Main

May 2, 2007

Marazul en Melchers: een tussenstand in twee rechtszaken

1. De kwestie Marazul

JoŽla Smiet van Curacao en Ugrasen Rattan uit Trinidad zijn niet met elkaar getrouwd maar vechten toch met elkaar om een huis. Het gaat om de hoofdprijs van de door Telecuracao/UTS georganiseerde eindejaarsloterij die plaatsvond op zondag 31 december 2006 op het parkeerterrein van de Maduro & Curiels Bank. De hoofdprijs was een compleet ingericht huis in het Marazul Dive Resort te Westpunt.

02.05.2007: Ugrasen Rattan uit Trinidad is vastbesloten het huis te Marazul op te eisen. Klik voor groter.Het verdient aanbeveling de post Kom er maar in Rijdende Rechters van 9 januari door te lezen niet in het minst vanwege de reacties. Hier volgt een beknopte samenvatting voor degenen die dit teveel moeite vinden.

Bij de live op tv uitgezonden trekking trok een hooggeplaatste UTS-employee het lot van Ugrasen Rattan als zijnde winnaar van de hoofdprijs. Dit was zichtbaar voor iedereen, ook voor de kijkers thuis. De UTS-employee keek het lot na en constateerde dat het ID-veld niet was ingevuld. Wel stond er een telefoonnummer afkomstig uit Trinidad op vermeld. De UTS-employee verklaarde het lot ongeldig en trok een nieuwe winnaar, JoŽla Smiet.

Toen het Ugrasen Rattan ter ore kwam dat aanvankelijk zijn lot het winnende was kwam hij in actie. In zijn perceptie is hij en niemand anders winnaar van het huis te Marazul. Immers, nergens stond vermeld dat het verplicht is om het ID-veld in te vullen. In Trinidad kent men geen Sedula (ID-kaart) zoals op Curacao, vandaar dat hij zijn telefoonnummer op heeft gegeven. Voorts staat onomstotelijk vast dat hij de Ugrasen Rattan is wiens lot uit de ton kwam en er is niemand die dat betwist.

Tot zover de beknopte samenvatting. Na een aantal mislukte pogingen van Rattan om tot een schikking te komen met Telecuracao/UTS heeft hij op maandag 16 april een rechtszaak aangespannen waarin hij eist dat Telecuracao/UTS het betreffende huis binnen 30 dagen na het vonnis aan hem overdraagt. Voor iedere dag dat Telecuracao/UTS hier niet aan voldoet eist Rattan een dwangsom van 5000 Antilliaanse guldens.

Volgens welingelichte kringen is het huis te Marazul ook niet aan JoŽla Smiet overgedragen. Het is niet bekend welke acties zij heeft ondernomen dan wel van plan is te ondernemen.

2. De zaak Melchers

De ontvoering van Claudia Melchers op maandagavond 12 september 2005 was een merkwaardige zaak, zie de posts Dossier Claudia Melchers en Dossier Claudia Melchers (2). Als losgeld eisten de ontvoerders 300 kilo cocaine en op woensdag 14 september liet men haar alweer vrij.

Al snel werd een link gelegd met Curacao. In eerste instantie kwam Izaan Moenir-Alam bovendrijven als hoofdverdachte. Op 28 september werd diens op Curacao wonende neef Lorenzo Moenir-Alam gearresteerd. Deze uitstekende bridger kent Claudia Melchers persoonlijk, onder andere van bridgevereniging Het Hok. Ten tijde van de ontvoering was hij toevallig even in Amsterdam. Op de avond van de ontvoering speelde Lorenzo bij Het Hok samen met Floris Nijland, huisvriend van Claudia Melchers.

Het Openbaar Ministerie ziet Lorenzo als het brein achter de ontvoering en eiste twaalf jaar gevangenisstraf. Dinsdag jongstleden veroordeelde de rechtbank in Amsterdam Lorenzo Moenir-Alam tot een gevangenisstraf van acht jaar. De straf viel lager uit dan de eis vanwege de korte duur van de ontvoering en het feit dat de ontvoerders geen geweld hebben gebruikt.

Desondanks gaat Lorenzo vrijwel zeker tegen het vonnis in beroep.

October 6, 2005

Paulus en Izaan

Er gebeuren veel dingen bij ons momenteel, leuke dingen en minder leuke dingen. Zo is het leven. Woensdag was een vrije dag voor mij en een drukke op het CasaLog. Een paar honderd mensen kwamen binnen met Izaan als zoekargument.

Het Algemeen Dagblad is van alle Nederlanse dagbladen het actiefst in haar speurtocht naar achtergrondinformatie. De krant heeft nu de claimbrief (pdf-file) waarin de ontvoerders van Claudia Melchers om 300 kilo cocaine vragen in handen gekregen.

Paulus de Boskabouter ontmoet een oorslibberIzaan Moenir-Alam is een man van 12 ambachten 13 ongelukken. Zo bracht hij onder de naam Sunsation een cd uit. Verder is hij een meer dan verdienstelijk tafeltennisser en ook op basketbalgebied staat hij zijn mannetje. In de jaren '90 werkte Izaan als verslaggever op de sportredactie van het al enige tijd geleden ter ziele gegane dagblad Beurs & Nieuwsberichten. (Bron: Vigilante)

Luchiano (7) en ik zijn al op bladzijde 90 van Paulus en de insecten. Het praten met een hoog stemmetje bij de passages van Paulus gaat me steeds beter af. Nu nog een grijze baard en ik ben een heuse boskabouter. Over het ouderwetse taalgebruik, we zijn inmiddels de tel kwijtgeraakt hoe vaak het woord herademen in het boek voorkomt.

Als we een hoofdstuk uit hebben wil Luchiano steeds dat we verder gaan met de eerste pagina's van het volgende. Een teken dat hij het een leuk boek vindt. Maar wat is er dan zo leuk aan Paulus de boskabouter? Ik besloot het onze tuinkabouter zelf te vragen, hij lag toch naast mij op bed.

"Waarom vind jij Paulus wel leuk en Pietje Puk niet?" Luchiano stak meteen van wal: "1. Bij Pietje Puk wordt niet gevochten. 2. Bij Pietje Puk komt niemand in gevaar. 3. Ik hou meer van fantasie. Paulus de boskabouter is fantasie."

Nu hij het zo stelde kon ik mij er wel in vinden. Schrijver Jean Dulieu verzint trouwens grappige woorden. De gevaarlijke insecten waar Paulus en de zijnen het tegen moeten opnemen hebben namen als oorslibbers, kruljuffers, snuitzuigers, dribbeldreumesen, sprietwezens, groensprinken en kreeftkrabbers. Neem nu dat laatste woord. Een kreeftkrabber is een insect dat lekker kan krabben.

Leuk gevonden toch, die combinatie van kreeft en krab. Heel andere koek dan zo'n claimbrief.

October 5, 2005

Dossier Claudia Melchers (2)

De ontknoping van de ontvoering van Claudia Melchers (Deel 1) lijkt dichterbij te komen. Van de twee verdachten Quentin Wong Loi Sing en Sergio Patricio Wawoe heeft volgens bronnen Quentin inmiddels een volledige bekentenis afgelegd. Een bekentenis die nog niet officieel is bevestigd.

Brein achter de ontvoering volgens Quentin's bekentenis is Izaan (Izzy) Moenir-Alam. In de jaren '90 maakte hij onder de naam Sunsation een cd met zijn broer waarop hij te zien is met een draagbare synthesizer. Dat was heel modern in die tijd. Inderdaad lijkt Izaan een beetje op Bobby Farrell.

Izaan Moenir-Alam was vroeger popartiestIzaan (Izzy) heeft de Antillianen Quentin en Patricio geronseld om een klus te klaren. Naar verluidt heeft Quentin een schuld van 45.000 Euro bij hem. Dat zorgt voor enige druk.

Op de tweede dag van de ontvoering sprak Izaan Moenir-Alam langdurig met Claudia Melchers. Eigenlijk was het de bedoeling om haar een boodschap op cassette te laten inspreken.

Na afloop van het gesprek meldde Izaan echter dat er een oplossing was gevonden en dat Claudia vrijgelaten werd, hetgeen kort daarop ook gebeurde.

Volgens Quentin is Izaan (Izzy) Moenir-Alam naar Brazilie gevlucht waar hij vrouw en kind schijnt te hebben. Vorige week zondag, 23 september, zou hij op Curacao in het vliegtuig zijn gestapt. Eventuele uitlevering door Brazilie wordt een langdurige procedure.

Is de zaak met de bekentenis van Quentin Wong Loi Sing helemaal opgelost? Ik denk het niet. Er zijn nog veel vragen die beantwoord dienen te worden. Een greep:

  • Wat is er afgesproken tussen Izaan Moenir-Alam en Claudia Melchers op woensdag 14 september 2005?
  • Is er een link met de zaak van de Limburgse Hell's Angels (Nomads) en de 300 kilo zoekgeraakte cocaine? De ten gevolge hiervan aan stukken gesneden Steve Chocolaad was een vriend van Lorenzo Moenir-Alam. Izaan Moenir-Alam schijnt banden te hebben met een gang van Colombianen.
  • Is het toeval dat Lorenzo Moenir-Alam juist in Nederland en bij bridgeclub Het Hok opdook ten tijde van de ontvoering van Claudia Melchers?
  • Op welke wijze is Claudia's vader Hans Melchers bij deze zaak betrokken?
Bronnen:

October 1, 2005

Dossier Claudia Melchers

Op maandagavond 12 september wordt Claudia Melchers ontvoerd uit haar woning door twee Zuid-Amerikaans ogende mannen. Een bovenbuurman is bij haar die avond. De ontvoerders binden hem vast op een stoel.

Claudia is de dochter van Hans Melchers, eigenaar van Melchemie Holland, een groothandel in kunstmest, waterzuiveringsstoffen en andere chemicaliŽn. Hij staat met een geschat vermogen van 460 miljoen euro op de 36e plaats van de Quote 500-lijst met rijkste Nederlanders. Naast zijn kasteel in de Achterhoek bezit een appartement in het Royal Palm Resort op CuraÁao.

Het is een merkwaardige zaak. In plaats van het gebruikelijke losgeld wordt door de ontvoerders 300 kilo cocaine geŽist met een straatwaarde van 15 miljoen Euro.

Claudia MelchersOp woensdag 14 september laten haar ontvoerders Claudia plotseling gaan. Zij is ergens in Arnhem uit een auto gezet. Tijdens haar ontvoering is zij vastgehouden op bungalowpark Stroombroek van Landal Greenparks in het dorpje Braamt, vlak bij Doetinchem. Haar ontvoerders hebben haar goed behandeld.

Op dinsdag 20 september wordt de (ex-)vrouw van hoofdverdachte Izaan (Izzy) Moenir-Alam, Anita van H. alsmede een andere vrouw gearresteerd. Anita's (meisjes-?)naam is gebruikt bij het huren van de bungalow. Advocaat van Anita is Cees Korvinus. Hij meldt dat zijn cliente Anita niets met de zaak van doen heeft. De andere gearresteerde vrouw betitelt hij als een vage kennis. Op donderdag 29 september worden de twee vrouwen vrijgelaten. Izaan bevindt zich volgens de laatste berichten mogelijk in Brazilie.

Uit een rapportage van het kadaster blijkt dat op de villa van Izaan Moenir-Alam die voor 812.000 euro was aangeschaft executoriaal beslag is gelegd. Het echtpaar woonde eerder in het dorp Braamt, waar Claudia Melchers werd vastgehouden. Uit een verslag van de belastingdeurwaarder blijkt dat het paar de laatste maanden werd bestookt met dwangbevelen van de fiscus.

Op dinsdag 27 september wordt op Curacao de 37-jarige Quentin Wong Loi Sing gearresteerd. Men verdenkt hem van betrokkenheid bij de ontvoering van Claudia. Op donderdag 29 september wordt Quentin, begeleid door twee rechercheurs van het RST, op het vliegtuig naar Nederland gezet.

Vigilante bericht uitgebreid over de ontvoeringszaak van Claudia MelchersOp woensdag 28 september wordt op Curacao een tweede verdachte gearresteerd. Het betreft de 45-jarige Lorenzo Moenir-Alam die in Papiamentstalige kranten overigens consequent Lorenso wordt genoemd. Lorenzo is een neef van Izaan (Izzy) en zoon van de bekende Curacaose advocaat Ali Alam Moenir-Alam die tevens de verdediging op zich neemt.

Lorenzo is een fascinerende figuur. Hij is een uitstekend bridger die een tijd samengewoond heeft met een Nederlandse, wier bedrijf bridgetoernooien sponsort. Op Curacao speelde Lorenzo in 2004 regelmatig bij bridgeclub Het Signaal. Ivo Kistemaker, een van de oprichters van deze bridgeclub is bevriend met Claudia Melchers. Ivo en Lorenzo hebben er samen gebridged. Laatstgenoemde ontwikkelde een revolutionair biedsysteem Maxi Majors dat hij in Nederland wilde uitproberen en verdiepen.

Voorheen was Lorenzo in Nederland een stamgast bij bridgevereniging Het Hok, waar Claudia Melchers, haar echtgenoot Bert Verheij en huisvriend Floris Nijland elkaar wekelijks treffen. Op de avond van de ontvoering, maandag 12 september, speelt Lorenzo nog samen met Floris zijn partijen. De afgelopen drie jaar was hij niet meer op Het Hok gesignaleerd, hij zou definitief zijn teruggekeerd naar de Antillen. "Ineens was-ie er weer."

Merkwaardig is dat de vader en advocaat van Lorenzo beweert dat zijn zoon de vaste bridge-partner van Hans Melchers was. Hans Melchers zelf zegt Lorenzo namelijk nauwelijks te kennen en hem nooit de hand te hebben geschud. Hij heeft hem 13 jaar geleden eens ontmoet. Dat is vreemd, want hoe weet men van mensen die men nauwelijks kent zo goed dat men ze 13 jaar geleden heeft ontmoet?

Nog een interessante uitspraak van Lorenzo's vader is de volgende: "Dat er naar verluidt een zekere Moenir-Alam en een gang van Colombianen debet zouden zijn aan de ontvoering van Claudia en uit het feit dat Lorenzo op Izaan een beroep heeft gedaan om hem enkele keren een lift te geven naar de desbetreffende bridgeclub, mag niet worden afgeleid als zou Lorenzo iets maar dan ook iets te maken hebben met de ontvoering." Legt de advocaat hier een link tussen Izaan en een gang van Colombianen?

Vigilante haalt de Nederlandse televisieIn maart van dit jaar is Lorenzo Moenir-Alam op Curacao in aanraking met de politie geweest. Op 23 maart werd hij aangehouden op verdenking van ontvoering, bedreiging en overtreding van de Opiumlandsverordening. Dat gebeurde bij een spectaculaire actie van het Arrestatieteam en Bureau Narcotica. Lorenzo werd bij een bar-restaurant voor de kerk van Janwe samen met vijf andere mannen aangehouden. Hiermee was de gijzeling direct beŽindigd. Lorenzo heeft een maand in voorarrest gezeten. Door de vele tegenstrijdige verklaringen is er tot op heden nog geen vervolgingsbeslissing genomen.

Donderdag 29 september is Lorenzo Moenir-Alam voor verder verhoor in de zaak Claudia Melchers naar Nederland gevlogen. Op vrijdag 30 september is Sergio Patricio Wawoe als verdachte nummer drie op Curacao aangehouden. Ook hij mag zijn verhaal in Nederland gaan doen. De man was net met een vlucht van de KLM uit Nederland gekomen.

En dan is daar nog Bobby Farrell, de zanger van popgroep Boney M. Het gerucht ging dat Bobby betrokken zou zijn bij de ontvoering van Claudia Melchers. Radio Dolfijn DJ Maarten Schakel besloot Bobby live op te bellen in zijn ochtendshow. Na wat speurwerk kreeg hij hem aan de lijn, in Estland. Het werd een bijzonder interview waarin Bobby zich in het laatste gedeelte nogal liet gaan.

Hier valt het interview te beluisteren. CasaSpider himself heeft voor een transcript gezorgd. Voor alle duidelijkheid, Bobby Farrell heeft niets te maken met de ontvoering van Claudia Melchers.

Het is een rare zaak waarbij nog vele vragen onbeantwoord zijn.

Belangrijkste bronnen:

(Het vervolg: Deel 2)