2009: Lucy en Diana (3) hebben veel plezier in de Piranha (Efteling). Klik voor groter.Bij onze eerste attractie Droomvlucht dreigen we een half uur in de rij te staan. Na vijf minuten roept een vriendelijke vrouwenstem om dat er een technisch probleem is en kunnen we weer vertrekken. Villa Volta is heftiger dan we dachten c.q. ons herinnerden. Diana houdt zich echter goed in de ronddraaiende woonkamer.

Dan staan we in de rij voor Vogel Rok. Nu heb ik destijds wel hard gelachen om de foto van Diamond Piet, maar helaas het bijbehorende verhaal eigenlijk niet zo goed gelezen. Een jongetje zegt plotseling tegen ons: "Hey, maar dat meisje (Diana, red.) mag er niet in hoor. Zij is te klein." Lucy en Diana verwijderen zich daarop uit de rij en wachten buiten op Luchiano (12) en mij. De opmerking van het jongetje had iets van achterdocht in me los moeten maken.

Enfin, na een duizelingwekkende rit in het donker maar dat maakte verder niet uit want ik had mijn ogen stijf dicht geknepen zijn we er toch levend uitgekomen. Het begint te regenen en dat komt goed uit want we hebben honger. Als we het restaurant verlaten is het praktisch droog, welk een timing.

Tijdens het eten hebben we Lucy overgehaald om samen met Luchiano Vogel Rok te bezoeken en dat doet ze dapper. Diana en ik kijken naar een voorstelling van Tita Tovenaar. Door onze verhalen is Lucy goed voorbereid op Vogel Rok en valt het haar mee wat wel jammer is. Overigens had ook zij haar ogen dicht. Dan is deze idyllische scene toch minder eng.

Even later mag ze weer aan de bak of liever gezegd "De Boot" in. Typisch een attractie die er gewoontjes uitziet maar toch wel heftig is. Dat herinner ik me nog wel uit 1995 of daaromtrent en daarom bied ik snel aan om met Diana op het bankje te wachten. Daar verschijnen de helden en al snel begint het schip te zwiepen. Pas later als we weer thuis zijn zie ik op de uitvergroting hoe leuk Lucy het heeft gevonden. Het lijkt wel een scene uit Scream.

Als wisselgeld mag ik met Luchiano in de Python. Helemaal lekker voel ik me niet in de wachtrij. Een meisje zegt tegen een jongen: "Ik ben blij als we straks thuis zijn. Hier krijg ik altijd zo'n pijn van in mijn rug." Een tikkeltje blasé. We zijn aan de beurt en stappen in de ijzeren slang.

De eerste scherpe bocht naar links herinner ik me nog. Dan duiken we naar beneden richting de dubbele looping om daarna bulderend naar rechts geslingerd te worden in de aanloop naar de kurkentrekker. En dan is het alweer afgelopen. Op de foto die onderweg door de Efteling gemaakt is lijkt het alsof ik in de foetushouding zit maar schijn bedriegt. Ik was gewoon druk bezig mijn veters te strikken en ondertussen Luchiano aanwijzingen te geven niet in paniek te geraken. Het gekke is dat hij dit verstond: "Aaaaaaaaarrrrrrrrrrrgggggggggggghhhhhh". Toch maar eens beter leren articuleren.

Kijk eens hoe relaxed we uit de attractie komen. Luchiano heeft zelf even later behoorlijk last van het ritje. In de kurkentrekker is zijn hoofd een paar keer flink tegen de stootkussens geknald en hij heeft er flinke hoofdpijn aan overgehouden. Toch doen we de Piranha er meteen achteraan. Lucy en Diana genieten met volle teugen.

De dag zit er bijna op. We eten een suikerspin, zien een ganzenoptocht en doen een hernieuwde poging bij Droomvlucht maar inmiddels staan er zoveel mensen dat we het laatste uur in de draai- en zweefmolens doorbrengen. Vanaf twee uur heb ik de Nokia Sportstracker aangezet en tot mijn verbazing hebben we in die ruim drie uren meer dan zeven kilometer gelopen. Later realiseer ik me dat het ritje in de Piranha daar ook bij is opgeteld.

Vermoeid maar tevreden rijden we naar huis. En, zijn we eruit wie de rode puntmutsen op hebben? De koning wacht!

September 7, 2009

Bolduque

So, wat is het donker op maandagmorgen om 06:50 uur. Voor het eerst moeten de lichten van de auto aan. Zo donker was het een dag eerder nog niet, helemaal niet toen we een rondje van 6.5 kilometer door Rijen liepen. Dat is het grote voordeel van gadgets als de Sportstracker, je krijgt gewoon zin om iets te doen. Wel jammer dat het GPS-signaal pas na ongeveer 500 meter werd opgepikt. Een volgende keer leg ik de telefoon buiten en gaan we pas lopen als hij weet waar hij is.

Luchiano (11) heeft nog wat spullen nodig voor het nieuwe schooljaar. Ja, wij zijn er altijd graag op tijd bij! Tilburg en Breda hebben geen koopzondag op 6 september maar 's Hertogenbosch, in de volksmond Den Bosch genoemd, wel. We zetten allemaal even Brabant van Guus Meeuwis op en leren dat Eindhoven de qua aantal inwoners grootste stad van Noord-Brabant is (212.679 inwoners / 88.84 km2), gevolgd door Tilburg (203.492 inwoners / 119.15 km2), dan Breda (172.219 inwoners / 129.15 km2) en op een eervolle vierde plaats 's Hertogenbosch (137.777 inwoners / 39.98 km2). De data dateert grotendeels van 31 mei 2009.

06.09.2009: Op een mooie zondagmiddag maken de Spiders het centrum van 's Hertogenbosch onveilig. Klik voor groter.'s Hertogenbosch is de hoofdstad van Noord Brabant, waarom eigenlijk? Verrassend is dat de bewoners van de hoofdstad hun vierkante kilometers met veel meer mensen moeten delen dan die van Breda. Het is een van de oudste steden van Nederland en verkreeg haar stadsrechten in 1184. Droge kost, nietwaar? O ja, in het Spaans heet 's Hertogenbosch Bolduque. Dan weten we dat ook weer.

Om half twee arriveren we en ik stal de auto in parkeergarage Paleiskwartier. Het is tijd dat mijn gezin eens weet waar ik de dag doorbreng. Even later poseren ze met gepaste tegenzin voor het Brabant Water gebouw aan de Magistratenlaan 200. We lopen via het station naar het centrum. Overal zingen koortjes, nooit geweten dat Den Bosch zo muzikaal was. We doen onze inkopen en eten hete kippenbouten op de marktplaats.

Het is lekker weer en ik loods de familie naar de Parade waar we een vrij tafeltje vinden bij Stadsherberg 't Pumpke. De Westmalle Tripel in prachtige bijpassende glazen smaakt er heerlijk. Naast ons zitten twee dames, door Diana (3) meteen oma's genoemd. De dames kunnen er wel om lachen. Ze keuvelen gezellig met ons mee en beklagen zich over hun mannen die zelfs op afstand hun pingedrag in de gaten houden.

We besluiten een tweede Westmalle te nemen en Lucy vraagt zich af waarom wij wel in Rijen maar niet in Den Bosch wonen. Gelukkig helpt Luchiano me uit de brand. "Weet je", zegt hij, "ik voel me gewoon veilig in Rijen." De kinderen hebben honger en zo ontkomen we niet aan een bezoek aan McDonalds.

We eindigen met een foto op de stationstraverse en niet veel later rijden we als ware Ridders van de A59 richting Hooipolder waar de afslag A27 is afgesloten. Toch bereiken we, niets houdt ons tegen, restaurant de Chinese Muur in Rijen en kijken met Babi Pangang op schoot naar Nederland-Engeland. Onze dames gaan eerlijk gezegd terecht met 2-1 ten onder, al is het zuur dat dit vier minuten voor het einde van de verlenging gebeurt.

April 22, 2009

Reusel

Collega Jac Groenen bij Brabant Water woont in Reusel en daar is hij trots op. Sommigen beweren dat Reusel het einde van de Kempen, ja zelfs het einde van de wereld is. Jac is het hier niet mee eens, integendeel.

"Reusel is het centrum van Europa", beweert hij met vaste stem. "Het centrum van Europa, hoe kom je daar bij?", vraag ik. "Nou", zegt Jac, "als ik een uur rij ben ik in Luik, als ik een uur rij ben ik in Maastricht en als ik een uur rij ben ik in Brussel."


Tegen dergelijk keihard bewijs is weinig in te brengen, toch probeer ik het. "En Utrecht?" Jac: "Neen, Utrecht haal ik net niet in een uur." Maar Utrecht ligt dan ook te ver uit het centrum van Europa.

Centrum van Europa of niet, Reusel is een oud dorp met 8214 inwoners (Bron) dat is ontstaan in de zevende eeuw. In 1580 is het tijdens de Tachtigjarige Oorlog verwoest en een tijdlang verlaten geweest (Wikipedia). Voorts is het een van de Acht Zaligheden. Het betreft acht dorpen in de Brabantse Kempen die eindigen op "sel" wat staat voor "selligheden". De andere zeven zijn Duizel (vroeger: Duisel), Eersel, Hulsel, Knegsel, Netersel, Steensel en Wintelre (Brabants: Wèntersel) (Wikipedia).

Interessante shizzle en wie op een uur rijden wil wonen van Luik, Maastricht en Brussel weet vanaf nu Reusel te vinden.

January 21, 2008

Euromast Rotterdam

20.01.2008: De Spiders bezoeken de Euromast te Rotterdam bij veel wind. Klik voor groter.We zijn nu ruim vier maanden in Nederland en het is tijd om het land te ontdekken. Waar kan men beter beginnen dan bij de geboortegrond, mijn geboortegrond in dit geval. We reden naar Rotterdam, de Euromast was ons doel.

Ik ben regelmatig op de Euromast geweest maar nog nooit op 185 meter hoogte. Bij de kassa was er een kleine teleurstelling. Vanwege de harde wind was de Space Tower gesloten. Dat betekende dat we het met 107 meter moesten doen.

Op het platform aangekomen bleek al snel dat 107 meter bij harde wind eigenlijk meer dan voldoende is. We liepen nog even de trap op naar het platform met de lift naar 185 meter maar waaiden er haast weer af.

Lucy en Diana (1) hielden het al snel voor gezien, Luchiano (10) moest zich stevig vasthouden. Zelf kan ik wel tegen een stootje maar vreesde toch dat de bril van mijn neus afwaaide. In dat geval was de ramp niet te overzien geweest.

Na het korte maar hevige avontuur dronken we in het restaurant een glas cola dan wel een kop koffie. Diana en Luchiano lagen op hun buik en keken naar beneden, eerstgenoemde in de veronderstelling dat ze die speelgoedauto's wel op kon tillen.

We werden een beetje duizelig van de heen en weer bewegende toren en namen de lift waarin heel toepasselijk Lucy in the sky with diamonds uit de luidsprekers klonk naar beneden.

Als bonus nog een tweetal Euromastfoto's.